Уикенд новини: Джо Байдън е новият президент на САЩ, дефицит на три групи лекарства за COVID-19

И още: Полицаите излязоха на протест в София, Германия въвежда карантина за българи

Обявяването на победата на Джо Байдън на изборите за президент на САЩ доминира информационния поток през събота. Въпреки че окончателните резултатите вероятно ще се появят след седмици, Доналд Тръмп напусна Белия дом в събота и отиде да играе голф.

COVID карантината на премиера Бойко Борисов приключи в петък, но той така и не се появи по пътищата на страната през уикенда. Министър-председателят все пак намери време да честити победата на Джо Байдън и Камала Харис чрез тагването им в социалната мрежа Facebook, уверявайки ги за "решителността на българското правителство да работи за задълбочаването на партньорството със САЩ и за укрепването на трансатлантическото сътрудничество", вероятно чрез скоростното довършване на проекта "Турски поток" на българска територия.

Противно на уверенията на премиера, че в страната има всичко осигурено за кризата, аптекари алармираха в събота, че вече има дефицит на три основни групи лекарства, които се предписват за домашно лечение на коронавирус. В аптеките са практически изчерпани основните актикоагуланти, кортикостероидите и антибиотиците, които се използват за лечение на вируса. Причината според представители на аптечния бизнес е, че всички запаси са изтеглени към болниците, за да се гарантира, че ще има достатъчно за най-тежките случаи. Това обаче затруднява силно лечението на хората по домовете, както и тези с други заболявания, които имат нужда от същите медикаменти. През март председателката на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова предупреди за подобна опасност, което стана причина прокуратурата да й повдигне обвинение за създаване на паника.

В неделя следобед здравният министър Костадин Ангелов и кметът на София Йорданка Фандъкова дадоха извънредна пресконференция в Министерски съвет, на която стана ясно, че правителството ще отпусне 80 млн. лв. за здравната система за противодействие на епидемията. Ще бъдат отпуснати 5 млн. лв. за общопрактикуващите лекари (по 1000 лв. на месец), а в поликлиниките в големите градове ще бъдат разкрити COVID зони, в които ще работят лекар, сестра и лаборант, които ще правят преглед и изследвания на граждани, които имат съмнение за коронавирус. По този начин се цели отслабване натиска над болниците. За тази дейност ще бъдат отпуснати 3 млн. лв. Отделно ще бъдат отпуснати 50 млн. лв. на болничните заведения, за да удвоят капацитета на COVID леглата от 10 на 20%. Други 15 млн. лв. ще бъдат отпуснати за бързи антигенни тестове.

От пресконференцията стана ясно, че ситуацията в здравната система заради епидемията е тежка, но нови мерки, които да ограничат предаването на заразата, все така не се предвиждат.

НАЙ-ВАЖНОТО ОТ УИКЕНДА

Преднината на Джо Байдън става все по-убедителна

По данни на ВВС и CNN при изчислен вот в 46 от 50 щата кандидатът за президент на САЩ на Демократическата партия вече има 279 електорални гласа от необходими 270. При преброени 92% от гласовете в Невада, също един от колебаещите се щати, вотът е в полза на Байдън. Другите щати, в които все още предстои да бъде изчислен предварителен резултат, са Аляска и Северна Каролина (в полза на Доналд Тръмп засега), както и Джорджия и Аризона (в полза на Байдън). Редица световни лидери, включително Ангела Меркел, Борис Джонсън и Нарендра Моди поздравиха Джо Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис.

В първото си обръщението след обявяването на победата Байдън обяви, че ще състави екип от експерти, които да се занимае със справянето с пандемията. Като свои приоритети той посочи преодоляване на расизма и съживяване на икономиката, прекратяване на търговската война с ЕС.

