🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първите преки избори на председател в БСП ще се случат в събота с призиви за бойкот

Резултатът от битката между Корнелия Нинова и Кирил Добрев може да се окаже нелегитимен, ако избирателната активност не надхвърли 50%

Кандидатите за председател Валери Жаблянов и Красимир Янков обвиняват Корнелия Нинова и ръководството на партията, че прекият избор на 12 септември ще бъде манипулиран.
Кандидатите за председател Валери Жаблянов и Красимир Янков обвиняват Корнелия Нинова и ръководството на партията, че прекият избор на 12 септември ще бъде манипулиран.
Кандидатите за председател Валери Жаблянов и Красимир Янков обвиняват Корнелия Нинова и ръководството на партията, че прекият избор на 12 септември ще бъде манипулиран.    ©  Анелия Николова
Кандидатите за председател Валери Жаблянов и Красимир Янков обвиняват Корнелия Нинова и ръководството на партията, че прекият избор на 12 септември ще бъде манипулиран.    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първият пряк избор на председател от редовите членове на БСП предстои да се случи утре, 12 септември. Единственият останал опонент на Нинова е зам.-председателят на партията и доскорошна нейна дясна ръка - Кирил Добрев. Другите претенденти - Красимир Янков и Валери Жаблянов, обявиха, че се оттеглят от кампанията, и призоваха за бойкот на изборите. Отказа се и петият опонент - Георги Тодоров, редови член от Бургас без особени шансове.

Така битката остава в класическия формат на челен сблъсък с двама основни кандидати, а оттеглянето на иначе добре познати фигури в партията като Жаблянов и Янков от надпреварата, означава, че няма да разпилеят силния анти-Нинова вот, който Добрев се надява да събере. Въпреки това по-важната интрига остава не дали Добрев може да победи Нинова в самия вот - повечето партийци смятат, че този избор е предрешен, а дали ще се достигне необходимата избирателна активност, с която резултатът ще се смята за легитимен.

Колко са редовите членове на БСП?

Прекият избор бе замислен от Нинова като по-демократична процедура в сравнение с досегашния традиционен избор на председател на левицата на Конгрес на партията, където различните силни партийни фигури и фракции опитват да надделеят една на друга и понякога се стига до компромисен избор, какъвто беше и самата Нинова през май 2016 г. Сега ситуацията е друга, като редовите членове на БСП ще гласуват дали Нинова да има втори мандат. Партийните правила изискват обаче избирателна активност от над 50% от редовите членове, където идва и една от главните интриги тази събота - броят на партийните членове.

По данни, изнесени от Кирил Добрев в края на миналата година, активните партийни членове са 83 848. Не е ясно обаче дали това е финалният брой. Дори към петък, 11 септември, все още липсват точни данни за броя редови членове, които ще могат да участват на изборите. В четвъртък председателят на Централната комисия за провеждане на избора за председател - Емил Войнов, обясни пред "Нова": "В деня преди изборите всяка комисия трябва да заличи всички починали, напуснали и отпаднали до изборния ден социалисти, така че точният брой социалисти ще стане ясен на 12 септември."

На практика Нинова има интерес официалният брой партийни членове да е колкото се може по-нисък, за да достигне по-лесно до бариерата от 50%+1 избирателна активност, която ще направи резултата от изборите легитимен. Добрев, който според партийци има много по-ниски шансове от Нинова в директния вот, има интерес официалният брой членове да е възможно най-висок.

Иначе изборите ще се проведат по модел, подобен на националните избори - с бюлетини в избирателни секции из цялата страна и избирателни комисии. Партийните членове ще могат да гласуват в общо 1152 секции между 7:00 и 19:00 часа в събота, след което ще последва преброяване. Централната комисия по избор на председател ще обяви крайния резултат след преброяването.

Бойкот от Янков и Жаблянов

На фона на несигурността с броя редови членове и очакваната избирателна активност идват и призивите за бойкот на избора от страна на Янков и Жаблянов - при недостатъчна активност най-вероятно ще се стигне до избор на лидер на Конгрес на партията, какъвто има насрочен за 26 септември. И Янков, и Жаблянов са видни представители на вътрешната опозиция в БСП, която е разделена на различни фракции.

"Призоваваме за неучастие в предстоящия избор, с което да дадем ясен знак за отношението си към опорочената процедура. Конгресът е нашият висш партиен орган, който трябва да намери решение за създалата се ситуация", призоваха те в обща декларация от началото на седмицата, с която също обявиха, че се оттеглят от кампанията за избор, тъй като според тях вотът ще бъде манипулиран. По-малко известният пети кандидат за председател Георги Тодоров също се присъедини към Янков и Жаблянов и се отказа от надпреварата, като така в нея останаха само Нинова и Добрев. Едно от опасенията на членове от опозицията, когато се кандидатираха и Янков, който по принцип е абониран за кандидат-председател, и Жаблянов, беше, че така допълнително ще се размие вотът срещу Нинова между множество кандидати.

Какви са шансовете на Нинова при избори в Конгреса?

Отслабените позиции на Нинова се виждат от последния официален пленум на Националния съвет на БСП от 13 юни, когато се оказа, че тя трудно събира мнозинство, откакто Кирил Добрев е в опозиция, и беше бламирана за предложенията си за "всенароден вот на недоверие". Оттогава въпреки протестите и събитията в страната ръководството на партията не е свиквало пленум на НС - опозицията се опита два пъти да го свика без Нинова през юни и в края на август, но не успя да събере кворум. Партийци предполагат, че причината за това е именно тревогата на Нинова, че опозицията може да вземе превес и да я бламира в навечерието на избора или дори да внесе промени по прекия избор на председател, с които отслабеният лагер на Нинова да не може да се пребори.

Ако утрешният вот все пак не регистрира достатъчна избирателна активност, изборът най-вероятно ще бъде взет от Конгреса, както винаги досега. Докато вътрешната опозиция е разделена и според източник от лагера на Нинова няма фигура, която да може да я обедини около себе си, тя е силно обединена една обща мисия - всички срещу Нинова. Следователно е много вероятно там да бъде избрана друга личност, може и да не е Кирил Добрев, като компромис между различните опозиционни фракции.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • + 2

    Дано няма 50% избирателна активност в събота на вътрешните избори в БСП. С удоволствие ще гледам как Партията майка ще се разправи с Нинова след това! И не защото Нинова говори небивалици, полуистини, манипулации или откровени лъжи срещу управляващите, а защото България ще стане едно по-добро, по-спокойно и хубаво място без нея!

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-|
    SS

    Разцепване ???

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Събота е тъжен ден за Капитал. Тролът Д-р Д ще приключи с партийните си ангажименти и ще се завърне с пълна сила да троли в полза на Русия и БСП.

    Нередност?
Нов коментар