🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Радев поиска НСО да не охранява Доган и Пеевски, Австрия сложи карантина за влизащи от България

И още: Нов рекорд със 188 заразени за ден; демонстранти щурмуваха сръбския парламент заради връщането на вечерния час; прокуратурата влезе в дома на основния свидетел по скандалната история "Осемте джуджета"

След тежката буря в началото на седмицата и последвалия студен ден времето отново е лятно, но не и настроението в страната. Срядата донесе нови лоши новини за коронавируса - нов вътрешен рекорд и въвеждане на карантина за влизане от България в Австрия. Въпреки това премиерът Бойко Борисов за пореден път отказа да се въвеждат нови мерки за ограничение на заразата и превенция. Той отхвърля дори сравнително леки, но ефективни мерки, за които в последните дни призовават здравните експерти - затварянето на нощните заведения и на стадионите за публика, както и повече контрол за масови тържества и големи събития. Огромна част от новите случаи са свързани именно с мачове, балове и дискотеки. Премиерът обаче е на мнение, че всеки трябва да се пази сам, а не да се налагат забрани.

И докато в съседна Сърбия ядосани протестиращи щурмуваха парламента в Белград заради връщането на вечерния час заради коронавируса, в София прокуратурата щурмува дома на основния свидетел по скандалната история за "осемте джуджета", Петьо Еврото и килограмите изчезнало злато.

А президентът Радев направи смел ход, като поиска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Австрия въведе карантина за идващи от България

На фона на новия рекорд от 188 регистрирани заразени с коронавирус в България за последното денонощие Австрия въведе 14-дневна карантина за влизащи в страната от България, Румъния и Молдова. Алтернатива все пак е предоставяне на отрицателен PCR тест. Засега още не е ясно колко време преди пътуването ще важи той, но предишни изисквания бяха за не повече от 72 ч. Австрия е шестата държава, която налага карантина за България в последните две седмици заради острия скок на заразата. Останалите са Естония, Латвия, Словения и Словакия, а от 10 юли такава въвежда и Великобритания. Случаите в последните седмици леко се увеличават и в самата Австрия, а според премиера Курц повечето са привнесени от чужбина.

Президентът иска проверка на сараите на Доган и НСО да свали охраната от него и Пеевски

Президентът Румен Радев поиска правителството, прокуратурата и местната власт да извършат проверка на обектите в парка "Росенец", сред които е т.нар. лятна резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Държавният глава е настоял още утре да се преразгледа и необходимостта Националната служба за охрана (НСО) да пази Ахмед Доган и бизнесмена и депутат от ДПС Делян Пеевски. Президентът направи изявление по темата, след като във вторник съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и съпартийци се опитаха да стигнат до плажа в база "Росенец", където е т.нар. лятна резиденция на Ахмед Доган, но не бяха допуснати от анонимни охранители. Днес държавният глава потвърди, че охранителите, бутали Иванов, са от НСО. Той каза, че е имал разговор с началника на НСО Красимир Станчев и тече служебна проверка за правомерността на действията им на брега на "Росенец".

Прокуратурата щурмува дома на основния свидетел по "Осемте джуджета"

Специализираната прокуратура и маскирани служители на отряда за борба с тероризма са "атакували" къщата на Илия Златанов, с помощта на чийто разказ Антикорупционният фонд проведе разследването "Осемте джуджета", което повдигна редица съмнения за корупция в прокуратурата. Накратко: за да реши тежък бизнес конфликт със сина си, Златанов се съгласил да отстъпи част от бизнеса си на бившия шеф на столичното следствие, известен като Петьо Еврото. Последният урежда прокурорска акция срещу сина на Златанов, при която е иззето и огромно количество злато. То обаче не е върнато на Златанов, а според него е натоварено в колата на съпругата на Петьо Петров.

