НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Капанът на Слави

По-важните теми, които ще намерите в новия брой на "Капитал"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Лъвът лесно влиза в капана, а лисицата е безсилна пред вълка. От лисицата владетелят ще научи да подушва капаните, а от лъва - да не се бои от вълците." Този съвет на Макиавели все още не е стигнал до политика Слави Трифонов. Веднага след изборите той побърза да изреве като лъв, без да види, че липсата на политическа хитрост го вкара в капан, от който ще му е трудно да излезе без щети.

Идеята шоуменът да обяви проектосъстав на правителство броени часове след края на изборния ден в началото изглеждаше като добър ход за него. Така той иззе инициативата още преди обявяването на официалните резултати и зададе тона на политическите разговори през цялата седмица. Нататък обаче започва трудното.

С начина, по който обяви предложението си за правителство, Слави Трифонов отблъсна рязко двете формации, за които различни представители на "Има такъв народ" бяха казвали, че са техни естествени съюзници - "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!". На трите формации наистина не им достигат седем гласа за мнозинство, но намирането им изглежда по-лесно, отколкото на липсващите близо 80 за самостоятелно правителство на "Има такъв народ". Задачата стана още по-трудна и от това, че БСП ясно каза, че няма да подкрепи проекта на Слави Трифонов.

Така подкрепата за предложения кабинет се свежда до ГЕРБ и ДПС. Бойко Борисов първо каза, че няма да го подкрепи, после, че протяга ръка за преговори. Какво ще стане в парламента засега не може да се каже, но краткосрочно това са двете партии, които имат изгода то да се случи. Така няма да има служебно правителство и ще бъде предотвратена коалиция за реформа в съдебната система и службите.

Както и да бъде маскирана евентуална прегръдка с тези две партии, това би нанесло тежки щети на "Има такъв народ". Първо не е ясно дали всички предложени за министри ще се съгласят да участват в подобен вариант. Освен хигиенни това създава и практически проблеми - без стабилно мнозинство в парламента не може да се свърши много работа. Освен това не е ясно и дали всички депутати от "Има такъв народ" биха подкрепили подобно правителство. В тази ситуация то би имало кратък живот и много ограничена власт. Това носи рискове за Слави Трифонов и хората около него в две посоки.

Управление заедно с ГЕРБ и ДПС - възможно най-ярките представители на политическото статукво, ще изглежда като предателство за избирателите на "Има такъв народ". Дори и да е само за шест, или даже три месеца, щетите могат да са унищожителни. И това не е всичко. Слави Трифонов стигна до този успех в политиката благодарение на успеха си в шоубизнеса. Това преливане обаче може да се случи и наобратно. Край в политиката, ще бъде и край в шоубизнеса. Избирателите са и зрители, които помнят и не прощават, ако някой ги подведе. За хората обаче по-важното е друго.

Управление с корупцията не може да пребори корупцията. Управление с превзетите служби няма да ги върне на хората. Управление с контролираната прокуратура няма да я освободи (вижте всичко по темата за Слави Трифонов тук).

Накратко, решението на големите проблеми пред България тази седмица изглежда по-трудно, а последствията от тях са в много посоки. В броя ще прочетете интервю с британския министър на експорта, който казва, че британският бизнес ще инвестира в България, когато се решат проблемите с корупцията и съдебната система - нагледен пример как те ни правят по-бедни.

