🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Драмата на сламения Борисов

По пътя на Орешарски

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Сутринта, като дойдох в парламента и гледам как е обсаден, как ви е приятно това да го изживявате?" Тези подигравателни думи от парламентарната трибуна на Бойко Борисов по време на антиправителствените протести през 2013 г. припомниха наскоро "Господари на ефира" в забавен видеоклип с вижданията му, когато е в опозиция и когато е на власт.

В два от трите си мандата лидерът на ГЕРБ избягна такова развитие, подавайки предсрочно оставка и връщайки се пак като премиер. В третия обаче тактиката засече и сравненията с измъквалия се през задните входове Орешарски стават все по-натрапчиви. И колкото повече министри, депутати, "политолози", "социолози" и всякакви наети говорители на властта обикалят медиите с притоплените от 2013 г. заклинания на БСП и ДПС, толкова по-жалка изглежда тя.

Аргументи като "не сме скъсали връзката с хората" или "имаме да вършим много работа", когато площадите дни наред скандират "мафия" и "оставка", са същият тефлонов израз на заложническата драма, която БСП преживя преди седем години с безгръбначното си поведение към прищявката на Делян Пеевски да оглави ДАНС. Но за разлика от безпартийния Орешарски днес в ролята на сламения човек на ДПС е лидерът на най-голямата и управляваща от цяло десетилетие партия.

Сегашните протестиращи не питат "КОЙ", а директно назовават върху плакатите си господарите на правителството - Пеевски и Доган, заедно с главния прокурор, превърнат в бухалка. В режим на такъв "диалог" управлението не може да им продаде нищо - нито ремонт на кабинета, частичен или пълен, нито нескопосаните опити за ревизия на слугинажа си към Доган и "Шиши", нито светло бъдеще с парите от Европа.

ГЕРБ няма какво да обещае на обществото, защото не разполага с реална власт - ключови министерства, институции и регулатори са дадени на концесия. Това именно превръща Борисов в реплика на Орешарски.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 27
    • + 3

    Скоро ще ни докарате нещо по-лошо от нов Орешарски. Но нека младите си изпият и те горчивата чаша на неопитността си!

    Нередност?
  • 2
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • - 3
    • + 20

    До коментар [#1] от "scuby":

    И затова да си затваряме очите, пред това което прави Толупа ли? По тази лигика да го оставим да управлява докато иска.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-?
    scuby
    • - 20
    • + 1

    До коментар [#2] от "nqb29617416":

    Ние този филм в момента, който се играе сме го гледали, дори сме участвали в него. Същото направиха едно време и с Костов, медиите на задкулисието като Труд, Тошо Тошев, Велева го направиха по черен и от дявола, Слави ви Трифонов абсолютно по същия начин от кабеларка настройваше младите колко Костов е корумпиран, как ги краде, как всичките проблеми и неволи на младите идват от политиците, как трябва да излезнем по площадите и да ги ометем. Давам пример с Костов защото тези от Да България и ДСБ идват от това котило. В момента става 1:1 същото което и тогава! Нека младите не се подвеждат, а да мислят. Ние по-старите им показваме какво беше, какво се случва, как ги използват!

    Нередност?
  • 5
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 2
    • + 16

    До коментар [#4] от "scuby":
    Ей, анимационния идиот, не всички тук са с жълто около устата. Някой помним даже и каква мизерия беше в СССР и в България по развития соц.
    Помним как Бойко Борисов отваряше врата на колата и на Тодор Живков и на Симеон Сакскобурготски в качеството си на охрана. Също така помним, как по времето когато любимия ти премиер, бе Главсек на МВР имаше цели 28 знакови убийства на мафиотски босове, от които нито едно не бе разкрито. Защо - ти ни отговори . Има много хубави статии в нета писани през годините , кой е настоящия премиер и в какви други далавери е бил замесен. Може и да има някакви постижения ( магистралите и пътищата ТВЪДО НЕ СА ТАКОВА), но му е време за пенсия. Не искаме повече от същото.

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 23

    Разкошно заглавие! Сравнението с Орешарски се набива. Все пак трябва да се прави разлика между зависимостите, в които влиза един професор и много по-мътните на една мутра, останала на нивото на Винету.
    И все пак не бива да се забравя, че Борисов успуваше да сугестира цели 15 г цяла (почти БГ) и никак не е сламено плашило. Всички лостове на властте са в ръцете му.
    Единствената плоскост, на която можем категорично да го бием е рушенето на фалшивия му авторитет. Много помагат доказано автентичтите записи в вулгарностите, снимките с пищова и пачките. И разпенването на Харизани, Харалани, гърневски, Биков и пр. ренегати.

    Оставка, мутро!

    Нередност?
  • 7
    ujx1478794845510332 avatar :-P
    Titi Titora
    • + 4

    Eдин oт нaй-дoбритe пиaр eкcпeрти в Бългaрия – Любoмир Aлaмaнoв, нaпиca вълнувaщo пocлaниe дo фeнoвeтe нa ГEРБ, кoитo cкoчихa дa брaнят хунтaтa c публикaции във фeйcбук пoд хaштaгa „#AзВярвaм нa Бoйкo Бoриcoв“
    нa нeгo Му ce клaнят,
    c нeгoвoтo имe тръгвaт нaпрeд,
    пoгaзвaт бъдeщeтo нa държaвaтa, caмo и caмo дa ca му вeрни.

    Къca ce вcякaквa нишкa c рeaлнocттa. C нoрмaлнocттa.
    Губи ce идeятa зa oбщнocт.
    Рaзбивa ce cмиcълът дa cмe държaвa.
    Мoля ви, рaзбeрeтe. Нe иcкaмe вярa, a иcкaмe дeйcтвия, рeфoрми, върхoвeнcтвo нa зaкoнa, зaчитaнe нa чoвeшкитe прaвa, нoрмaлнocт.
    Иcкaмe нoрмaлнa държaвa. A нe рeлигиoзнo бeзумcтвo.

    Нe знaм кoй e измиcлил тaзи кaмпaния. Нo caмo зaрaди нeя ГEРБ трябвa дa cлeзe oт влacт. И дa ocтaнe в иcтoриятa. C вceки дeн нeaдeквaтнитe дeйcтвия caмo зaдълбoчaвaт кризaтa.

    Нередност?
  • 8
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Трима министри на Борисов обслужват #Догансарай.
    ОСТАВКА!
    https://bivol.bg/dogansarai-mrrb-mtits-mo.html
    ТРИ МИНИСТЕРСТВА БАБУВАЛИ НА НЕЗАКОННИЯ ПРИСТАН НА ДОГАН
    Министерството на регионалното развитие, Министерството на отбраната и Министерството на транспорта са обединили усилия, за да издадат специализиран подробен устройствен план на марината до #Догансарай през 2019 г. Това е станало въпреки факта, че съоръжението е изградено абсолютно незаконно в българската акваторията на Черно море и няма никакъв документ за собственост. Подписът под одобрения СПУП е на зам.-министъра на МРРБ Николай Нанков.

    Нередност?
Нов коментар