🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ обещава да обсипе бизнеса с европари и още саниране

Очаквано вотът на недоверие не мина, коалиционните партньори ще обсъждат промените в правителството в четвъртък

Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството остава, защото има да върши още работа.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството остава, защото има да върши още работа.
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството остава, защото има да върши още работа.    ©  Юлия Лазарова
Вицепремиерът Томислав Дончев заяви, че правителството остава, защото има да върши още работа.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Вотът не мина не заради особености на парламентарната аритметика, а защото такава е политическата логика. Няма никакъв мотив, смисъл от предсрочни избори два месеца по-рано, посред зима. Другият мотив е, че това правителство има да свърши още работа." Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, след като в парламента депутатите отхвърлиха петия пореден вот на недоверие на правителството на Бойко Борисов по темата "корупция", внесен от БСП. В подкрепа на кабинета гласуваха депутатите от мнозинството от ГЕРБ и "Обединените патриоти" и 8 независими народни представители, петима от които от "Атака". Макар формално да е в опозиция лидерът на "Воля" Веселин Марешки също гласува "за" кабинета на Борисов, а депутатите от формацията му се въздържаха. Срещу правителството бяха от БСП и ДПС.

ГЕРБ общава за всекиго по нещо

В пространното си изявление след вота, посветено на приключилата среща на върха на лидерите на страните от ЕС, на която бяха разпределени средствата за страните-.членки за следващите 7 години, вицепремиерът Дончев очерта приоритетите на правителството как да се изразходват договорените за България 29 млрд.. евро или с един милиард повече от сегашния програмен период. Така на фона на продължаващите вече втора седмица масови протести с искане за оставка на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев и в опит да тушира напрежението, Дончев отправи няколко анонса. Първият беше към бизнеса. Вицепремиерът заяви, че помощите за фирмите, трябва да бъдат организирани по нов ред така че средствата да достигат по-лесно до тях. "Не 5000 фирми да пишат два месеца проекти и от тях финансиране да получат 700, а схеми които стигат до огромна част от бизнеса. Практически да сме в състояние да финансираме всеки заявил. Това означава бързи пари, на място и без никаква преценка обективна или субективна. Без никакъв корупционен риск, защото когато всички ще получат пари, тогава няма корупция, няма избрани и неизбрани", каза Дончев.

Другият анонс беше към хората. Дончев заяви, че правителството ще продължи програмата за енергийна ефективност като тя ще е в две посоки - саниране на обществени сгради и многофамилните жилища. Имаше анонс и към протестиращите. Вицепремиерът увери, че в кратки срокове управляващото мнозинство в парламента ще изготви правилата, по които да се проведе машинното гласуване, така че на следващите парламентарни избори да се гласува изцяло с машини, както е записано в Изборния кодекс. Ще има и дебат за възможността да се гласува по пощата. За дистанционно гласуване - електронно или по пощата, което би улеснило вота на българските граждани в чужбина, настояват от "Демократична България", като искането беше подкрепено и на протеста. Другото обещание на управляващите е, че в разговора за това как да се изразходват средствата на ЕС за следващия програмен период трябва да участват и социалните партньори, което ще рече - сегашният формат на тристранния съвет, включващ работодателските организации, начело с ръководената от Кирил Домусчиев КРИБ, и синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа". Двата профсъюза вече се обявиха открито срещу протестите с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Промени в кабинета ще има

Дончев отказа да коментира предстоящите промени в правителството, но увери, че такива ще има. "Демокрацията предполага да бъдеш толерантен към исканията на по-малката група. Ние можем да слушаме много добре и всеки ще бъде чут. Дали ще има промени? Да, ще има. Никой от нас не иска и не мечтае всичко да е така, както е било преди две седмици.", заяви Дончев. Той обаче отказа да каже кои министри ще бъдат сменени като уточни, че това ще стане ясно в следващите три дни. В разгара на масовите протести миналата седмица управляващите от ГЕРБ лансираха няколко варианта за изход от политическата криза - продължаване на мандата с експертен кабинет, оттегляне на Борисов от премиерския пост и избор на експертна фигура или вицепремиер за министър-председател или ремонт на кабинета със смяна на министри. В опит да тушира напрежението от масовите протести миналата седмица Борисов се опита максимално да се разграничи от ДПС като беше анонсирана смяната на трима ключови министри от кабинета, чиито имена се свързват с движението и депутата Делян Пеевски - на финансите Владислав Горанов, на икономиката Емил Караниколов и на МВР - Младен Маринов.

