🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: Нови COVID рекорди, пазарите със силен спад в очакване на нови блокади

И още: Още заразени от властта; Започва третият етап на мярката 60/40; Групата на БСП в парламента се стопи с депутат

Въпреки че закономерно мина под знака на експоненциално нарастващата бройка на заразените с COVID-19, днешният ден не бе лишен и от вътрешнополитически страсти. След като също се оказа болен от новия коронавирус и това го лиши от възможност да излъчва във Facebook своите обиколки с джип из страната, премиерът Бойко Борисов намери нов начин да облъчва гражданите със своите мисли и съждения. Днес той качи в социалните мрежи клип от правителственото заседание, което заради болестта му и противоепидемичните мерки се провежда във видеоконферентен формат.

От видеото научаваме, че Борисов е бесен заради скандалите с неговата карантина и тази на президента Радев, както и че началникът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев се е разделил с поста си именно заради това. Научаваме също, че епидемията от новия коронавирус явно се отразява и на функционирането на въоръжените сили - нещо, което би трябвало да е военна тайна. "Очаквам след като ВВС пламна и целият команден състав е по болниците, сега и сухопътните войски да бъдат приземени с тези глупости, които правят", обявява премиерът, вероятно имайки предвид провеждането на мащабното учение "Балканска стена" и посещението на президента на него. А с отговора на военния министър, че Румен Радев е върховен главнокомандващ и не може да бъде спрян да ходи по гарнизоните, отсича: "Тогава Мутафчийски да не ми иска доброволци. Защото цялото ВВС е у военна болница".

Страната ни се отбеляза днес и на международния фронт, след като външният министър Екатерина Захариева предупреди, че можем да блокираме приемането на Северна Македония в ЕС. "Към момента България не е в състояние да одобри преговорната рамка за Република Северна Македония в този вид, в който се представя", коментира първият дипломат на страната, според която "както ние признаваме реалността, така те трябва да признаят миналото".

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Нови COVID рекорди в България, още заразени от властта, големи страни в ЕС обмислят локдаун

Срядата донесе очакван нов рекорд на заразените с коронавирус - 2569, или почти 23% от направените малко над 11 хил. теста. Това е много висок дял, който говори, че страната ни продължава да затъва във все по-остра фаза на развитие на епидемията. В София новите инфекции надхвърлят хиляда, стотици са в Пловдив и Варна. Нови 25 жертви на вируса отчитат здравните власти за последните 24 часа.

Отново рекорден е и броят на настанените в болница - 2217 към момента. Ситуацията остава много сложна, като дори големите водещи столични лечебни заведения са запълнени на максимум. Лекари от четири от тях снощи организираха флашмоб акции с призив към хората за спазване на мерките срещу коронавируса. Медиците от "Пирогов", ВМА, "Александровска" и "Света Анна" излязоха със светещи мобилни телефони (на снимката).

Влошава се и епидемията в Европа, а някои страни обмислят и въвеждане на по-крайни мерки.

  • Управителят на БНБ Димитър Радев е поредната високопоставена фигура с положителен PCR тест. Той е карантиниран у дома, в добро състояние е и продължава да изпълнява дистанционно основните си задължения, като ще прехвърли част от отговорностите си временно на съответните подуправители. Управителният съвет на банката ще заседава онлайн.
  • Министърът на икономиката Лъчезар Борисов се е самоизолирал след контакт със заразен служител. Днес сградите на министерството са затворени за дезинфекция заради няколко случая на коронавирус.
  • С коронавирус е и пореден депутат от БСП - Анна Славова. Тя е четвъртият заразен член на червената парламентарна група.
  • Много е възможно и най-малките ученици да преминат на дистанционно обучение. При тях процесът на подобен тип преподаване е по-труден и затова все още не е взета подобна крайна мярка, каза в интервю за bTV главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. От утре гимназиите и университетите минават в режим на онлайн обучение, а всички нощни заведения затварят за 2 седмици след разпространената снощи заповед на здравното министерство.
  • Засегнати собственици на заведения, школи, занимални, учебни центрове поискаха да бъдат обезщетени с директна помощ от 80% от заплати и осигуровки на служителите и 80% от наемите. Социалният министър Деница Сачева по-късно отговори, че ще се обсъдят възможностите за подкрепата им по програма с евросредства, която да не изисква самоучастие на работодателите. Подобен механизъм би могъл да заработи до 2-3 седмици, каза тя.
  • Франция планира едномесечна национална карантина евентуално от четвъртък, съобщи френската телевизия BFM. Това става в момент, когато страната регистрира най-високия брой починали пациенти с коронавирус от април - 523. Пациентите в интензивните отделения достигат 2900 души, общо хоспитализираните са почти 19 хил.
  • План за облекчена блокада ще бъде обсъден в Германия, пише Bild. Предлага се от 4 ноември да се затворят театри, концертни зали, кина, фитнес зали, барове и ресторанти, козметични салони и др., а в магазините да се допуска само един човек на 25 кв. м.

