Никой не иска да оглави ЦИК

Конкурсът за избор на нов председател се провали, защото не се намери кандидат, който да поеме ролята на необходимия грешник

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Конкурсът за избор на нов председател на Централната избирателна комисия (ЦИК) се провали. Нито една номинация не бе внесена до крайния срок, който изтече във вторник, 15 септември, в края на работния ден.

Това става, докато в парламента тече силно оспорвано гласуване на промени в Изборния кодекс, с които от ЦИК не са съгласни, както дадоха да се разбере. Точно тези промени станаха и повод за оставката на досегашната председателка на ЦИК Стефка Стоева, с което постът бе овакантен. Управляващите се канят да натоварят ЦИК с непосилната за комисията задача по придобиването на минимум 10 000 машини за гласуване, като преди това вземе решение дали това да стане с покупка или под наем, а после да се осигури логистиката и съхранението им. Опитите на ЦИК да се срещне по въпроса за машинното гласуване с вицепремиера Томислав Дончев, който е ресорният вицепремиер, осъществяващ координацията с ЦИК, досега се оказват неуспешни. През последния месец от ЦИК са отправени три покани към Дончев за среща, които са останали без отговор.

Търси се председател камикадзе

В този контекст не е чудно, че неофициално в парламента депутати днес коментираха, че ГЕРБ не могат да предложат кандидат, защото никой не е съгласен да поеме такава отговорност. Твърде много неизвестни има около следващите избори, особено около провеждането на машинното гласуване. При всички случаи осигуряването му е невъзможно при предсрочни избори, а за да го има за редовните, ще трябва още през октомври да започне работа и да бъдат обявени обществените поръчки, коментираха за "Капитал" от ЦИК. Това в момента изглежда невъзможно поради липсата на всякаква комуникация с МС. Извън това са и другите проблемни промени в Изборния кодекс, които сега се залагат.

"Предполагам, че причината ГЕРБ да не издигнат кандидат е, че най-вероятно трудно се намира човек камикадзе, който да реализира това хаотично законодателство, което днес се прокарва. Най-вероятно всички съзнават, че ГЕРБ не търсят председател, който да изпълни закона в частта му за машинното гласуване, а виновник, който да опере пешкира заради провала му", коментира в сряда зам.-председателят на ПГ на БСП Крум Зарков. Управляващите не са внесли предложение, защото не искат да поемат отговорност, коментира на свой ред лидерът на БСП Корнелия Нинова в сряда.

При липса на издигнати кандидати в срок конкурсът се проваля. Предстои обявяването на нова процедура, съобщи днес председателят на парламентарната правна комисия Анна Александрова (ГЕРБ), като при това заяви, че ГЕРБ всъщност имали кандидати.

"Не е пречка ЦИК да функционира и без председател, но, разбира се, много по-добре би било за всички с един авторитетен и ерудиран председател, който може да представлява комисията, да изложи нейното експертно мнение. Иначе комисията няма да спре да функционира", коментира членът на ЦИК Ивайло Ивков на въпрос на "Капитал".

Обяснението на ГЕРБ: имали кандидати, но чакали опозицията да издигне хора

Парадоксално прозвуча обяснението на управляващите защо не са издигнали кандидатура за нов председател. В сряда сутринта различни представители на ГЕРБ направиха изявления, че в партията имали различни варианти за кандидати, но не ги предложили, за да дадат възможност на опозицията да направи свои номинации. Всъщност досегашната председателка на ЦИК Стефка Стоева беше номинация на ГЕРБ. При подаването на оставката си на 27 август тя направи изявление на заседание на ЦИК, като даде да се разбере, че причините са свързани с намерението на управляващите да прехвърлят изцяло на избирателната комисия отговорността за закупуването на машините за гласуване, както и с отказа им да се съобразят с предложенията на ЦИК за промени в Избирателния кодекс. Стоева в прав текст заподозря, че "целта е вероятно комисията да се използва като необходимия грешник на предстоящите избори".

"За обществото е добре да знае, че се касае за един много сложен процес - съхранението на машините, транспортирането им до секциите, охраната им, наемането на техници за поддръжката им и най-важният въпрос - сертифициране и одитиране на машините, свързани със сигурността на изборния процес. Мнението ми е, че придобиването, съхраняването и цялостната логистика на машините трябва да са дело на държавата. Не считам, че придобиването на машините и всякакви други дейности, свързани с това, трябва да се стоварва върху ЦИК." Това заяви Стефка Стоева в изказването си пред ЦИК на 27 август, когато обяви оставката си.

