🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Конгресът на БСП осигури на Нинова комфорт без вътрешнопартийни битки

С тайно гласуване важни представители на вътрешната опозиция бяха изтласкани от ръководството на партията

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 50-ия Конгрес на на БСП, който протече този уикенд, преизбраната за лидер Корнелия Нинова утвърди огромната подкрепа, която получи на изборите за пряк избор на председател на 12 септември, и в състава на новия Национален съвет. След тайно гласуване в основния ръководен орган на левицата не влязоха фигури като Сергей Станишев и Георги Пирински, а лоялни на Нинова активисти на партията бяха избрани с най-много гласове от делегатите.

На практика това означава, че Нинова постига консолидация в ръководството, а оттам и политиките на партията и вече може да фокусира вниманието си извън вътрешнопартийните битки, които различните крила в БСП водят от дълго време. На конгреса Нинова многократно обяви, че оттук нататък БСП поема по "курс за подготовка на парламентарните избори и тяхното спечелване", като целта на партията ще е да "да дадем стабилност на България, да гарантираме сигурност и спокойствие на българите, да очертаем перспектива пред тях и да реализираме правовата, демократична и социална държава".

Остава да видим дали с "отвързани ръце" Корнелия Нинова може да промени впечатлението за БСП като удобна за управлението на ГЕРБ и Борисов опозиция.

Овладян Национален съвет

През последните две години Националният съвет на БСП се превърна в арена за непрекъснати битки между Корнелия Нинова и разнородните фракции от вътрешната й опозиция в партията, обединени в желанието си да я бламират, макар и с различни мотиви. Откакто бившата й дясна ръка и зам.-председател на партията Кирил Добрев мина в опозиция, много социалисти смятаха, че Нинова е загубила мнозинство в съвета, а в последните месеци преди прекия избор и конгреса ръководството избягваше и свикването на пленуми, инициирани от опозицията, най-вероятно за за не се стига до неудобни за Нинова гласувания.

Съотношението на силите в новия Национален съвет според хора от БСП е поне две към едно в полза на Нинова, а почти всички от нейните най-влиятелните и видими опоненти вече не са в редиците на 187-членното ръководството. С най-много гласове е избран зам.-председателят на парламентарната група на БСП Крум Зарков - с 452. Той е и единственият кандидат с гласове от повече от половината делегати. След него се нареждат също приближени на Нинова - Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Румен Гечев, Александър Симов, Кристиан Вигенин.

Интересен момент е попадането в ръководството на лидера на варненското БСП Борислав Гуцанов (седми по брой гласове), който според представители на партията е играл тясно с Нинова на прекия избор на лидер въпреки предишната им вражда и взаимни призиви за оставки между двамата след загубата на местните избори през ноември. Варненската организация, която Гуцанов ръководи, е една от най-многобройните и в страната и съответно е представена и с много делегати на конгреса.

Отпадналите от ръководството

В ръководството вече няма да участват лидерът на ПЕС Сергей Станишев, бившият председател на парламента и бивш евродепутат Георги Пирински, депутатите и опоненти на Нинова на отминалите избори Валери Жаблянов и Красимир Янков, отявленият опозиционер и бивш депутат Атанас Мерджанов, бившият министър на отбраната и съпруг на Мая Манолова Ангел Найденов и други.

Членовете от Националния съвет се избират по вишегласие, като за 113-те места се състезаваха 692 делегати, а тайното гласуване продължи от 23 часа в събота до след полунощ. Бившият лидер на БСП преди Нинова Михаил Миков пък си направи отвод два пъти по време на конгреса - първо от участие в ръководството на самия конгрес и после в гласуването за членове на Национален съвет, защото според него партията е разделена и неконсолидирана, а Нинова търси единствено да овладее Националния съвет. "Отношенията в партията достигнаха до точка на напрежение, да не кажа на омраза, която не дава добър тон. Целта на Нинова е да овладее новия Национален съвет - ето, овладява го", коментира Миков пред журналисти, отразяващи събитието.

Изненадващо със стабилен брой гласове мястото си в Националния съвет запази Кирил Добрев - с 361 от 902 гласа - преди конгреса имаше спекулации, че Нинова ще се опита чрез договорки с различните областни организации и новото съотношение на силите да отстрани именно Добрев, който беше прекият й опонент на изборите за лидер. Георги Гергов също остана в съвета като делегиран от Пловдивската организация на партията.