Правителството одобри бюджета, пенсиите и здравните за догодина

Министерският съвет гласува днес държавния бюджет за 2021 г., парите за пенсии за догодина и финансите на Националната здравноосигурителна каса. Трите законопроекта са изпратени към парламента, където предстоят дебати на политическо ниво. Държавният бюджет за догодина предвижда увеличаване на приходите с 9.5%, разходи за 52.5 млрд. лв. и дефицит от почти 4.9 млрд. лв. Документът не отразява някаква ясна визия, а по-скоро надеждата на управляващите да не свиват каквито и да е разходи.

Пазарите със силен спад заради опасенията от нова блокада

Фондовите пазари в Европа силно се понижиха в сряда заради опасенията, че икономиките във водещите страни на съюза Германия и Франция ще бъдат блокирани отново, поне за кратко време. Това доведе до понижения на индексите на борсите във Франкфурт и Париж с между 3.5 и 4%. Спадът в Лондон беше малко над 2%. Нарастването на заразените се отрази и на еврото, което отстъпи до 1.1721 за долар. Притеснения за очакваното по-слабо търсене доведе до силен спад на цената на петрола. Брентът отстъпи с над 5% до 39.42 долара за барел, а американският лек сорт - с почти 6%, до 37.23 долара. Уолстрийт също отвори с понижения от над 2.5%, което продължава втори ден.

Започва третият етап на мярката 60/40

Агенцията по заетостта започва да приема документи по третия етап от мярката 60/40. Държавната субсидия по нея отново е в размер на 60% от осигурителния доход на работниците и служителите, но вече за август, и ще се предоставя за период до 3 месеца, считано от 1 октомври до 31 декември 2020 г. Основното условие за допустимост на фирмите е да са имали 20% спад на оборота през август спрямо същия месец на 2019 г. Документите се подават към бюрата по труда според мястото на работа на заетите. Крайният срок за кандидатстване на фирмите е 15 декември.

Групата на БСП в парламента се стопи с още един човек

Народният представител Михаил Христов е поредният човек от левицата, решил да напусне нейната парламентарна група. Той мотивира решението си с усещане за липса на колективност, с това, че няма доверие в решенията, които се вземат, и с фундаментални различия. С оттеглянето на Христов броят на депутатите, отцепили се от БСП, нараства на 10 души. Правилникът на Народното събрание обаче не им дава възможност да формират своя самостоятелна група, както беше в парламентите преди идването на ГЕРБ на власт. Роенето на левите депутати заради сблъсък с настоящото ръководство на БСП намали числеността на парламентарната й група на 70 души, като някои от отцепниците открито колаборират с управляващото мнозинство.