В изявление пред "Нова тв" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов заяви: "От ГЕРБ водихме разговори с доста отявлени юристи." И прехвърли топката на БСП, които също не направили предложение. Даже и президентът не направил номинация, каза Иванов, макар че президентът няма такова правомощие, което е логично - той назначава членовете на ЦИК по предложение на парламента и парламентарните партии. Но това е само илюстрация за нивото на обясненията.

"Нашите очаквания бяха другите партии да подадат своите кандидатури, които да са на професионалисти. Направихме такъв жест", заяви на свой ред и Красимир Ципов (ГЕРБ) пред БНТ. И също потвърди, че ще има нова процедура. "Надявам се да се обединим с коалиционните партньори около кандидат, който е доказан професионалист с безупречен бекграунд", каза Ципов, като уточни, че според него профилът на председателя на ЦИК е "магистрат, който разглежда такъв тип дела".

Обяснение защо БСП не внесе своя кандидатура даде сутринта Тодор Байчев пред "Нова телевизия": "Ние сме против начина, по който ще се провеждат изборите за председател на ЦИК и отговорността, която й се вменява. Не може да натопим някого, за когото предварително се знае, че няма да си изпълни служебните задължения. Откъде ЦИК ще има възможност и капацитет да закупят машините и да ги проверяват", коментира Байчев.

Всъщност левицата последователно се опита да прокара в законопроекта за промени в Изборния кодекс текстове, според които Министерският съвет е отговорен за придобиването, съхранението, програмирането и логистиката на машините за гласуване, но техните предложения не бяха приети.

Членът на ЦИК Ивайло Ивков: Трябва да имаме пълната подкрепа на МС за машинното гласуване

Ако заложените сега промени в Изборния кодекс влязат в сила, предстои ни много интензивна работа, но ЦИК няма и никога не е имала този ресурс, който се изисква за изпълнение на задачите по машинното гласуване, заяви членът на ЦИК Ивайло Ивков пред "Капитал".

"Има три генерални въпроса, които ЦИК трябва да реши във връзка с машинното гласуване - вида на сделката за машините, прогнозната цена и броя на устройствата. Тези въпроси могат да бъдат решени само при пълна подкрепа от Министерския съвет и при задължителна своевременна среща с представители на МС", допълва той. ЦИК обаче има няколко покани за среща към вицепремиера Дончев от август досега и никакъв отговор.

Тази работа може да се свърши и без председател, но не и без намесата на изпълнителната власт. ЦИК няма как да осигури склад за машините - поне един декар, в който да има специални условия за съхранение, охрана и др. Такъв склад трябва да се осигури за постоянно, ако се вземе решение за закупуване на машините, което е по-правилното решение. Трябва да се осигури транспорт - минимум 1000 автомобила, за разкарването на машините по секциите. Трябват и над 1500 техници, изброява Ивков.

Преди всичко, разбира се, трябва да са ясни параметрите за обема на поръчката. В момента от общо 12 000 секции в страната 9000 са с над 300 избиратели, което означава, че в тях трябва да има машина за гласуване. Това означава да се осигурят поне 10 000 машини, при условие че се приеме окончателно смесено гласуване - едновременно възможност за гласуване с машина и хартиена бюлетина в тези секции. Ако машинното гласуване в тези секции е безалтернативно, както настояват БСП, ДПС, извънпарламентарни сили и др., тогава ще трябват близо 20 000 машини - по две във всяка секция, като гаранция срещу повреда, както и определен брой резерв.

"Две са основните предимства на машинното гласуване и въвеждането му има смисъл само ако бъдат гарантирани тези две основни предимства. Първото - липсата на човешки фактор и на субективния елемент при преброяването. Второто - липсата на недействителни гласове, което дава по-голяма представителност на вота. С промените в Изборния кодекс, които се правят в момента, и с оставянето на възможност за гласуване с хартиена бюлетина абсолютно се обезсмисля машинното гласуване, защото най-основното предимство вече го няма. Сега тези хора от СИК ще трябва освен хартията да извадят този голям чаршаф от машината и да нанесат в протокола резултатите от нея, което силно им усложнява работата, а тя и без това е сложна поради изискванията на закона. И отново оставаме в ръцете на СИК-овете", коментира Ивайло Ивков. Този разговор обаче е закъснял, той е трябвало да се води при въвеждането на машинното гласуване, добавя той.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар