Вечерни новини: Оставка в РЗИ и още заразени политици, тех компании с нова работодателска организация

И още: Санирането ще продължи с еврофондове и самоучастие, от сряда започва пускането на парното в София, турската лира е рекордно евтина

   ©  Георги Кожухаров

Според народните вярвания дойде ли Димитровден, идва и снегът. Тази година обаче празникът донесе много слънце и топли часове. Заради пандемията строителите нямаха особен повод да празнуват, особено на фона на неофициалните информации, че и в ресорната агенция има блокаж заради разпространението на вируса. Като малко обещание за празника регионалният министър им обеща още бизнес - саниране с еврофондове от догодина.

Иначе и в България, и в Европа новините са доминирани от счупени рекорди на установени случаи на COVID-19 и на нови ограничителни мерки.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ ДЕНЯ

Директорът на столичната РЗИ подаде оставка, още политици с коронавирус

Директорът на столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е подал оставка след разговор с министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и тя е приета. От здравното ведомство не са посочили мотивите на д-р Пенчев.

Редом с това бързото и все по-масово разпространение на заразата пък започна да застига и още представители на властта и политиката.

А въпросът, който вълнува особено много хора - ще затворят ли училищата и кога, засега остава без конкретен отговор, като управляващите опитват да избегнат отговорността от централизирано решение.

  • Оставката на д-р Пенчев идва ден след като директорът на СРЗИ изпадна в неловка ситуация - в събота освободи от карантина премиера, който пък бе контактен - заедно с още министри, на заразения зам.-министър на регионалното развитие Николай Нанков, а ден по-късно Борисов се оказа положителен за COVID-19, като междувременно е контактувал с по-голямата част от правителството. Лекари днес коментираха това решение, като не бяха еднозначни дали то е било грешка или нарушение на закона. Възможна причина за отстраняването на Пенчев би могло да бъде безконтролното нарастване на случаите на заразени в столицата, макар че мерките като цяло се взимат по решение на премиера.
  • Главният прокурор Иван Гешев обяви в Twitter, че се е поставил под карантина, тъй като член на семейството му е с положителен тест за коронавирус. Гешев не уточнява дали здравните власти са му издали предписание.
  • Кметът на Пловдив Здравко Димитров обяви, че е с положителен тест за COVID-19, който си направил, след като през почивните дни се е почувствал отпаднал.
  • Кметът на смолянското село Широка лъка Васил Седянков е с положителен тест за коронавирус. В петък миналата седмица Седянков посрещна премиера Бойко Борисов и зам.-министър Николай Нанков при обиколката им в Родопите.
  • Доскорошният член на ръководството на БСП и основен опонент на Корнелия Нинова в битката за лидерския пост в партията Кирил Добрев също потвърди, че е заразен с коронавирус. Малко по-рано народният представител на левицата от Варна Иван Иванов също съобщи, че е позитивен. Така трима стават депутатите от БСП с положителен резултат от PCR тест редом със зам.-председателя на парламентарната група Драгомир Стойнев.
  • Образователното министерство издаде заповед, която предвижда сложен ред за преминаване на училища в режим на онлайн обучение, но като цяло освобождава от отговорност правителството. Предложението може да бъде направено от директори в области в червена (над 120 случая на 100 хил. души за последните две седмици) или оранжева зона (между 60 и 119.9 случая на 100 хил.) и когато в конкретното училище има увеличаващ се брой положителни случаи, отсъстващи или карантинирани. Освен това е необходимо то да е подкрепено от педагогическия съвет, съгласувано с обществения съвет и да е взето предвид мнението на преобладаващата част от родителите. След това министърът на образованието трябва да даде разрешение.

Опитите с ваксината на Оксфордския университет дават надежда за възрастни хора

Британската фармацевтична компания AstraZeneca съобщи, че ваксината срещу COVID-19, създадена от университета в Оксфорд, изгражда имунитет както при по-млади, така и при възрастни хора и до края на годината може да бъде достъпна за уязвимите пациенти. Кръвните тестове за имуногенност, проведени върху подгрупа от по-възрастни участници в проучването, показват, че ваксината създава защитни антитела и Т-клетки сред възрастните хора - една от най-рисковите групи. "Резултатите допълнително дават множество доказателства за безопасността и имуногенността на AZD1222", казва говорителят на компанията.

