🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как и кога ще бъдат проведени изборите остава неясно и след консултациите при президента

Здравните власти поискаха от Радев да посочи официална дата на изборите, за да обявят протокола, а президентът поиска първо здравния план, за да ги насрочи

Кога точно ще се проведат редовните парламентарни избори напролет и как ще случат безопасно с оглед на епидемията, която едва ли ще е напълно затихнала дотогава и със сигурност ще има както болни, така и карантинирани хора - отговорите на тези основни въпроси останаха неясни във вторник, след като президентът Румен Радев проведе здравни консултации за предстоящите парламентарни избори с министъра на здравеопазването Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и председателя на ваксинационния щаб Красимир Гигов. Радев започна срещата, като припомни, че "пандемията няма да отшуми скоро и трябва да се научим да живеем с коронавируса, включително и да организираме и провеждаме избори". Срещата с представителите на здравните власти обаче не доведе до никаква яснота - вместо това дискусията се завъртя около това дали първо трябва да бъде обявен здравният протокол за провеждане на изборите от здравните власти, или Радев трябва първо да потвърди официална дата на изборния ден и след това да се издаде протоколът.

По-късно през деня президентът се срещна и със здравните експерти проф. д-р Радка Аргирова, проф. Андрей Чорбанов и пулмолога д-р Александър Симидчиев.

Засега няма официална дата на изборите. През декември президентът Румен Радев съобщи, че ще насрочи изборите на първата възможна дата - 28 март, но след това от екипа на държавния глава допуснаха, че тя може да се ревизира - по здравни или други обоснователни причини. По закон изборите могат да се състоят до 23 май или до два месеца след прекратяване на пълномощията на парламента.

Кое да дойде най-напред?

Президентът поиска от представителите на здравните власти прогноза за развитието на епидемията и план за провеждане на изборите, с който да се гарантират и правото на глас и здравето на гражданите. Министърът на здравеопазването обаче призова Радев първо да насрочи дата за изборите, след която протоколът на здравните власти щял да бъде публикуван. "Повече от два месеца всички ние работим с хоризонта, който вие неофициално очертахте - 28 март. Цялата държава и здравните власти се готвим да проведем изборите на тази дата", обясни Ангелов.

Въпреки това от срещата не стана ясно какво включва този протокол. Развитието на епидемията като цяло наистина не може да бъде прогнозирано, така че да бъде дори приблизително ясно колко ще са болните, карантинираните или дори какви антиковид мерки ще бъдат в сила в страната към периода на изборите. Въпреки това обаче планът би трябвало да има подготвени варианти, които да очертават някаква рамка. Именно за нея попита и по време на разговора вицепрезидентът Илияна Йотова. "За да бъде максимално точен този протокол, за да стъпва на научно доказани факти, той трябва да бъде максимално издаден колкото се може по-близо до изборната дата, за да може да отговаря на постиженията на науката към този момент", избегна отново конкретиката обаче министърът на здравеопазването.

Радев повдигна темата и за по-широките мерки по време на предизборната кампания, но не получи ясни отговори за какво планират здравните власти и по тази тема. Всъщност до момента нищо около въпросния план не е ставало публично достояние.

Така на практика срещата не доведе до никаква нова информация или повече яснота за необходимите мерки за провеждането на парламентарните избори, като вместо това се превърна в прехвърляне на топката между здравните власти и президента за това кой първи трябва да изпълни своята част - дали здравните власти да изкарат протокола или президентът да обяви датата на изборите официално. В разразилия се спор вицепрезидентът Йотова обясни, че за да може да бъде насрочена датата на изборите, президентството трябва да знае ясно какви ще са мерките, както и че в други държави здравните власти всеки месец издават протоколи за COVID-19. "Вие предпоставяте нещата в обратната посока - първо издайте указа, след това ще ви дадем плана. Струва ми се, че не е логично това", обърна се Йотова към Ангелов. Поне засега изглежда, че протоколът на здравните власти ще се забави до последния момент въпреки необходимостта от ясна информация.

Как ще гласуват карантинираните?

На срещата стана въпрос и за това как ще гласуват хората в изолация заради положителен PCR тест или контакт с COVID-19 - един от най-сложните въпроси около провеждането на изборите. За момента не е възможно да се прогнозира какъв ще е броят им към пролетта, но независимо дали ще са стотици, хиляди или десетки хиляди, въпросът за механизма, по който те могат да упражнят конституционното си право, е еднакво актуален.

В момента за карантинираните не е възможно да гласуват по закон без да подлежат на санкции за нарушение на карантината, а дистанционно гласуване в изборния кодекс не е предвидено и алтернативите - като например гласуване по пощата, минават през промени в закона, за което е спорно дали има достатъчно време, да не говорим, че промени в Изборния кодекс непосредствено преди избори е изключително порочна практика, която нарушава стандартите на Венецианската комисия.

Въпреки това главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев увери Радев, че всеки гражданин ще може да гласува. За целта били обсъждани варианти като организация на самостоятелни секции за преболедували или временно премахване на карантината за 1-2 часа, което би било доста спорно решение. Реалното решение обаче по думите му ще зависи от епидемичните данни при наближаването на изборите и как ще се развие епидемията, вкл. наличието на нови щамове като британския.

