🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политическите игри на ГЕРБ със секционните протоколи

След опита да прехвърлят на БСП отговорността си за промени в ИК, които не пожелаха да преразгледат, изборната администрация е в "параграф 22"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Една промяна в Изборния кодекс от миналата година, свързана с протоколите на секционните комисии, предизвика смут в изборната администрация, стана причина за размяна на обвинения между управляващите от ГЕРБ, опозицията от БСП и 'ЦИК за това чия е отговорността и е на път да вкара всички ангажирани в парламентарните избори в параграф 22.

Десетина дни преди вота от държавната фирма "Информационно обслужване", която ще брои гласовете, се усетиха, че протоколите на секционните комисии за отчитането на гласуването са усложнени, изискват записването на прекалено много данни и тяхното обработване и сумиране, което може да създаде хаос след края на изборния ден и да забави обявяването на крайните резултати от вота. Приелите въпросната поправка от ГЕРБ веднага се опитаха да се оправдаят, като прехвърлиха вината на ЦИК за сложния протокол, или по-скоро на един от нейните членове от квотата на БСП. От социалистическата партия пък им отговориха, че решенията както в парламента, така и в изборния орган се приемат с мнозинство, с което управляващите разполагат и на двете места. А на призивите на ГЕРБ към ЦИК да променят протокола оттам отговориха, че ако го направят, че нарушат закона.

Така всички се оказаха в ситуацията на "перфектната буря", каквото определение й даде изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. ЦИК на практика е с вързани ръце, защото няма как да наруши Изборния кодекс и да отмени отчитането на данните от машината в протокола на СИК. Ако го направи, това може да стане повод резултатите от вота да бъдат оспорени. Евентуалното забавяне на обявяването на изборните резултати в законоустановения срок заради множество грешки в протоколите обаче също може да бъде оспорено в Конституционния съд. Според Изборния кодекс ЦИК разполага за това с общо 7 дни - 4 дни, за да обяви резултатите на партиите, и 3 дни след това, за да определи имената на кандидатите, които ще станат депутати.

Какъв е проблемът

Става въпрос за поправката, според която в протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) трябва да се записват резултатите от гласуването от машините и от хартиените бюлетини. Това в голяма степен ще затрудни членовете на тези комисии най-вече при отчитането на преференциите за кандидатите за депутати, защото в протокола ще трябва да се отчетат подадените гласове за всеки от тях от машините и от бюлетините и след това да се сумират. От изборната администрация изчислиха, че става въпрос за общо 10 млн. числа, като най-сериозно е положението с протоколите в секционните комисии в големите градове - София, Бургас и Варна, където листите с кандидати са най-дълги. Например с столичния 24-ти избирателен район кандидатите за депутати от 30-те партии, които участват във вота, са общо 344. Това означава, че в протокола трябва да бъде записан преференциалният глас за всеки един от тях от машината и от хартиените бюлетини и след това двата резултата да се сумират.

Заради големия брой участници във вота протоколът ще бъде с обем около 20 страници, а поради необходимостта да се правят много сметки от членовете на секционните комисии в края на дългия изборен ден,от изборната администрация прогнозираха, че попълването на протокола ще отнеме на комисиите поне един час. Освен това ще има и много сгрешени протоколи, което пък ще забави приемането им в районните избирателни комисии, където документите се проверяват и ако има допуснати грешки, се поправят. А към това като се прибави и фактът, че заради пика на заразата от коронавирус масово опитните членове на секционните комисии се отказват и на тяхно място се предлагат хора, които в по-голямата си част не са участвали преди това в избори, притеснението, че изборната администрация няма да се справи с преброяването в срок, изглеждат съвсем основателни.

ГЕРБ прехвърли отговорността на БСП

От ГЕРБ решиха да замажат очевидния си гаф с приемането на промяната в Изборния кодекс, като се опитаха да превърнат техническия проблем с протоколите в политически. В средата на седмицата представители на управляващата партия дадоха пресконференция, на която посочиха персонален виновник за сложния протокол един от членовете на ЦИК от квотата на социалистическата партия - Емил Войнов, понеже той ръководил работната група в ЦИК, която е изготвила образеца на протокола. "Днес трябва да зададем много ясен въпрос - чия е отговорността? Ръководителят на работната група в ЦИК, която изготви този протокол, е Емил Войнов. Затова трябва да зададем въпроса той ли ще понесе отговорността за това, което е възможно да се случи в изборния ден и в следващите няколко дни", каза бившият депутат Красимир Ципов. Вицепремиерът Томислав Дончев пък предположи, че това не е случайно, а част от план "да се създаде хаос" след изборите и така страната да се вкара в "дълбока конституционна криза".

