Уикенд новини: Дни за гласуване на данъци и бюджет за 2021 г., българско "не" за македонското членство в ЕС

И още: Азиатски държави сформираха мегаобединение за свободна търговия, идващата седмица ще е космическа - три изстрелвания на SpaceX и дебют на Rocket Lab

   ©  Цветелина Белутова

Уикендът премина без особени новини на българска почва. Външният министър Екатерина Захариева потвърди, че страната няма да подкрепи Северна Македония за начало на преговори за присъединяване към евросъюза. На 17 ноември ще се проведе Съвет по общи въпроси на ЕС, на който трябва да се вземе решението. Но през последните седмици управляващите под натиска на ВМРО търсят причини в миналото, за да спрат Скопие. Патриотите, вероятно като подготовка за предстоящите избори, излъчиха и друг сигнал през уикенда - детските помощи да са за всички, а не само за наистина нуждаещите се. ГЕРБ първо предлагаха точно това, но след критики в обществото и заради обещанието за повече пари за полицаите се върнаха на варианта помощ да се дава само на семействата в нужда.

Иначе България навлиза във втората половина на ноември с основателни притеснения как ще се справи с корона епидемията. Но периодът е важен и за финансовата рамка за догодина - в близките дни ще стане ясно как се променят данъчните и социалните закони и какви разходи се залагат за 2021 г.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Последните промени в данъци и бюджетни плащания за догодина

В края на седмицата управляващите от ГЕРБ внесоха предложенията си за окончателни редакции в бюджет 2021. В тях няма гигантски изненади, а по-скоро дребни премествания, но съчетано и с първоначалния вариант на бюджета е сигурно, че държавата ще харчи с 5 млрд. лв. повече, отколкото събере, като официалният мотив е корона кризата, но реално щедростта е заради предстоящите избори.

Какво ново за фирми и хора

  • Месечните ваучери за храна се вдигат от 60 на 80 лв.
  • СУПТО ще е доброволно, т.е. почти никой няма да го ползва
  • Срокът за плащане на данък печалба трайно се измества в средата на годината вместо в края на март, а за отчетите в Търговския регистър - края на септември
  • Месечните детски се вдигат леко, но пък няма да са за всички, а само за родителите с по-ниски доходи (промяната е несигурна, защото ВМРО искат детските да са за всички)
  • Към предвидения вече ръст от 10% на заплатите на държавните служители полицаите получават обещаната добавка от 5%, а за лекарите има предвидени малки преки плащания
  • При ремонт на жилище разходите до 2000 лв. ще са данъчно облекчение, ако има фактура от строителя, и с тях ще се приспада основата за данъка върху доходите
  • ДДС и за доставяната от ресторантите храна за вкъщи ще е с 9% ДДС.

Вече известно

  • Вдигат се пенсиите, ниските в началото на годината - минималната става 300 лв., останалите с 5% в средата на годината
  • Минималната заплата се вдига до 650 лв.
  • Минималните осигурителни прагове растат средно с 4.5%, максималният не се променя.

Азия сформира най-големия търговски блок в света

Петнадесет страни от Азиатско-Тихоокеанския район създадоха най-големия блок за свободна търговия в света. Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (RCEP), подписано на среща в Ханой, е подкрепено от Китай и изключва САЩ, които напуснаха конкурентна азиатско-тихоокеанска сделка по време на управлението на Доналд Тръмп. RCEP съставлява 30% от глобалната икономика, 30% от световното население и ще достига до 2.2 млрд. потребители. В него влизат десетте членки на АСЕАН, Китай, Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия. Целта му е през следващите години постепенно да намали митата в различни сфери. Това е още един удар по групата, насърчавана от бившия американски президент Барак Обама, от която Тръмп излезе през 2017 г. САЩ не присъстват както в RCEP, така и в наследника на воденото от Обама Транстихоокеанско партньорство (TPP), което ги оставя извън две търговски организации, обхващащи най-бързо растящия регион в света. Сегашният търговски блок ще заздрави позицията на Пекин като икономически партньор на Югоизточна Азия, Япония и Южна Корея, а това ще му даде по-добра възможност да влияе върху търговските правила в региона.

