БСП отново разделена на последния си пленум преди Националния конгрес

Вътрешната опозиция постави резултатите от изборите за лидер на БСП под въпрос, а някои се опитаха да бойкотират пленума

   ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разделена въпреки безусловната изборна победа на Корнелия Нинова. Така изглеждаше левицата и на последния пленум на настоящия Национален съвет на БСП в събота, преди да бъдат избрани нови ръководни органи на предстоящия 50-и Конгрес на БСП следващия уикенд. Въпреки че председателят на партията Корнелия Нинова спечели втори мандат миналия уикенд с 81% от гласовете на редовите членове на партията, опозицията срещу нея в Националния съвет (НС) остава точно толкова силна, след като през последните две години превърна всяка инициатива на Нинова в тежка битка.

Заседанието на пленума на НС започна преди обед в присъствието на 103 от 185 регистрирани членове. Официално днешният пленум не гласува особено важни решения - на дневен ред бяха отчет за дейността на Националния съвет, на парламентарната група на БСП и на евродепутатите от левицата.

Под въпрос е дали е бил постигнат и кворум, след като два часа след началото на заседанието знакови опозиционери напуснаха залата, обявявайки, че такъв няма, но въпреки това се взимат решения.

Критики от опозицията

На влизане в сградата на "Позитано" пристигащи членове от вътрешната опозиция на Нинова коментираха пред медиите, че за Нинова реално е гласувала само половината партия (за нея са гласували около 53% от всички редови членове на БСП, но 81.5% от гласувалите на изборите), а избирателната активност не е била 67%, както официално обяви партийната ЦИК.

Според депутата и загубил опонент на Нинова Валери Жаблянов "изборът бе организиран тенденциозно, превърна се във фарс и по никакъв начин не може да послужи за пример на мобилизацията на левицата в България".

Друг загубил кандидат, депутатът Красимир Янков, поиска създаването на анкетна комисия, която да провери над 1000 докладвани изборни нарушения и "опорочаването на избора" на конгреса.

Лидерът на пловдивските социалист Георги Гергов пък заяви, че "тази победа ще я победи, ако разбирате какво искам да кажа", но добави, че предстоят избори и е по-важно партията да бъде обединена.

От днешната среща отсъстваха и знакови членове на вътрешната опозиция като Сергей Станишев, Михаил Миков, Атанас Мерджанов, които според източници на "Капитал" са призовавали привържениците си да бойкотират и проведените миналата седмица избори. Според членове на партията зам.-председателят на БСП и главен опонент на Нинова на изминалите избори Кирил Добрев е бил на пленума, но не разговаря с медиите пред "Позитано" 20.

Има ли кворум?

Два часа след началото на заседанието на пленума обаче някои опозиционери, сред които лидерът на пловдивските социалисти Георги Гергов и един от загубилите опоненти на Нинова, депутатът Красимир Янков, са напуснали "Позитано" 20, твърдейки, че кворум няма, но решения все пак се гласуват. По този начин вътрешната опозиция се опитва да бойкотира пленума и да повтори сюжета, който на два пъти се случи през юли и през август, но с обърнати роли. На два пъти опозицията тогава се опита да свика пленуми, на които да пробва да внесе промени в партийната изборна комисия преди прекия избор на председател, но на косъм не успя да събере кворум, а Нинова и ръководството й осъдиха действията като опити да се разцепи партията.

Почти веднага след като опозиционерите са напуснали залата, от пресцентъра бе разпратено съобщение, че отчетите на парламентарната група, евродепутатите и Националния съвет са приети с почти пълно мнозинство, Националният съвет е поздравил Нинова за "категоричната й победа", а дебатите са протекли "спокойно и конструктивно".

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 1

    Нормално , Боце не е в кондиция , замириса им на власт и се сдърпаха за кокалчето !!!

    Нередност?
Нов коментар