Капитанът в БСП е същият, курсът остава анти-ГЕРБ

Четири въпроса за левицата след преизбирането на Корнелия Нинова за председател на партията в първия по рода си пряк избор на лидер

Вотът за Нинова беше широко интерпретиран като отхвърляне на каквато и да е колаборация с ГЕРБ, но за сметка на това дискусията за програма на партията остана на заден план.
Вотът за Нинова беше широко интерпретиран като отхвърляне на каквато и да е колаборация с ГЕРБ, но за сметка на това дискусията за програма на партията остана на заден план.
Вотът за Нинова беше широко интерпретиран като отхвърляне на каквато и да е колаборация с ГЕРБ, но за сметка на това дискусията за програма на партията остана на заден план.    ©  Георги Кожухаров
Вотът за Нинова беше широко интерпретиран като отхвърляне на каквато и да е колаборация с ГЕРБ, но за сметка на това дискусията за програма на партията остана на заден план.    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За някои членове на БСП като бившия председател Михаил Миков ударната победа на Корнелия Нинова в първия за партията пряк избор на председател вещае "нощ на дългите ножове". В нея Нинова ще си отмъсти на всички инакомислещи в досегашния Национален конгрес на партията. За самата Нинова изборната победа с 81% при избирателна активност от 67% е изрично доказателство, че тя и ръководството ѝ са на правилен курс. "Всички внушения, че БСП се разцепва и се раздира от противоречия, просто приключиха във вчерашния ден. Партията доказа, че е в удивителна кондиция. Това е одобрение на курса, който БСП провежда в политиката през последните 4 години, и е желание той да продължи по същия начин", обяви Нинова на пресконференция в "Позитано" след официалното преброяване на гласовете. Прекият избор на председател погълна голяма част от енергията на левицата през изминалата година, а последствията от него тепърва ще се разгръщат за БСП.

С какво бяха важни тези вътрешни избори

До този момент изборът на председател винаги е бил решаван на конгреса на партията чрез пазарлък между отделните партийни авторитети, контролиращи определен брой делегати. Тъй като никоя фракция не може да вземе превес, обикновено се стигаше до компромисен избор. Самата Корнелия Нинова стана председател на партията през 2016 г. по този начин. Ключовата реформа, която Нинова въведе, е прекият избор, който отне влияние от партийните величия, като прехвърли избора в ръцете на редовите членове.

"Преди по-малко от 1000 души решаваха вместо цялата партия сериозния въпрос за лидерството, както и за приемането на програмни документи и необходими резолюции, които всеки конгрес приема", каза пред "Капитал" говорителят на парламентарната група на БСП Александър Симов. Според него прекият избор представлява "разтърсваща основите на БСП реформа", защото променя досегашния начин на правене на политика в партията и съотношението на властта в нея.

Тази промяна заедно с въведеното от ръководството на Нинова правило за лимит от три мандата в Народното събрание за червените депутати обаче бързо направи Нинова силно непопулярна сред влиятелни членове на националния съвет на партията и на конгреса. По този начин се слага край на парламентарните кариери на много от партийните величия, а властта им в избирането на председател става силно ограничена. Тоест състоялият се в събота избор бе важен не само защото демократизира партията и "овластява редовия член" по Нинова, но и беше екзистенциално важен за оцеляването ѝ като председател.

Какво следва сега

На 26 и 27 септември предстои 50-ият конгрес на левицата, на който ще бъде избран националният съвет (НС) на партията - органът, от който се избират членовете на тясното ръководство на партийния лидер (т.нар. изпълнително бюро) и който одобрява инициативите на това тясно ръководство. Целият първи мандат на Нинова беше белязан от непрекъснати процедурни схватки с националния ѝ съвет заради вътрешната ѝ опозиция в него. След като Кирил Добрев, който преди началото на изборите беше смятан за дясна ръка на Нинова, влезе в опозиция, се оказа, че лидерът на БСП едва събира мнозинство в НС. А на последния пленум на 13 юни Нинова беше бламирана за предложенията си организацията на "национален вот на недоверие". "В последната година се видя, че НС е важен орган, който колективно играе сечено на лидера", коментира Александър Симов.

