🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисовата пирамида или ще се срути, или ще стане диктатура

Сегашната конструкция около премиера има нужда непрекъснато да увеличава приходите и властта си. Това не може да продължава дълго

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През последните години Борисов и интересите около него бавно и упорито изграждаха пирамида от власт и пари. Нейният основен проблем обаче е, че е обърната и затова изключително нестабилна. Силното клатене, което се вижда през последните месеци, идва от това, че нейната основа - Борисов, Пеевски и Доган, не може повече да удържа баланса на вълненията по останалите етажи. Те мислеха, че след като контролират изпълнителната, законодателната, съдебната, медийната власт и регулаторите, държат всичко и завинаги. Това, което развали сметките им, е, че в тях не влизат хората.

Точно в този момент България току що подмина табела, на която пише, че скоро ще има голямо отклонение на пътя ѝ. В едната посока е рухването на тази пирамида, в която контролът върху властта е концентриран в няколко души. В другата е превръщането на България в неодиктатура като на Путин в Русия, или на Ердоган в Турция.

Проблемът на пирамидата е, че в нея има постоянен дефицит. За да разширяват властта си, на Борисов и хората около него им трябват пари. Много добър пример за изграждането на първите етажи от пирамидата беше КТБ. Покупката на медии около Делян Пеевски беше финансирана от банката, в замяна държавата остави сериозна част от парите си при Цветан Василев. След това банката рекламираше в новозакупените медии и те си върнаха кредитите. Политическата власт имаше нужда от пари, за да разшири медийното си покритие. За да бъдат гарантирани парите за тези и други подобни покупки, трябваше повече политическа власт. За да става всичко това безнаказано, трябваше контрол върху съдебната система. Неговото постигане също имаше цена - тя е свързана с повече политическа и медийна власт и повече пари. За да има повече пари, трябва повече власт. За да има повече власт, трябват повече пари...

Това бяха основните движения, които се разиграваха в държавата през последните десет години. Институция след институция, човек след човек държавата падаше в плен на коалицията от интереси около Борисов и Пеевски - няколко десетки човека, маскирани като политици или бизнесмени, в които се концентрираха и се концентрират все повече ресурси. Тази конструкция обаче има един много сериозен проблем. Както акулите не могат да спрат да плуват, защото ще се задушат, така и тя не може да си позволи да спре.

За да оцелее пирамидата, трябва непрекъснато да расте. Тя трябва да контролира цялата власт и всички алтернативи, така че да се гарантира, че достъпът до всички парични потоци няма да спира. Ако някой друг започне да овладява парите - бюджетни и еврофондове, той ще може много лесно да прекупи и различните институции. Тази хипотеза дава обяснение за една от политическите загадки в момента - защо ГЕРБ и ДПС не искат предсрочни избори. С напредването на времето напрежението само ще се увеличава и подкрепата за ГЕРБ ще намалява, а избирателната активност ще се вдига, което е лошо за ДПС. Те обаче не могат да си позволят да изпуснат контрола - предсрочни избори означава три месеца намалени приходи, а запазването на неформалната власт в тази ситуация вероятно е свързано и с по-големи разходи.

Един от най-важните, но и скрити процеси през последните години в България е окрупняването и овладяване на корупцията. Преди тя беше хаотична и на различни нива отделни хора взимаха понякога пари. След идването на ГЕРБ обаче се случи нещо подобно на появата на нов престъпен бос в един район - всички трябва да се отчитат с процент. Който не го прави, веднага бива наказан. Какво се случва на шанаджиите в политическата корупция се видя от ареста на Иванчева, както и от периодичните удари през пръстите срещу ВМРО.

