🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бойко Борисов е най-губещ от политическата криза

В изследването на "Алфа Рисърч" 10% от избирателите твърдо заявяват, че ще гласуват, но все още не са решили за кого

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Подкрепата за протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията продължават да увеличават ерозията на доверието към управляващите. Най-губещ от политическата криза е премиерът Бойко Борисов, чийто личен рейтинг и подкрепата за правителството му продължават да спадат. Между двете основни политически сили ГЕРБ и БСП има паритет, но ако парламентарните избори са днес, шест партии имат шанс да влязат в следващото Народното събрание, което би изправило формациите пред сериозни трудности да сформират правителство. Това съотношение обаче може да се промени от наличието на сериозна група избиратели, които твърдо заявяват, че ще гласуват, но все още не са решили за кого.

Това сочат данните от националното-представително социологическо проучване на "Алфа Рисърч", проведено между 21-30 септември сред 1031 пълнолетни граждани, което е част от тримесечния мониторинг на агенцията на обществено-политическите нагласи на българските граждани.

Очертава се шестпартиен парламент

Между двете основни политически сили ГЕРБ и БСП има паритет с лек превес на формацията на Бойко Борисов. ГЕРБ биха подкрепили 20.5% от избирателите, които твърдо са решили да гласуват, а БСП - 19.6%, сочат данните от проучването. "Протестите започнаха със силна модернизационна заявка, но в хода им най-силен тласък получи протестният ляво-популистки вот, отливащ се към поредните "нови" проекти", пишат в анализа си социолозите от "Алфа Рисърч". Една от партиите, която печели от това, е формацията на Слави Трифонов "Има такъв народ" - с 14.9 на сто подкрепа, която я нарежда на трето място.

От агенцията обаче отчитат, че за разлика от предходния месец има известен спад в мобилизацията за гласуване сред привържениците на политическия проект на шоумена.

"Демократична България" също запазва нарасналата подкрепа от началото на протестите от 9.4% от гласуващите, но към момента без по-високо натрупване. С близък резултат - 9.9 %, е ДПС, като от "Алфа Рисърч" отчитат висока вътрешна мобилизация на симпатизантите на движението. Другият голям печеливш от протестите е гражданската платформа на бившия омбудсман Мая Манолова "Изправи се.БГ", която събира 4.6% подкрепа и на този етап е сигурен участник в следващия парламент.

Най-големите губещи, според резултатите от проучването, са коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединените патриоти", за които биха гласували 3.8% от избирателите, както и формацията на варненския бизнесмен Веселин Марешки "Воля", която се ползва с подкрепата на едва 0.3 на сто.

"Ако изборите бяха днес, с най-голяма вероятност бихме имали шестпартиен парламент, който предвид позициите и (не)съвместимостите между основни политически сили би бил изправен пред сериозни трудности да излъчи правителство", смятат от "Алфа Рисърч". От агенцията обаче правят уточнението, че 10.1% от хората, които са заявили твърдо, че ще гласуват, все още не са решили коя от политическите сили да подкрепят. "Това може да пренареди редица позиции в реална ситуация на вот, като две са основните предизвикателства в развоя на обществените нагласи пред изборите - първо, дали ще израсне силна дясна модернизационна алтернатива на ГЕРБ и второ, дали новите партийни проекти ще запазят притегателността си, когато представят новите си лица и програми", коментират от "Алфа Рисърч".

Все по-ниско доверие в правителството, парламента и главния прокурор

От агенцията посочват, че протестите, сблъсъкът между институциите и засиленият медиен фокус върху корупцията увеличават ерозията на доверието към управляващите. Одобрението към правителството продължава да бележи спад и вече е на критичните 12.8%. Има спад и в доверието към парламента, което през юли е било 10%, а през септември - 7.6%, при над 60% недоверие. Драстичен спад има и в подкрепата за главния прокурор Иван Гешев, който зае поста с 27% подкрепа, но сега се одобрява от 12.2%, при 54.6% критични оценки за дейността му.

На този фон премиерът Борисов търпи съществени загуби и в личния си рейтинг. От конфронтацията "президент-премиер" расте недоверието и към двете институционални фигури, но при Борисов те са по-големи, отколкото при Румен Радев. През септември рейтингът на Борисов е спаднал с три пункта спрямо юли, а недоверието в него нараства с 6%. Съотношението доверие/недоверие вече е 20.3% към 55.8%. Докато спадът при президента в положителните оценки е по-слаб 43.6% през юли срещу 42% през септември, но има повишение от близо 6 пункта в критичните оценки.

Борисов вече не е първенец по рейтинг и сред партийните лидери. Той вече е трети - 20.3% подкрепа, като го изпреварват Слави Трифонов с 36% и Мая Манолова с 32.9%. Непосредствено до Борисов е лидерът на БСП Корнелия Нинова с подкрепата на 19.8% от избирателите. Другият печеливш от протестите е съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, който се нарежда на пето място по доверие с 15.5% подкрепа.

