Уикенд новини: Борисов пак заяви, че няма да затваря държавата, Тръмп заклейми "радикалната левица" в речта си за 4 юли

И още: Запазва се рекордно високият брой на нови заразени с COVID-19 в България, Васил Божков обеща да покаже "свидетел, който не може да мълчи"

Президентът на САЩ Доналд Тръмп    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов с изказванията си бе главният герой в сухия откъм новини юлски уикенд. Той формулира стратегията за борба с незатихващата епидемия от коронавирус по следния начин: "всеки да се пази сам". В същото време България е на пето място в Европа по ръст на заразените през юни.

По друга тема премиерът обяви, че нямало да позволи строителството на "подпорна стена" край плажа в местността Алепу край Созопол. "С нахалството си и с увъртанията си, че тази подпорна стена не е хотел, няма кой да им се връзва. Много атрактивна стена, ама така ще остане", каза той и добави, че "при нашето управление" няма кой да даде разрешение за преминаване към втория етап на строителството. "Направо им се чудя на акъла защо го направиха", коментира той пред журналисти и добави, че тече разследване и ще има наказани.

САЩ отбелязаха националния си празник на 4 юли с много отменени събития и ограничени тържества и фойерверки заради продължаващата с пълна сила епидемия от COVID-19. Само в Деня на независимостта бяха отчетени 43 000 новорегистрирани случая, а страната остава на първо място в света по брой заразени и починали от болестта.

Хърватия гласува днес, за да избере ново правителство, което да извади икономиката от корона кризата. Дясноцентристкият Хърватски демократичен съюз (HDZ), воден от проевропейския премиер Андрей Пленкович, се надява отново да вземе най-много места в парламента. Скорошно проучване му дава 27% от вота, а на опозиционните социалдемократи - 25%. Въпросът е обаче с кого ще се коалира победителят, за да състави стабилен кабинет, като широката коалиция може да се окаже единствената възможност. Очаква се икономиката да се свие с 10% до края на годината заради коронавируса.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Премиерът отново заяви, че няма да затваря държавата

Министър-председателят Бойко Борисов обяви днес, че "колкото и гадна да е тази болест, няма да затворим юли и август". Това е поредното подобно изявление на премиера, с което той се опитва да прехвърли отговорността върху отделните граждани, а не върху държавата. Според него 40% от тях не вярват в коронавируса, а всеки може да се пази сам и да си стои вкъщи по свое желание. Той сравни обстановката в момента с началото на март, когато беше обявено извънредното положение, и заяви, че "няма угодия" и хората преди са искали отваряне, докато сега питат за затваряне. В същото време успокои, че "слуша" и Мутафчийски, и Мангъров и се дават повече пари за здравни пътеки, "усилваме болниците", но гражданите искат да пътуват и това се вижда от трафика днес.

Васил Божков обеща да покаже "свидетел, който не може да мълчи"

Укриващият се в Дубай бизнесмен Васил Божков написа в профила си във Facebook, че ще покаже "свидетел, когото не могат да накарат да замълчи". Според него прокуратурата е фалшифицирала доказателства и осъществява натиск върху невинни хора. Така бизнесменът, срещу когото има повдигнати 18 обвинения, всъщност коментира твърденията на прокуратурата, разкрити в събота. Тогава пресслужбата на специализираната прокуратура съобщи, че у приближени до Божков хора е намерен снимков материал и профили, съдържащи лични данни на магистрати, членове на техните семейства, неподписано прокурорско постановление, в което фигурира името на разследваната по друго дело Лиляна Деянова-Лилана, както и високорисково наркотично вещество, разделено на дози. "Краят на терора е близо", обеща Божков.

Тръмп заклейми "радикалната левица" в речта си за Деня на независимостта

Президентът на САЩ произнесе войнствена реч за националния празник на страната в подножието на Маунт Ръшмор, в която заклейми привържениците на "лявата културна революция", които по думите му целят да заличат американската история. Тръмп отправи директен призив към разочарованите бели избиратели четири месеца преди изборите през ноември, в които ще се бори за втори мандат в Белия дом. В момент, когато Америка се бори със смъртоносната пандемия от коронавирус и е разтърсвана от протести срещу расовата несправедливост, Тръмп заяви, че ще се бори срещу "поддръжниците на новия крайно ляв фашизъм", и обяви създаването на огромен открит парк, наречен Национална градина на американските герои със статуи на "най-великите американци, живели някога".