Технологични компании създадоха нова работодателска организация

Близо 1800 компании със 70 хил. служители, основно IT и аутсорсинг фирми, заводи за авточасти, здравни и ВЕИ клъстери, създават нова работодателска организация - Българска работодателска асоциация "Иновативни технологии" - БРАИТ. Тя е подала документи за участие в Националния съвет за тристранно сътрудничество, който е мястото за диалог на бизнеса с правителство и синдикати. Според прессъобщението сред членовете са Bosch, SAP, SITEL, Sensata, Visteon, VM Ware, FESTO, YAZAKI, Adecco, Melexis, Imperia Online и много други. Фирмите, дали пълномощно на БРАИТ, имат приходи, равняващи се на 8.24% от БВП. Новата работодателска организация идва, след като част от съществуващите като КРИБ през последните години не защитаваха позициите на бизнеса, а подкрепяха активно управляващите.

Подготвя се нова програма за саниране - с еврофондове, но и малко самоучастие

Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изготвило проект за "Подкрепа за енергийна ефективност в жилищните сгради", с който ще кандидатства за средства за саниране на жилищни сгради по Инструмента за възстановяване и устойчивост на ЕС. Ако проектът, за който министър Петя Аврамова съобщава в интервю пред "24 часа", бъде одобрен, ще обхване 12 000 еднофамилни сгради и 3750 многофамилни (за сравнение - досега по националните програми за саниране са обновени около 2000 блока). Конкретните финансови параметри на проекта все още не са ясни, но е сигурно, че финансирането няма да е изцяло безвъзмездно и собствениците ще трябва също да участват със средства, вероятно от 15% нагоре.

До 50 хил. евро субсидии за преработващи фабрики за храни

Планираното през лятото кризисно подпомагане за малки и средни предприятия от хранителната индустрия тръгва. В понеделник фонд "Земеделие" обяви, че до 13 ноември ще се приемат документи за субсидии по новооткритата в програмата за селските райони схема, наречена Сovid-3, за която са заделени 7 млн. лв. Една компания, например консервен цех или завод за колбаси, може да получи до 50 хил. евро, като сумата може да бъде в рамките на 270 лв. за служител еднократно или 5% от оборота от преработена селскостопанска продукция за 2019 г. Кандидатстващите предприятия трябва да имат спад на продажбите от поне 20% през тази година. Мярката Сovid-3 е част от преструктурирани спешно над 105 млн. лв. еврофондове от земеделската програма, които са за подкрепа на земеделието в условията на пандемия. Средствата по първите две схеми за земеделци доближават 100 млн. лв., от които 70 млн. лв. вече са изплатени.

Аспаруховият мост има нужда от обезопасяване

След тежката катастрофа от миналата седмица, при която камион разкъса предпазните мантинели и падна от Аспаруховия мост край Варна, а водачът загина, Институтът за пътна безопасност изготви спешен доклад за състоянието на съоръжението. Той показва, че обезопасителните елементи са в изключително лошо състояние, някои от тях са поставени неправилно, а болтовете, с които са захванати, са нестабилни, защото има висока степен на корозия, и освен това са установени места, на които мантинелата е прекъсната, което е недопустимо за мостово съоръжение. Още преди месец Агенция "Пътна инфраструктура" обяви, че ще направи експертиза за здравината и експлоатационната годност на моста, тъй като тогава имаше редица твърдения, че той е опасен, а сега, заради инцидента, и прокуратурата е поръчала експертиза на съоръжението.

Турската лира за пръв път поевтиня до 8 за долар

Тя мина за пръв път до психологическото ниво от 8 лири за долар, като спадът й продължава девет седмици. Валутата е засегната от намаляващия интерес на чуждестранни инвеститори към турските активи, защото страната е изправена пред риска от санкции на САЩ заради изпитанията на руските ракети С-400, които купи. Освен това Анкара има спорове в Източното Средиземноморие с Гърция и Кипър, а така също понесе сериозен икономически удар от пандемията. През уикенда президентът Ердоган нападна френския си колега Макрон, като му препоръча психиатрично лечение, което накара Париж да отзове посланика си от страната за консултации. Германският външен министър Хайко Маас защити Макрон от нападките на Ердоган.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Хелоуин 2020 в Белия дом - празник без бонбони и Тръмп без маска

Доналд и Мелания Тръмп не раздаваха бонбони по време на тазгодишното празнуване на Хелоуин в Белия дом поради пандемията от коронавируса. Двамата излязоха на музиката на песента Thriller на Майкъл Джексън, хванати за ръце, и махаха на хората. Без маски за лицето те поздравяваха децата, които вървяха в колона покрай Южната порта на Белия дом

ОЩЕ КОРОНА НОВИНИ

Броят на настанените в болница хора с потвърдена коронавирусна инфекция надхвърли 2000 в неделя. Според последните данни, публикувани в Единния информационен портал, към днешна дата хоспитализирани са 2036 души. От тях 146 се намират в интензивни отделения или клиники. 327 са новите случаи на COVID-19, потвърдени в неделния ден, когато голяма част от лабораториите не работят. Направените PCR тестове са 2257, т.е. положителни са 14.5% от изследваните за денонощието проби. С това общият брой на потвърдените от началото на епидемията достига 37 889, от които активни към момента са 18 441. За последното денонощие са излекувани 122 души и са починали 10.