Подкрепа за протестите и в провинцията

Протестите продължават да се ползват с висока обществена подкрепа от 66.2% от избирателите срещу 33.8%, които заявяват, че не ги подкрепят. Според "Алфа Рисърч" се наблюдава тенденцията тази подкрепа да намалява в София за сметка на увеличение в по-малките населени места.

Продължава обаче неяснотата сред избирателите около това коя е най-добрата алтернатива на сегашното управление. "Мненията са изключително разнопосочни - не само в обществото, но и сред симпатизантите на основните политически сили. 17.6% припознават в президента Румен Радев политическият опонент на Борисов и смятат, че решението е в създаването на негов партиен проект. 15%, основно привърженици на Сл. Трифонов, залагат на формулата "всички срещу ГЕРБ". 9.4% са за "лява алтернатива", като симпатизантите на БСП и М. Манолова се колебаят между тази опция и обединение около Радев. 12.2% са за "дясна алтернатива". Тя се подкрепя от около 75% от симпатизантите на "Демократична България", но и от около една пета от тези на ГЕРБ и Обединени патриоти. 14.5% от избирателите, основно от средите на подкрепящите управлението партии, са на мнение, че няма приемлива алтернатива", посочват от "Алфа Рисърч".

На въпроса на агенцията кой вариант е най-добър за страната в сегашната ситуация 31.2 на сто отговарят, че правителството на Борисов трябва да изкара мандата си докрай, а 44% са за незабавна оставка и предсрочни парламентарни избори. Близо една четвърт смятат, че Борисов трябва да подаде оставка и да се сформира ново правителство в рамките на този парламент, което да довърши мандата.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 5
    • + 17

    Мисля че Тиквата е вече в такова положение, в което е разбрал че това е окончателния край на политическата му кариера и не го интересуват рейтинги. Сега лично за него е важно да успее да завърши поне един корупционен руски проект, за който са напълнени нощтни шкафчета и офшорни сметки - да има за Фнуци и праФнуци...и за техните Фнуци!

    Нередност?
  • 2
    bat_plamen avatar :-|
    bat_plamen
    • - 3
    • + 12

    Б.Борисов няма място в следващият парламент!ГЕРБ не трябва " да помирише власт"

    Нередност?
  • 3
    m17 avatar :-P
    m17
    • - 12
    • + 4

    До коментар [#2] от "bat_plamen":

    За щастие България все още е демокрация и това ще решат избирателите. А не червените умнокрасивци.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 10

    Социологията е същото, каквото е и ЯМР - не е диагноза, но дава достатъчно данни, за да се постави точна диагноза.

    БГ социологията е държанка на властта. Затова процентите им трябва да се възприемат винаги с едно наум. От възлово значение е например как се формулират въпросите. Защото едно е "Подкрепяте ли протестите?", а съвсем различно е "Има ли нужда от протести?" И съвсем друг отговор предизвиква.

    Но ситуацията в държавата е видимо толкова отвратителна, че от въпросните данни се вижда много определено, че 2/3 от публиката е свалила доверието си от Борисов, от правителството, от НС, от каскета и иска промяна.

    И в това е историческият принос на протестите, които свалиха хермелина от властта, десакрализираха я и подхвърлиха голия цар на гаврата на тълпата.
    Няма фигура в световната история, която да е минала през гаврата на простолюдието и да е останала на висота във възприятието на следващите поколения. Няма!
    Не знам и друг български управник да е бил окарикатуряван така масово и жестоко приживе като Борисов!

    В този смисъл дългото умъртвяване на политическия образ на г-н Борисов приключи това лято.
    Затова пред очите ни вече все по-рядко от прозорец на джипка се появява някакъв политически труп, чиито хаотични мускулни спазми се мъчат да ни представят за смислени действия.

    Всеки е наясно как се процедира с тленните останки. Разликата при политическите тленни останки, обаче, е че трябва да минат през съд. Техният Страшен съд...

    Нередност?
  • 6
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 4
    • + 4

    Всички сега плюят яко Тиквата щото е модерно ! После пак ще си поръчат тиквеник щото той пак ще е най малко гадното блюдо в менюто !!!

    Нередност?
  • 7
    vhv31612799 avatar :-|
    ефрейтора
    • + 3

    Докато Борисов и ГЕРБ вече ги няма , те печелят тотално проведените тези дни кметски избори...

    Нередност?
  • 8
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • + 4

    Щом Слави е с най-висок рейтинг, какво хубаво да мислим, че ще ни застигне през следващите години... ? Тези, които го подкрепят, могат ли да отговорят на въпроса защо? Каква е програмата му и как те се асоциират с нея?

    Нередност?
Нов коментар