СНИМКА НА УИКЕНДА

Хиляди симпатизанти на Тръмп излязоха по улиците на Вашингтон

Хиляди поддръжници на американския президент Доналд Тръмп излязоха по улиците на Вашингтон в подкрепа на недоказаните твърдения за изборни измами по време на вота на 3 ноември. Към множеството се присъединиха членове на крайнодесни групи, носещи каски и бронежилетки, както и популярни защитници на конспиративни теории. Демонстрациите до голяма степен бяха мирни, но се стигна и до сблъсъци с противници на Тръмп. Органите на реда са задържали 20 души по различни обвинения, включително притежание на оръжие. Съобщава се за един случай на намушкване с нож, както и за двама ранени полицаи. До този момент Тръмп отказва да признае поражение на президентския вот в полза на противника си Джо Байдън, като продължава да твърди, че е имало "много случаи на изборни измами".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

По традиция отчетените заразени в неделя са по-малко от делничен ден. Последното число е 2498 при 6450 теста, докато същият ден преди седмица новите случаи са били с почти 200 по-малко, и то при над 8700 тествания. Добрата новина е все пак тази седмица ръстовете са по-малки, т.е. въведените в началото на месеца мерки започват да дават ефект. Лошата - в болници вече са 5166 души, а седмица по-рано са били 3715, а смъртните случаи прескочиха летвата от общо 2000.

РЗИ ще могат да налагат изолация и карантина на болни от COVID-19 и техните контактни лица с изпращане на предписанието със SMS или по мейла, предлага в законопроект за изменение на закона за здравето д-р Даниела Дариткова (ГЕРБ), която е председател на парламентарната здравна комисия. До момента се случваше така, че много пациенти получаваха обаждане и известие след края на карантината. Дариткова предлага още здравният министър да може да налага забрана за износ на дефицитни лекарства по време на извънредно положение или обстановка, както и три месеца след отмяната им, както и глоба от 50 хил. лв. за нарушителите.

Австрия засилва мерките, като от следващата седмица до 6 декември минава на частичен локдаун: училищата минават онлайн, хората са призовани да работят от къщи и да не излизат, а всички обекти извън магазини за храни и аптеки затварят. Дотук Австрия беше въвела вечерен час, но заразените растяха - в петък беше достигнат рекорд от 9586, като общо случаите достигнаха 191 хил., а смъртните случаи - 1661.

Гърция също увеличава мерките: до края на ноември се затварят ясли, градини, училища. Причината не е многото заразени в учебните заведения, а целта е да се намалят движенията и контактите на възрастните.

Рекорд в петък отчете Германия (23 542 заразени), растат и бройките в Италия, а добрата новина идва от Франция, където две седмици след въведените ограничения заразените и новоприетите в болници рязко спадат, съобщава ВВС.

Ефектът от новата ваксина срещу COVID-19 ще се усети чувствително през лятото и животът би трябвало да се върне към нормалност до следващата зима, казва в интервю за ВВС един от създателите на ваксината и съосновател на BioNTech, проф. Югюр Шахин. По думите му през тази зима ситуацията все още ще бъде трудна, тъй като ваксината няма да има голямо влияние върху броя на заразените. Миналата седмица BioNTech и Pfizer обявиха, че тяхната ваксина може да предпази над 90% от хората от инфектиране с вируса.

Следващите две седмици ще бъдат "абсолютно жизненоважни", ако гражданите искат локдаунът в Англия да приключи, както е планирано на 2 декември, посочва научната организация, съветваща британското правителство. И допълва, че хората трябва да продължават да спазват правилата, за да могат да "прекарат Коледа и Нова година с близките си".

КАКВО СЛЕДИМ

SpaceX се готви да изстреля три ракети

За първи път в своята история частната космическа компания SpaceX планира да изстреля три космически ракети в рамките само на една седмица. В ранните часове на нощта срещу понеделник фирмата на милиардер Илън Мъск се готви да изведе в орбита пилотираната капсула Crew Dragon с четирима астронавти на борда, които трябва да прекарат следващата половин година на борда на Международната космическа станция. За сряда, 18 ноември, е нарочено изстрелването на секретен товар за нуждите на National Reconnaissance Office (NRO) - най-вероятно нов шпионски сателит. В неделя пък SpaceX планират да изведат в орбита наблюдателния спътник Sentinel 6 - Michael Freilich. Той е част от програмата на ЕС "Коперник" и ще извършва изследвания, свързани с промяната в нивата на световния океан. Паралелно в сряда частната космическа компания Rocket Lab планира за първи път да изпробва прототип на своята ракета Electron, предназначен за многократна употреба.

