ЦИК ще купи 9600 машини за гласуване за изборите

Обществената поръчка е на стойност 43 млн. лв., трима от членовете на комисията да гласували против решението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Пет месеца преди редовните парламентарни избори през март следващата година ЦИК взе решение да закупи 9 600 машини за гласуване. Това ще стане чрез обществена поръчка на прогнозна стойност 43 млн. лв. Решението е взето в четвъртък на заседанието на изборния орган и публикувано в петък на интернет страницата на комисията. Едно от изискванията към фирмата доставчик на машините е софтуерът им да има възможност да се модифицира за всички видове избори - парламентарни, местни, европейски и президентски, без намеса на доставчика. За предстоящите изборите фирмата-доставчик ще трябва да поеме и логистичното осигуряване и обслужване на машините в изборния ден, както и обучението на членовете на ЦИК, както и районните и секционните избирателни комисии за работа със специализираните устройства за гласуване.

Достатъчни ли са 9600 машини

Предстоящият парламентарен вот трябваше да се проведе изцяло с машинно гласуване, но мнозинството на ГЕРБ и "Обединените патриоти" промениха изборните правила през септември и приеха, че гласуването може да става и по двата начина - и с бюлетини, и с машини в секциите, които имат над 300 избиратели. На последните избори през 2017 г. общият брой на избирателните секции беше 12 081. За всеки вот окончателната бройка се решава от ЦИК около два месеца преди изборите.

Освен секциите под 300 избиратели, машинно гласуване няма да има в секциите в чужбина и на местата, където се гласува с подвижни урни като болници и кораби. От ЦИК са изчислили, че около 9300 са секциите, в които ще се гласува машинно. От изборния орган предвиждат замяната на евентуално дефектирали машини с други да става само при тяхното инсталиране, а ако някоя се развали по време на гласуването, да се използва само другия способ - с хартиената бюлетина. "Причината е, че в изборния ден е много трудно да се контролират всички секции и къде се заменят машини.", казват от ЦИК. Планира се също в големите секции с по 700-800 избиратели, които са около 100, да има по две машини за гласуване.

За кого е поръчката

Видът машини и техническите им параметри, описани в заданието на ЦИК , до голяма степен отговарят на устройствата, с които се гласуваше на изборите за Европейски парламент миналата година. Такива бяха поставени в 3000 секции, като машините не бяха закупени, а наети. Обществената поръчка за доставката им беше на стойност 7.5 млн. лв и беше спечелена от "Сиела норма" в конкуренция с още две фирми - "Българските машини за гласуване" и "Лекс БГ", които обаче бяха отстранени от процедурата.

"Страхувам се, че отново ще бъде допуснат само един участник и той ще даде точната на тази цена, което прави процедурата отсега силно опорочена.", заяви членът на ЦИК Ивайло Ивков, който заедно с още двама свои колеги гласува срещу решението на изборния орган в четвъртък.

В обяснението за отрицателния си вот той посочи, че има "съществени несъгласия по основополагащи клаузи и по съществени елементи на договора". "Едно от тях е цената. Не можах да бъда убеден по никакъв начин, че тази цена е обоснована и реална пазарна цена. Не разбрах защо не можем да оставим свободния пазар да даде прогнозна цена, при положение, че се установи по много ясен начин, че няма акт нито на министъра на финансите, нито на Министерския съвет, нито на който и да е орган, с който да се определя на ЦИК пределна цена за закупуването на машините. Не мога да се съглася с това, че цената трябва да е с този размер. Нищо не налага да дадем с 1500 лв. по-висока цена на машина. За 9600 машини това са доста милиони", заяви Ивков.

Той изрази притеснението си и от заключителните клаузи на договора. "Считам, че клаузите за прекратяване на договора, санкциите и неустойките са направени така, че дават възможност на избрания изпълнител да не го изпълни и да не понесе санкция за това", каза Ивков. Колегата му от квотата на ДПС пък Ерхан Чаушев каза, че е гласувал против документацията за обществената поръчка, защото логистиката на устройствата за гласуване е задължение на органите на изпълнителната власт, а не на фирмата, която ще ги доставя. "Това беше акт на безизходица на ЦИК, поради липсата на ангажираност от страна на изпълнителната власт", коментира Чаушев.

Именно опитът на правителството да прехвърли цялата отговорност на ЦИК по решението дали машините да се купят или да се наемат, по провеждането на обществената поръчка за избор на доставчик, както и по логистика и съхранението им, стана причина бившият председател на ЦИК Стефка Стоева да подаде оставка в края на август.

Ще се проведе ли поръчката в срок

Не ясно и дали ЦИК ще успее да се вмести в сроковете в оставащите около пет месеца до редовните парламентарни избори. Решението за обществената поръчка първо ще трябва да се публикува в Европейския вестник и след това да започне подаването на офертите на кандидатите и провеждането на конкурса. Не е изключено и някоя от загубилите фирми да обжалват избора на победител в съда.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    guentchovelev avatar :-P
    guentchovelev
    • - 1
    • + 3

    Искаме електронно (дистанционно) гласуване, НЕ МАШИННО! Щом така и така ходя до секция, чакам, съобразявам се , все ми е тая - хартия или машина. ИТ специалист съм с 20 годишен опит, пак предпочитам хартия, работя по 12 часа на ден и не ми се гледа и за 5 минути нещо ново. Със сигурност ще е дървено. Тоя бюджет 42 млн. лв. НИКАКВА работа няма да свърши.

    Не искат електронно, щото като се улесно 10 пъти гласуването, с 10-20% ще нарастне избирателната активност, и то огромна част от Българите в чужбина, а те са видели свят и знаят да гласуват за читава партия .

    Нередност?
  • 5
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#2] от "guentchovelev":

    И защо мислите че ще се увеличи броя гласували, особено в чужбина? Нали не си представяте гласуването като пол във фейса ?. Ще се нуждаете от някаква ауторизация като електронен подпис, инсталиране, настройка и т.н. са по силите на съвсем ограничен брой хора. И предвид че никъде в света няма такова гласуване, не може да купим готова система. А като излязат резултатите ще има вечни съмнения и оспорвания. А това че хората в чужбина гласуват различно е много наивно - погледнете резултатите от последните 2-3 гласувания - гласувате в чужбина повтарят много близко резултатите в БГ.

    Нередност?
  • 6
    m17 avatar :-|
    m17

    До коментар [#1] от "SS":

    Бабичките и мургавите са съвестни гласоподаватели, ако направят гласуването задължително и има глоба, масово ще бъдат глобени точно вечно недоволните смартбютита.

    Нередност?
Нов коментар