Безработните нарастват с още 1300 души през седмицата 12-18 октомври

Броят на освободените работни места в черноморските области намалява, но този на наетите остава по-малък

В София новите регистрации в бюрата по труда през седмицата 12-18 октомври са 539, но наетите са повече и нетната безработица намалява.
В София новите регистрации в бюрата по труда през седмицата 12-18 октомври са 539, но наетите са повече и нетната безработица намалява.
В София новите регистрации в бюрата по труда през седмицата 12-18 октомври са 539, но наетите са повече и нетната безработица намалява.    ©  Юлия Лазарова
В София новите регистрации в бюрата по труда през седмицата 12-18 октомври са 539, но наетите са повече и нетната безработица намалява.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Усиленото освобождаване на работна ръка след края на летния туристически сезон изглежда е към края си. През седмицата от 12 до 18 октомври растежът на новите безработни се забавя, но безработицата продължава да расте на нетна база - новите регистрации в бюрата по труда са 6399, а новонаетите са малко над 5 хил. души. Това показват данните на Агенцията по заетостта, достъпни от страницата на Националния статистически институт (НСИ).

Така от началото на извънредното положение до 18 октомври общият брой регистрирани безработни в бюрата по труда приближава 273 хил., а 170.6 хил. са хората, постъпили на работа през същия период. Нетното увеличение на безработните за периода достига 102 хил. души, като според Агенцията по заетостта безработицата в страната към септември намалява до 7.2%.

По-слаб темп

На седмична база броят на новорегистрираните безработни намалява с 3.5 хил. души, като понижението идва предимно от черноморските области Бургас, Варна и Добрич, които тази седмица заедно отчитат спад с 1.3 хил. нови регистрации. През последните седмици трите региона бяха големият двигател на ускорението на растежа на безработицата в страната покрай края на летния туристически сезон и освобождаването на сезонния персонал. Сега темпът се забавя, но броят на наетите остава по-нисък от този на новите безработни, в резултат на което безработицата продължава да расте.

Данните показват значителен брой нови регистрации в бюрата по труда също в София (539), но наетите са повече и нетната безработица намалява. Благоевград остава един от най-силно засегнатите области в страната от началото на кризата с почти 19 хил. новорегистрирани безработни и 11 хил. новонаети за същия период. Според платформата на ИПИ "265 общини" между февруари и август в Благоевградска област безработицата нараства най-силно в общините Банско (със 7.8 пункта), Разлог (със 7.1 пункта) и Сандански (3.9 пункта).

Най-добре изглежда се справят малки общини като например Силистра, където 86% от освободените от началото на кризата работни места са запълнени. В Смолян и Търговище процентът също е висок - съответно 82% и 81%. От друга страна в столицата, Стара Загора и Пловдив запълнените места са едва около 50% от освободените, а в Бургас, Русе и Варна - малко над 60%.