🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Рекорден седмичен скок на безработицата от май насам

За периода 2 - 8 ноември освободените са два пъти повече от наетите, а от пролетта безработните са се увеличили с почти 110 хил..

Затворените заведения вероятно вдигат броя на останалите без работа
Затворените заведения вероятно вдигат броя на останалите без работа
Затворените заведения вероятно вдигат броя на останалите без работа    ©  Надежда Чипева
Затворените заведения вероятно вдигат броя на останалите без работа    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки продължаващите схеми за държавно субсидиране на част от заплатите на работниците в засегнатите от кризата фирми данните за пазара на труда продължават да се влошават. Вече 12-а поредна седмица новите безработни изпреварват постъпилите на работа, като в периода 2 - 8 ноември е отбелязан своеобразен негативен рекорд - при 9226 нови безработни наетите са само 4584, показват експресните данни на Националния статистически институт (НСИ) на база информация от Агенцията по заетостта.

Числата показват ръст с 4642 на регистрираните в бюрата по труда хора без работа, което е рекорд от началото на май до сега. Най-черното число от пролетта е 6900 и е отчетено през периода 4 - 10 май.

Интересно е, че за последната седмица на октомври данните за новонаетите са почти същите (4572), но безработните са много по-малко - 5451. Това може да се обясни с ефекта от новите ограничителни мерки, свързани със затварянето на нощните заведения и учебните центрове, които влязоха в сила от 29 октомври.

От данните на НСИ се вижда още, че в първата седмица на ноември няма нито една област в която новонаетите да са повече от останалите без работа, което не се беше случвало от първите седмици на извънредното положение. За сравнение - през последната седмица на октомври, макар и с малко, безработицата е намаляла в София, София-област, Пловдив и Силистра.

Любопитна подробност е, че именно Силистра е областта, в която като цяло са възстановени най-много работни места през периода от 13 март до 8 ноември - при 4659 безработни наетите са 4022. За сравнение - във Видин, Габрово и Търговище загубените работни места също са около 4500, но наетите изостават до 2-3 хиляди.

Като цяло от 13 март насам, когато бе обявено извънредното положение в България заради коронавируса, без работа са останали общо 293.7 хил. души, а наетите за същия период са 184.4 хиляди. Което означава, че броят на безработните се е увеличил с над 109 хиляди.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар