🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: ГЕРБ мълчи през зъби за "Автомагистрали", последен работен на парламента

И още: Социалистите се разделиха за участие в служебното правителство, Борисов стяга редиците на партията преди изборите

Първият истински работен ден след дългата майска ваканционна серия очаквано се оказа наситен с политически активности. Днес беше финалният акорд от работата на 45-ото Народно събрание, чийто мандат продължи по-малко от месец и който не успя да излъчи ново политическо мнозинство. С него приключва работата и на настоящото правителство в оставка, оглавявано от Бойко Борисов. От утре лидерът на ГЕРБ вече няма да е министър-председател, като неговото място ще заеме назначен от президента служебен премиер - най-вероятно бригадният генерал от резерва и бивш служебен военен министър Стефан Янев. Основната задача на служебното правителство ще е организирането на следващите парламентарни избори през юли, но политическите очаквания към него ще са и за обективен преглед и ревизия на спорните решения, завещани от Борисов и неговото обкръжение.

В очакване на новите политически турбуленции различните партии започнаха да стягат своите редици. ГЕРБ обявиха, че утре ще направят промени в ръководството на партията, като от т.нар. Изпълнителна комисия се очакват да отпаднат много знакови фигури, включително зам.-председателите Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, които са съответно кметове на София и Бургас. Според други източници Фандъкова може да запази поста, но да не бъде номинирана на следващите местни избори.

За консолидация се заговори и в патриотичния политически спектър, като за евентуално обединение намекнаха ВМРО, НФСБ и партията КОД на Петър Москов, които не успяха да влязат в парламента самостоятелно на последните избори.

В лявото пространство пък явно текат тихи противоречия под повърхността: 168 социалисти, включително и знакови фигури за БСП, излязоха с официален призив в подкрепа на евентуално участие на партийни членове в служебния кабинет на президента. Тази позиция контрастира с гледната точка на червения лидер Корнелия Нинова, която е против подобен ход. За капак на всичко бившият председател на БСП от близкото минало Жан Виденов, който докара страната до хиперинфлация, обяви днес, че ще участва в сформирането на нова партия на име "Лявата алтернатива".

ОЩЕ НОВИНИ ОТ ДЕНЯ

Иво Прокопиев, Трайчо Трайков и Симеон Дянков са окончателно оправдани за ЕВН

С окончателна оправдателна присъда завършва делото срещу издателя на "Капитал" Иво Прокопиев и бившите министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, заведено заради продажбата на миноритарния държавен дял в електроразпределителното дружество ЕВН през 2011 г. Причината е, че прокуратурата не е обжалвала второинстанционното решение на Апелативния специализиран съд, като срокът за това е изтекъл преди седмица, съобщава юридическото издание "Де факто". Тримата бяха оправдани на 28 юни миналата година от Специализирания съд, според който сделката не само не е нанесла щети на държавната хазна, но дори не направена на цена над пазарната стойност. На 19 април апелативната инстанция потвърди невинността на подсъдимите поради липса на доказателства за извършени престъпления. Въпреки това обаче комисията КПКОНПИ използва делото, за да наложи запор върху имуществото на Прокопиев независимо от недоказаните прокурорски обвинения.

ГЕРБ мълчи в парламента за милиардите на "Автомагистрали"

Днес беше и последният ден от работата на временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. На заключителното ѝ заседание най-накрая беше изслушан и регионалният министър Петя Аврамова, която обаче де факто не предостави исканата информация за работата на държавния мастодонт "Автомагистрали", който разпределя абсолютно безконтролно над четири милиарда лева от парите за пътно строителство и ремонти. Аргументът: данните са с огромен обем от порядъка на 1 милион и 200 хиляди страници. Според председателя на комисията Мая Манолова исканата информация не е изпратена също така от две други държавни мегаструктури - "Булгартрансгаз" и Българска банка за развитие (ББР). Въпреки това парламентарната комисия ще изпрати до контролните органи, държавното обвинение и европейската прокуратура всички материали, които е събрала, включително скандалните откровения на зърнопроизводителя Светослав Илчовски и неговия конкурент от холдинг "Градус" Иван Ангелов. Днес също така подсъдимият бизнесмен Миню Стайков, за когото Илчовски твърди, че е заснет на клип с издевателства в ареста, индиректно отрече да му се е случвало нещо подобно с енигматичната реплика "нямам сестра". След това обаче той продължи, че "все някой има сестра", явно намеквайки, че подобно видео, но с друг участник, най-вероятно съществува.

Икономистът Владимир Каролев е в "Пирогов" с опасност за живота след падането със сноуборд в Пирин

Икономистът Владимир Каролев, който бе открит в много тежко състояние в Пирин през нощта срещу понеделник след падане със сноуборд, днес бе преместен в столичната болница "Пирогов" в стабилно състояние, но все още има опасност за живота му, каза директорът болницата проф. Асен Балтов. Каролев е със счупен таз, черепно-мозъчна травма и още контузии, а състоянието му все още е остро и не позволява оперативна намеса. Каролев изчезна в неделя, докато е карал сноуборд в планината, и бе обявен за издирване следобеда. Открит е малко след полунощ от спасителите до Тодорин връх и е свален на ръце до подножието на планината.