Страсбург обяви извънредно положение за климата

Новият кмет на Страсбург Жан Барсегян обяви "извънредно положение в областта на климата". Тя обеща, че ще се бори с "трите големи предизвикателства пред нас" - в областта на екологията, социалната сфера и демокрацията. "Нашата околна среда ни изпраща все по-силни и все по-чести сигнали и не може вече да пренебрегваме това. Сега е моментът да погледнем на света такъв, какъвто е, да предприемем силни, амбициозни и колективни действия", заяви 39-годишната юристка, член на партията "Европа Екология - Зелените". Градове като Париж и Барселона също са обявили извънредно положение, скоро това вероятно ще се случи и в Бордо. Зелените и леви партии спечелиха силни позиции на местните избори във Франция миналата седмица.

ОЩЕ (КОРОНА) НОВИНИ

Запазва се рекордно високият брой на нови заразени, като през последното денонощие те са били 180 при направени 2519 теста. Това показват официалните данни на Единния информационен портал към полунощ в събота. Общият брой на регистрираните с коронавирус досега в България е 5677 души. Починали за последното денонощие са двама - жена на 70 г. със сърдечно заболяване и диабет и мъж на 57 г. със сърдечно и белодробно заболяване. Оздравелите са шестима. Най-много - 58, продължават да бъдат новите случаи на коронавирус в София, следвани от Варна и Велико Търново с по 16 заразени. В лечебни заведения за болнична помощ се намират 463-ма пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 29 от тях са настанени в интензивни структури.

Приходите на НДК са спаднали с 1.6 млн заради коронавируса. Ръководството на НДК обяви, че е принудено да пристъпи към съкращения на персонала заради големите загуби, натрупани в резултат от ограниченията по време на корона кризата. Сега в НДК работят около 300 душиq като 30% от всички звена ще бъдат съкратени. Приходите на НДК от началото на годината до средата на юни са с 1.6 млн. лв. по-ниски от същия период на миналата, докато задълженията към доставчици нарастват, а едновременно с това наемателите също бавят плащания за над 1.2 млн. лв., се казва в съобщението на ръководството на държавната институция, която обаче не получава бюджетно финансиране. Театър "Азарян", ДНК пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб "Перото" и кино "Люмиер Лидл" запазват своята дейност.

ПО СВЕТА

Флорида и Тексас отчитат рекорден брой случаи на коронавирус. Двата щата, които се очертават като най-новите огнища на заразата в САЩ, в събота имаха общо 20 000 нови регистрирани заразени. За шести пореден ден Тексас регистрира и рекорден брой на хоспитализирани пациенти с COVID-19 - общо 7890, след 238 нови случая за последните 24 часа. За сравнение - щатът Ню Йорк - епицентърът на епидемията в САЩ до преди месец - отчита само 844 хоспитализирани в събота, което е много под близо 19 000 заети от пациенти с COVID-19 болнични легла в пика на коронавирус кризата там. Само през първите дни на юли 14 щата отчетоха дневни рекорди на заразени с коронавирус, като болестта вече е отнела живота на близо 130 000 американци.

Мексико задмина Франция по брой починали от COVID-19. В страната вече има над 30 000 смъртни случая, след като само в събота бяха регистрирани 523 нови, и така Мексико вече е на пето място в света по починали от болестта. Само за последния ден новите заразени са 6914 и общият броя потвърдени случаи достига 252 165. Според зам.-министъра на здравеопазването Хуго Лопес Гател действителният брой на инфектираните хора в страната вероятно е значително по-висок.

Извънредно положение заради COVID-19 има в 10 общини в Сърбия, където коронавирусът не отслабва. В страната се регистрирани 15 829 заразени, а 306 пациенти са починали от заразата. Експертите предупреждават, че разпространението на коронавируса не е намаляло и е доказано, че млади хора без други заболявания също умират. Поради влошаването на епидемиологичната обстановка и обявяването на стотици нови заразени в последните дни в редица градове, сред които Белград, Нови пазар, Крагуевац и други, е в сила извънредно положение.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Великобритания отвори баровете