Контрабандата на цигари стои на ниски нива

Контрабандата на цигари в България е отбелязала нови най-ниски нива за последните 13 години, през които е проследявана, сочи изследване на инициативата за борба с незаконната търговия. Според проучванията през първото тримесечие нивата са 1.8% от цялото потребление, а през второто - 2.6%. През последното тримесечие на 2019 г. Без бандероли е била 3.1% от консумацията. За първи път има градове с нулево потребление на незаконни цигари и това са Асеновград и Велико Търново. Най-високи са нивата на контрабандни цигари в Пазарджик и Добрич - 7 и 6.3%. Въпреки ниските проценти има няколко тенденции: фалшификатите на известни международни марки, макар и минимално, растат, а сред празните опаковки се появяват непознати и неизвестни марки от типа illicit whites, което означава, че все още съществуват контрабандни канали.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Националната гвардия на щата Пенсилвания беше мобилизирана днес, след като втора поредна нощ Филаделфия е обхваната от мащабни протести заради убийството на чернокож младеж, въоръжен с нож, от страна на местната полиция. Бунтовете и грабежите на магазини се разрастват въпреки призивите на бащата на 27-годишния Уолтър Уолъс-младши, който загина в резултат на трагичния инцидент, заснет с мобилен телефон и разпространен онлайн. Поне 30 полицаи бяха ранени по време на първата нощ на безредиците във Филаделфия.

КАКВО СЛЕДИМ

Колко е нараснала американската икономика

В четвъртък ще бъдат публикувани експресните данни за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие. Предвижданията са, че американската икономика е скочила с 31% на тримесечна база, след като се срина с почти толкова през второто.

ЕЦБ се очаква да даде сигнал за нова намеса

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард вероятно ще даде сигнал за готовността на институцията да се намеси отново в подкрепа на икономиката на еврозоната. Така ЕЦБ ще се опита да ограничи щетите от коронакризата на фона на новото увеличаване на заразените. На срещата утре на управителния съвет най-вероятно няма да бъде променена паричната политика, но се очаква Лагард да подготви почва за това на заседанието през декември.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    samsum avatar :-@
    Deputat 241
    • - 4
    • + 1

    Мутафчийски го каза в прав текст, че без мерки яко ще се мре.
    Но никой не го послуша. Особено президента ни...

    Нередност?
  • 2
    uprsport avatar :-|
    Uprsport
    • + 2

    Мисля, че не е необходимо всеки ден да ни напомняте, че Борисов е тъп. Това го знаем отдавна. Лично аз не искам да слушам вредните за България тъпизми на Борисов. След като преди време обиди летците, сега обижда всички военнослужещи и е време да му се покаже какви са истинските ценности на българите, а не да слушаме празнословието му.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Днешният Севда ТВ епизод много ясно намеква, че ако искаме де минем по-напреко през ковид ада, който се задава заради тоталния блокаж на държавата, гуруто трябва да бъде усмирен.

    В момента няма система в държавата, която да смее да заработи без директиви от вожда, а той дава по две взаимно изключващи се в едно изречение...

    Борбата с инфекцията е концентрирана у неадекватните чиновници Кунчев и Кантарджиев, които превърнаха носенето на маска за 20 ст. в еквивалент на БГ ваксина!
    Сигурно защото здравната ни система друго не може да предложи!

    И аз искрено се учудвам що за директор на Александровска е бил сегашният министър Коцето Ангелов, след като при въпиющия недостиг на лекари и сестри вместо да беше обособена ковид болница, в която да се съберат относително по-малко специалисти на брой пациенти, се върви към екстензията във всяка болница да се отделят повече легла?!
    Коце, леглата не лекуват! Лекуват лекарите!
    И когато са малко, не те трябва да тичат по пациентите, а пациентите трябва да отидат при лекарите.

    Милостив е Бог, защото ако вместо ковид ни беше изпратил нещо по-сериозно, Баце и бацевци щяха да ни затрият за 2-3 седмици!

    Нередност?
  • 4
    uprsport avatar :-|
    Uprsport

    Цитат:
    " Нарастването на заразените се отрази и на еврото, което отстъпи до 1.1721 за долар."
    Тук може да се спори за истинската причина за лекото засилване на долара, но като че ли надделява убеждението, че се дължи на силните позиции на Байдън и нарастващата вероятност за победа на изборите.

    Нередност?
Нов коментар