Какво казват експертите

Пулмологът Александър Симидчиев посочи, че изборите ще включват няколко фази на опасност от заразяване - предизборни срещи, които ще донесат риск, "хората, които бъдат ангажирани в изборния процес, ще бъдат изложени на риск не по-малко от хората на първа линия, това е втората фаза. В третата фаза, след самите избори, отново ще има струпване на хора, които ще броят бюлетините, което пък отново крие големи рискове за разпространение на заразата", смята Симидчиев.

"Трябва да се разпише и разработи точно схемата на гласуването на хората, които са в карантина. Това изобщо не е ясно сега, но има достатъчно време, за да се разработи. Кои ще бъдат тези, които биха влезли в болничните заведения с урните, за да се осигури там това гласуване? Това ще бъде изключително трудно", заяви Аргирова и предупреди, че в никакъв случай не бива с болните да работят неимунизирани хора. В същото време получаването на имунен отговор от ваксината отнема поне месец, което създава и допълнителен срок за ясно изготвяне на мерките за изборите. "Трябва да се постараем поне 30 дни преди изборите да се съсредоточат заведенията, в които ще се проведе гласуването, така че да може все пак да бъдат по-малко на брой тези заведения, тъй като наистина ще бъде трудно", смята Аргирова.

Симидчиев напомни, че и в момента съществува възможен процес за гласуването на карантинираните, а именно мобилни секции за гласуване по домовете, каквито са предвидени за хора с трайна инвалидизация. "Въпросът е да се увеличи потенциала на този компонент в изборната система, за да може да поеме и тези, които допълнително по същество са ограничени в подвижността си", добави Симидчиев.

Това обаче не е съвсем реална възможност, защото - както разясни наскоро и Алексадър Андреев - председател на ЦИК, по закон карантинирани не могат да гласуват с подвижните избирателни кутии и отново е необходима законодателна промяна. Отделно, ако към датата на изборите под карантина продължават да са десетки хиляди хора, този начин на гласуване ще е, меко казано, предизвикателен за изпълнение.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Коцето,Кунчев и Гигов са представители на изпълнителната власт, т.е. на баце, и ще шиканират до последно нормалния изборен процес.

    Какво значение може да има за здравните власти датата на изборите?

    Може би, ако Радев насрочи изборите, те ще погледнат в кристалното кълбо и ще кажат каква ще бъде здравната обстановка на 28.3 или на 4.4, на11.4, на18.4 и т.н. за всички недели до края на май?
    Това са глупости!

    Здравната система от година се управлява ръчно от баце чрез заповеди на здравната му калинка. Защото здравната система в този си вид е докарана до състояние да не може да реагира като система адекватно при извънредни ситуации. Тя е обезкървена (няма хора), недофинансирана, ограбвана и неправилно ситуирана.

    И за да не блесне неспособността да се управлява здравната система, идва усукването на Коцето: ти кажи датата, пък ние после ще ти кажем протокола...

    Борисовата администрация няма капацитет да реши принципни въпроси, които изобщо не зависят от датата на изборите. От миналия март беше ясно, че изборите ще се провеждат в епидемиологична обстановка. И оттогава нищичко не е поместено, за да се отговори на естествените въпроси:
    1. Как ще упражнят конституционното си право на глас:
    а) карантинираните?;
    б) намиращите се в болници и по-специално в ковид отделенията и реанимациите?;
    в) българите в чужбина, които трябва да се придвижват и гласуват според правилата в други страни?;
    2. Как ще се гарантира здравната сигурност на членовете на СИК, РИК?
    3. По какви правила ще се провежда предизборната агитация? Защото сега действащите антикризисни мерки, които не допускат масови прояви, са с таван 31.1. Министър Коце смята ли да ги продължи? Колко? Или чака баце да му кажа на 31.1 вечерта?

    Това не са въпроси към президента, а въпроси, на които трябва да отговори изпълнителната власт, част от която са и тримата мънкащи при президента, която носи отговорността за провеждането на изборите.
    От президента се чака единствено датата, цялата останала организация е на Борисовите некадърници.
    Затова баце направи чудеса, за да издрапа на власт досега и той да прави изборите.
    "Бай Ганьо прави избори"...

    Изпълнителната власт видимо ще мотае отговорите на всички тези въпроси до последно, защото баце знае и 11 г. прилага златното правило, че риба се лови в мътна вода.

    Затова ще я разкалва докато ни отврати и ни остави вкъщи и остави своите джагали, храненици, цинаги и турци да ни определят съдбата.

    Ако ги оставим - заслужаваме си я...

    Нередност?
  • 2
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Употребява се влияещ за щети основен подход за емитиране на пари.
    Пандемията COVID-19 е много силен стимулатор за щети.
    С грешката при емитиране на пари, независимо как се провеждат избори и кой ръководи правителството е с нарастващи щети.
    Вариантите са два:
    Първи: С лошото емитиране на пари е с неограничени щети.
    При създадените условия, колкото по-пълно се прилага демокрацията – толкова повече са обществените трудности. Осигурен е политическия провал на премиера, защото колкото по-добре министрите работят за постигане на обществен икономически растеж – толкова повече са щетите за хората.
    Втори: За устойчиво обществено развитие е необходим подобрен основен подход за емитиране на пари.

    Нередност?
Нов коментар