🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Президентът призова за оставка на правителството и главния прокурор (допълнена)

Вицепремиерът Дончев обяви, че държавният глава иска цялата власт, а Иван Гешев - че нарушава конституцията

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на протестите от последните дни в София и в района на имението на Ахмед Доган край "Росенец" президентът Румен Радев втвърди тона и призова за оставката на правителството и главния прокурор. "Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции", каза още той в извънредно изявление в събота.

В първите си реакции на неговото изказване вицепремиерът Томислав Дончев видя желание на президента да получи "цялата власт в държавата", а главният прокурор Иван Гешев - нарушение на конституцията.

"Провокация към гражданския мир"

Коментирайки демонстрациите в София от петък, при които се стигна до инцидентни сблъсъци с полицията, в събота президентът Румен Радев обяви, че "решението на управляващата партия да организира митинг в своя подкрепа в непосредствена близост до гражданския протест и по същото време, бе целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир". И дори съобщи, че "опитите на премиера да прехвърли отговорността за общественото напрежение не могат да заблудят никой, който познава ситуацията в България".

Президентът отново говори за корупция, всяване на страх, прокурорски рекет и липса на справедливост, твърдейки, че именно те са онова, "срещу което въстанаха българите". По думите му "гневът е дълбок и не може да се потиска със страх и сила".

В своето изявление Румен Радев обяви, че има само един изход от ситуацията и той е оставка на кабинета и на главния прокурор Иван Гешев, защото "насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции". Според президента всяко забавяне тласка страната към беизходица.

"Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са обречени. Формира се национален консенсус "Антимафия", той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта". каза още президентът.

В своето изявление за първи път в последните дни Радев говори и за Европейския съюз. По думите му "Европа няма право да гледа България с широко затворени очи" сега, когато българите са по улиците и площадите. "Съюзът има нужда от демократична България, България на закона, принципите и правилата", съобщи още Радев.

Правителството: Радев иска цялата власт

Около час и половина след изказването на президента думите му бяха коментирани и от вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов. Според Дончев искането на президента за оставка "в превод означава, че иска цялата власт в държавата", напомняйки, че процедурата след евентуално падане на кабинета означава формиране на служебно правителство. Той каза още обаче, че който иска властта, трябва да каже "какво ще прави", както и че сегашното правителство е "единствената възможна конструкция", която може да управлява в момента страната.

Дончев обяви на извънреден брифинг още, че от негова страна няма да има "огледална реакция" с искане за оставка на президента, нито ще "хули президентската институция или политика Румен Радев".

Вицепремиерът Красимир Каракачанов от своя страна заяви, че е чул от президента "едва ли не" да призовава полицаите да не изпълняват нарежданията на началниците си, но не е чул призив срещу "добре организираните групи провокатори" в петъчния протест в София, които били от футболни агитки и търсели конфронтации със служителите на реда. Той дори сподели, че на симпатизант на "Обединени патриоти" са му били предложени 50 лв. за участие в протест за защита на Румен Радев.

В своя първи коментар главният прокурор Иван Гешев, за чиято оставка също призова президентът, видя нарушение на конституцията. В Twitter Гешев обяви, че "Обединителят на нацията" за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху прокуратурата".

"С това си действие Радев наруши българската конституция, уреждаща разделението на властите", казва още Гешев в открития си в последните седмици профил в социалните мрежи, а впоследствие допълни, че "с поредното си изявление срещу независимата съдебна система, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на прехода, ограбили живота на цяло поколение българи". "Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа", твърди още Гешев.

*Текстът е допълнен в 17.15 ч. с реакции от правителството и главния прокурор

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 4
    • + 7

    И да не ги свалим, идват избори. Мислете как ще гласувате. Ако не сменим партиите в парламента, може да си ги сваляме и през 2 седмици от власт - ефектът ще е нулев.

    Нередност?
  • 2
    bba30550215 avatar :-|
    bba30550215
    • - 2
    • + 2

    Това говно за президент само евтини фъшкии за изказвания пуска. Симпатичен, но безполезен гъз.

    Нередност?
Нов коментар