Благоевград и Габрово стават поредните области след Сливен, София и Шумен, в които местните власти ограничават дейността на нощните заведения. В Благоевград забраната за посещения на дискотеки, пиано барове, нощни клубове ще е в сила до 7 ноември, а в Габрово - до 2 ноември.

Междувременно собственици на нощни заведения обявиха, че ще настояват държавата да им изплати финансови компенсации за претърпените загуби. На национална среща на Сдружението на заведенията в България членове на организацията ще обсъждат какво конкретно ще поискат от властите, като не изключиха да се стигне и до протести, обяви пред БНТ съпредседателят Лъчезар Захариев.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" обяви готовност за протести, тъй като смятат, че трудът им по време на корона кризата е недооценен. "Видимо от проекта, дейността на служителите от ведомството, които над осем месеца участваха в овладяване на пандемията и намаляване на последствията от COVID-19, ще остане недооценена. Предвижда се увеличение на основните месечни възнаграждения с едва 10% от 1 януари 2021 г.", посочват от синдиката.

Новозаразените в Северна Македония с население под 2 млн. души достигнаха 561 за 24 часа. Това са малко под 30% от направените 1901 теста. Както и в други балкански държави, такива стойности не е имало от началото на пандемията.

Италия, която днес отчете нов рекорд от 21 273 нови заразявания, подготвя нови помощи за бизнеса, ударен от COVID-19. Правителството ще представи мерки за 4.5-5 млрд. евро, които ще включват еднократни плащания, данъчни кредити за наеми, спиране на данък сгради за декември и фондове за още 10 седмици временно освобождаване на служители. Помощта идва заради новите ограничения - барове и ресторанти работят до 18 ч, затворени са фитнес зали, кина и басейни.

Изпълнителният комитет на Християндемократическия съюз на канцлера Ангела Меркел отложи насрочения за 4 декември конгрес, на който трябваше да избере неин наследник начело на партията. Ръководството е преценило, че в сегашната епидемична ситуация не може да проведе форума в Щутгарт.

Малка част от населението разпространява новия коронавирус, а децата са активен фактор в този процес, особено при заразяването в семействата. Това са основните изводи от най-мащабното в света проследяване на контактите между хората, публикувано в сп. Science, което създава представа как се предава заразата. Изводите са, че 71% от заразените не предават коронавируса на други, а едва 8% са отговорни за 60% от новите случаи.

КАКВО СЛЕДИМ

Работодатели и синдикати обсъждат с правителството бюджет 2021

Във вторник държавният бюджет за догодина, финансовият план на здравната каса и на НОИ ще бъдат дискутирани в т.нар. тристранен съвет. Това е задължителна стъпка преди приемането на документите от правителството и парламента. Особеното тази година е, че бюджетът предвижда огромни разходи и неизпълними приходи, които управляващите "продават" като мярка срещу криза, а критиците виждат купуване на гласове за предстоящите избори.

Започва пускането на парното в София

Въпреки че според наредбите е необходимо да има три последователни дни със средноденонощна температура под 12 градуса, от "Топлофикация София" съобщиха, че започват от сряда, 28 октомври, поетапното включване на отоплението в столицата. Първо ще бъдат захранени детските градини, учебните и здравните заведения, след което жилищните сгради във всички райони и накрая административните и стопанските потребители.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Не, не! Скандалът може да се смачка до "Оставка в РЗИ", само ако ставаше въпрос за РЗИ-то в Дивдядово или в Гърмен.

    Директорът на столичната РЗИ отговаря за опазване здравето на 2 млн българи - местни и приходящи. 2/5 от всичките на територията!
    И скандалът е много дълбок, защото поредната гербава калинка се е вбутала в политически игрички с ковид ситуациите около президента и премиера. И за да прикачи втория към първия и да го оневини за всичките му щуротии, е нарушил (или са го натиснали да наруши) заповед на здравния министър, определяща реда за карантиниране.

    Чиновник от РЗИ няма никакви права да отменя карантина! Без значение по обществени, вселенски или космични ангажименти! Няма! Това докторът не го е знаел или гръбнакът му е много пластичен?

    Скандалното е, че всеки чиновник-калинка в БГ може както си иска да тълкува и променя законодателството. Което пък - това е друга голяма тема - се нагласява от други също толкова пластични калинки...

    Нередност?
Нов коментар