"Булгартрансгаз" очаква ТЕЦ-ове да минават на газ в следващите години

Компанията планира още да увеличи три пъти пренесените по мрежата количества газ до 2029 година

Местният добив на газ е почти нулев, но от "Булгартрансгаз" очакват това да се промени след проучванията в акваторията на Черно море.
Местният добив на газ е почти нулев, но от "Булгартрансгаз" очакват това да се промени след проучванията в акваторията на Черно море.
Местният добив на газ е почти нулев, но от "Булгартрансгаз" очакват това да се промени след проучванията в акваторията на Черно море.    ©  Надежда Чипева
Местният добив на газ е почти нулев, но от "Булгартрансгаз" очакват това да се промени след проучванията в акваторията на Черно море.    ©  Надежда Чипева

Потреблението на газ в България е изключително ниско, като през 2019 г. е било 30 465 гВтч или с 3.79% по-малко спрямо година по-рано. Прогнозите в десетгодишният план за развитие на мрежите на "Булгартрансгаз" до 2029 г., който бе обсъден днес в енергийния регулатор, обаче са за бързо нарастване в следващите 4 години - до 42.3 гВтч, което е скок от 40%.

Това според газовоя оператор ще се дължи на увеличеното потребление на природния газ при производството на топлинна и електрическа енергия. Което означва, че има реално очакване за газифициране на въглищни централи или активизиране на газови мощности като ТЕЦ "Варна", която е собственост на Ахмед Доган, но засега не работи реално, а стои в студен резерв.

От плана става ясно още, че през 2019 г. България е намалила вноса на природен газ от Русия с 18.4% за година и го е заместила със синьо гориво от "други източници" (например LNG от терминала Ревитуса, Гърция). Ако през 2018 г. руският газ е бил 99.8% от общия внос, то през миналата година вече е 81.4%. За 2020 г. обаче делът на русия газ пак ще се увеличи, тъй като заради меката зима и коронавируса потреблението бе силно ограничено и при алтернативни доставки ще се влезе в нарушение на ангажиментите по договора с "Газпром" за купуването на определени количества.

В същото време обаче делът на местния добив продължава да бъде почти равен на нула. Въпреки усилията за търсене и проучване на нови находища в Черно море например, през м.г. местния добив се равнява на една 0.2% от общото количество природен газ, показва документът. От компанията на Владимир Малинов обаче са оптимисти - прогнозират, че в близките години делът на местния добив ще се увеличи. Очакванията им до голяма степен се дължат на големия брой нови концесии за проучване на находища, като вероятността за значителни залежи е насочена по-специално към проучванията в Черно море.

Проекти в развитие

От плана на "Булгартрансгаз" се вижда, че до 2022 г. ще бъдат похарчени над 2.5 млрд. лв. за нова инфраструктура, като почти цялата сума е свързана с т.нар. разширение на газопреносната инфраструктура от българо-турската граница до българо-сръбската граница, което е реално продлжение на "Турски поток". Първата фаза на проекта трябваше да бъде готова в края на май, но ще бъде завършено най-рано в края на годината, заради ограниченията около коронавируса.

Големи проекти се планират и за следващите години, макар вече в плана да не фигурира нов транзитен газопровод за 3.5 млрд. лв. от Русия, който влиза дирктно в Българя на територията около Варна. Вместо това се планира до 2022 г. да се извърши основен ремонт на газопровода между Вълчи дол - Преселка, подмяна на участъка на крановите възли Беглеж - Дерманци - Батулци - Калугерово и др. като общата сума, предвидена за това от страна на "Булгартрансгаз" е 116.8 млн. лв. За същия срок е заложено и изграждането на газовата връзка със Сърбия, която ще струва над 153 млн. лева.

До 2023 г. се планира и изграждане на преносни газопроводи с автоматични станции до Свищов, до Панагюрище и Пирдоп, и до Банско и Разлог. Очакваният размер на инвестицията е 58.4 млн. лв. А с хоризонт за 2025 г. е предвидено и разширение на газовото хранилище в "Чирен" за 200 млн. лева.

В сметките - и ТЕЦ-ът на Доган

В 10-годишния план на "Булгартрансгаз" скромно присъства и ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган. В документа се посочва единствено, че през 2019 г. е проведена обществена поръчка и е сключен договор за проектиране и изпълнение на реконструкция и разширение на съществуващата станция "Страшимирово" за пренос на природен газ към ТЕЦ "Варна".

Любопитен момент е, че през 2019 г. "Булгартрансгаз" е придобило активи за над 460 млн. лв. - газопроводни връзки, компресорни станции, вкл. разширението на тръбата от станция "Страшимирово" до ТЕЦ "Варна". Първоначално от компанията съобщиха, че тя ще се финансира от собственика на централата - почетният председател на ДПС Ахмед Доган. В крайна сметка обаче разходите от над 1 млн. лв. са били поети от "Булгартрансгаз" т.е. от държавата.