Погледнато по-отгоре, случващото се сега е логично следствие от дългия политически (и не само) застой, в който беше затънала България. След него е съвсем очаквано да има период на по-големи турбуленции и нестабилност. През него ще има (всъщност вече има) правителства и парламенти с много кратки мандати. Политическото напрежение вече е и ще продължи да бъде високо. Това е нормално. Пробите и грешките ще продължат, докато не се намери по-стабилен баланс. Дотогава ще друса, но поне ще бъде интересно. Политиката се събуди.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 12

    От приказките на Николай Василев се разбра, че той не осъзнава че:
    Управление с корупцията не може да пребори корупцията.
    Управление с превзетите служби няма да ги върне на хората.
    Управление с контролираната прокуратура няма да я освободи
    Западният бизнес ще инвестира в България, когато се решат проблемите с корупцията и съдебната система

    Иначе ИТН потвъриха намеренията си за космонавтите 😧
    Но пък наградата Дарвин се печели от следното изказване на Тошко: "ИТН ще състави правителство без да се интересува от мнението на никого и ДБ и ИСМВ ще носят отговорност за предсрочните избори ако не гласуват за правителството" 😲

    Нередност?
  • 2
    b.manchev avatar :-|
    b.manchev
    • + 8

    Забрави за правилата. Ще променяме играта. Само ние ще сме важни. Може ли някой нещо да ни каже. Забрави за правилата ще променяме играта. Само ние ще сме важни. Кой може нещо да ни каже.

    От досегашните ултимативни действия на водача победител в изборите, по-скоро можем да очакваме поредна подмяна както досега, отколкото дългоочакваната промяна. Спасението е в нови избори още тази есен, а не в правителство, което да прекрати служебното такова. Нали демокрацията се утвърждава чрез избори, ...както и диктатурата между другото.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 7

    Капитал върти-суче и все го докарва, че ИТН са "призвани" да станат ракета-носител на Ицо Иванов към властта, защото човекът сам не може, пък много иска. Пак. И много неолиберални глашатаи проглушават ушите на публиката, че това е единствения ход на Станислав.

    Не е нярно!

    ИТН и продукт на натрупаната антисистемна енергия в населението - както срещу омазалите се във властта, така и срещу влязлата им в клинч опозиция (неотделима част, от която е и Дай, БГ) и така крепящи се взаимно.
    Всякакъв завой към системното и опитомяването на ИТН ще е катастрофално за Станислав и дружина. Ако там има някой достатъчно интелигентен, да им разкаже да им разкаже как изфъшка като мокра пиратка грандиозното испанско ляво движение Суидадос, когато отврати привържениците си и се разцепи заради коалирането със социалистите във властта.

    Слави нито има гръб, нито интелект да удържи тоталната преса на обединилата са насреща му система.

    Но пак е първата лястовичка, че ропотът срещу БГ политическата и партийна системи неминуемо ще изкристализира в ляво народно движение.
    Защото програмата на ИТН би трябвало да вклячва не само изчегъртване на Герб, а изчистване на Авгиевите обори на На БГ политическата система.

    Ако! Първата стъпка е направена.

    Нередност?
  • 4
    zyb18561487 avatar :-|
    Един вампир броди из Европа

    Отишъл славиту на пазара за правителства и рекъл, увийте ми две, ако стане нещо сакатлък. Пък те му рекли, днес имаме примоция, вземаш три, плащаш две.

    Нередност?
  • 5
    yez18383939 avatar :-|
    Pronto
    • - 3
    • + 2

    В началото номинация на Малкия Мук ме подразни. Но на пресконференция звучеше много добре и съжалих че го отстреляха толкова бързо “удобните идиоти” - Ицето Иванов и Мая М. Човекът предлага да се намалят данъците, приватизира ББР и намали администрацията. По-силни антикорупционни мерки- здраве му кажи - отнема финансовия ресурс на държавния Левитан, изпраща инструмента за евтини заеми, където му е мястото, и намаля гладните гърла в администрацията. За Ицето Иванов, Кирил Петков и левичарите в ДаБ реформата се състои да дойдат едни добри хора и ще се оправим - добрите хора в ББР ще финансират стартъпи с добри идеи, добрите съдии в съдебната система ще (само)избират добри съдии и всичко ще цъфне. В реалния свят и в частност нашата Родина това са красиви но плиткоумни приказки…

    Нередност?
Нов коментар