🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Държавната помощ за туроператорите се оказа не 10%, а 1% от оборота им

Почти година след началото на кризата в бранша компаниите получават грантове между 51 лв. и 371 хил. лв.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Първата порция от държавното кризисно подпомагане на силно засегнатите от пандемията туроператори и туристически агенции беше разпределена, като отделните одобрени фирми са получили по-малко от очакваното. Така най-ниската сума е - няма грешка - 51 лв., а най-високата е 371 хил. лв. Това се вижда от данните на туристическото министерство, което съобщи, че е изплатило 10 млн. лв. от програма "Конкурентоспособност" по схема за подпомагане на ликвидността в бранша.

През октомври фирмите можеха да поискат 10% от оборота си за предходната година като грант, но заради огромния интерес се е наложило пропорционално разпределение на парите и в крайна сметка одобрените 720 кандидата са получили едва по 1% от приходите си. Така приблизително всеки пети от получаващите финансиране ще вземе под 1000 лв., а под 20 фирми ще бъдат подпомогнати с над 100 хил. лв.

Сега секторът е в очакване на над 50 млн. лв. нова помощ за до 4% от оборота, за което туристическият министър Марияна Николова съобщи в края на ноември, че се "финализират последните процедури" (виж карето).

Бавно разпределение на бърза помощ

Туроператорите първи усетиха удара на пандемията върху бизнеса си, след като още след първите случаи на заболяване в Италия през февруари, се наложи да прекратяват програми за пътувания,. По време на локдауна през пролетта в България дейността им беше и забранена. А грубите сметки са, че фирмите са натрупали над 150 млн. лв. дългове към клиенти заради предплатени, но нереализирани пътувания. Така през лятото след протест и последвали разговори с премиера Бойко Борисов им беше обещана държавна помощ .

В крайна сметка през октомври бе отворено подпомагане от 10 млн. лв., преразпределени от европейската програма "Конкурентоспособност", като фирмите можеха да поискат 10% от оборота си за 2019 г. като грант. Почти година след началото на кризата в бранша туристическото министерство съобщи, че финансирането е изплатено.

Субсидиите спаднаха до 1%

От публикуваното класиране за субсидиите се вижда обаче, че всъщност фирмите ще получат едва по 1% от декларирания оборот. Причината е, че заради огромния интерес към схемата се е наложило пропорционално разпределение на определените 10 млн. лв. между одобрените кандидати, които са общо 720. Така най-малката фирма в списъка - турагенцията "Ен травъл" от Пловдив, е класирана със субсидия 51 лв., а подпомагане над 300 хил. лв. ще получат само три: туроператорската група "Тез тур", участваща с две фирми, както и дружествата "Абакс" и "Емералд травел - България".

Браншът очаква над 50 млн. лв. от държавата

В момента туроператорския бизнес очаква старта на втората обещана помощ за сектора - грантове по 4% от оборота за предкризисната 2019 г. Те трябва "приоритетно да се използват за компенсиране на загуби" от откази на клиенти да се възползват от ваучер за алтернативно пътуване при провалена заради коронавируса почивка или удържани от доставчиците на услуги суми. Помощта бе заложена в закона за извънредното положение през декември. За целта са отделени около 51 млн. лв., които изглеждат достатъчни предвид факта, че общият оборот на бранша за миналата година е 1.35 млрд. лв., а за първите 26 най-големи дружества вероятно ще се наложи прилагане на таваните за максимална държавна помощ, заложени в правилата на ЕС, тоест те реално не биха могли да получат по 4 на сто от приходите си.

На този етап няма информация кога ще тръгне кандидатстването по новата схема. В края на ноември на среща с браншови сдружения туристическият министър Марияна Николова съобщи, че се "финализират последните процедури", след което ще започне и прием на документи от фирмите, но това все още не се е случило.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    21 компании в туризма получават 4 милиона лв. коронасубсидии от 10-те, предвидени за подпомагане на бранша:
    https://bird.bg/corona-eusubsidies-tourism/

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    "Който има ще му се даде или как се разпределят коронасубсидиите за туроператорите"
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159590764261189

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    Списък на сайта на министерството не съдържа ЕИК на фирмите, но пълният списък вече е обработен и може да бъде видян тук:
    https://bird.bg/corona/?q= %40measure+%D0%A2%D1%83%D1%80%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

    Нередност?
  • 4
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    Начело на списъка с максималната субсидия от 391 166 лв. е фирмата “Абакс”, собственост на “Травел Медия”, зад която стои Горчо Пасев. Пасев обаче стои и зад “Посока.ком”, издател на известния сайт за продажби на туристически услуги. Тази фирма е получила 177 128 лв. по същата програма. Трета фирма с участието на Пасев е “Пи Груп Пловдив” с 36 417 лв. субсидия. ака общата субсидия за един собственик само по тази програма на Министерството на туризма става 604 711 лв. Но това не е всичко. Фирмите на Пасев са кандидатствали и по други програми за коронасубсидии като са получили общо до момента 697 408 лв.

    Нередност?
Нов коментар