🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

И председателката на ЦИК подаде оставка след възражения по доставката на машини

Стефка Стоева заяви, че се оттегля по лични причини, но принципно смята, че покупката на машини за изборите е работа на правителството

Стефка Стоева
Стефка Стоева
Стефка Стоева    ©  Цветелина Белутова
Стефка Стоева    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на ЦИК Стефка Стоева изненадващо обяви пред членовете на комисията в четвъртък, че подава оставка по лични причини, която ще депозира в Народното събрание следващата седмица. Решението й идва седмица след като парламентарната група на ГЕРБ внесе проект със спорни промени в Изборния кодекс, без дори да уведоми преди това ЦИК. Пред състава на ЦИК Стоева е заявила принципното си възражение срещу една от предложените промени в изборния закон, която изрично възлага на ЦИК да осигури машините за гласуване "чрез наемане или закупуване". Тя смята, че машините трябва да се закупят от изпълнителната власт, а не от ЦИК, но опитите на ръководството на комисията да се срещне с ресорния вицепремиер Томислав Дончев са били отклонени.

Стефка Стоева бе избрана начело на ЦИК като номинация на ГЕРБ. Преди това тя беше конституционен съдия - от съдебната квота, зам.-председател на Върховния административен съд, съдия от кариерата.

Изненадващ ход

Оставката й е била изненада за членовете на ЦИК дотолкова, че някои изказват съмнения дали не е имало натиск върху нея. При всички случаи ще се наложи парламентът да се заеме с избора на нов председател на комисията. Съгласно Изборния кодекс той трябва да е правоспособен юрист със стаж не по-малко от 10 години, да притежава добра професионална репутация, да се ползва с обществен авторитет и доверие и да не заема друга изборна длъжност, работа по трудово или служебно провоотношение, да не се занимава с търговска дейност и да не е в ръководството на предизборен щаб на партия, коалиция или инициативен комитет.

Преди няколко дни стана известно, че ЦИК настоява за среща с вицепремиера Томислав Дончев по въпроса за машинното гласуване, след като Министерският съвет е препратил в комисията постъпили оферти за доставка на машини. Пред БНР във вторник Стоева изрази мнението си, че държавата трябва да извърши покупката на тези машини, защото става въпрос и за логистика, и за съхраняването им оттук нататък, за което ЦИК няма капацитет. Далеч по-остро изказване направи заместничката й Севинч Солакова, която запита как така вицепремиерът се среща с правната комисия в парламента за промените в Изборния кодекс, без дори да се информира ЦИК. "Интересно как се възлага на частно дружество с държавно участие извършването на международно пазарно проучване на производителите на машини за гласуване и цени, без да се информира ЦИК", каза още Солакова.

Неофициално от комисията казват, че вместо исканата среща с вицепремиера Томислав Дончев, който отговаря за организацията на изборите, са получили писмо. В него се казвало, че според разчетите на правителството закупуването на пълен набор машини - около 25 хиляди, би струвало между 50 млн. долара или 50 млн. евро в зависимост откъде се доставят, както и че МС продължава да проучва въпроса. От ЦИК са притеснени и от неяснотата около това кой ще провежда обществената поръчка. Те цитират решение №100 на Министерския съвет от февруари т.г., в което кратко и неясно се казва, че ресорният вицепремиер "осъществява координацията с ЦИК" на процеса по придобиването на необходимите машини за гласуване.

Членове на ЦИК са на мнение, че от правителството се опитват да прехвърлят върху тях отговорността по осигуряването на машините за гласуване, което всъщност се потвърждава и от предложените промени в Изборния кодекс.

Председателят на правната комисия в парламента Ана Александрова беше изненадана от решението на председателя на ЦИК Стефка Стоева да се оттегли от поста. Тя също предположи, че причината за оставката й е намерението на управляващите да възложат на ЦИК отговорността за провеждането на обществената поръчка за закупуването или наемането на машините за гласуване. Александрова обясни пред "Капитал", че мотивът на ГЕРБ да предложи поправката е да не бъдат обвинени управляващите в опити за манипулация на изборите. "Затова решихме ЦИК като независим орган да се занимава с този въпрос", каза Александрова. Със същия аргумент отпаднал и вариантът обществената поръчка да се провежда от държавната фирма "Информационно обслужване", която преброява резултатите от вота.

В същото време със законопроекта за изменение на Изборния кодекс се изземват правомощията на ЦИК да дава задължителни указания по извършването на одит и сертифициране на машините за гласуване, като тази дейност пак така изрично се възлага на Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с представители на две държавни фирми - Български институт по метрология и Български институт по стандартизация. До момента изпълнителите на тези дейности се определяха от ЦИК - с конкурс или възлагане, като тя определяше и процедурата за това. На практика сега тази дейност се изземва от изпълнителната власт, включително като се предоставя законов монопол на две държавни фирми.

Стоева: Целта е ЦИК да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори

По време на заседанието на ЦИК в четвъртък Стефка Стоева заяви, че мотивите за оставката й са лични и няма да ги посочи, но от близо 20-минутното й изказване става ясно, че причините са свързани с намерението на управляващите да прехвърлят изцяло на избирателната комисия отговорността за закупуването на машините за гласуване, както и с отказа им да се съобразят с предложенията на ЦИК за промени в Избирателния кодекс. "За обществото е добре да знае, че се касае за един много сложен процес - съхранението на машините, транспортирането им до секциите, охраната им, наемането на техници за поддръжката им и най-важният въпрос - сертифициране и одитиране на машините, свързани със сигурността на изборния процес. Мнението ми е, че придобиването, съхраняването и цялостната логистика на машините трябва да са дело на държавата. Не считам, че придобиването на машините и всякакви други дейности, свързани с това, трябва да се стоварва върху ЦИК", казва Стоева. И добавя, че "целта е вероятно комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори".

Стоева припомня също, че след изборите миналата година от ЦИК направиха сериозен анализ на пропуските в Изборния кодекс и още през февруари внесоха в парламента 20 предложения за промени в изборното законодателство. "Независимо че внесохме тези предложения още през февруари, досега няма промени в Изборния кодекс относно реда за осигуряване на машинно гласуване. Въпросът беше загърбен от парламента още през месец март, когато той започна да се обсъжда и след това разговорите се прекратиха", казва Стоева. Тя посочва още, че е останала изненадана, когато в средата на август от ГЕРБ внесоха в парламента промени в Изборния кодекс, според които ЦИК ще трябва да осигури техническите устройства за машинното гласуване, при това отново с неясната формулировка - чрез наемане или закупуване.

"В резултат от тези действия на законодателната власт ЦИК е изправена пред едно сериозно положение да работи в условията на неясно и нестабилно законодателство. Законодателните промени на ГЕРБ поставят редица въпроси. Първият е какви машини да се придобият - такива за гласуване, които много държави отказаха да използват, или машини за електронно отчитане на вота. Вторият въпрос е дали машините ще се закупят, или ще се наемат и на каква цена. Към проекта за промени липсва финансова обосновка. Не е ясен броят на машините. ЦИК посочва в своя анализ, че това ще са около 9500 секции. Но това не е окончателно, защото не е уточнен въпросът ще има ли гласуване с хартия. Не е уреден и въпросът за съхраняване на машините за гласуване. ЦИК няма своя сграда. За това също трябва да има финансови разчети", посочва Стоева.

По думите й в Изборния кодекс не са уредени също правомощията на председателя на ЦИК - така, както е при други държавни органи и комисии.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pvd2 avatar :-|
    pvd2
    • + 1

    Достойно е,че е подала оставка.

    Нередност?
Нов коментар