🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ГЕРБ, БСП и ДПС саботираха работата на парламента и наложиха свой дневен ред

Трите формации провалиха гласуването на Изборния кодекс, намаляването на партийната субсидия, формирането на комисия за "Росенец" и др.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Докато номинираната за премиер от "Има такъв народ" Антоанета Стефанова връщаше мандата за съставяне на правителство от втората по големина партия в Народното събрание на президента Румен Радев, а председателят на парламентарната група Тошко Йорданов обясняваше, че няма как формацията да направи коалиция с "партиите от статуквото" (ГЕРБ, БСП, ДПС), заседанието на парламента в сряда се провали благодарение точно на тези три партии.

ГЕРБ, БСП и ДПС бламираха заседанието

Трите формации бойкотираха предложения от председателя на парламента Ива Митева дневен ред за работата на Народното събрание и така депутатите прекратиха работата си за деня. Той беше отхвърлен с гласовете на депутатите от ГЕРБ, БСП и ДПС, като повечето от тях - 123-ма се въздържаха, а шестима от партията на Борисов гласуваха "против". Така новите формации в парламента "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" останаха в малцинство в пленарната зала.

Дневният ред на проваленото заседание включваше обсъждане на първо четене на промени в Закона за политическите партии, свързани с намаляването на държавната субсидия на партиите, второто четене на промените в Изборния кодекс, създаването на временна анкетна комисия, която да проучи законността на изграждането на т.нар. летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в парка "Росенец", както и гласуването на временна комисия, която да разследва фактите около употребата на сила от страна на МВР по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на миналата година.

Слави: Видя се защо "Има такъв народ" върна мандата

От втората политическа сила "Има такъв народ" не коментираха пред медиите проваленото заседание на парламента, но лидерът Слави Трифонов направи изявление от страницата си във фейсбук. "Уважаеми сънародници, днес се случиха две неща. Първо: "Има такъв народ" върна мандата за съставяне на правителство.

И второ: ГЕРБ, БСП и ДПС показаха защо "Има такъв народ" трябваше да върне мандата.", написа той. В същия дух беше и публикацията на страницата на "Има такъв народ" в социалната мрежа малко след като ГЕРБ, БСП и ДПС бойкотираха работата на депутатите. "Това е без прецедент, случва се за първи път и е позор за българския парламентаризъм. Сега разбирате ли защо върнахме мандата и отказахме да работим с тези партии?", написаха от формацията във фейсбук.

Председателят на парламента Ива Митева от "Има такъв народ" обаче даде малко по-различно обяснение на ситуацията. "Не смятам, че има някаква коалиция, просто конфигурацията в парламента е такава, че трудно се събират мнозинства и се гласуват решения", заяви тя пред журналисти в парламента.

"Демократична България": Това е нова тройна коалиция

Като "нова тройна коалиция" определиха действията на ГЕРБ, БСП, ДПС и от "Демократична България". Съпредседателят на обединението Христо Иванов обвини трите партии, че с действията си са провалили приемането на промените на Изборния кодекс, а с изчерпването на двата мандата вече официално се намираме в "политическа криза". "Същите партии гласуваха в защита на главния прокурор Иван Гешев", каза Иванов. По думите му тези гласувания са очертали разделителните линии, от които е станало ясно, че в този парламент "трудно ще излъчи мнозинство за истински реформи".

БСП поиска друг дневен ред

Обяснението на БСП за съучастието им в бламирането на заседанието беше, че за социалистите най-важни са социалните закони и актуализацията на пенсиите, а нито едно от предложенията в дневния ред не включва такива. Заедно с това Нинова поиска и актуализация на бюджета, за каквато настоява и президентът Румен Радев след като става все по-ясно, че животът на този парламент е още няколко седмици и предстои назначаването на служебен кабинет. Помолена да коментира общото гласуване на БСП с ГЕРБ и ДПС, Нинова заяви, че това са мотивите на социалистите и препрати журналистите да питат ГЕРБ и ДПС за техните.

