🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: СУПТО няма да е задължително, COVID правилата се затягат от днес

И още: Президентът е в самоизолация; Икономиката на САЩ порасна рекордно, но недостатъчно; България и Македония все още не се разбират; Франция е на ръба след нова атака

   ©  Цветелина Белутова

Президентът Румен Радев е в самоизолация, след като главният му секретар Димитър Стоянов е с положителен тест за коронавирус. Така на практика премиер, президент, гуверньор на БНБ и още редица водещи фигури в страната са в карантина, което може или да допринесе за спокойствието на публичната сцена, или обратното - предстои да видим.

От днес са в сила новите мерки на правителството срещу коронавируса, които включват забрана за работата на нощните барове и дискотеки, онлайн обучение за гимназиите и по-затегнати правила за посещаемостта в ресторанти, конференции и др. Мнозина експерти определят тези мерки като твърде меки на фона на острия ръст на епидемията и не очакват да те има особен ефект, но за резултатите от това ще трябват поне 2 седмици.

Това, което е ясно, е, че България бавно върви към втора карантина, ако съдим по случващото се в Европа. Германия и Франция, двете най-големи икономики, де факто влизат в карантина от петък. Заради ръста на болни, който е най-високият в света, Париж спира всички излизания от вкъщи освен наложителните. Германия пък затваря всички барове и ресторанти освен за вземане на храна, призовава за ограничаване на контактите между домакинствата и спира всякакъв туризъм. Редица други страни като Полша, Италия и Чехия (която е най-зле ударена) също имат частични карантини.

Затварянето може да се окаже добра новина за Франция, където напрежението около мерките срещу фанатичния ислямизъм продължава да ескалира. Днес мъж с нож е успял да отнеме живота на трима души в църква в Ница - според свидетели почти обезглавявайки една от жертвите с викове "Аллах Акбар". Зверството идва дни след като президентът Еманюел Макрон обяви твърд курс срещу ислямистки групи заради обезглавения от ислямист учител в Париж.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

СУПТО ще е доброволно, т.е. почти никоя фирма няма да се свърже с НАП

Изискванията към софтуерите за управление на продажбите (СУПТО) няма да бъдат отменяни напълно, а ще станат доброволни. На практика обаче правилата за следене на сделките от НАП, след като не са задължителни, няма да бъдат прилагани от над 99% от фирмите (най-малкото защото изискват разходи). А само шепа търговци ще изберат да ги прилагат - например тези, които са инвестирали вече големи суми в разработването и свързването, а в замяна ще получат някои облекчения, едно от които е да избегнат запечатването на търговски обект при първо установено неиздаване на фискален бон. Това и по-леки правила по отношение на бюджетния дефицит и разходите прие на първо четене парламентарната бюджетна комисия.

Как се признава "историческа истина"?

Седмица преди неофициалния краен срок за България и Северна Македония да постигнат разбирателство, което да отвори пътя на Скопие към преговори с ЕС, все още не е ясно дали такова ще бъде постигнато. Дипломатически източник на брюкселското Politico твърди, че българската страна е предложила да признае македонския език и идентичност, ако в замяна Скопие признае "историческата истина" и "българската основа" на езика и нацията си. Не става ясно под каква форма и как македонската страна трябва да направи такова признание, но според източници на "Медиапул" тя е отказала.

София и Скопие продължават усилено да преговарят как договорът за добросъседство от 2017 г. да бъде спазван и след влизането на Северна Македония в ЕС - според източници на "Дневник" българската страна дори е предложила това да е част от официалните преговори. Няма данни ЕК да се е съгласила с подобно предложение. Неофициално германското председателство очаква двете страни да стигнат до компромис преди заседанието на постоянните представители в ЕС на 4 ноември.

Прокурорската колегия на ВСС ще предлага българските кандидати за европейски делегирани прокурори

Прокурорската колегия на ВСС ще прави подбора на кандидатите за европейски делегирани прокурори, които в крайна сметка ще се назначават от колегията на Европейската прокуратура. Това прие парламентът днес на първо четене с промени в Наказателно-процесуалния кодекс и в Закона за съдебната власт, с които се обезпечава прилагането на регламента за създаването на Европейска прокуратура, процедурата, по която ще се гледат делата тук, и подбора на екипа.

Извън избрания вече европейски прокурор, България трябва да има и двама европейски делегирани прокурори, които си остават и членове на българската прокуратура и ще работят по разследванията в обхвата на европейската прокуратура. За тях в закона се записа, че няма да важи надзорът за законност и методическото ръководство на главния прокурор, нито контролът от страна на горестоящия прокурор, но само когато изпълняват функциите си като делегирани прокурори.

Решението подборът на кандидатите да се прави от прокурорската колегия на ВСС, която е силно зависима от главния прокурор, предизвика възражение само от БСП - според левицата няма достатъчно гаранции за прозрачен и независим избор. При предишни промени на НПК парламентът прие, че делата на Европейската прокуратура ще бъдат гледани от Специализирания съд.

