Прокуратурата удари съветник на президента

Бившият служебен министър на вътрешните работи и секретар на Румен Радев Пламен Узунов е разследван за търговия с влияние заедно с Пламен Бобоков

Пламен Узунов по времето, когато беше служебен министър на вътрешните работи
Пламен Узунов по времето, когато беше служебен министър на вътрешните работи
Пламен Узунов по времето, когато беше служебен министър на вътрешните работи    ©  Велко Ангелов
Пламен Узунов по времето, когато беше служебен министър на вътрешните работи    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Два дни след като премиерът Бойко Борисов обяви, че президентът Румен Радев го следи с дрон в резиденция Бояна, прокуратурата също втвърди тона към държавния глава. В петък от държавното обвинение изпратиха съобщение, от което стана ясно, че се извършват претърсвaния и обиски в домовете на мъже с инициали П.У. и Н.Н.

Въпреки, че в съобщението не се казваше за кого става дума, от приложените към него снимки можеше да разбере, че това са Пламен Узунов - бивш служебен министър на вътрешните работи в правителството на Огнян Герджиков и съветник на президента Румен Радев и прокурора в окръжна прокуратура Русе - Николай Николов. Според прокуратурата Узунов и Николов са се сдружили с Пламен Бобоков, за да търгуват с влияние. Близкият до прокуратурата и властта "24 часа" съобщава, че Узунов и Николов са задържани за 24 часа.

В съобщението на прокуратурата се казва, че до информацията е било стигнато след анализ на 200 гигабайта информация свалена от таблети и мобилни телефони, ползвани от Бобоков и другите задържани. "От същата е видно, че обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализирана прокуратурата, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност" пишат от държавното обвинение.

Връзката между двамата е комуникация, която те са водили с арестувания вчера Пламен Бобоков. Прокуратурата разпространи съобщения между Бобоков и Николов, в която се коментира проведения в края на 2019 година избор за Окръжен прокурор на Русе, в който прокурора участва, но не е избран.

В комуникацията между Узунов и Бобоков се коментира решение на Върховния административен съд, което президентския съветник предоставя на Бобоков, уточнявайки, че това е проект, който още не е подписан. Става дума за второинстанционното решение по казуса с либийския танкер БАДР, който беше буквално откраднат с помощта на българските власти. Според прокуратурата Узунов е написал: "Има само проект на решението", "Първо ще го видиш ти", "Още не подписано", а Бобоков му е отговорил: "Разбрах", а по-късно Узунов изпраща диспозитива на решението.

Прессъобщението на прокуратурата е изпратено в момента, в който тече заседанието по искането на прокуратурата за постоянен арест на Пламен Бобоков. Той беше задържан изненадващо вчера, тъй като според прокуратурата не е платил в срок гаранцията от 1 млн. лв.. Тя му беше наложена в края на май, когато той, брат му Атанас Бобоков, бившия зам.-министър на екологията Красимир Живков и още седем човека бяха задържани по обвинения за участие в организирана престъпна група. Пред журналисти след заседанието Пламен Бобоков каза, че с Пламен Узунов са просто приятелии нищо повече. "В никакъв случай той не ми е бил лоби или каквото и да било", каза още Бобоков. Той заяви още, че се е виждал официално с президента Радев.

Иван Гешев, подобно на премиера Бойко Борисов, е в открита война с президента Румен Радев от началото на мандата си. През януари прокуратурата разпространи записи от СРС-та, в които държавният глава коментира проверка за конфликт на интереси. Разговорите бяха използвани като повод главният прокурор да поиска от Конституционния съд тълкуване на основния закон относно обхвата на имунитета на държавния глава.

Днес стана ясно също, че Гешев се е отказал от охраната на НСО още на 28 април без да посочи мотиви. Службата за охрана е на подчинение на презиеднта. Охраната на главният прокурор е поета от Бюрото за защита на свидетелите, която е под негово управление.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-P
    evpetra
    • - 2
    • + 2

    Ох, добре, че Бобокови не са разговаряли и с мен!

    Нередност?
Нов коментар