Полицаите излязоха на протест, освиркаха Борисов

Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) организира протест в неделя, започнал пред сградата на министерството в София. Полицаите не са съгласни с обещаното увеличение на заплатите с 10% от догодина и искат, подобно на други администрации, които работят на първа линия срещу COVID епидемията да получат увеличение от 30%. "Колко първи линии има в тази държава", попита председателят на синдиката Валентин Попов. Протестиращите освиркаха обръщението на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с днешния празник на Националната полиция, прочетено по време на митинга.

Общинските болници са пред разпад

"При нас разпадът е неминуем. В момента само изпълняваме, не се справяме със ситуацията. Подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем да окомплектоваме кадрово болниците", коментира в неделя председателят на Сдружението на общинските болници в България д-р Неделчо Тотев. Той разкритикува заповедите на здравния министър всяка болница да има отделения за лечение на коронавирус - "Кревати и помещения имаме, но нямаме хора, които да лекуват".

HelpKarma се оказа HellKarma

Разкритията на Мария Цънцарова и bTV за най-голямата платформа за набиране на дарения в България - HelpKarma, бяха леко заглушени от изборите за президент на САЩ, но накратко те разкриват факти, които създава много сериозно подозрения за мащабни злоупотреби. В две части (предстоят още) на разследването стана ясно, че платформата е използвала част набраните средства (най-често от кампании за лечението в чужбина на тежко болни деца и възрастни), за да плаща заплата в размер на 600 хил. лв. на един от програмистите, както и че му е предоставила заем, за да си купи жилище. Много проблеми показаха и свидетелствата на родители и лекари, от които стана ясно, че понякога са събирани средства за лечения, които са покривани изцяло от държавата, както и непрозрачното изразходване на набраните средства. Въпреки твърденията на платформата, че кампаниите за лечение се верифицират от медицински съвет към фондацията, стана ясно, че част от лекарите, които са посочени за негови членове, не знаят за съществуването му. Очаквайте повече по темата в следващия брой на в. "Капитал".

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Традиционно за събота са регистрирани по-малко нови случаи с коронавирус, но процентът на заразените остава на познатите високи нива, сочат данните от неделя. Новите случаи са 2301 при 8702 теста, или 26.44% от всичко проверени. Традиционно най-много са новите случаи са в София - 853, но Варна, където са регистрирани 271 положителни теста, измества Пловдив (144) от втората позиция. Починалите са 56, като до момента броят им е 1632. В болница са настанени 3715 души, като в интензивно отделение са 271.

От неделя (8.11) Германия въвежда изискване за задължителна регистрация към влизащите на територията ѝ граждани, които са пребивавали в последните 10 дни преди пътуването в рисков регион. От 1 ноември такава е цялата територия на България. Регистрацията ще се извършва на адрес www.einreiseanmeldung.de, а пътниците ще трябва да носят копие. Пристигащите от рискови региони в Германия подлежат на 10-дневна карантина. Възможно е съкращаване на периода на карантината, но най-рано след петия ден, ако бъде направен тест, чийто резултат е отрицателен.

Непълнолетни вече не могат да посещават столичните молове без родител или друг придружител. Забраната бе въведена в събота със заповед на РЗИ в София. Въведен е и "зелен коридор" между 8:00 до 10:00 часа, в който гражданите над 65-годишна възраст да посещават хранителните магазини. Препоръчва се на лицата под 65 годишна възраст да пазаруват извън тези часове.

Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 94 хиляди при малко над 72 хил. сега, каза днес пред "Нова" математикът на щаба проф. Николай Витанов. Той допълни, че ако мерките се спазваха, новозаразените за ден нямаше да са около 4000, а между 500 и 600. По неговите изчисления реалните вирусоносители са осем пъти повече, или 376 хил., от които около 280 хил. нямат симптоми. Като вариант за овладяване на епидемията проф. Витанов препоръча две седмици затваряне на държавата с ограничаване на всички излизания.