Същата вътрешна опозиция има огромно влияние и сред делегатите от конгреса, което може да обезсили донякъде огромната подкрепа, която Нинова събра от редовите членове.

Затова най-важният въпрос ще бъде доколко Нинова може да превърне победата в допълнително влияние над избора на новия национален съвет. Тя влиза с едно предимство - беше избрана за лидер на партията две седмици преди конгреса, което ѝ дава време да маневрира и да се опита да прокара визията си за националния съвет. Според Симов предстоящият конгрес ще бъде "битка за кадровия състав на НС на БСП с идеята, че ако вътрешната опозиция запази някакви свои позиции в НС, те ще могат да продължат да бъдат гласовити фактори, които отричат линията на Корнелия Нинова".

Самият избор на съвет е таен и неофициално става, като различните лобита предложат листове с желаните си списъци, за които търсят възможно най-голяма подкрепа сред делегатите. Членовете на НС се избират по вишегласие, като кандидати, присъстващи в повече списъци, имат по-голям шанс да съберат достатъчно гласове. Това означава и че никой никога не получава точния списък, който иска, колкото и да е влиятелен. Широко обсъждан е въпросът дали Нинова ще използва победата си, за да се договори с различни партийни организации, така че да блокира кандидатурите за НС на най-ярките си опозиционери в националния съвет - фигури като Кирил Добрев, Сергей Станишев, Красимир Янков и Валери Жаблянов (последните двама също участваха на прекия избор). Ще стане ясно дали и доколко Нинова ще си отмъщава, когато се появи неофициалният списък, за който кликата около нея ще търси подкрепа.

Какво означава преизбирането на Нинова за взаимоотношенията на БСП с ГЕРБ

Прекият избор на председател премина под знаменателя на противопоставянето за или против ГЕРБ. Това, което със сигурност не искат редовите членове и това пролича във вота за Корнелия Нинова, са близки контакти с ГЕРБ. В готовност за това е обвиняван главният ѝ опонент Кирил Добрев. Мобилизацията срещу сближаването с ГЕРБ, с което Добрев беше свързан по време на кампанията, е изключително силна. От лагера на Добрев обясняват пред "Капитал", че по време на обиколките из страната им е станало ясно, че избирателната активност ще е много висока и са предполагали, че Добрев ще вземе между 7000 и 12 000 гласа. В крайна сметка опонентът на Нинова спечели 7910, или 14.9% от гласовете.

Дотук добре, но опакото на този преобладаващ по време на изборите наратив беше, че разговорите за програмата на партията останаха на заден план. "За първи път в БСП няма дебат. Тези избори са много странни и мисля, че след изборите ще започне големият дебат какво се случва в БСП", коментира в нощта преди това евродепутатът от БСП Елена Йончева пред bTV. Според източници от партията подобно чувство имат и много от редовите членове, гласували за Нинова, на които не им е съвсем ясно каква е програмата ѝ от тук нататък. По време на кампанията Нинова обясни, че нейната програма е тази на БСП, тоест политиката на партията остава същата. "Това е същата програма, с която партията вече загуби три избора", коментира източник, близък до БСП, пред "Капитал". Социалисти от лагера на Нинова смятат, че няма как да се говори за радикални леви промени в страната, преди да се нормализира политическият процес.

A за борбата с корупцията?

Въпреки петте внесени вота на недоверие срещу третото правителство на Борисов БСП с Нинова начело изглежда, меко казано, неубедителна като опозиция в ключови моменти, например при избора на Иван Гешев за главен прокурор и при избора на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ в парламента. През последните месеци на масови протести, които искат оставката не само на Борисов, а и на Гешев, пък се оказа изключително трудно за Нинова да говори директно за Гешев и прокуратурата. Тази задача е оставена на депутати от групата на БСП като Крум Зарков и Явор Божанков. Всичко това повдига оправдани опасения и вътре в самата партия. Източници на "Капитал" в левицата разказват, че и от двете страни на оста за или против Нинова се чудят дали тя е зависима по някакъв начин от правоохранителните органи.