Подготовката за този политически ход на управляващите всъщност започна седмица преди това, когато в един и същ ден в трите национални телевизии представители на ГЕРБ в трите районни избирателни комисии в София предупредиха, че секционните комисии може да имат проблеми с попълването на протоколите, защото са много сложни и изискват множество сметки. А натискът върху ЦИК да премахне от протокола графата с преференциите от машинното гласуване продължи и с идентични изявления от страна на изпълнителния директор на "Информационно обслужване" Михаил Константинов. По време на среща с ЦИК в началото на седмицата Константинов е заявил, че при този начин на отчитане на гласовете от вота на РИК-овете ще им трябват 5 дни за обработка на протоколите, а на фирмата преброител - 12, за да пресметне резултатите, при определени от закона 7 дни.

По всичко изглежда обаче, че ЦИК засега отказва да се поддаде на този натиск. Оттам многократно отговориха, че начинът на пресмятане на резултатите от преференциалното гласуване е записан в Изборния кодекс и те няма да нарушат закона.

Кой е виновен

В изявленията на управляващите по казуса имаше няколко, меко казано, странни твърдения и дори откровени неистини. От стенограмите на правната комисия при обсъждането на промените в Изборния кодекс се вижда, че въпросният текст за отчитането на преференциите от гласуването с машините и хартиените бюлетини е приет по предложение на директорката на правната дирекция на парламента Ива Митева, която сега е кандидат за депутат в една от софийските листи на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Предложението й е припознато от депутата от "Обединените патриоти" Христиан Митев, а общо за него са гласували 13 депутати от комисията, 7 са били против и двама са се въздържали.

Още тогава представителите на БСП и ДПС предупреждават, че възприетия от ГЕРБ подход на смесено гласуване - с машини и хартиени бюлетини, може да създаде хаос. От двете формации настояват, че гласуването трябва да е само машинно. Същото предупреждение от опозицията правят и при обсъждането на промените и пленарната зала, но текстът е приет с гласовете на мнозинството от ГЕРБ и "Обединените патриоти". "Още тогава посочихме, че въвеждането на двата метода за гласуване, което го няма в нито една държава по света, ще доведе до хаос. И хартиеното, и машинното гласуване имат плюсове и минуси, но като ги събереш в едно, остават само минусите", казва депутатът от БСП Крум Зарков.

Впечатление прави и фактът, че доста късно преброителят "Информационно обслужване" алармира, че може да има проблем с протоколите. Образецът им е приет от ЦИК още в началото на февруари. От протокола от заседанието на 4 февруари се вижда, че предложението на Емил Войнов какво да включва той е прието от изборния орган с 16 гласа "за", включително и с гласовете на представителите на ГЕРБ. Единственият "против" е председателят на ЦИК Александър Андреев от квотата на управляващата партия, но той не посочва мотиви за отрицателния си вот.

Държавната "Информационно обслужване" пък сключва договора за отчитането на изборните резултати на стойност близо 3.8 млн. лв. на 11 март. Към оня момент от дружеството са били наясно с протокола, както и че в изборите ще участват голям брой партии и коалиции и съответно кандидатите ще са много, но въпреки това не предупреждава, че това може да създаде проблем с отчитането на резултатите. Вместо това масираната кампания за промяна в начина на отчитането на преференциите започва към 20 март, пет дни преди 44-ото Народно събрание да се разпусне. Въпреки наличното време за възможна промяна в Изборния кодекс ГЕРБ пък даде пресконференцията си два часа след като парламентът тържествено отбеляза края на мандата си.

Какво цели ГЕРБ

Едно от вероятните обяснения за създадената истерия около протоколите на секционните комисии е, че от ГЕРБ искат да се презастраховат срещу евентуални грешки и забавяне на обявяването на изборните резултати. След изборите обикновено тези грешки в протоколите стават видни, когато ЦИК ги публикува на страницата, си и това е една от причините за недоверието в изборния процес. В този смисъл предупреждението, че след вота ще има много задраскани и поправяни данни, изглежда превантивен ход на управляващите.

Освен това за никого не е тайна, че секционните комисии не отчитаха съвсем точно подадените преференции за кандидатите. Сега с машинното гласуване обаче това е наложително, защото резултатът от преференциалното гласуване ще има три контроли - веднъж от разпечатката от машината, втори път от паметта й и след това от флашката. Така, ако резултатът не е отчетен правилно в протокола, той ще трябва да се поправя, за да бъде приет от районната избирателна комисия. А при драматичната ситуация, която се очертава с членовете на изборните комисии и предвид сложната епидемична ситуация, евентуалното забавяне на отчитането на резултатите от вота изглежда съвсем реално.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 1

    Бай Ганю прави избори!

    Нередност?
Нов коментар