Предстои ключова седмица за търговската сделка между ЕС и Великобритания

Представители на ЕС и Великобритания ще се срещнат в Брюксел следващата седмица, която се очертава като ключова за преговорите за търговско споразумение след Brexit. Брюксел се надява да бъде сключена проектосделка през идващите дни, която да бъде обсъдена от европейските лидери на виртуалната им конференция в четвъртък. ЕС и Обединеното кралство искат да договорят бъдещото си икономическо партньорство навреме, за да може то да влезе в сила от 1 януари 2021 г., когато Лондон напуска единния пазар на ЕС и митническия съюз. Но сериозните различия в позициите остават и на преговорите тази седмица е бил постигнат минимален напредък, което охлажда очакванията и от двете страни.

Среща на бизнеса в Пловдив

На 19 ноември (четвъртък) от 13.30 онлайн ще се излъчи уебинарът "Среща на бизнеса в Пловдив" от поредицата "Капитал Градове". В рамките на два панела ще се обсъди бизнес климата и връзката с образованието в града, както и бъдещият му облик, новия Общ устройствен план и имотния пазар. Сред участниците ще са Стефан Стоянов, зам.-кмет на община Пловдив, арх. Димитър Ахрянов, главен архитект на община Пловдив, Румен Цонев, главен изпълнителен директор, "КЦМ 2000", и др. Повече информация и линк за регистрация можете да намерите на сайта на събитието.

Онлайн конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum

На 17 ноември ще се проведе конференцията Cybersecurity and Data Protection Forum. Тя е организирана от "Капитал" и ще бъде изцяло дигитален формат. Събитието поставя акцент върху актуалните предизвикателства пред киберсигурността на фона на навлизащите нови технологии и масовата работа от вкъщи. В дискусиите ще участват утвърдени мениджъри, юристи и експерти по киберсигурност. Повече информация за лекторите и програмата на Cybersecurity and Data Protection Forum може да видите на сайта на събитието, а с различните възможности за участие може да се запознаете на страницата за регистрация.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Хамилтън изравни Шумахер със 7 световни титли във Формула 1

Люис Хамилтън стана световен шампион във Формула 1 за седми път. Британецът си гарантира успеха три кръга преди края на сезона след победа в Гран при на Турция, дошла след отлично проведено състезание от 35-годишния пилот на "Мерцедес". Хамилтън се изравни на върха по брой титли с легендарния състезател Михаел Шумахер. Победата е 94-а в кариерата на британския пилот, който е рекордьор по този показател.

OUT_OF_OFFICE

Биенале на илюстрацията

От 17.11

Над 600 творби на познати и непознати българи от страната и чужбина - общо 194 творци, по време на второто издание на събитието, организирано от "Българска илюстрация" и Регионален исторически музей - София.

В изложбена зала "Триъгълна кула на Сердика".

Театър

17.11

Театрална премиера по пиесите "Кухненският асансьор" и "Гара Виктория" от Харолд Пинтър. В постановката си Тея Сугарева задава важни въпроси, като например на каква скорост "рестартираме" животите си след криза". С участието на Валери Георгиев, Живко Гущеров, Мартин Христов и студенти от Театрален колеж "Любен Гройс".

В театър "Азарян", 19:00 ч., билети от Билетния център на НДК или онлайн на http://www.tickets.ndk.bg.

Изложба

17.11 - 11.12

Фотографската изложба "Нощни персонажи" е част от събитието "Нощ на театрите", която тази година ще се проведе онлайн - с Live Cam събитие във фейсбук. Новата серия снимки на Диляна Флорентин в екип с гримьора Слав Анастасов представя един по-емоционален поглед към театралното изкуство с главни герои Владимир Пенев, Дарин Ангелов, Христо Петков, Ованес Торосян, Деян Ангелов, Весела Бабинова, Луиза Григорова-Макариев и др.

В UniCredit Studio.

Още изкуство

До 2.12

Юбилейна изложба на един от големите таланти в графиката и стила графикатура, проф. Иван Газдов, който на 2 ноември навърши 75 години. Експозицията събира негови непоказвани графикатури и офорти, доста различни от досегашните му работи, а премиерно ще бъде налично графичното издание: Complete Catalogue of Graphicature - пълна колекция на всички 397 оригинални графикатури, разработвани досега.

В галерия "Сан Стефано" - основен салон.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар