🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Грантовете за фирми с оборот над 500 000 лв. все още са мираж

Мярката за компаниите с оборот над 500 хил. лв. трябваше да е приключила още през миналата година, но реално все още не е пусната

Част от бизнеса в България все още не може да се възползва от шумно рекламираните от правителството мерки за справяне с кризата. Нещо повече - въпреки че фирмите често пъти са определяни като приоритет една от мерките по програма "Иновации и конкурентоспособност" - за подкрепа на предприятия с оборот над 500 000 лв., все още не е стартирала.

Мярката е с бюджет от 78 млн. лв., а допустимият размер на безвъзмездна помощ е 50 000 лева. Проблемът е, че схемата тепърва трябва бъде обявена, след което предстои кандидатстване, оценка, сключване на договори и едва тогава - плащане.

"Тоест най-вероятно тези пари ще стигнат до бизнеса през лятото, когато част от тях вече може и да са фалирали", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му пускането на мярката е повече от закъсняло и това няма как да бъде наваксано. Неяснотите по схемите пък ще доведат дотам, че "накрая няма да има кого да се компенсира". "Работните места се пазят по 60/40, но те може да изчезнат много бързо, защото предприятията накрая ще затворят и работниците просто няма да има къде да се върнат", каза още той.

Мярката за малките фирми на практика бе блокирана заедно с друга планирана схема - за адаптиране на дейността на бизнеса в контекста на COVID-19. И двете бяха с бюджет по 78 млн. лв., но средствата бяха пренасочени към други схеми за подкрепа - за предприятията, пряко засегнати от въведения в края на ноември частичен локдаун. Така на практика министерството отмени две мерки за подпомагане на фирми от всички сектори на икономиката, за да даде само на тези, които бяха затворени със заповед на здравния министър. В общественото говорене обаче остава впечатлението, че се отделят различни средства за различните фирми.

От Министерството на икономиката отчитат, че към средата на месеца са изплатили общо над 550 млн. лв. към фирмите, но в информацията не се съобщава нищо за тези две схеми, за които все още не е ясно кога, дали и с какви средства ще стартират. "Работим и по осигуряването на допълнителен ресурс от други оперативни програми. Ако се наложи, ще разчитаме и на бюджета", каза в края на ноември икономическият министър Лъчезар Борисов.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    То вече не се знае кое е по-добре, да са мираж, или да ги източат и тях ето такива с милиони коронасубсидии:
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159653641346189
    Домусчиев с коронасубсидии и по програмата за оборотен капитал от НАП

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Управляващите ... се скъсват да източват и коронасубсидии!
    И вече се оср@ха със субсидия и за Александър Манолев:

    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159663276526189
    “Къщи за тъщи” с коронасубсидии: големци от ГЕРБ, ДПС и дори Александър Манолев
    Където са текли европари пак ще текат за нашите хора. Какво тук значат някакви обвинителни актове, скандали и санкции от Брюксел? #КъщиЗаТъщи #Коронасубсидии

    Нередност?
Нов коментар