Отлагането на крайното решение за оттеглянето им за след вота на недоверие и посещението на Борисов в Брюксел спечелиха време на премиера. В понеделник самият Горанов заяви, че не вижда защо трябва да подава оставка. В негова защита се изказа и лидера на НФСБ Валери Симеонов, който във вторник заяви, че финансовият министър е "един от малкото успешни финансови министри за целия преход към демокрация". Съдбата на кабинета ще се решава на коалиционен съвет на управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" в четвъртък и засега от двете формации твърдят, че на този етап разговори между коалиционните партньори не са водени и няма яснота какви ще са промените.

Макар да казват, че "всички варианти са възможни", включително и този с оттеглянето на Борисов от премиерския пост, най-вероятно ще бъде предприет хода с промени в правителството като според някои депутати от мнозинството не е изключено те да обхванат по-широк кръг министри, които през годините натрупаха доста негативи. От мнозинството твърдят и, че крайното решение колко дълбоки ще са промените в кабинета ще бъде взето в зависимост от протестите и тяхната масовост, която в последните дни не е така висока.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    adon avatar :-@
    RUSE
    • + 16

    Кого лъжеш бе човече. Фирмите на приближените ви мутри работят само с европари. За тях златният дъжд не престава. Досега не съм получил и стотинка европари, а фирмата ни е от 1995 г. Под наем сме и с вашите простотии, които въведохте в строителството нямам шанс да си построя е 300 кв.метра собствено хале. Даже онова подпомагане от 3 до 10 000 лева което трябваше да извършите още не сте го дали. И вместо да излезе като помощ както в останалите държави, вие го направихте като класиране за европроект, който може и да не извършите. Вие сте долни лъжци и крадци, заради което трябва да си ходите веднага.

    Нередност?
  • 2
    mto avatar :-|
    mto
    • + 12

    Като на сватба - "Кумът обещава..." Само че, обещаното не е като даденото! Единственото, което е необходимо - ОСТАВКА, ВЕДНАГА!

    Нередност?
  • 3
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    За това акъл не се иска.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    До коментар [#1] от "RUSE":
    До коментар [#2] от "mto":

    Драги съмишленици,
    С анонимно палене по форумите не става. Да, това определено ни помага за урегулиране на психическите пикове, ама се родеем с оня, дето викал в дупката страшната тайна, дето знаел: Цар Траян има магарешки уши!
    От това нито на дупката й станало по-добре, нито на царя ушите му окапали.

    Дошло е време да застанем с имената и с авторитета си и да кажем каквото имаме да казваме, ама не тук, а на тия, които сме овластили да ни представляват - народните представители.

    Аз, Борислав Иванов, издирих от сайта на ЦИК избранниците от моя 23-ти МИР. От сайта на НС им издирих мейлите и вчера им написах всичко, каквото мисля за тях и тяхната работа. Много възпитано и без пунктоационни грешки.

    Ако още няколко стотин - а защо не и хиляди - граждани направят същото, политиците съвсем от първа ръка ще разберат какво мислим за тях.

    Доста сме им набрали - да им го кажем в очите!
    И да ги помолим да си събират бохчите, разбира се!

    Нередност?
  • 5
    rka44622423 avatar :-?
    Бланш
    • - 1

    Драги съмишленици, отдавна се съмняваме,от Кой ли ден ще ни раздават Ваучерите за храна от Европа и това време май настъпи, а...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 5
    • + 3

    Ако не си подадат оставката, по-добре не гласувайте по пощата, дори да имате такава възможност.

    Нередност?
Нов коментар