🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Павета, газ и парламент на инат

Докато депутатите обсъждаха проекта на ГЕРБ за нова конституция, кордони от полицаи ги пазеха от протестиращите

Дневник
Дневник
Дневник    ©  Георги Кожухаров
Дневник    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Сблъсъци отвън и смут вътре. Така изглеждаше първият ден на новия парламентарен сезон, в който депутатите трябваше да разгледат предложението на кабинета "Борисов" за свикване на Велико народно събрание и нов проект за конституция.

От седмици насам беше ясно, че 2 септември ще е ключова дата - както за протестиращите, така и за управляващите. Т.нар. "Отровно трио" - Николай Хаджигенов, Арман Бабикян и Велислав Минеков, които се сдобиха с титлата организатори на продължаващите вече 56 дни протести, призоваха за масирано присъствие в този ден, за да стане ясно несъгласието с предложения проект и с оставането на власт на Борисов.

Към символизма на деня се добави фактът, че това беше първият работен ден в новата парламентарна зала - "София". Ремонтът на залата в бившия Партиен дом струваше почти 24 млн. лв, а заедно с всички останали ремонтни дейности в огромната сграда, сметката достига 44 млн. лв.

Въпреки големите очаквания днешният ден не донесе развръзка на нито един от сюжетите, които предизивкват напрежение през последните седмици. Бойко Борисов не се впечатли от протестите и не подаде оставка, ГЕРБ успя да събере подписите, нужни за внасянето на проект за нова конституция, но няма да събере необходимите 160 гласа за прокарването му в пленарната зала, защото БСП и ДПС се обявиха против свикване на ВНС. ДПС пък изненада всички с искането за незабавна оставка на Борисов и сформиране на "експертно" правителство (Очаквайте анализ и коментар на политическата обстановка с прогноза какво ще се случва през следващите седмици в петъчния "Капитал").

Спрей и павета

Още от ранното утро около новата сграда на парламента започнаха да се събират хора, които бяха посрещнати от стройни кордони на полиция и жандармерия, екипирани за борба с масови безредици освен обичайните полицаи с жилетки "Анти-Конфликт". От вчера полицейските части в София са подсилвани с подкрепления от страната, както стана ясно от снимки и видеа във Фейсбук. Беше отцепен целият булевард "Цар Освободител" от Ларгото до ул. "Раковски", както и бяха поставени кордони между БНБ и двореца. Така протестът де факто се озова в няколко "кошари".

Някои от участниците в демонстрацията очевидно бяха дошли с намерението да се конфронтират открито с полицаите. Те вадеха павета от улицата, мятаха вода и яйца по полицаите. Сред тях особено активни (по свидетелство на очевидци и според снимките на арестуваните) бяха активисти на партия "Възраждане", за която прокуратурата поиска заличаване, заради нередности при основаването ѝ. Те, заедно с лидера им Костадин Костадинов, отдавна са участници в протестите в страната и София.

В резултат на сблъсъците между челните редици на протестиращите и колоните с полицаи, беше използван лютив спрей и сълзотворен газ, което вдигна още повече напрежението. Няколко човека, както сред протестиращите, така и сред полицаите, заедно с поне двама журналисти, са пострадали.

Според "Спешна помощ" през болниците днес са минали общо 45 души от протеста и МВР, като 38 от тях са докарани от медиците, а останалите от линейка на пожарната. Почти всички пострадали са с изгаряния на роговицата и ретината на очите от сълзотворен газ.

6 души са останали в болница - по 1 във ВМА и Първа градска с химическо изгаряне на очите и натравяне, както и 4 души в МВР болница - двама от които цивилни. Няма намушкан с нож полицай, съобщи директорът на ЦСМП - София Георги Гелев.

Радев говори пред полупразна зала

Новата сграда на парламента се оказа удобна за президента Румен Радев, който отиде пеш, за да изнесе речта си пред депутатите и се върна по същия начин, приемайки овации от протестиращите. До каква степен е спрял всеки диалог стана ясно, когато за речта в залата останаха само депутатите от БСП и ДПС, а управляващото мнозинство и "Воля" напуснаха.

В тяхно отсъствие Радев отново поиска оставката на правителството и предсрочни парламентарни избори. Държавният глава посочи, че двата месеца на нестихващи протести и "тежката дискредитация на България в световните медии" са поставили окончателно диагнозата на това управление. Според него оставката на кабинета и на главния прокурор са "неизбежни".

Радев припомни, че точно преди една година от трибуната на парламента е очертал ситуацията в страната и проблемите, които раздират обществото ни - "необузданата корупция, неефективното управление, концентрацията на властта и обществения ресурс в тесен кръг хора".

"Посочих пътища за тяхното решаване, целящи засилване на гражданското участие, контрол върху управлението, засилването на парламентарния контрол върху изпълнителната власт и повече прозрачност и отчетност върху институциите. Предупредих, че ако това не се случи, или апатията ще продължи да изпразва България, или улицата ще помете статуквото", каза Радев.

Президентът посочи, че ако тогава парламентът беше упражнявал по-строг контрол върху изпълнителната власт сега нямаше да има порочно изхарчени милиарди, мастити олигарси, пълни с валута шкафчета и пълни с гневни хора улици. "Парламентът допусна да се превърне в безпрекословен изпълнител на волята на министър-председателя", заяви президентът пред останалите в залата депутати.