Великобритания в събота отвори питейните заведения, ресторантите, хотелите, фризьорските салони и музеите след тримесечно затваряне заради разпространението на коронавируса. Това се случва с доста ограничения в пъбовете като: намален капацитет, без големи групи клиенти, без стоене на бара, без музика на живо. Заведенията трябва да водят и регистър на посетителите в случай на възникване на огнище на заразата. "Кристално ясно" е, че пияни хора не са способни да спазват социална дистанция, заяви председателят на полицейската федерация. Служител на реда разказва, че е трябвало да се справя с "голи мъже, щастливи пияници, гневни пияници, боеве и още гневни пияници" по време на смяната си в Саутхемптън. Но полицията все пак благодари на мнозинството хора за това, че са действали отговорно по време на първата си нощ навън, продължила пред пъбовете до малките часове в неделя.

КАКВО СЛЕДИМ

Последната стъпка пред прозрачен Столичен общински съвет

В четвъртък местният парламент в София ще гласува промени в правилника за дейността си, които се очаква да се приемат с пълно мнозинство. С това ще се направят няколко реформи в посока по-дигитално и прозрачно управление, чакани от гражданите с години. Така предложенията на съветниците и резултатите от гласуването им по точките в СОС ще бъдат достъпни на сайта на институцията и постоянните комисии към съвета ще се излъчват онлайн. Освен това ще се добави опцията независими общински съветници като Борис Бонев да стават председатели на общинския съвет и да участват в определянето на дневния ред. Ще бъдат добавени и питания към районните кметове по време на сесиите.

Балотажът за президент в Полша може да трансформира връзките с ЕС

На 12 юли в Полша ще се проведе балотажът на президентските избори между настоящия държавен глава Анджей Дуда и центристкия кмет на Варшава Рафал Тшасковски. Анализаторите прогнозират оспорвана надпревара между Дуда, който е съюзник на управляващата националистическа партия "Право и справедливост", и Тшасковски, който е кандидат на най-голямата опозиционна партия "Гражданска платформа". През седмицата премиерът Матеуш Моравецки призова поляците да не се страхуват да гласуват, защото новият коронавирус е болест "като всяка друга". Залогът във вота са връзките на Полша с ЕС, които пострадаха при правителството на "Право и справедливост".

ЗА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

Jazz Fest

3.07 - 24.07

Фестивалът A to JazZ няма да се състои в обичайния си вид тази година, но пък ще предложи на публиката си - макар и с ограничен капацитет и билет за достъп - поредица от седем концерта. След Белослава, "Ангел Заберски квартет" и Влатко Стефановски и Теодосий Спасов тази седмица следват Милица Гладнишка & "Михаил Йосифов секстет" на 10.07, Христо Йоцов с Jazz cats на 11.07, Миро Иванов & The Little Aliens и Desy & The Visual Madmen на 12.07.

Открита сцена "Платформа A6", 20:00 ч. Билети от 10 лв. в мрежата на EpayGo.

Наука за деца

от 6.07

И тази година "Музейко" ще проведе лятната си академия за децата от 7 до 10 години, които да се впуснат в изследване, експериментиране и игра. Специално разработената научна програма е с две редуващи се по седмици теми - "Седмица на животните" и "Седмица на експериментите". Ще има време и за игри на място из интерактивните изложби и уъркшоп по анимация в Maker Space работилница.

Понеделник до петък от 9:00 до 13:00 ч., Цена: 160 лв. на седмица, без включена храна. В "Музейко".

Класика

7.08

Софийската филхармония и Националната галерия канят публиката на поредица концерти в петъчните вечери в атриума на "Квадрат 500". Този и следващия петък наред са "София квартет" и "Фрош" (съответно на 10 и 17 юли) с творбите на Моцарт, Хайдн, Шостакович, Бетовен и Брамс.

Билети на касата на зала "България" и в Eventim, 18:30 ч.

Още идеи и събития за свободното време може да намерите тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    b.davidkov avatar :-P
    masay
    • - 1

    Капитал, срамота е хич пък да не отбележите 4 юли, празника на спонсорите!
    Докато буфосинхронистката пее и танцува в протектората, в който й прислужвате, американци на много места в Америка горят американското знаме:

    https://www.youtube.com/watch?v=RU0YWkMnDm4&feature=emb_title

    https://www.youtube.com/watch?v=5LImRrOt-G8&feature=emb_title

    Бог да пази Америка!
    От нея самата...

    Нередност?
Нов коментар