Овладяването на публичните средства обаче - обществени поръчки и еврофондове, в един момент започна да става недостатъчно. Парите, които могат да се източат от държавата свършиха, но разходите продължиха да се увеличават. Гладните очи на пирамидата - и това се случи преди около две години, се вторачиха в различни частни играчи. Започнаха арестите на олигарсите. Повечето от тях имаха "бизнеси", които не могат да се случват без любезното съдействие на държавата - хазарт, фалшив алкохоли и цигари... Други послужих просто за демонстрация с ясно послание - пирамидата вече ще взима не само от публичните, но и от частните пари. Как се случва това и как мачка машината се видя например в случаите с оръжейния търговец Емилиян Гебрев и асансьорния бизнес на главния герой от "Осемте джуджета". Намек за това какво се случва се усети и в показната акция срещу собственика на "Хиполенд". И това са само случаите, в които някой се е осмелил да се опълчи и да направи случаите публични.

Въпреки, че по-голямата част от засегнатите мълчат обаче, недоволството се трупа и води до реакция. В един момент - и този момент е сега, кражбите и злоупотребите с власт започват да стават много видими и това предизвиква масово възмущение. На хората просто им писва - повече не са съгласни хората във властта и тези около тях да крадат и със задниците си.

От този момент нататък има само две възможности. Логичният край на тези процеси - ако те продължават в същата посока, е диктатура. Това означава недоволството да бъде потиснато със сила. Овладяването на всички политически и икономически ресурси да се концентрира напълно около един човек, който да задържа властта си с брутални репресии. Тези, които протестират по-силно, да бъдат бити, вкарвани в затвора, или изгонени в чужбина.

Това не е някакъв измислен сценарий, а реална възможност. Авторитарните режими на Путин и Ердоган са достатъчен пример за това в какво може да се превърне България - всички партии са под контрол, демокрацията е само формална, противниците са в затвора или избити, напоследък отровени. Тук обаче това едва ли ще се случи и това отваря пътя на втората възможност.

В България липсва една от основните съставки на авторитарния режим - силен, умен и аморален човек. Борисов няма качествата (нито недостатъците) на диктатор. За такъв не може да се класира и Иван Гешев. Създаването на авторитарен режим, особено от нов тип, изисква освен липса на морал още и интелектуален капацитет, екип от хора, ясна цел, и много добра организация. Хората в основата на сегашната пирамида трудно могат да направят нещо подобно.

Затова по-вероятният път, по който може да тръгне България, е сегашната конструкция да рухне. Протестите в момента вършат огромна работа в тази посока, а останалото са автоголове от обърканите хора във властта. Срутването на пирамидата не означава и че след нея ще се възцарят "вечна обич, вечна правда над света". Лекуването на държавата не е процес, който се случва от само себе си. Допреди да се стигне до този разговор обаче има още време и още щети върху държавата. През следващите месеци трусовете ще бъдат изключително сериозни - пирамидата на Борисов ще пада.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 20
    • + 1

    Интересно е да се види тук цяла седмица по 1-2 статии на ден и като дойде петък се бълват на килограм статии. След малко ще се изпише "50 статии за последните 24 часа. "Журналистите" работещи за НПО-тата са били на почивки до сряда да си харчат доларите, наспали са се, отпочинали са си и сега мислят умни заглавия с които да залъжат полезните идиоти каква диктатура ни чака с кръволака Борисов, колко изоставаме икономически с това управление, колко е корумпирано и разбира се трябва да се обвързва с Пеевски. Като няма алтернатива и програми срещу кръволака трябва да има враг!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 15

    Това е сред най-добрите коментари за ситуацията, на които съм попадал, пък и отваря много теми за размисъл.

    Абсолютна истина е, че върхушката се самоизмами, че живее на облак. В своя фундаментален труд "Бит и душевност на българския народ" умишлено забравеният Иван Хаджийски дава много ясна представа какво представлява българския тип психика, възприятия, реакции. Те не са се променили чак толкова оттогава, защото националната психика е нещо изключително консервативно.

    Тиквочите събудиха една латентна психическа енергия у хората, на която не могат да противопоставят нищо адекватно.
    Полиция? С жалките им заплати, дрипавото оборудване и смазаното самочувствие?
    Олигарсите-работодатели? С вечния им тремор да не са следващите за кауша?

