🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой е новият столичен зам.-кмет по културата Мирослав Боршош

След като беше политически лидер, продуцент и издател, Боршош стана директор на НДК и наскоро беше оправдан от съда по обвинения за безстопанственост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След слабите резултати на парламентарните избори в столицата ГЕРБ реши да се подложи на "пластична операция". Днес се случиха две рокади, които пряко засягат града.

Първо, кметът Йорданка Фандъкова бе освободена от поста на заместник-председател на партията с единодушно решение на членовете. А после от общината обявиха кой ще бъде новият зам.-кмет по културата и образованието.

Изборът на Мирослав Боршош, бивш директор на Националния дворец на културата, не е толкова изненадващ, предвид че преди близо две седмици общината бързо "освободи" дългогодишния зам.-кмет Тодор Чобанов без убедителни причини. Преди месец името на Боршош пък беше припомнено от медиите, след като беше оправдан от Софийския градски съд по обвиненията за безстопанственост, което на практика даде зелена светлина за продължението на кариерата му.

"Капитал" направи няколко опита да се свърже с Боршош, за да разбере на какво се дължи решението му да приеме новия пост, както и какви приоритети и цели си поставя да следва, но той не отвърна на обажданията.

Все още не са излезли и мотивите на съдията Стефан Милев, с които отсъжда, че Боршош е невинен по обвиненията в безстопанственост по множество сделки. Милев само коментира лаконично и твърдо в залата, че те са били толкова несъстоятелни, че си е загубил времето да ги изследва. "По-добре да замълчим от уважение към правото", заяви той.

Пред 2005 г. Боршош участва в инициативния комитет по издигането на Бойко Борисов за кмет на София на частичните кметски избори.

Eто защо да припомним нещата, които са известни - какво оставя Чобанов и откъде идва Боршош.

Завещанието на Чобанов

През последните години свършеното от общината в сферата на културата и образованието не е кой знае колко много.

На първо място, без решение седи проблемът с липсата на места в общински детски градини и училища. В края на миналата година общината обяви, че започва ударно строителство на нови сгради и разширяването на стари с финансова помощ от държавата, като сега, изглежда, Боршош ще отговаря за това доколко обещаното ще се изпълнява. А заявката е доста амбициозна - кметът заяви, че до 2023 г. ще бъдат открити 287 нови групи в яслите и детските градини.

Бъдещето на емблематичните за София сгради на Централната минерална баня, както и тези на баните в "Овча купел" и "Горна баня" също е висящо от години просто защото липсва политическа смелост или активност. В края на април кметът Фандъкова посочи, че именно забавянето им е една от причините за отстраняването на Чобанов. "Трябва ни човек, който да работи по-активно", каза тогава тя.

Друг проблем в сферата е, че десетки сгради с архитектурна стойност все още нямат статут за паметници и това позволява надстрояването или събарянето им. Тук Боршош ще има "надзираващ" - независимият общински съветник Борис Бонев, основател на гражданската организация "Спаси София", който е скептичен към новото назначение.

"Изключително важно е да имаме такъв зам.-кмет, който да се бори с устройствените планове, които позволяват на мястото на сгради от местно значение и с архитектурна стойност да изникват блокове. Аз не съм чул г-н Боршош някога да е изявявал позиция за опазване на културното наследство, единствено помня, че направи безобразни промени със смяната на материалите на НДК, без да зачита архитектурната стойност", коментира за "Капитал" Бонев.

Притеснението му е, че Боршош няма опит в сферата. "Предвид сериозните проблеми в ресора трябваше да бъде избран безспорен професионалист, на който гилдиите да имат доверие. Нямам практиката да коментирам съдебни решения, но смятам, че в ситуацията, която се намираме, важни сектори като култура и образование да бъдат управлявани с хора с безспорно добра репутация. В тази връзка не смятам, че подходящата личност е човек, който е съден по множество обвинения, независимо че е оправдан и независимо от качествата му", коментира още той.

Актьорът Веселин Калановски, който е общински съветник от "Демократична България", обаче заяви, че желае "на добър час" на Боршош и ще съди по делата му, като встъпи в длъжност, а не по личността му. "Като актьор бих коментирал, че Боршош има доказан афинитет към сферата на културата, но като общински съветник нямам доверите на нито едно назначение на кмета Йорданка Фандъкова. При така създадената конюнктура Боршош извън своите интелектуални качества ще трябва да се впише в една порочна схема. А в такива случаи става трудно да излезеш от калъпа", коментира за "Капитал" Калановски, който посочи, че оценява направеното от Боршош в сферата, с театър "Азарян" и НДК.

Кой все пак е Мирослав Боршош?

Новият зам.-кмет на София е наполовина унгарец. Живял е в Унгария известно време, а после се връща в България, където завършва висшето си образование - специалност "Културология" в Софийския университет.

  • В политиката

Кариерата му първоначално е свързана със СДС и времето, когато синята партия е била на власт. През 1997 г., когато Надежда Нейнски (тогава Михайлова) е министър на външните работи в правителството на Иван Костов, той постъпва на работа в екипа ѝ като специалист в управление "Информация". А впоследствие става и парламентарен секретар на външното ведомство. След като СДС губи властта през 2001 г. от НДСВ, Боршош е избран за лидер на младежката организация на СДС.

Пред 2005 г. участва в инициативния комитет по издигането на Бойко Борисов за кмет на София на частичните кметски избори.

  • Медиите

Той прекратява партийната си дейност, след като влиза в управлението вестник "Новинар", който се счита близък до някогашния спорен председател на общинския съвет Антоан Николов. Две години (между 2005 и 2007 г.) Боршош дели собствеността в акционерното дружество "Новинар медия" поравно с Любен Дилов-син, бившият лидер на "Гергьовден" и кандидат-депутат от ГЕРБ на парламентарните избори тази година. През 2007 г. Боршош обаче решава да се раздели с "Новинар" и се оттегля от поста главен редактор, след като прехвърля дела си в ИПК "Родина" на управляваната от семейството на Делян Пеевски "Нова българска медийна група". До юни 2009 г. Боршош е собственик и на сайта "Всеки ден". После едноличен собственик на капитала става "Всеки ден медия" ЕАД, за което дружество също се твърдеше, че е в сферата на влияние на Делян Пеевски.

  • Продуцентството

Преди да се занимава с медии, Боршош управлява продуцентската си компания "Артишок". Миналата година тя организира десетото издание на "София моно 2020", а през 2018 г. - събитието по повод 70-годишнината на сцена на актрисата Стоянка Мутафова на сцена. Продуцентската къща е продуцирала много от хитовите моноспектакли на българската театрална сцена - на Камен Донев, Мариус Куркински, Мая Новоселска, Мариан Вълев.

  • НДК

Мирослав Боршош беше назначен в края на 2014 г. за директор на Националния дворец на културата и беше изпълнителен член на съвета на директорите. За председател на борда беше избран Валентин Кръстев, който беше обвинен, че принудил свои подчинени да подпишат протокол за обществена поръчка, в който да занижат оценка на един от участниците и да завишат на друг.

Проблемите за Боршош настъпиха след скандал около мащабния ремонт на НДК заради българското председателство на Съвета на Европейския съюз през първата половина на 2018 година. Впоследствие той беше отстранен от поста от министър Лиляна Павлова, която по това време беше принципал на управляваното от него търговско дружество, и подведен под отговорност заради нецелево разходване на пари - обвинение, по което наскоро беше оправдан.