🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С хората или с правителството

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Зад димната завеса от скандали около корупция и политическа глупост в момента се случва изключително важна трансформация, ефектът от която ще се усеща дълго време, вероятно години. През последните два месеца срещу правителството застанаха (по площади, социални мрежи, в разговори с приятели и пр.) едни от най-проевропейски настроените хора в България. Това са хора като тези, които мръзнаха (и пак ядоха бой) по времето на Виденов, така че българската интеграция да започне наистина. Години по-късно същите хора се възмутиха и от избора на Пеевски за шеф на ДАНС. Тогава за тях беше ясно, че макар България формално да е в Европейския съюз, тя много бързо се отдалечава от мечтата им да бъде "европейска държава" - място, където управляват и успяват честни и почтени хора и където важат законите и правилата.

В момента и през следващите седмици обаче - и точно това е важната трансформация - ще се реши отношението на същите тези проевропейски хора към Европейски съюз. По силата на странен исторически парадокс за много от тях днес ЕС подкрепя Борисов и с това пречи на България. Начините, по които това се случва, са два:

  • Еврофондове, сериозна част от която отива в близки до властта фирми, всъщност финансират превземането на държавата - подчиняването на институциите на интересите на много малка група хора.
  • Брюксел помага на Борисов и с това, че приема за вярна маската му на демократичен политик, България за нормална държава и като цяло си затваря очите за всички проблеми тук.

Самият Европейски съюз едва ли има чувствителност за промяната на тези нагласи, но тя има голямо значение. България до момента е една от най про-ЕС държавите в съюза. Няколко поколения хора след 1989 г. бяха поставили във фокуса на обществената си енергия влизането на България в него, защото мислеха, че това ще направи просперитета на държавата неизбежен.

Погледнато откъм Брюксел, тези надежди бяха и са наивни. Идеята на ЕС е да събира демократични държави, които имат общи ценности, а не да ги налага насила. Ние сами трябва да търсим решенията на проблемите си. Това, разбира се, е така. Проблемът идва ако (в нашия случай когато) някоя държава в ЕС бъде превзета. Брюксел работи с правителствата и ако те са в политическа война със собствения си народ, няма механизми и умения да заеме страната на хората. Това обаче има цена - това изглежда като подкрепа за компрометираните политици от страна на ЕС. Така българската политическа кал полепва и по хората в Брюксел.

Рискът сега е ЕС да загуби доверието на хората в България, които са най-големите му привърженици. Това би била сериозна промяна, от която може да има исторически последствия през следващите години.

Всичко това все пак може и да се усеща в Брюксел, защото в последния доклад на Европейската комисия има отчетливо различен тон, с който се говори за проблемите в България. Това е показателна промяна, защото изглежда като началото на процес, който може и да приключи с отнемането на европейската легитимност на Бойко Борисов (вижте всичко по темата тук).

В броя ще видите още:

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    b.manchev avatar :-P
    b.manchev
    • + 2

    Берлин и Брюксел пред агресията на хегемона превърнаха Европейският съюз в империя с подлежащи й колонии. Демокрацията замениха с глобализъм, което ще рече капитализъм без възможност за държавна намеса на отделните страни.

    ЕС в настоящият му вид е голям длъжник към Хората и не само в Източна Европа. Борбата за промяна се изразява в това, да бъде принудена ЕК (отделните правителства) да се завърнат към основополагащите принципи на демокрацията чрез противопоставяне на световните корпорации.

    За съжаление, империите се управляват чрез потискане на отделните народи от васални местни елити. Надеждата си остава в това, че светът е голям и спасението дебне отвсякъде...

    Нередност?
Нов коментар