Добрев заяви, че ще си остане редови член и този път няма желание да участва в тясното ръководство на партията - Изпълнителното бюро, в чийто състав влизат избрани от лидера членове на Националния съвет и се одобрява пак от съвета.

Отпадналият от Националния съвет Сергей Станишев коментира решенията на конгреса като превръщане на ръководството на БСП в "гумен печат" за лидерска партия. От друга страна обаче, че БСП няма да пилее огромна част от енергията си в апаратни битки на "Позитано", във взаимно бламиране на фракциите в нея.

Нинова "пропусна" предсрочните избори

В изказването си на конгреса Нинова акцентира върху опозиционната роля на БСП и припомни, че още преди четири години е започнала да говори за паралелна държава, управлявана от задкулисието. Освен проекта на ГЕРБ за конституция тя отхвърли и идеите за експертно правителство, обсъждани през последната седмица. "В последните дни чувам премиерът Борисов да казва, че това е най-добрият вариант за ГЕРБ за излизане от кризата. "Обединените патриоти" в лицето на г-н Каракачанов побързаха да се съгласят и да се присъединят към този вариант. Тройната коалиция, която досега управляваше скрито, е готова да официализира съюза си, уж в името на България, а всъщност за спасяване на статуквото и осигуряване на Борисов на комфортно оттегляне от властта", каза тя.

Нинова заяви, че БСП няма да "влезе във властта за пет месеца през задния вход, а през официалния за четири години", и призова за спечелване на изборите. Тя критикува и десните за остаряла антикомунистическа реторика, която младите на площада не разбират, и каза, че и БСП иска оставката на главния прокурор Иван Гешев и на премиера Борисов, но освен това предлага и план за икономиката, здравеопазването, образованието и демографията.

"Първата ни работа, стъпквайки на тези ценности и на характера на партията, е възстановяване на държавността, върховенството на закона, с безкомпромисна борба с корупцията. Възстановяването на разделението на властите, връщане на доверието в парламента като основна институция в парламентарната република", заяви в речта си лидерът на социалистите и призова за консолидация в партията, но не консолидация със задкулисието или с хора, използващи политиката за лични цели. Въпреки многократното говорене за печелене на изборите обаче и заключението, че сегашният парламент е напълно изчерпан, Нинова не призова за предсрочни избори.

В изказването си пред делегатите зам.-председателят на парламентарната група Крум Зарков разшири посланието на Нинова за съдебната система. "Наред с предложенията ни за социалните и икономическите предизвикателства можем да отбележим, че БСП застава ясно и категорично с предложения какво трябва да се направи в съдебната система", каза той и призова за въвеждане на съдебен контрол над актовете на главния прокурор в името на неговата отчетност и за преразглеждане и отмяна на специализираните съдилища.

С каква програма и какви съюзници?

Нинова направи заявка за "подаване на ръка на всички лявомислещи, социално ориентирани, прогресивни хора, непартийни, честни българи, родолюбци, създаване на много широк фронт от съмишленици и насочване на този фронт към истинската промяна на България", но не посочи конкретно кои може да са потенциалните съюзници на БСП на следващи избори - въпрос, който традиционно тревожи много партийци.

Според източници на "Капитал" преди конгреса в партията са били обсъждани няколко варианта - традиционното коалиране с по-малки леви формации, които обаче не носят особени електорални дивиденти на БСП, самостоятелно явяване и решаване за управленческа коалиция след самите избори, като единствените ограничения са без коалиция с ГЕРБ или с ДПС.

Според Нинова сегашната програма на БСП "Визия за България" е и прогресивна, и демократична, тъй като е писана с предложения от лявомислещи хора от цялата страна. В крайна сметка обаче по предложение на Валери Жаблянов, който е неин опонент, конгресът прие резолюция "Социализъм XXI век", в която се казва, че е нужен рестарт на идейната дискусия за социализма, а партията се съгласи да се подготви програма с нови послания за бъдещето, с които да привлича избиратели.

След като бъде написана, програмата ще бъде подложена на общопартиен референдум.