КАКВО СЛЕДИМ

Първи данни за икономиката през третото тримесечие

През следващата седмица НСИ публикува експресни данни за БВП през периода юли-септември, което е първата картина на икономиката след двуцифреният спад от пролетта вследствие на разпространението на коронавируса и наложените ограничения. Очакванията са третото тримесечие да се представи значително по-добре заради премахването на ограничителните мерки и летния туристически сезон. На тримесечна база икономиката по всяка вероятност ще нараства, но на годишна база по-слабата икономическа активност и липсата на чужденци по курортите ще окажат негативен ефект на растежа.

Военното министерство договаря бойни кораби за близо 1 млрд. лв.

Министерство на отбраната ще подпише в сряда, 11 ноември, договора за придобиване на два нови модулни патрулни кораба за нуждите на военноморските сили на страната. Контрагент е германската корабостроителница Fr.Lurssen Werft GmbH & Co.KG, а стойността на военната мегапоръчка е 984 млн. лв. с ДДС. Решението за финализирането на проекта беше одобрено на секретно заседание на правителството в края на миналата седмица и по неясни причини и до момента не е обявено официално.

Първи редовен полет на космическата капсула Crew Dragon

Американската космическа агенция NASA и частната космическа компания ще извършат в събота, 14 ноември, първото неекспериментално изстрелване на пилотираната капсула Crew Dragon към Международната космическа станция с четирима астронавти на борда. На борда на апарата, кръстен Resilience, ще бъдат американците Майк Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър, както и японския им колега Соичи Ногучи. Настоящата мисия на Crew Dragon беше отложена с няколко седмици заради потенциален проблем с контрола на качеството при строежа на ракетата-носител Falcon 9, с която астронавтите ще бъдат изведени в орбита. В резултат на проверката два от двигателите бяха профилактично подменени с нови.

OUT_OF_OFFICE

Фестивал "Дефиле на младото вино"

9 - 15.11

При спазване на строги мерки възрожденските къщи в Стария град на Пловдив ще отворят врати за срещи с приятели, дегустация на български вина, културни събития, вкусна храна и много забавления. Ще можете да опитате вина от над 200 вида, да посетите лекция за винените преживявания в комбинация с културния туризъм в Тракийската низина, блиц курс "Как да дегустираме вино" и много други тематични събития.

Театър

12.11

След премиерата ѝ във Варна постановката на Драматичен театър "Стоян Бъчваров" "Поразените". гостува в София. Адаптацията по книгата на Теодора Димова, обявена и за "Роман на годината", представя трагичните истории на четири жени. Режисьор е Стоян Радев.

В Младежкия театър "Николай Бинев", билети: 12, 15, 20 и 30 лв. На място и от мрежата на Eventim.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 5

    Мечтая в Капитал да прочета смислен и аргументиран с факти анализ, а не лозунги. Досега - тцъ...

    Може би на Иван Вазов се лее шампанско и "бунтовниците се прегръщат", както пише Захарий Стоянов по друг повод, но колкото и много силно да е желаното, то още не е станало реалност, та да се пише: "Джо Байдън е новият президент на САЩ".

    Преди това трябва да се случат две, предвидени в Конституцията на САЩ, неща:
    1. До 8 декември да се изчистят всички съдебни процедури около изборния процес;
    2. На 14 декември повече от 270 електори да гласуват за Джоузеф.

    И по двете теми нещата са сложни и не еднозначни.

    По т.1.
    Тръмп възнамерява да подаде във Върховния съд искане за признаване за недействителни на част от късно пуснатите по пощата бюлетини в няколкото ключови щата, благодарение на които ситуацията там се обръща не в негова полза. Има достатъчно емблематичен прецедент за намесата на Върховния съд в изборите през 2000 г, когато той прекратява процедурата по ръчно преброяване на бюлетините във Флорида и фактически прави Дж.Буш-младши президент вместо Ал Гор...
    В 9-членния формално надпартиен ВС на САЩ републиканците имат вече 6 "свои" съдии. Да, председателят Робъртс, който е един от шестимата, питае дълбока неприязън към Тръмп, но все пак ВС блокира част от бюлетините в оспорвания щат Пенсилвания, а федералният съдия Съливан отправи официално питане до федералната пощенска служба по повод изчезването на 300 000 (!!) подадени по пощата бюлетини, които са в състояние да променят резултатите от изборите.