"Изправи се! Мутри вън! също недоволни от дневния ред и от ИТН

Недоволни от дневния ред на парламента се оказаха и от коалицията "Изправи се! Мутри вън!", въпреки че депутатите й подкрепиха дневния ред в пленарната зала. Съпредседателят на коалицията Мая Манолова заяви, че от "Изправи се! Мутри вън!" настояват парламентът да разгледа и други важни теми като удължаването на срока за добавката от 50 лв за пенсионерите, преизчисляването на пенсиите и приемането на закона за личната помощ.

За нуждата от актуализация на бюджета, свързана с продължаването на икономическите мерки за бизнеса в условията на пандемия, говори и Арман Бабикян. Той обаче се обърна не само към ГЕРБ, БСП и ДПС, но и към "Има такъв народ". "Тези, които се страхуват от комисията за Росенец, ги разбирам. Тези, които се страхуват от комисията за разследване на полицейското насилие по време на протестите - също. Но не разбирам тези, които смятат, че единствено Изборният кодекс е причината, заради която българските граждани са гласували, за да влезем в това Народно събрание. Ние не сме протестирали срещу българските граждани.

Разбирам устрема някой да се представи за единствена опозиционна партия, която единствена трябва да управлява България, но това не се случва в две трети от страните в ЕС. Най-вероятно няма да се случи и в България. Така че тези, които искат да срещнат подкрепа първо трябва да се научат да разговарят поне с тези, които са декларирали подкрепа за тях. Не се ли научат да разговарят, а са решили да разпореждат, както правеше Бойко Борисов, са си избрали грешния партньор."

ГЕРБ срещу промените в Изборния кодекс

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков призна, че партията е срещу промените в Изборния кодекс, с които се въвежда изцяло машинен вот, видеонаблюдение и смяна на сегашния състав на ЦИК и това по думите му е причината депутатите от формацията да не подкрепят дневния ред за работа на парламента. Заедно с това Биков обясни ситуацията около проваленото заседание на парламента така: "Някои си мислеха, че от пета позиция са първи, други от втора, че са първи. Сега се видя, че първият си е първи, вторият си е втори, а третият - трети", каза Биков.

Възможните обяснения

Едва ли обаче само Изборният кодекс е причината за бойкота на работата на парламента. Промените в изборните правила бяха одобрени в правната комисия във вторник като при гласуването се видя, че за повечето от тях има мнозинство. В подкрепа на въвеждането на изцяло машинно гласуване освен трите нови формации в парламента бяха депутатите от БСП и ДПС. Това мнозинство подкрепи и въвеждането на видеонаблюдението при преброяването на гласовете и попълването на протоколите след вота, както и увеличаването на броя на избирателните секции в чужбина за страните извън ЕС. С гласовете на трите нови партии и ДПС пък беше прокаран в комисията текста, с който се сменя сегашния състав на ЦИК и се дава възможност новият да бъде назначен от президента Румен Радев.

От ДПС отказаха коментар пред журналисти за гласуването им срещу дневния ред за работа на парламента, но неофициално според депутати от движението причината е точката в дневния ред, с която се създава временна анкетна комисия за проверка на законността на строителството в парка "Росенец". Предложенията за сформирането на комисията са две - на ГЕРБ и на "Демократична България".

За бламирането на дневния ред има и още една причина. Като точка втора в програмата за работа на парламента фигурираше внесения от "Има такъв народ" законопроект за изменение на Закона за политическите партии, с който се намаляваше държавната субсидия за парламентарно представените формации и тези, които на парламентарните избори получиха над 1% от гласовете от 8 лв на 1 лв на спечелен глас. Това е един от въпросите на организирания от "Шоуто на Слави" референдум преди пет години, който получи одобрението на около 2.5 млн. избиратели. От "Има такъв народ" внесоха поправката след като от ГЕРБ се опитаха да ги провокират, прилагайки мажоритарна избирателна система - другият въпрос от допитването, с ясното съзнание, че смяната на избирателната система от пропорционална в мажоритарна не може да стане за краткото време, за което ще работи този парламент. Предложението на "Има такъв народ" за драстичното орязване на субсидията не получи подкрепа в правната комисия, а срещу него са и всички останали партии в парламента.