Радев призова да не се подкрепя експертен кабинет, който ще бъде "марионетка на сегашната власт", както и депутатите да не гласуват предложените промени в Избирателния кодекс.

ГЕРБ търси "обединение и омиротворение"

След като Радев напусна, ГЕРБ се завърнаха. Без да споменава името на държавния глава, председателят на парламентарната група на най-голямата партия Даниела Дариткова заяви в изказването си, че "няма да се запомни с добро този политик, който със стиснат юмрук призовава за метежи и бунт". Тя започна обръщението си по повод началото на новата парламентарна сесия с цитат от конституцията, според който "цялата власт произтича от народа и никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност не може да си присвоява държавния суверенитет".

"Ние от ГЕРБ сме избрали да бъдем национално отговорни, да търсим обединение и умиротворение и да градим България", каза Дариткова. И добави: "Парламентарната група на ГЕРБ осъзнаваме необходимостта от промени в политическия и обществения живот на страната и поемаме ясен ангажимент да съдействаме за осъществяването им", заяви още тя.

Нинова: ГЕРБ и Борисов са в политическа изолация

Председателят на парламентарната група на БСП Корнелия Нинова нарече парламента "делегитимиран" и според нея той има една задача - да приеме машинното гласуване и да се разпусне. Тя посочи, че България се намира в "тежка политическа, парламентарна, институционална и социално-икономическа криза и криза на доверието във властта".

"Ясно, че "Борисов 3" си отива. Сега ще започне парламентарна рулетка и преговори между партии. Заявяваме категорично, за да е ясно отсега - БСП няма да се възползваме от връчен мандат за съставяне на кабинет в този парламент и няма да участваме в съставянето на нов кабинет в какъвто и да е вариант в този

парламент по една-единствена причина - той е изчерпан", увери още Нинова.

ДПС: оставки на премиера, президента и експертен кабинет

ДПС, което отказа да подкрепи предложенията на Борисов, поиска оставка и на кабинета, и на президента. В изказването си пред депутатите председателят на ДПС Мустафа Карадайъ предложи сформиране на експертен кабинет, който да приеме бюджета и спешните антикризисни мерки. От изказването му стана ясно, че основното притеснение на движението са европейските пари. "В този кабинет министри трябва да са тези, които са наясно със средствата за настоящия и следващия оперативен период", каза Карадайъ.

По думите му премиерът на експертния кабинет трябва да бъде излъчен от най-голямата политическа сила в парламента (ГЕРБ), а вицепремиерът от втората политическа сила. Как би станало това, след отказа на БСП, не е ясно. Според Карадайъ войната между институциите е довела до "критична точка на хаоса". Той обвини ГЕРБ, че са избрали да управляват с националистично популистки кабинет с "Обединените патриоти". "От друга страна преди четири години избрахме Румен Радев за президент като контрапункт, но той избра противопоставянето и реваншисткия модел на ГЕРБ, който ерозира институциите", каза Карадайъ.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 15
    • + 3

    Какъв Парламент на инат ви гони? Нали всички виждаме криминалните субекти днес - Дамбовеца и сина му, Еленко ви Божков, Минчо ви Спасов, от 35 арестувани 30 с криминални регистрации. Палене на слама и хвърлянето и срещу полицията, къртене на жълти павета и мятането им срещу полицията. На такива ли хора Борисов, за който са гласували повече от милион избирателя, трябва да даде властта? Според червените социолози ГЕРБ са първа политическа сила и има избори след 6 месеца. НА КАКВО ОСНОВАНИЕ ДА СЕ ПОДАДЕ ОСТАВКА? На мен ми е ясно защо е тази атака от прокопивската групировка срещу правителството, но поне не манипулирайте толкова елементарно полезните идиоти!

    Нередност?
  • 2
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 5
    • + 4

    В неделя минахме през Орлов мост. 4-5 бираджии играеха карти. Струпани саксии и дървени скари. Празни палатки. Жалка картина на възлови места в София.
    И на никой не му пука, че тези важни кръстовища и шосета не могат да се ползват от обикновените хора. Един багер може да разрине тази мизерия за 2 часа и да се пусне движението.

    Нередност?
  • 4
    m17 avatar :-|
    m17

    Във всяка нормална държава тази снимка щеше да е достатъчна за съд за индивида с брадата, който мята павета.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#2] от "Данчо":

    Очевидно предпочиташ да те крадат, но да можеш да шофираш през Орлов мост...

    Нередност?
  • 6
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    На основание, че ГЕРБ подарява парче по парче от България на ДПС безпардонно и никакви доказателства и журналистически материали не са достатъчни, за да отговорят на дори един въпрос по темата.

    Като не отговарят, ще има протести. Да бяха отговаряли. Безпардонното им отношение с години предизвика тези протести.

    Нередност?
  • 7
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо

    До коментар [#5] от "sfasaf":

    Категорично не съм съгласен с блокирането на кръстовища и пътища.
    Това блокиране по никакъв начин не пречи на политиците. Те си правят същите неща и си пътуват където поискат. На тях тези блокирани пътища не им трябват. Блокажите пречат на хората от народа, политиците са си ок.

    Нередност?
Нов коментар