🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Министри в изборния авангард на ГЕРБ

В листите са избегнати резки движения, които биха създали още напрежение в структурите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Въпреки че е трудно в момента да се правят ясни прогнози как точно ще изглежда следващият парламент, едно е ясно - съставът му ще бъде много различен от досегашния.

Статията е част от по-дълга поредица на "Капитал" за кандидат-депутатските листи на политическите формации с най-големи шансове да преминат 4 процентовата бариера и да влязат в следващия парламент. А именно ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" на Слави Трифонов, ДПС, "Демократична България", коалицията "Изправи се! Мутри вън!" около платформата на Мая Манолова и ВМРО.

Обещаното от Бойко Борисов "проветряване" на ГЕРБ чрез депутатските листи едва ли е това, което вероятно мнозина са очаквали. Личи, че са избегнати резки движения, за да не се създаде допълнително напрежение в структурите. Още на местните избори се видя, че на много места тлеят сериозни вътрешнопартийни конфликти, които костваха загубата на позиции в общинската власт. Други се оказаха с дефицит откъм водещи фигури, защото сегашните им представители в парламента не успяха да си извоюват обществен авторитет.

Именно баланс между възможното недоволство от съставянето на листите, туширането на вътрешнопартийните проблеми в редица областни градове и намирането на авторитети за челните позиции са се опитали да постигнат от ръководството на ГЕРБ при подредбата на кандидатите. Надеждите явно са пожарите по места да бъдат потушени от министрите, които Борисов смята за успешни, както и с фигури от гражданската квота. На тях лидерът на ГЕРБ ще разчита да компенсират липсата на обществена подкрепа за партийците по места. Така например в двете от най-проблемни структури - Плевен и Видин, които се разцепиха и част от активистите отидоха в партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов, начело са хора от гражданска квота. В Плевен листата оглави почетният ректор на Медицинския университет в града проф. Григор Горчев, а във Видин - Росица Кирова, бивш координатор на формацията на Слави Трифонов и председател на гражданското сдружение "Единни за промяна". В Благоевград и Перник, където ГЕРБ загуби кметските места, начело са министрите на транспорта и на финансите - Росен Желязков и Кирил Ананиев. В битката в Стара Загора и Варна ще се включат министърът на образованието Красимир Вълчев и на здравеопазването - Костадин Ангелов. В морския град втори е диригентът на варненската филхармония Страцимир Павлов от гражданската квота.

Като конкуренция за гласовете на т.нар. градска десница в София може да се разчете второто място в листата ца 25 МИР на бившия външен министър във втория кабинет на Борисов - Даниел Митов, който преди това беше лице първо на ДСБ и после на ДБГ, а през последните години работеше за Националния демократичен институт на САЩ.

Иначе в основната си част сегашните депутати запазват позициите си с избираеми места. След като през 2019 г. напусна парламента заради скандал с назначения в Хасково, сега Делян Добрев се връща като водач на местната листа. А бившият вътрешен министър Младен Маринов, който по време на протестите миналото лято се раздели с поста си заради съмнения за зависимост от ДПС и Пеевски, е начело в София-област като гражданска квота.

Ключови фигури на ГЕРБ - председателката на финансовата комисия Менда Стоянова и зам.-председателят на парламентарната група Красимир Велчев, не са включени в надпреварата по тяхно желание. От листата в Стара Загора е отпаднал зам.-председателят на парламента Емил Христов.

За СДС има гарантирани поне две депутатски места. Лидерът Румен Христов е начело в 23-и МИР в София, а главният секретар Илия Лазаров е втори в Монтана. В групата на ГЕРБ в парламента ще бъде и почетният председател на "Гергьовден" Любен Дилов-син, който е начело в Бургас.