Уикенд новини: Софиянци поискаха оставката и на кмета Фандъкова, примката около "Северен поток 2" се затяга

Гърция изисква отрицателен PCR тест и от пристигащите със самолет, бургаският съд ще решава утре за строежа на "Алепу"

Проливният дъжд в София за пореден път наводни подлези и създаде проблеми в града
Проливният дъжд в София за пореден път наводни подлези и създаде проблеми в града
Проливният дъжд в София за пореден път наводни подлези и създаде проблеми в града    ©  Юлия Лазарова
Проливният дъжд в София за пореден път наводни подлези и създаде проблеми в града    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пороите в София не можаха да охладят политически страсти и дори през уикенда протестите срещу управлението продължиха. Недоволство имаше както в редица от българските градове, така и в чужбина, където български общности се организират да изразят позицията си.

В същото време традиционно активният в социалните мрежи премиер Бойко Борисов не е публикувал нищо във фейсбук от четвъртък (23 юли), когато обяви рокадите в кабинета. Това е може би е едно от най-дългите мълчания на Борисов за последните години и подсказва, че няма ясни ходове в сегашната ситуация. Не се предприемат и обиколки с джипа, които обикновено вършеха работа при предишни скандали.

Това донякъде е така и заради факта, че чуждестранните медии продължават да пишат за проблемите на Борисов и "народната любов", цитирайки лозунги като "Оставка и позор, отивате в затвор". Британският "Гардиън" например пише, че Бойко Борисов може да бъде разследван за заплаха да ''изгори'' евродепутат, като разказва за записа, за който евродепутатът Елена Йончева обяви в петък, че американска лаборатория е потвърдила автентичността му и че гласът от него е на Бойко Борисов.

На този фон БСП проведе традиционния си събор не на Бузлуджа, а в центъра на София. По собствени данни БСП събра на митинга си 10 000 привърженици, пред които Корнелия Нинова призова за оставка на правителството и обеща, че левицата има "план за България". От това като че ли БСП обаче само събра негативи - руските знамена и тениските с лика на Тодор Живков предизвикаха истинска вълна от критики в социалните мрежи.

А президентът Росен Плевнелиев (2012 - 2017 г.), който през 2013 г. подкрепяше протестите срещу кабинета "Орешарски" и дори активно участваше в тях, сега обяви, че настоящият президент Румен Радев нарушава конституцията и предсрочните парламентарни избори са лош вариант, защото ще произведат по-слаб парламент, в който трудно ще се формира мнозинство.

Протести има и в други страни. Хиляди унгарци например излязоха в столицата Будапеща срещу ограниченията на медийната свобода. До недоволството се стигна, след като бе уволнен главният редактор на най-популярния новинарски сайт в страната - Index, смятан за последната свободна медия в страната.

Израелците пък протестират срещу премиера Бенямин Нетаняху, като се събраха пред официалната му резиденция в Йерусалим. Те смятат, че правителството не е успяло да се справи с овладяването на коронавируса, след като първоначално отбеляза успехи, но сега се регистрират по над 1000 заразени на ден.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Протест и срещу Йорданка Фандъкова

Няколкостотин души, предимно семейства с деца, излязоха на протест в столичния кв. "Манастирски ливади-изток" и викаха "Оставка" под прозорците на кмета на София Йорданка Фандъкова, която живее там. Поводът за недоволството, което блокира за кратко и движението по бул. "Тодор Каблешков", е решение на общината да отстъпи за застрояване терен, който по план е предвиден за детска градина и включва част от бъдещия линеен парк покрай реката в района. В квартала тази година започна изграждането на първата общинска детска градина, но тя няма да може да поеме дори половината от децата, които сега живеят там.

Асоциацията за защита на потребителите обвини правосъдния министър, че лобира за колекторските фирми

В свое становище за одобрените от парламента на първо четене промени в законодателството, с които ще се въведе 10-годишна абсолютна давност за задължения на граждани, Асоциацията за защита на потребителите твърди, че правосъдният министър Данаил Кирилов лобира в полза на колекторските фирми. Според Асоциацията лансираните от министър Кирилов поправки са изцяло в полза на фирмите за събиране на дългове и дават за пример това, че единствено те ще имат право да изкупуват дългове. Също така се изтъква, че се води "яростна битка" срещу възможността за доброволно изпълнение, която би дала възможност на длъжниците да си уредят взаимоотношенията с кредиторите, без да се минава през съдилища.

САЩ засилват натиска срещу "Северен поток 2"

Седмица след като държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, че обхватът на санкциите срещу руските газови проекти като "Северен поток 2" и "Турски поток", ще се разшири, вече са налице и първите признаци за това. Германският вестник Welt съобщава, позовавайки се на свои източници, че Съединените щати са засилили натиска върху европейските компании, участващи в строителството на газопроводът към Германия. По данни на изданието САЩ са провели видеопреговори с компаниите - изпълнители на "Северен поток 2", за да "им обяснят бъдещите последствия" от по-нататъшното участие в проекта. Отбелязва се още, че американските чиновници "с дружелюбен тон много ясно са дали да се разбере, че искат да попречат на завършване на строителството на газопровода". Възможно е подобен подход да последва и за компаниите, които участват в "Турски поток", чието трасе минава през България, Сърбия и Унгария.