Случаят отново повдигна наболелия въпрос за липсата на медицински хеликоптер в България, след като "Хели ер" продаде и втората си машина през 2019 г. В края на същата година кабинетът обяви, че ще купи поне един спасителен хеликоптер с евросредства, но и до момента това не е факт.

Бетина Жотева ще оглавява СЕМ още година

Съветът за електронни медии (СЕМ) преизбра днес Бетина Жотева за председател на регулаторния орган. Решението е взето с 4 гласа "за" и един "въздържал се". По принцип мандатът на председателя е една година и може да бъде удължаван след ново гласуване на всички членове. Преди година Жотева смени на този пост София Владимирова, която беше назначена в регулатора от парламентарната квота с гласовете на ГЕРБ. Мандатът на членовете на СЕМ е шест години, като трима от тях се назначават от Народното събрание, а двама - от президента. Парламентът излъчва нови представители на всеки две години, а държавния глава - на всеки три.

ЧИСЛО НА ДЕНЯ

4000

долара надмина за пръв път цената на етера, която е втората по капитализация дигитална валута след биткойна. Инвеститорите продължават да залагат на новите й възможни приложения. Котировките достигнаха 4150 долара, преди леко да се понижат. От началото на годината етерът е поскъпнал над пет пъти, а пазарната му капитализация достигна 472 млрд. долара.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Кит заседна в Темза

Спасители в Лондон оказаха помощ на кит, заседнал в Темза. Китът, дълъг три-четири метра, заседна в поречието на реката в чертите на града. Той ще бъде прегледан от ветеринар, преди да бъде пуснат на свобода.

КОРОНА НОВИНИТЕ НАКРАТКО

Нов двуцифрен спад на случаите (-35%) на коронавирус на седмична база отчитат официалните данни за неделя. Те са 241 за последното денонощие при направени 5853 теста, т.е. малко над 4% позитивни тестове, което е най-ниския дял от месеци. Доста по-бавно спада броят на хоспитализациите обаче. В болници се лекуват малко под 6000 души, като 562 от тях са в интензивни отделения. Починали са 27 души, което е намаление с около 25% на седмична база. Поставените ваксини за последното денонощие са около 5600. Днес пристигна доставка от над 273 хил. дози от ваксината на Pfizer и е подновена ваксинацията на записаните през електронния регистър. Ще останат отворени и зелените коридори, които работеха през празничните дни.

Шестокласниците и единайсетокласниците се връщат към присъствено обучение от днес поне до края на месеца. До края на тази седмица заедно с тях продължават да учат в клас и учениците от 5, 9 и 12 клас. Зрелостниците завършват на 14 май. Следващата седмица ще има нова ротация. След нея 5 и 9 клас преминават онлайн, а в класните стаи се връщат учениците от 7, 8 и 10 клас. Най-малките - до 4 клас, продължават да учат присъствено.

България ще се включи в петък в европейското тестване на системата за цифрово зелено удостоверение, което ЕС се готви да въведе от лятото, за да улесни пътуването в Европа. Това съобщава "Дневник". Осемнайсет европейски държави и Исландия, която е член на Шенген, ще проведат изпитвания на системата за връзка с общия сървър през следващите две седмици, като "българският ден" е на 14 май. Изпитванията ще включват обмяна на кодове за удостоверение на автентичността на сертификатите, възможност за свързване с общия европейски сървър и съвместимост на данните.

Пътниците, завършили пълен курс на ваксинация с коронавирусни ваксини, одобрени от Европейската агенция по лекарствата и "Спутник V", ще могат да влизат в Кипър от 10 май без сертификат за преминат диагностичен тест за коронавирус, са решили властите на островната държава.

По време на традиционното поклонение хадж в Мека ( между 17 и 22 юли) и умра (през цялото останало време) ще действат специални мерки за борба с коронавируса, съобщи официалната саудитска новинарска агенция. Все още не са известни подробности, но известно за момента е, че всички поклонници, участващи в хаджа, ще трябва да са ваксинирани, а всички чужденци, влизащи в Саудитска Арабия за умра, ще трябва да имат медицинска застраховка, която да покрива и лечение от коронавирус.

В Тунис днес влезе в сила едноседмичен локдаун до 16 май, който обхваща и празника Ейд ал Фитр (Рамазан байрам). Мярката се въвежда в момент, когато болниците едва се справят с ръста в броя на заразените. Туниските власти предупредиха за опасност от срив на здравната система.

Англия продължава да отменя ковид ограничения от 17 май благодарение на добрите данни при заразените и ваксинираните. Само двама души са починали от ковид през изминалите 24 часа, а случаите за денонощие са 1700. Великобритания постепенно разхлабва рестрикциите, като сега хората ще могат отново да се срещат на закрито (до 6 души или 2 домакинства), вкл. в заведения, отварят развлекателни обекти, хотели и спортни съоръжения, ще има и разхлабване на правилата за пътуване в чужбина.