🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Край на интригата за лидер на БСП: Нинова убедително взима втори мандат

Поради високата избирателна активност резултатът от изборите е легитимен и трудно може да бъде оборен от партийните авторитети

Корнелия Нинова убедително спечели втори мандат на първия пряк избор на председател на БСП и влиза на конгрес със засилени позиции
Корнелия Нинова убедително спечели втори мандат на първия пряк избор на председател на БСП и влиза на конгрес със засилени позиции
Корнелия Нинова убедително спечели втори мандат на първия пряк избор на председател на БСП и влиза на конгрес със засилени позиции    ©  Надежда Чипева
Корнелия Нинова убедително спечели втори мандат на първия пряк избор на председател на БСП и влиза на конгрес със засилени позиции    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Корнелия Нинова очаквано спечели втори мандат при първия пряк избор на председател на БСП, и то с много голяма преднина пред главния й опонент, зам.-председателя на БСП Кирил Добрев. По все още неокончателни данни от електронните протоколи от изборите за нея са гласували 43 228 социалисти, а за Добрев - само 7914. Другите опоненти, Красимир Янков и Валери Жаблянов, които в началото на седмицата се оттеглиха от кампанията и призоваха за бойкот на изборите, са получили съответно 1118 гласа, или 2.1%, за Янков и 759 гласа, или 1.4%, за Жаблянов.

Така лидерът на БСП печели убедително на първи тур с 81.5% от гласовете. Изборът е легитимен, като според Централната комисия по провеждане на изборите за председател на БСП след заличаване на напусналите и починалите членове са гласували 67.1%, или 53 807 редови социалисти от 80 236 действителни членове на партията.

Категоричният втори мандат за Нинова засега слага край и на интригата за бъдещата посока на БСП, доколкото за опонента Кирил Добрев се смяташе, че е отворен за сътрудничество с ГЕРБ. При сегашната ситуация обаче левицата, изглежда, ще остане твърда опозиция.

Легитимна победа

Още към 15:00 в събота, по средата на изборния ден, стана ясно, че избирателната активност вече е 56%, като така отпадна една от главните надежди на водещия опонент Добрев. При избирателна активност под 50%+1 по изборните правила резултатът нямаше да се брои за легитимен. В такъв случай повечето партийци бяха убедени, че изборът за председател щеше да стигне до конгрес на партията, където опозицията на Нинова да се обедини около друг кандидат и да детронира досегашния председател.

В края на декември 2019 г. зам.-председателят на партията изнесе доклад, според който броят на редовите членове на партията е 83 848. Водещите критики от лагера на Добрев в последните седмици, а и от лагерите на призовалите за бойкот на изборите по-рано тази седмица Красимир Янков и Валери Жаблянов, бяха, че до последно централната избирателна комисия на БСП не публикува колко според нея са реалните членове и че така вотът ще бъде манипулиран. Отписаните от списъка на Добрев 3200 членове обаче трудно могат да променят финалния резултат.

От своя страна Добрев обяви, че ще подаде още жалби, че по време на изборния ден е имало големи нарушения и че застъпниците му не са били допускани в секциите. Според думите на Емил Войнов, председател на централната комисия за избор на лидер на БСП пред партийната медиа БСТВ обаче, сигналите за получени нарушения не са съществени и не са променили финалния резултат от изборите.

Залогът за БСП

Това е първият пряк избор на председател в историята на БСП. До този момент изборът винаги се е случвал на конгреса на партията като договорка между фракциите на различните партийни авторитети. Нинова и ръководството й, в което Кирил Добрев доскоро беше смятан за нейна дясна ръка, въведоха прекия избор и лимит от два мандата за партийния лидер именно за да намалят влиянието на партийните авторитети. С получената сега подкрепа от редовите партийни членове Нинова се надява да бетонира позициите си в партията - в първия й мандат всяка нейна инициатива срещаше тежка съпротива от силно консолидираната срещу нея вътрешна опозиция.

Доколко резултатът от сегашните избори ще промени това ще се види на предстоящия Конгрес на партията на 26-27 септември, където ще бъдат избрани другите ръководни органи на партията. Влизането със засилени позиции на Конгреса е особено важно за Нинова, тъй като на него ще бъде предрешена и парламентарната конфигурация на партията на следващите избори, независимо дали те ще са предсрочни или не.

