Старозагорската "Г-8", обвинена в картел при земите: Това са долни лъжи

Управителят на зърнения кооператив Георги Калинчев обяви пред "Капитал", че ще бъде заведено дело за клевета

   ©  Министерство на земеделието
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В понеделник един от най-големите зърнопроизводители в България - Павел Стоименов, обяви шокиращо в парламентарната комисия по ревизия, че съществува картелна група "Г-8" в Стара Загора, която години наред поддържа изкуствено ниски цени на земеделската земя и рентите в региона и която по думите му е под ръководството на съсобственика на дружеството "Градус" Иван Ангелов. В думите му имаше обвинения с откровено криминални елементи: сплашване с олово, палежи на имущество и кражби на фирми за "несъобразяващите" се с "техните правила". Изявлението идва само няколко дни след разказа на друг зърнопроизводител - Светослав Илчовски, в същата комисия за фиктивни сделки преди излизане на борсата, политическа корупция, рекет, търговия с влияние, в който бе намесено и името на премиера в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, а Ангелов бе посочен за основно действащо лице.

"Г-8" в Стара Загора е търговски кооператив в зърнения сектор, в който участват 11 местни земеделски производители (реално е дружество с ограничена отговорност с 11 съдружника, всеки държащ по 9.09% от капитала). Но Иван Ангелов и неговия брат и съдружник в "Градус" Лука Ангелов не са сред тях. Компанията има приходи 19.1 млн. лв. за 2019 г. (което е силен скок спрямо предходната година, когато приходите са малко под 11 млн. лв.) и е завършил годината на загуба 86 хил. лв. В дружеството има само петима осигурени служители, а по баланс то не притежава земи, като вероятно обработваните площи са или под аренда или са в компании на съдружниците.

По повод изявленията на Стоименов "Капитал" се свърза с управителя на "Г-8" Георги Калинчев, който е и председател на земеделската кооперация "Единство" в радневското село Сърнево, която се занимава с производство на зърнени и маслодайни култури.

С какво се занимава дружеството "Г-8"?

- Създадено е да бъде кооператив, но е чисто търговско дружество. Искахме да създадем кооператив като в западните страни - например във Франция, за да можем да затворим цикъла около нас и всичко да бъде на европейски ниво. Но не се получи, чисто търговско дружество е. Участваме 11 съдружника, създадено е преди 11 години, излизаме си на пазара със стоката, която произвеждаме, търсим си по-висока цена на продукцията. Абсолютно нищо не нарушаваме - нито закони, нито каквото и да е било.

Имате ли отношения с Иван Ангелов от "Градус" или с неговия брат Лука Ангелов?

- Не. Чисто търговски може би сме правили сделки в началото преди години, но нямаме отношения.

На заседанието в парламента вчера бе изнесена информация, че имате картелни отношения при цените на земята и рентите в Старозагорско.

- Това са долни лъжи по наш адрес, може би целят удрянето на г-н Иван Ангелов, нямам идея. Нямам идея защо замесват нашето дружество в този скандал. Може да се провери с кого търгуваме, как търгуваме, не е нещо, което е скрито. Има следи, документи, които във всеки един момент могат да се проверят.

Тоест отричате, че съдружниците в "Г-8", Иван Ангелов или друг представител на "Градус" сте договаряли цени на земи и ренти в региона?

- Няма как да договаряме, особено пък цени на ренти. Няма как това да стане. Цените на рентите са си пазарни, всеки си определя в стопанството какво е произвел, какъв процент рента дава и така нататък. Няма как да договаряме и точно пък с Иван Ангелов.

По-ниски ли са цените на земята и рентите в Старозагорско от другите области в страната?

- Не смятам, че са по-ниски. Спрямо Добруджа не можем да се сравним, там ако, примерно казвам, се произвежда тон и 200 килограма царевица, при нас при неполивни условия получаваме от 300 до 500 килограма, разликата е сериозна. Също и ненапразно Добруджа се казва "житницата на България", друга е природата там. Последните 2-3 години при нас условията бяха тежки откъм суша, но не сме ощетили нашите арендодатели и собствениците на земеделските земи, които обработваме, с ренти.

Участвали ли сте в палежи, заплахи или друга саморазправа с конкуренти, включително г-н Стоименов?

- Никога. Категорично не.

Имате ли информация за такива случаи в Старозагорска област?

- Не, не. Нямаме такава информация и не сме участвали.

Ще предприемете ли нещо по повод на изнесената информация в парламента?

- Дружеството ще вземе решение на събрание, най-вероятно ще има опровержение към медиите, защото засегнаха много дружеството като цяло. Ще си заведем дело и по съответния ред за клевета и нанасяне на морални щети срещу г-н Стоименов.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 4

    Ех бе , ударихте ги малко и взеха да вията като гладни вълци. Ама не са само те. Да се позадълбаят да видят, г-н Халил Летифоф какви ги върши, там също има какво да излезе на бяла светлина. Преовзвачите от област Стара Загора също има какво да признават пред обществото.

    Нередност?
  • 2
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    До коментар [#1] от " Dimitar Mihaylov ":
    Явно имате някаква вътрешна информация, г-н Михайлов - и за Летифоф, и за превозвачите. Споделете я, иначе надали ще се разбере нещо повече по медиите.

    Нередност?
  • 3
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател

    До коментар [#] от "":

    Информация от медии нямам, който иска да разбере дали това е така много лесно може да го провери. А и ако тръгне да го проверява, ще разбере още куп други неща, които публично се дискутират, хората не ги е страх, чувстват се богопомазани и недосегаеми. Като Ви стане ясна цялата картина на региона нищо чудно да Ви видя на Т-2.

    Нередност?
  • 4
    chitatelsz avatar :-|
    Читател
    • - 1

    До коментар [#3] от "Наблюдател ":
    Благодаря Ви за коментара, колега, но все пак бягате от конкретиката. А тя е важна. Споделете Вие каква информация имате по тези въпроси и до какви изводи сте стигнал. Колкото до Т-2 - предполагам това е модел танк. Гражданска война ли да очакваме?

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Oще разкрития:
    https://bird.bg/gradus-50000/
    Полицай с 50 000 лв. подкуп за прикриване на измами с ДДС на “Градус”

    Нередност?
  • 6
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 1

    Иван Грудев Филипов е бивш полицай, задържан през 2010 г. за подкуп на служител на БОП в Стара Загора. Филипов предложил 50 000 лв. на антимафиота, за да замете данни за извършени престъпления по проверките, които води по отношение на фирмите „Градус“ с номера от 1 до 7 и „Бисер Олива“ АД. Дружествата до едно са свързани с братята Лука и Иван Ангелови – заедно и по отделно. През 2017 г. Филипов е осъден на първа инстанция. Ангелови се явяват по делото като свидетели, тъй като не са намерени доказателства, че са поръчители на престъплението. Излиза едва ли не, че полицаят на своя глава решил да даде 50 бона подкуп, за да спаси Ангелови. И ги спасил. Проверките за точене на ДДС от фирмите на Ангелови чрез фиктивен износ за Румъния ощетил хазната с 10 милиона лева ДДС са успешно заметени.
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10159962050576189

    Нередност?
  • 7
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател

    До коментар [#] от "":

    Терминал - 2

    Нередност?
  • 8
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател

    До коментар [#] от "":

    Потърсете още малко да видите , кои други лежаха по арестите и затворите в същата връзка. Някой друг месец , че да не е съвсем нагло, все пак някой трябва да "избърше пода след мръсотията".

    Нередност?
Нов коментар