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

За последното денонощие в България са установени 189 нови случая на коронавирусна инфекция, показват данните от Националната информационна система. От тях за пореден път най-много са в София - 92, следват Варна - 16, и Благоевград - 15. С днешните случаи и 270-те, отчетени в събота, общият брой потвърдени носители на вируса достигна 10 312. От тях активни са 4668, а излекувани - 5306. За последните 24 часа са регистрирани 54 излекувани и един починал. Общият брой починали до този момент е 338.

Заради продължаващия ръст на случаите на коронавирус в България все повече държави затягат ограниченията си за пътуването на български граждани:

  • Гърция ще изисква отрицателен тест за коронавирус и от пристигащите с полети от България от 28 февруари (вторник), стана ясно в събота. До този момент ограничението важеше само за пристигащите през сухопътните граници. PCR тестът трябва да е направен през последните 72 часа преди пристигането в Гърция и да е издаден на английски език.
  • Австрия ще изисква пристигащите от България да представят отрицателен PCR тест от 27 юли (понеделник), направен през последните 72 часа. Мярката важи не само за България, а за пристигащите от всички държави, за които австрийското правителство е определило, че са с повишен риск.
  • Италия въведе задължителна 14-дневна карантина за пристигащи от Българияв събота. Мярката важи и за тези, които са минали през България транзитно през последните 14 дни преди пристигането им в Италия.

21 души от дом за възрастни "Възраждане" в Русе са с COVID-19, от които 16 обитатели на дома и петима служители. Един е в тежко състояние и е интубиран от 23 юли насам. От понеделник започва поетапно изследване с PCR тестове на всички обитатели на дома. Друго огнище в Русе е открито в шивашка фабрика, където са потвърдени 8 положителни проби. Дейността на фирмата е временно преустановена, докато трае дезинфекция на всички работни помещения.

Четирима футболисти и треньор на "Септември" (София) са дали положителни проби за коронавирус. Това са Иван Стоянов, Димитър Костадинов, Кристиян Пешов и Владимир Николов, както и треньорът на вратарите на тима Христо Николов. Тренировките на втородивизионния отбор са временно спрени, докато на всички играчи и треньори не бъдат направени повторни PCR тестове.

Заразените с коронавирус по света надминаха 16 млн. души, а починалите от усложнения са над 640 000. Най-много случаи са отчетени в САЩ - 4 178 021, Бразилия - 2 394 513 и Индия - 1 385 635, по данни на американския университет "Джон Хопкинс". Броят на смъртните случаи в САЩ надмина 145 000, или почти една четвърт от всички регистрирани.

Хиляди хора в Израел излязоха на протест срещу правителството на Бенямин Нетаняху в събота вечер въпреки силната втора вълна на COVID-19 в страната. Поне 5000 са демонстрирали и пред официалната резиденция на министър-председателя в Йерусалим. Протестите призовават за оставка на Нетаняху заради повдигнатите му обвинения в корупция, но и заради изпуснатата от правителството втора вълна на епидемията от COVID-19. След успешното овладяване на първата вълна на вируса правителството на Нетаняху реши да отвори икономиката прекалено рано и прекалено рязко. За последните две денонощия там са отчетени средно по 1000 нови случая на ден, като така броят заразени в Израел надмина 60 000.

Случаите в Белгия отново вървят нагоре, като средният за изминалата седмица брой на нови случаи на ден (любима статистика на вирусолозите, тъй като изглажда по-малкото тестове през уикенда) е достигнал до 255 - увеличение със 71% спрямо предишната седмица. Последните изцяло обработени официални данни за страната са от сряда, когато новите случаи са били 534 - най-високият брой от 5 май насам.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Традиционният събор на БСП на Бузлуджа се проведе в центъра на София - пред Министерския съвет, и беше под наслов "Срещу корупцията и грабежа - заедно за България". По данни от БСП на митинга са се събрали 10 000 поддръжници на партията. Руските знамена и снимките на Тодор Живков обаче предизвикаха бурни реакции в социалните мрежи.

КАКВО СЛЕДИМ

Проект за реформа на съдебната система

Инициатива "Правосъдие за всеки" организира на 29 юли конференция на тема "Конституционната реформа в правосъдието - за утвърждаване на правовата държава". Нейната цел е постигане на по-широк експертен консенсус сред юристи, конституционалисти и магистрати за идеен проект за реформи в съдебната система. Конференцията ще има хибриден характер - с участници в зала и онлайн. Очаква се дистанционно да се включи и Рамона Стругариу, евродепутат от Румъния, която стана известна с критичните си въпроси към новоизбрания главен прокурор Иван Гешев по време на изслушването му в комисията ЛИБЕ в Европейския парламент в края на миналата година.

Икономиката на САЩ

През новата седмица едно от най-важните събития за инвеститорите ще бъдат данните за брутния вътрешен продукт на САЩ през второто тримесечие. Предвижданията са, че в четвъртък най-голямата световна икономика ще отчете рекорден от Голямата депресия насам срив. Ден по-рано ще станат ясни и решенията от заседанието на Федералния резерв.

Строителството на "Алепу"

Административният съд в Бургас ще разгледа утре внесения от Окръжната прокуратура в града протест, с който се иска да бъде прогласено за нищожно строителното разрешение, даващо право за извършване на строителни дейности в защитената местност "Алепу". Става дума за станалия известен като "подпорната стена" обект на Шофьорския плаж, който е първи етап от изграждането на ново ваканционно селище там.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    fbr45306322 avatar :-?
    MyTwoCents

    „Гърция ще изисква отрицателен тест за коронавирус и от пристигащите с полети от България от 28 февруари (вторник),“

    Предполагам се има предвид юли, а не февруари...

    Нередност?
Нов коментар