Икономиката на САЩ с рекорден ръст след рекордния спад през лятото

Американската икономика е нараснала с рекордните 33.1% през третото тримесечие, след като през второто се срина почти също рекордно - 31.4% (според ревизираните данни), и с още 5% през първото. Става дума за наистина рекордно повишение на БВП за периода юли - септември, но това не е реалното нарастване, а показва с колко би се покачила икономиката, ако обстоятелствата от третото тримесечие на 2020 г. се запазят за 12 месеца. Въпреки това резултатът събужда мечтите за т.нар. V-образно възстановяване, което предполага отскок на икономиката до преди пандемичните нива в кратко време. Данните обаче показват, че до такова трудно ще се стигне, а освен това съществуват и рискове от второ затваряне, защото броят на заболелите отново расте и поставя нови рекорди, а за разлика от пролетта сега идва зима.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Три жертви на терористичен акт в църква в Ница

Властите във френския град Ница разследват терористична атака, отнела тази сутрин живота на трима души в църква, съобщи полицията. Това става по-малко от две седмици след обезглавяването на учителя Самюел Пати в Париж, показал на учениците си карикатури от сатиричното списание "Шарли ебдо", включително такива на пророка Мохамед, смятани от атентатора за обида срещу исляма. Франция защити карикатурите и правото те да бъдат показвани в името на свободата на словото, но това породи вълна от недоволство в части от мюсюлманския свят. Някои правителства обвиниха френския президент Еманюел Макрон, че работи срещу исляма и че на практика подстрекава към тероризъм.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нов рекорд на новозаразени има за последното денонощие - 2760, или 27.7 на сто, от направените 9946 теста. Висок е и броят на жертвите - 36 души. В болница са над 2300 души, 162 души са в интензивни отделения. Тревожен е ръстът на хоспитализираните пациенти с коронавирус. С една трета ежеседмично нараства броят на приетите в болница, а от интензивни грижи се нуждаят 7% от болните, обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков на брифинг на здравното министерство.

15 училища в страната са поискали да преминат на онлайн обучение за ученици от 1 до 7 клас, съобщи образователният министър Красимир Вълчев и уточни, че е дал разрешения.

Столичната РЗИ е предложила на здравното министерство да бъдат известявани поставените под карантина с есемеси, обяви и.д. директор на СРЗИ Илонка Маева. Идеята е лабораториите да вземат и телефоните на изследваните, а информацията за положителните тестове да бъде изпращана автоматично на РЗИ, която пък да проследява контактните и да въвежда телефоните им в системата. Така те могат да бъдат уведомени с есемес, че са контактни, за да се самоизолират.

80% от лекарите в болницата във Велики Преслав подават заявления за напускане, след като стана известно, че ще бъдат настанявани пациенти с COVID-19. Според тях болницата няма нужните условия за лекуване на болни с коронавирус.

Карантинните мерки във Франция ще започнат да се отхлабват, когато броят на новите заразени с коронавируса на ден отново спадне до около 5000 при около 40 хил. сега, заяви днес президентът Макрон. Правителственият научен съветник проф. Делфреси предупреди, че е малко вероятно това да стане до 1 декември. Снощи Франция и Германия обявиха, че въвеждат нови карантинни мерки в нещо като "мек" локдаун, за да се справят с втора вълна на пандемията този месец.

КАКВО СЛЕДИМ

Първа версия на Плана за възстановяване и неговите 11 млрд. евро

Утре вицепремиерът Томислав Дончев и екипът му ще представят първата версия на Плана за възстановяване от коронавирус кризата. С това се отваря серията от публични консултации за плана, които трябва да привършат до март следващата година. Април е крайният срок за представяне на плановете от страна на всички държави - членки на ЕС, пред комисията. България ще получи близо 11 млрд. евро грантове от пакета плюс възможност за още 4.5 млрд. заеми, като в плана трябва да са изброени проектите, за които тези пари ще се харчат.

Колко се е възстановила икономиката на ЕС

В петък ще бъдат публикувани експресните данни за икономиката на ЕС и еврозоната през третото тримесечие. Предвижданията са след рекордния спад през второто тримесечие сега да бъде отчетен силен ръст. Германия също ще обяви първите данни за БВП, като прогнозите са той да е нараснал със 7.3% на тримесечна база.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 2

    Хей, Капитал! Другата седмица във вторник ще преизбират Тръмп, а вие мълчите оглушително по темата - все едно избори няма да има?!
    Разбирам шпагАта: не ви се срами с откровени глупости за Байдън, пък за Тръмп от Америка за БГ не дават да се пише...
    Макар американският избор да е пределно ясен: ела, зло, че без теб ще е по-зло...

    Нередност?
  • 2
    capital avatar :-|
    capital
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#2] от "capital":

    Впечатлен съм от светкавичното удовлетворяване. Приемам го лично. Благодаря.
    Ако ме отключите в неделя, ще мога да го прочета, затова отсега нямам представа дали г-жа Гюрова е отбелязала, че по неофициални данни у гражданството (и селянството) в Америка има над 460 000 000. цеви. Половината от притежателите им определено няма да са доволни от резултатите от изборите. И...
    Ето факти за тревожния ръст на продажбите на оръжия през осемте месеца на 2020 спрямо същия период на 2019:

    https://www.ammoland.com/2020/10/september-2020-nics-and-gun-sales-continue-record-trend/ #axzz6cN3dJeFL

    Едни преди шоу си купуват пуканки, други Смит&Уесън. Първите - за да гледат, вторите - явно, за да участват...

    Нередност?
Нов коментар