🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Путин остава "цар" на Русия до 2036 г.; Нова серия есемеси в сблъсъка между Бобоков и прокуратурата

И още: ЕК започва ново дело срещу България - този път заради състоянието на морето; Безработицата в еврозоната с лек ръст през май

Жегата в четвъртък със сигурност е била още по-непоносима за пътуващите към Гърция, след като на граничния пункт Кулата-Промахон се образува 15-километрова колона от чакащи камиони, автобуси и автомобили заради затварянето на останалите пунктове. Обстановката се усложни допълнително и от факта, че Гърция не допуска леки автомобили и автобуси през границата си със Северна Македония и те се пренасочват през България. Така целият туристически трафик към Гърция от Сърбия, Северна Македония, Румъния и България минава през Кулата, като освен лични карти се проверяват и задължителни QR кодове от попълнените предварително онлайн протоколи.

Горещо остава и на политическата сцена, където продължава сагата с SMS-ите на Пламен Бобоков. Днес самият той публикува такива, изпратени по думите му до премиера Бойко Борисов, като в тях се говори за задържания либийски кораб "Бадр". В отговор от прокуратурата разпространиха други съобщения - твърдейки, че са пращани от Бобоков на президента Румен Радев и са свързани с назначението на посланик в Нигерия.

Междувременно стана ясно, че испанският евродепутат Ираче Гарсия и председател на групата на социалистите и демократите е изпратила писмо до председателя на Европейския парламент Давид Сасоли с искане за международно разследване на изтеклите записи с гласа на Бойко Борисов. Самият той пък се втурна да оправя имидж както си може - с позабравените напоследък първи копки, като направи такава за сградата на бъдещия суперкомпютър в "София тех парк".

Днес бе публикувана и втората част от разследването "Осемте джуджета" на Николай Стайков от Антикорупционния фонд, която Илия Златанов, собственик на "Изамет", продължава разказа си за това как е бил принуждаван да прехвърли целия си бизнес чрез заплахи. Той твърди и, че златото, което прокуратурата изземва при ареста на сина му Явор Златанов през юли 2019 година, изчезва чрез фабрикувани от прокуратурата документи.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Путин остава "цар" на Русия до 2036 г.

Руснаците проправиха пътя за Владимир Путин да управлява до 2036 г., като подкрепиха с огромно мнозинство конституционните промени, които ще му позволят още два пъти да се кандидатира за президент. Критиците отбелязват, че резултатът е манипулиран. Според публикуваните днес официални резултати Путин, който управлява Русия като държавен глава и премиер от над 20 години, е спечелил с лекота правото да се кандидатира за още два шестгодишни мандата, след като през 2024 г. изтече сегашният му. Това означава, че може да управлява до 83-годишна възраст.

Централната избирателна комисия съобщи, че 77.9% от гласувалите са подкрепили конституционните промени, а малко над 21.2% са били против. Опозиционният политик Алексей Навални определи гласуването като нелегитимно и незаконно шоу, предназначено да узакони пожизненото управление на Путин като президент.

ЕК започва ново дело срещу България - този път заради състоянието на морето

Европейската комисия е завела дело срещу България в Съда на ЕС заради неспазване на задълженията на страната по директивата за морските стратегии. Тя цели защита на морската екосистема като до 15 октомври 2018 г. България е трябвало да представи информация за изготвените първоначални оценки, определянето екологично състояние и напредъка в изпълнението на екологичните цели. Това обаче не е направено, въпреки двете официални писма от март и октомври 2019 г.

От ЕК казват още, че могат да заведат дело и за неизпълнение на мерки по "Натура 2000", свързани с определянето на зони за биоразнообразие.

Наред с това ЕК изпрати писма до България, Франция и Ирландия, за да свържат своите търговски регистри с регистъра на ЕС - ангажимент, който е трябвало да бъде изпълнен до 8 юни 2017 г. Към момента България не е предприела стъпки, Ирландия все още изпробва връзката, а Франция е частично свързана

Безработицата в еврозоната с лек ръст през май до 7.4%, но не дава реалната картина

Безработицата в еврозоната през май е нараснала леко през май до 7.4% от 7.3% месец по-рано, показват данните на Евростат. Методът на изчисление обаче не позволява напълно да се отразят последици от мерките за изолация заради пандемията. Слабото нарастване се обяснява с критерия на Международното бюро по труда, използван от Евростат, за да определя безработицата. Според него безработни са хората, които активно са търсили работа през предходните четири седмици и са на разположение да започнат да се трудят през следващите две. Така въпреки че беше отчетено рязко увеличение на молбите за обезщетение при безработица от март досега, голям дял от хората, вписани дотогава, не са били категоризирани като активно търсещи работа. Общо в ЕС безработицата през май е била 6.7% спрямо 6.6% през април.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Статуята на Христос в Рио напомни за жертвите на COVID-19

Върху знаменитата статуя на Христос Спасителя в бразилския град Рио де Жанейро отново бяха прожектирани изображения, свързани с пандемията от коронавирус. Този път целта беше да се насочи общественото внимание към над 500 хил починалите от COVID-19 и към всички работещи на ключови за обществото позиции.

През април статуята "облече" лекарска престилка, а през май "сложи" и медицинска маска в знак на признателност към всички, които са на първа линия в битката с новия коронавирус. След САЩ, Бразилия е страната с най-много заразени с новия коронавирус - почти милион и половина.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

"В затворите основно има социално слаби лица. Това е проблем на българската съдебна власт и на българската държава - че не влизат хората, които разполагат с пари, власт и влияние където им е мястото - в затвора, говоря принципно".