Именно златото е в центъра на вчерашната акция в дома на Златанов, който е в чужбина от пролетта. Там са били открити 75 златни монети, като това е станало при съмнителни обстоятелства по думите на дъщерята на Златанов, която живее в къщата. Тя е пристигнала повече от час след като баретите са влезли в дома. Монетите изненадващо били открити при второ търсене в шкаф, който преди това е бил претърсен, и след специално обаждане по телефон на един от разследващите.

САЩ ще напуснат Световната здравна организация следващото лято

САЩ уведомиха официално ООН, че напускат Световната здравна организация от 6 юли 2021 г. Решението идва в момент на нов ръст на заразените в страната, а американският президент Доналд Тръмп обвинява организацията, че е закъсняла с реакцията си на пандемията от новия коронавирус. В края на май Тръмп се закани да изтегли САЩ от организацията, ако тя не се реформира, и обеща, че ще пренасочи американската вноска към "други световни спешни нужди в областта на общественото здравеопазване". Проблемът на Световната здравна организация е, че ако САЩ, чиято годишна вноска надхвърля 400 млн. долара (15% от бюджета), се изтеглят, организацията ще загуби важен източник на приходи. Все пак не е напълно сигурно, че това ще се случи, ако Тръмп загуби президентските избори през ноември.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Протестиращи щурмуваха парламента в Белград, след като Вучич върна полицейския час заради COVID-19

Хиляди сърби се събраха на протест в Белград срещу новите мерки за борба с коронавируса, след като президентът Александър Вучич обяви възстановяването на някои мерки, включително вечерния час от петък. Протестиращите блокираха трафика, но нямаше инциденти, преди група демонстранти да пробият полицейския кордон и да проникнат в парламента. Последваха по-тежки сблъсъци с полицията. Според Министерството на здравеопазването във вторник 13 пациенти с коронавирус са починали в Сърбия за 24 часа, което е максимумът за цялата пандемия. Броят на жертвите достигна 330 души, като общият брой заразени от началото на пандемията е 16 719.

ОЩЕ КОРОНАНОВИНИ

Над 6 хил. са вече заразените с коронавирус в България, след като за последното денонощие бе отчетен нов рекорд - 188 регистрирани заразени от направени 3467 проби. Случаите са в почти всички области, но най-много са в София (град) - 68, Пловдив - 25, Благоевград и област София - с по 10, Кюстендил и Плевен - с по 9. В болница остават 483 пациенти, като 32 са в тежко състояние. Починалите се увеличават с четирима до общо 254. Излекуваните са с 37 повече и достигат 3037.

От полунощ е отпаднала блокадата на квартал "Изток" в Кюстендил. Решението е взето късно вчера от местния кризисен щаб заради спадналия брой заразени там. За последното денонощие те са двама при общо 9 за областта. Карантината на квартала продължи 3 седмици.

Пациентите с коронавирус в пловдивската инфекциозна болница са повече от заявения й капацитет, алармира шефката на болницата Мариана Стойчева. В момента там са настанени 55 болни, а на още 10 се очакват резултати. Етаж в болницата е отделен само за пациенти с нужда от дихателна реанимация, като се приемат само средно тежки и тежки случаи. Според Стойчева основният проблем е недостиг на персонал, особено сестри, които са на ръба на силите си.

Почти ⅔ от IT бранша в България отчита отложени проекти и поръчки от клиенти заради епидемията от коронавирус, а още 1/3 - за отложени инвестиционни решения. Това показва анкета сред членовете на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ), в която членуват около 90 компании. Над една трета от анкетираните компании обаче не оценяват като негативно въздействието на COVID кризата върху финансовото си състояние, а 40% от фирмите продължават активно да наемат таланти.

Повече от 3 млн. са вече регистрираните заразени с коронавируса в САЩ, а за последното денонощие са били потвърдени рекордните над 60 хил. нови случая. Броят на заразените нараства чувствително през последните две седмици в двайсетина щата. Вчера двата най-многолюдни американски щата - Тексас и Калифорния - регистрираха рекордните за тях над 10 хил. нови случая за денонощие.