    По т.2.
    Ако 78-годишният Джоузеф, който меко казано не е в добро здраве, все пак прескочи първото препятствие, го очаква съвсем не предопределеното гласуване в Колегията на 538-те електори, делегирани там от всеки щат.
    Някои от електорите, изпратени там от ДП, могат да се запитат всъщност кого ще правят президент на САЩ: Джоузеф или Камала, която по аналогия с вицето Линдън Джонсън след убийството на Кенеди, ще довършва мандата на очаквано "оттегленият" по болест президент Байдън.
    Дали поне 270 от тях ще гласуват за президент Харис?

    Защото законово задължение електорите да гласуват за кандидата, спечелил най-много гласове в съответния щат няма. Формално те гласуват по съвест. Лоялността им се обуславя от това, че тях ги определя партията, чиито кандидат е победил в съответния щат.

    В историята на САЩ са известни 164 случаи, когато електори не са се съобразили с партийната воля. Последните случаи са от изборите през 2016 г, когато двама "изменят" на Тръмп и петима на Хилъри.

    При това дисидентите никога не гласуват за другия кандидат, а пускат невалидни бюлетини, като например "случайно" са разменили имената на президента и вицето.
    Ако Байдън не събере 270 електорски гласа, изборът отива в палатата на представителите. Няма страшно - така са избрани бащите-основатели Томас Джеферсън и Джон Адамс.

    САЩ няма да останат без президент.
    Повече от сигурно е, че ще е Байдън.

    И дали до следващите избори през 2024 г. в Капитал ще сколасат да направят анализ защо РП не се напрегна да подкрепи своя кандидат и защо ДП издигна сенилен старец?

    Нередност?
  • 2
    vorknkx avatar :-|
    Vorknkx
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    По точка 1 - Това, че еи мало прецедент през 2000 година не означава нищо. Ситуацията тогава беше мнооооооого различна от днешната. Днешната ситуация е, че няма никакви доказателства за изборни нарушения. Мнопзина експерти вече изказаха мнение, че исковете на Тръмп няма да бъдат допуснати до съдебна зала и дела дори няма да започнат. Дори и по някакво чудо Пенсилвания да бъде взета от Тръмп, Байдън пак остава победител - преднината му е предостатъчна.

    По точка 2 - електорналната колегия е по-скоро формалност. И затова Байдън вече беше обявен за победител, защото колегията няма как да го спре.

    Нередност?
  • 4
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    До коментар [#2] от "Vorknkx":

    В САЩ за разлика от България има достатъчно хора на властови позиции с разум и уважение към демокрацията. Затова ако някой се опитва да я погазеа, просто ще го плеснат през ръцете.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    До коментар [#2] от "Vorknkx":

    Пиша - верно - обстоятелствено, но разбираемо и на български език. И затова не разбирам какво ми репликирате, или говорите от името на ВС на САЩ и на Колегията на електорите?

    Ако сте пропуснал да разберете, възраженията ми са срещу словесната конструкция "Байдън - президент на САЩ".
    Новият се нарича "избрания президент", а завареният - "действащия президент".
    По Капитал-ската логика в момента там има двама президенти...

    А по-надолу обяснявам каква е законовата процедура оттук насетне и давам примери, че и там не всичко минава по мед и масло.

    А какво ще отсъди ВС на САЩ и как ще гласуват електорите - нека оставим за тях. Ако ние с вас оттук можем да им вършим работата, те за какъв дявол са им?

    Нередност?
Нов коментар