БСП ще остане опозиция

Другият голям залог от тези избори беше бъдещето на БСП като опозиция. Докато Кирил Добрев увеличи опозиционното си говорене срещу ГЕРБ в последните седмици преди прекия избор, партийци разказват пред "Капитал", че политикът, който е обвиняван от съпартийци в зависимост от ГЕРБ и ДПС и който беше подкрепен от близкия до ГЕРБ пловдивски социалист Георги Гергов, при затворени врати е намеквал, че е отворен към по-активно взаимодействие с ГЕРБ.

Други партийци говореха директно, че "Добрев и Гергов мечтаят за съвместно управление с ГЕРБ". Въпреки неубедителната опозиция от страна на Нинова за важни теми като прокуратурата и съдебната система лидерът на БСП многократно е заявявала, че коалиция с ГЕРБ не може да има. "Корнелия Нинова раздели партията и направи така, че всеки партиен въпрос да се гледа през призмата за или против Нинова, но е ясно против ГЕРБ", допълва източник близък до БСП.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    3381rudarski avatar :-P
    Петър Рударски
    • - 1

    Интрига, интрига, колко да е интрига? Колкото дали Лукашенко би спечелил изборите в Беларус?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 2

    За да се коментира нещо, то трябва да се познава. Видимо от горе - не се и търси логиката на фактите, а се жонглира с прашни словесни клишета.

    1. В БСП в момента върви поредната смяна на партийните елити. Това винаги е било съпроводено с капсулиране на партията и загуба на обществен престиж.
    Така стана, когато Луканов изгони Лиловистите в началона на 90-те: ОДС взе мнозинство в НС. Когато Първанов натири Виденовистите в края на 90-те, партийната квота на червените в НС ле-е-еко надмина тази на ДПС. Така и сега Нинова прави усилия да отърве партията от Станишевистите. Защото Гергов, Добрев, Миков, Жаблянов, Узунов, Дъбов, и комсомолците са продукт на Станишевия застой в БСП, през които за 10 г партията им вървеше вертикално надолу, а те колоборатстваха на Герб и живеехе нелошо.

    2. Почти четири години в условията на непрекъснати "въстания" на разнородната й опозиция по разни поводи, Нинова успява апаратно да прокарва своите политики, най-важната от които е непримиримата конфронтация с Герб;

    3. БСП е единственият опозиционен на Герб политически център, около който ще се сформира анти Герб мнозинство в следващото НС.
    Пред дребните партии в парламента има само един избор: с коя от двете (Герб или БСП) ще играят срещу другата.
    Жестоката истина е, че Герб, за да оцелеят и да не направят опашка на "Майор Векилски", ще отворят чекмеджетата с пачките, докато в това си състояние "орел, рак и щука" БСП е твърде непривлекателна за коалиране, защото не дава сигурност. Всъщност с победата на Нинова сигурността взе да се връща;

    4. След преизбирането на Нинова втвърдяването на линията ще е очевидно: както по отношение на Герб, така и към Станишевистите.
    Пък прочистването на която и да е партия от особи като Гергов, Добрев и Со си е като второ раждане.

    5. Вероятно ще трябва да замълчат и чугунените глави (Миков, Дърева, Божинов), които и дума на искат да чуят за общ анти Герб фронт с десните. Това нещо е задължително! Левите и десните деца няма да правят, за да се плашат от малформации, но могат година-две да управляват, докато повъзстановят държавата.
    Единственото спасение от мутрите е Народен фронт на всички партии, ангатонисти на Герб.

    И ако СДС през 90-те отърва висшите комунисти и онези от ДС да не минат през лустрация, поучавайки се от последствията, Герб задължително трябва да мина през лустрация. Има болести, при които карантината е задължителна. Иначе...

    Така че: победата на Нинова е надежда.
    Не решение, а надежда.

    Нередност?
  • 3
    smotlixx avatar :-|
    smotlixx
    • - 1

    Комунистите помирисаха власт и се консолидират.

    Нередност?
  • 5
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Каква твърда опозиция може да е партия, която не смее да каже имената на Пеевски и Гешев?

    Каква твърда опозиция може да е партия, чиито номинации във ВСС гласуваха за Гешев?

    Каква твърда опозиция може да е партия, чиито членове подкрепиха избора на Цацаров за председател на КПКОНПИ?

    Нередност?
Нов коментар