"Може би наистина дълго време БСП отбягваше темата за прокуратурата, водена от леко грешното разбиране за това, че темата е професионална и трябва да избягваме политическото говорене, но имаме прокуратура, която се държи като политически играч и хулиган", коментира въпроса Александър Симов пред "Капитал" и призовава за оставката на Иван Гешев. Според него партията също ще предложи свой вариант за това как трябва да изглежда съдебната система, а други източници на вестника допълват, че още на конгреса ще бъде приет документ с обещания за съдебна реформа, включваща съдебен контрол над актовете на прокуратурата и разследващи функции на антикорупционната комисия.

Неочаквано в петъка преди изборите на левицата към лагера на критиците на Нинова се присъедини евродепутатът Елена Йончева. Тя обяви, че не е получила подкрепа от Нинова през май 2019 г., когато е внесла три сигнала в прокуратурата за аферата с предполагаемата къща в Барселона на Борисов. Нинова отговори на това обвинение няколко дни по-късно, че партията е подкрепила Йончева за всички нейни инициативи, а че изрично за това разследване Йончева не е поискала Нинова да се подпише, защото било международно журналистическо разследване. "Няма абсолютно никакво значение г-жа Нинова защо не е подписала. Вижте след това нейното поведение - тя казала ли е някога, призовала ли е г-н Цацаров да разследва този сигнал? Той е внесен преди година", заяви Йончева пред "Капитал". Тя добави, че по същия начин Нинова не е поискала независима експертиза на аудиозаписите на Борисов, дори когато е имало резолюция в Европейския парламент за необходимостта от такава, а след това не е споменала никъде и извършената експертиза. "Корнелия Нинова мълчи, и то по очевиден начин, именно когато Борисов е уязвим и може да бъде подгонен от българските или европейските власти", добавя Йончева.

Йончева разкритикува политиката на Нинова като "имитация на битка с корупцията" и дава за пример и избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ, когато въпреки позиция на ръководството на парламентарната група на "БСП за България" против Цацаров 27 депутати на БСП гласуваха в полза на Цацаров, а още 22-ма се въздържаха или отсъстваха от залата. Така над половината парламентарна група реално бламира Нинова, като разделението тогава не беше по линия вътрешна опозиция, а по други зависимости, които бяха интерпретирани от партийци и външни наблюдатели като влияние на Делян Пеевски и интересите му вътре в БСП. "В тази група от 27 души са депутати, които са близки до Корнелия Нинова и ръководството. Не е ли така? Погледнете кои са в списъка. Скоро ще стане известно искала ли е г-жа Нинова определени депутати да гласуват за г-н Цацаров за шеф на КПКОНПИ", добавя Йончева, без да дава повече детайли. Нинова не беше открита за коментар на мобилния си телефон. Симов коментира събитието като един от най-кошмарните му мигове като депутат. "Смятам, че силата на БСП до момента беше, че постави въпроса за паралелната държава и е време да поставим въпроса за паралелната държава в редиците на нашата партия", заяви говорителят на ПГ на БСП и добави, че партията тепърва трябва да реши как да се изчисти от такива зависимости.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-P
    scuby
    • - 3

    Какъв капитан е това - една патологична лъжкиня, демагог, популист и манипулатор. С такъв капитан няма как кораба да не потъва! Добре, че са "социологическите" агенции на едрите земевладелци-голфъри и псевдо-социолози, че да държат голям рейтинг. Нинова имала 3% одобрение, Борисов 20-30%, а видите ли БСП и ГЕРБ с изравнени резултати на следващи избори!

    Нередност?
  • 2
    wio51311841 avatar :-P
    no matter
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":

    Коментарите под статиите на Капитал са за читатели, изказващи мнение по текста, а не за посредсвени тролове.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    Докато антикорупционните призиви на няколко хора от БСП не намерят централно място в програмата на партията, никаква анти-ГЕРБ реторика няма да им донесе нещо повече от гласовете на твърдия електорат. А той намалява.

    Нямам никакво намерение да подкрепям партия, чиито депутати гласуваха за избирането на Цацаров, чиито номинации във ВСС гласуваха за Гешев, чийто лидер го е страх да спомене имената на Гешев и Пеевски.

    Нередност?
Нов коментар