    Къщата от карти се разпада.
    Ще танцуваме върху нея, както санкюлотите танцуваха на развалините на Бастилията. На нейното място сега е площад Конкорд (Съгласие).Защото съгласието е началото на промяната. 150 хил. вчера се съгласихме, че Борисовщината вече ни е в повече.Оставка!
    Предсрочни избори!Лустрация и съд!

    Нередност?
  • 3
    popopo avatar :-|
    popopo
    • + 11

    До коментар [#1] от "scuby":

    Вестник Капитал е седмичник и излиза в петък.
    И това е от много години - преди Борисов, Пеевски и Гешев.
    Дали стана ясно?

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 9

    До коментар [#3] от "popopo":

    Този трол - оскубания - отскоро е назначен и хал-хабер си няма какво представлява Капитал. Само е забелязал, че в петък му се отваря много работа.

    Нередност?
  • 6
    petrova.m avatar :-|
    Maria Petrova
    • + 4

    До коментар [#5] от "ygk30684852":

    Моника Хван, няма да хванеш лапнишарани!!! Хората не ядат доматите с колците и такива като теб са повече от прозрачни!!!

    Нередност?
  • 7
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 12
    • + 1

    Икономедия погребва ГЕРБ от поне 2012-та насам.

    Но ГЕРБ пак ще бъдат първа политическа сила на изборите - когато и да са те.

    Дали ще могат съставят коалиция? Това зависи от Слави и Патриотите. Последните са заплашени от изпадане. Но ако влязат в предизборна коалиция (дали с ГЕРБ, дали с някой друг) то може и да влязат я следващото НС.

    ГЕРБ ако имат малко акъл ще въведат смесена избирателна система (напр. като тази за ВНС) и ще направят предизборна коалиция за мажоритарните райони със СДС и ОП. Тогава Слави и ДБ здраво ще духнат супата. Или няма да вкарат нито един депутат в мажоритарните райони или ще се принудят да се коалират с БСП, което ще ги дискредитира.

    Нередност?
  • 8
    kapitalcho avatar :-|
    kapitalcho
    • + 5

    До коментар [#7] от "Николов":

    Ники,Ники...каква е тази пламенна защита на Тиквун?
    От някой партиен чиновник или някой свързан с далаверите разбирам...ама от теб.
    Цялата държава е нагоре с краката, а всичко е пишман/имитация на работа, а всички реформи се саботират за да не им разваля далаверите.
    Цялата държава е дадена на концесия на Прасчо/Доган/ДС генералите и тяхните апаратчици...които стават все по нагли и безкрупулни(8-те джуджета е само малък пример).
    А тиквун освен да се праска в гърдите колко е велик и способен(на фона на това че сме на дънното за повечето неща)...и как без него ще се счупи държавата...

    Нередност?
  • 9
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 7
    • + 1

    До коментар [#8] от "kapitalcho":

    Уф. ГЕРБ не съм им фен, но още по-малко съм фен на БСП. А БСП и ГЕРБ ще имат общо над 50% от местата в НС. Математика на ниво 2 клас показва, че няма как да се сформира правителство без поне една от тези партии да е на власт.

    Та е абсолютен no-brainer защо предпочитам ГЕРБ да съставят следващата коалиция.

    ДБ ако имаха поне 2гр мозък в главата си нямаше да горят мостовете за сътрудничество с ГЕРБ.

    Щото сега им остават само 2 варианта: коалиция с БСП или опозиция. Последното би било от полза само за партийни функционери като Ицето понеже ще подсигури партийна субсидия и депутатски заплати за 20-тина функционери. Ама за страната ползата ще е нулева.

    Нередност?
  • 10
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 4

    До коментар [#7] от "Николов":

    И ГЕРБ като прецака Слави и ДБ, такива хубави времена ще настъпят в България! Слънце ще изгрее, казвам ти!

    Не знам докога ще третираме политиката в собствената си държава като футболен мач, все едно че народа не е топката, която се подритва....

    Демократична България в момента има много по-голяма вероятност да задвижи промени в блатото, наречено България. Те поне са врагове на статуквото, което се е настанило така удобно във властта.

    Нередност?
Нов коментар