Най-голямата германска кланица "Тьонис" в Гютерсло, където има 1500 заразени работници, вкл. българи, ще остане затворена, докато не гарантира безопасни условия на труд и задоволителни хигиенни мерки. Решението на управляващия Гютерсло Свен-Георг Аденауер е категорично въпреки силния натиск от страна на бизнеса в района. Над 600 хил. души в района са под карантина заради огнището.

Нидерландия затвори границите си за Сърбия и Черна гора - за втори път от началото на пандемията, заради рязкото увеличение на заразените в двете страни. Хага взе решението дни след като отвори за пристигащи от двете държави на 1 юли.

Италианските власти призоваха за нови мерки за пътуващи от държави извън ЕС към блока, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Рим отмени всички полети от Бангладеш за седмица, след като "голям брой" пътници са дали положителна проба.

ЕК одобри плана на Германия да изразходва 500 млрд. евро в подкрепа на бизнеса, засегнат от кризата с новия коронавирус. Берлин ще създаде фонд в подкрепа на икономиката от 600 млрд. евро, след като Брюксел вече одобри 100 млрд. евро за същата цел. Според еврокомисаря за конкуренцията Маргрете Вестагер фондът предвижда достатъчно предпазни механизми, за да се ограничи нарушаването на конкуренцията. Основната част от подкрепата ще бъде под формата на гаранции на стойност 400 млрд. евро, ще се отпускат субсидии и средства за рекапитализиране.

СИГНАЛНА ЛАМПА

Рекордни температури и отново големи пожари в Сибир

Температурите в арктическите зони на Сибир са се повишили до рекордна средна стойност за юни на фона на гореща вълна, която разпалва някои от най-тежките пожари в региона, показват данните на ЕС. Руската държавна служба по метеорология заяви в края на юни, че е потвърдила рекордно висока температура от 38°С в град в Североизточен Сибир. Това е най-високата температура, регистрирана северно от Арктическия кръг. По-рано през юни части на Сибир регистрираха температури от 30°C, а през май имаше и нов рекорд за месеца от 25.4°C. Разширяват се и пожарите в арктическите части на Русия, които са подпалили и обикновено влажните торфени площи, които ще увеличат количеството на затоплящите планетата парникови газове в атмосферата. Огромни пожари в Сибир имаше и миналата година.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Недолюбваният от мен Христо Иванов се изяви като съвременен Херакъл - отвори ни очите и ни показа, че царят ни е дибидюс гол.
    Казано с други думи - прехвалената трийсетгодишна БГ демокрация е тапет, зад който се вихри антична деспотия.

    Определено съм смутен, че Капитал упорито си прави оглушки за скандала, който предизвика Христо Иванов в Залива на БГ свинете!
    Недоумявам защо! Сега е моментът, има и инфоповод да се освети отново и отново цялата сламена конструкция на лъжедемокрацията ни.
    Защо Капитал, рупорът на умните и красивите немее? Много просто - умните и красивите се правеха на мъже, докато докараха Борисов 3.0. Веднага след това се кротнаха. Като циганите след избори - докато изядат кюфтетата и изхарчат парите...

    Хайде, за националните БНТ и Хоризонт, които също не отразиха битките и захвърленото в храстите от държавните горили национално знаме, е ясно - на ясла са, но Капитал, който е на съвсем друга - най-демократичната - ясла, какво общо има с деспотията?!

    Докато т.н. журналисти на Иван Вазов си кротуват, президентът Радев заяви в прав текст, че И това правителство на Борисов е функция на Доган и прави всичко, което му наредят от морския или горския сарай. Всичко!

    Прокопиев вдигна шум до Бога, че процесът срещу него е удар срещу свободата на словото. Оправдаха го и свободата на словото си остана умряла, ама вече това не безпокои никого. А тя си е все там - на 111-то място, редом с дереджето в африкански племенни държавици.

    И ако мога да перефразирам Вазовия финал на Немили-недраги: Ех, бедни, бедни Капитал, защо не умря достойно, а сега трепериш при всеки смс?...

    Нередност?
Нов коментар