След бламирането на работата на Народното събрание в сряда последва няколкочасов председателски съвет, на който председателят на парламента и лидерите на парламентарните групи обсъдиха създалата се ситуация. След заседанието стана ясно, че в четвъртък ще бъде предложен нов дневен ред, който се състои само от две точки - промените в правилника на Народното събрание и поправките в Изборния кодекс.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 6

    Доста тривиално.
    Преразказването на хронологията на събитията през деня с дежурни обяснения е монопол на манекенките вечер по телевизора. Журналистите би трябвало да могат да погледнат зад това кой какво бил/не бил казал.

    Темата с бламирането на предложения от Станиславистите дневен ред е благодатна за сериозен анализ на цялостната политическа ситуация.
    Защото прави много видими няколко неща:

    1. Предизборната компания не приключи на 4 април, защото всички БГ партии усетиха, че 45-тото НС е мъртво родено. И тъй като на всички им трябваше време, за да потегнат редиците за следващите избори, негласната уговорка беше то да се поддържа още малко на апаратно дишане. Късата клечка с"дежурството" по общо съгласие се падна на ИТН - хем нови, хем достатъчно представителни;

    2. Отказът на ИТН да влязат в играта на останалите, защото второто място им размъти мозъка и вечме се виждаха водачи в 46-тото, автоматично изключи животоподдържащата апаратура на 45-тото. И добрият тон между политическите играчи и готовността за компромиси изчезна на мига;

    3.Партиите се върнаха всяка на своето политическо си говорене за пред своя електорат, което не се подкрепя от никоя друга партия:
    а) ИТН взеха да пробутват парчета от обожествения се референдум - единия лев и неограничените секции в чужбина;
    б) Дай, БГ обвързаха поредната съдебна реформа и смяната на Гешев с някаква закъсняла 32 г лустрация ;
    в) БСП поиска повече пари за пенсионерите;
    г) Мая - за хората в неравностойно;
    д) Герб и ДПС не искаха нищо, но и не даваха гювеч на останалите.

    И защото т.н. стари партии са понатрупали опит, вместо да гласуват против тези популизми и после да ги разнасят по газетите, че са против реформата на Изборния кодекс, просто отхвърлиха дневния ред. Ако на някой от "новите" му беше хрумнало в зала да предложи нов, като махне единия лев, НС щеше да заседава.
    Но целта не беше такава.
    Целта е партийките (които бяха ококорени от резултатите си), докато не е изстинала народната любов, да се качат (поне) с едно място нагоре в следващото НС. Затова и всеки ден повече до новите избори им свива шансовете.

    В същото време от стаичката си в Банкя баце (в оставка) продължава гениално да прави само това, което единствено умее - да тъче безспир някакъв козяк от лъжи, измислици, езическо православие и арогантност.

    И последно: ако имаше нещо като БГ Пулицър, той би принадлежал на този, който направи същностен психолого-антропологически анализ на това как един неук, арогантен, мразен от 3/4 от българите човек може не само да влачи на буксир цялата си внушителна партия, но и във всяка ситуация да успява да диктува дневния ни ред!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    До коментар [#] от "":

    Поредният двуметров локум, целящ защитата на БСП. Аз не вярвам да има идиоти, които още не са прозрели че БСП е статукво от глава до пети, но за сметка на това те не престават да ни го напомнят.

    ДПС за пореден път си активира слугите от червен и син спектър, за да защити интересите на мафията, която изградиха.

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1

    Чакам статия как ИТН, мутрите на Манолова и ДБ се договориха днес ДПС И БСП да им осигурят кворум като от дневния ред ОТПАДАТ точките за създаване комисия за Росенец и намаляване субсидията на 1 лев. Искат да гласуват ИК и готвят голяма манипулация на следващите избори. Започват да излизат социологически пручвания тиражирани от БТВ, че Трифонов вече е на 1% зад ГЕРБ. Божков вече явно без да се крие пиши постове, че Българско лято идва в новия парламент. Този народ, глух ли е, сляп ли е!

    Нередност?
Нов коментар