Изказване на главният прокурор Иван Гешев по време на посещение в Гоце Делчев, където се провежда акция срещу битовата престъпност.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Потвърдените случаи на коронавирус в България надхвърлиха 5000 и към полунощ на 2 юли са 5154. За последното денонощие са установени нови 165 заразени - втори най-висок брой от началото на епидемията в страната, след регистрираните преди седмица 166 случая за денонощие. В болници са вече 446 души, от тях 32 са в интензивни отделения. Починалите хора с потвърден COVID-19 са 232, като има два нови смъртни случая. Оздравелите са 2722, от които 46 са регистрирани през последното денонощие.

Делът на положителни тестове в страната се увеличава и вече е около 10%, при 1-2% в началото на пандемията, съобщи пред БНТ директорът на Центъра за заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб Тодор Кантарджиев. По думите му именно това, а не многото направени тестове води до увеличаването на общия брой заразени през последните дни. За изминалото денонощие са изследвани 2896 проби. Според вирусолога от септември може да се очаква случаите на заразени да започнат да се увеличават заради началото на учебната година и събирането на много хора на едно място, а в края на октомври, с появата и на другите сезонни инфекциозни заболявания заразените с COVID-19 може да станат още повече.

От снощи всички нощни заведения в Албена са затворени, съобщи пред БНТ Христо Пенев, зам.-директор по експлоатацията на курортния комплекс. По този начин се цели да се намали струпването на много хора на едно място и съответно разпространението на коронавируса. В момента в комплекса има осем работещи хотела и около 2500 души, посочва Велина Гюмова, старши мениджър продажби в "Албена".

Унгария няма да се съобрази със списъка на ЕС за "безопасни страни" извън ЕС и няма да допуска в страната техни граждани с изключение на Сърбия, заяви премиерът Виктор Орбан. Италия също не приема искането и запазва карантинните изисквания за всички страни извън Шенген. Блокът от 27 страни одобри във вторник пътуванията с цел туризъм и бизнес от 14 държави извън ЕС, за да подкрепи туристическия сектор.

От седмица насам светът регистрира по над 160 000 заразени от коронавирус на ден, съобщи СЗО. "60% от всички заразени до момента са регистрирани през последния месец", каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Случаите на коронавирус в САЩ надхвърлиха 51 хил. за последното денонощие според данните на Worldometers, което е нов рекорд на страната досега. Заразата отново расте в много южни щати, като част от тях се принудиха да спрат разхлабването на мерките и да затворят отново заведения, търговски центрове и други. Сред тях са Калифорния, Аризона, Флорида и Тексас.

Работниците в германската кланица "Тьонис" в Гютерсло, в която избухна огнище на коронавирус, ще останат под карантина до 17 юли, съобщиха местните власти. Карантината засяга работилите в кланицата и хората, които са живели с тях между 3 и 17 юни. В кланицата в провинция Северен Рейн-Вестфалия бяха заразени над 1500 души.

Бразилия ще ограничи влизането на чужденци в страната за срок от 30 дни заради епидемията от коронавирус, съобщи правителството. Забраната не важи за чужденци с работни или студентски визи и за тези, които пребивават в Бразилия или имат свои роднини там. Пътниците могат да преминават транзитно през летища на Бразилия на път за други страни.

Американската икономика е създала през юни рекордните за месец 4.8 млн. работни места. Безработицата е спаднала повече от очакваното - до 11.1% спрямо 13.3% през май. Показателят обаче е далеч над историческия минимум от преди пандемията от 3.5% през февруари. Новите позиции са открити благодарение на смекчаването на мерките срещу коронавируса - отваряне на магазини, барове и ресторанти. В същото време броят на молбите за помощи при безработица миналата седмица се е увеличил повече от прогнозираното, с 1.427 млн. спрямо очакваните от анализаторите 1.355 млн.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Tesla стана най-скъпата автомобилна компания

Tesla стана най-скъпият автомобилен производител, след като акциите й скочиха до рекордни високи стойности в сряда, а пазарната капитализация на компанията на Илън Мъск изпревари тази на бившия номер едно Toyota. Акциите на Tesla се повишиха с 5% при ранната сутрешна търговия до рекордните 1133 долара, повишавайки стойността на компанията до 209.47 млрд. долара - приблизително 6 млрд. долара повече, отколкото е оценката на Toyota според инвеститорите, предаде Reuters.

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Феминизъм и кино

Два филма, посветени на силата на жените, ще покажат в идните дни от "София филм фест" като част от лятната си програма. Документалният "Ден на жената" представя неразказаната история на жените в Русия, преживели световните турбуленции от революцията през 1917 г. до наши дни. "Господ съществува, името ѝ е Петруния" е филм, вдъхновен от истинско събитие, когато една жена в Северна Македония импулсивно взима участие в Богоявление, традиционно мъжко състезание, и успява да извади светия кръст от реката, навличайки си бурно недоволство от страна на православната църква и мъжете в малкия град.

"Ден на жената" ще се излъчи на 3 юли от 20:30 ч. в парка на Военна академия и

на 4 юли от 18:00 ч. в Дома на киното.

"Господ съществува, името ѝ е Петруния" е на 6 юли от 18:00 ч. в Дома на киното и на 16 юли от 21:30 ч. в Кинодвор G8

Информация и билети тук и тук.