БСП реши да не рискува с мандата, вече няма друг вариант освен предсрочни избори

Следващият парламентарен вот най-вероятно ще се проведе на 11 юли

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

БСП ще върне третия мандат за съставяне на правителство в момента, в който президентът Румен Радев им го връчи на 5 май, стана ясно след закрит пленум на Националния съвет на левицата в събота. С това ще се изчерпи конституционната процедура за съставяне на правителство и след третия неуспешен опит ще трябва да бъдат свикани нови парламентарни избори.

На пресконференция на "Позитано" 20 председателят на БСП Корнелия Нинова заяви, че за връщането на мандата са гласували 108 членове на НС с петима въздържали се.

По време на пленума социалистите са обсъдили три възможности

  • съставяне на самостоятелно правителство;
  • предлагане на експертно правителство;
  • приемане на мандата с цел бавене в рамките на разрешената по конституция процедура, за да работи парламентът малко по-дълго.

В крайна сметка са стигнали до заключението, че всички други варианти освен незабавно връщане на мандата са невъзможни за левицата.

Това означава, че повторните избори вече са абсолютно сигурни и ще се състоят през юли. През това време президентът Радев ще трябва да разпусне парламента и да свика служебно правителство. Според Нинова отговорността за предстоящите предсрочни избори е на "новите политически субекти" в парламента.

Невъзможна задача

"Трите нови политически партии в Народното събрание показаха политическа незрялост и липса на култура за политически диалог. Всеки е срещу всеки. Не можаха да избягат от егото си и да се обединим за онези неща, които ни събират, а не тези, които ни разделят", заяви пред журналисти на "Позитано" Корнелия Нинова. Тя напомни, че БСП е предложила подкрепа по политики за мандата на "Има такъв народ", която е отхвърлена, както и че "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" отхвърлиха възможността да подкрепят правителство на БСП, когато стана ясно, че третият мандат ще бъде връчен на левицата. Това прави реализацията на мандат със самостоятелно правителство на БСП невъзможна.

Вторият вариант, който Националният съвет е обсъдил и отхвърлил, е да предложи експертно правителство и да започне консултации с приемливите за БСП политически сили (без ГЕРБ или ДПС) въпреки вече обявените им нагласи към левицата. Нинова посочи, че подобен ход крие рискове. "Подобно експертно правителство, внесено в парламента, може да бъде подкрепено открито от ГЕРБ и скрито от ДПС. То би отговаряло на старите намерения на ДПС за програмен кабинет, но това за нас е абсолютно неприемливо. Няма как да борим модела и да го приемаме, правейки го заедно с модела", добави лидерът на БСП.

Третият отхвърлен вариант е бил БСП да започне консултации по мандата, за да печели време за парламента да вземе важни решения. Според нея обаче сегашният парламент приема нетрайно и некачествено законодателство, като Нинова даде за пример новия Изборен кодекс, а социално-икономическите въпроси и актуализацията на бюджета и пенсиите, които интересуват БСП, са останали извън дневния ред на този парламент.

Очакван ход

"Вземането на мандат и губенето на време в опит да се състави едно невъзможно правителство постига само едно - продължава управлението на правителството на Бойко Борисов. Всеки загубен ден в такива опити означава, че той остава на власт", посочи Нинова.

Ходът на Нинова е очакван, като още от седмицата след изборите преобладаващото мнение в левицата е, че партията няма друг избор, освен да върне третия мандат, особено с 43 депутати и най-ниския си изборен резултат някога. От друга страна, очакването на ръководството на левицата е, че при историческия си минимум сега на следващите избори партията може само да увеличи резултата си. Изпълнителното бюро в оставка на БСП също е подкрепило идеята за незабавно връщане на мандата.

Вътрешен дебат в партията през последните седмици беше дали БСП трябва веднага да върне мандата, или да се опита поне да представи състав на правителство, за да покаже на избирателите, че има експертния капацитет за управление и по този начин допълнително да се разграничи от "Има такъв народ".

Всичко е в ръцете на президента

Решението на Националния съвет на БСП днес прави предсрочните избори през юли сигурни. Като БСП върне мандата на 5 май, ще даде шанс на президента Румен Радев "да поеме управлението на страната", смята Нинова. Радев ще трябва да назначи служебно правителство, да разпусне парламента и да насрочи нови избори, които ще се случат през юли. На този парламент най-вероятно му остават само още две заседания - на 5 и на 7 май. По конституция избори за ново Народно събрание се произвеждат най-късно до два месеца след прекратяване на пълномощията на предишното, което би означавало избори на 4 или 11 юли, в зависимост от това кога президентът издаде указа за разпускане на сегашния парламент. Според различни източници по-вероятната дата е 11 юли.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    А хаирлия да е - в следващия парламент с по малко от 40 ...

    Нередност?
  • 4
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Приетият „Валутен борд“ запази неправилна защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на парите. Паричната грешка създаде зависимост: колкото повече се работи за национален икономически растеж – толкова повече възникват щети. (Пример: Наличието на тази грешка е съществената причина за политическия провал на правителството на ГЕРБ.)
    При всякаква организация на избори, неправилната защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на парите подсигурява щети и политически провал на правителството.
    За устойчив успех на правителството на Република България е необходима подобрена защита срещу щети от липса на пълна икономическа стойност на левовете.

    Защо Република България е със съдбовна грешка при употреба на пари?

    Нередност?
Нов коментар