Втори опит: Кой кой е в проектокабинета на Слави Трифонов

ИТН представи предложението си за правителство, съставено основно от партийни лица, но шансовете да бъде одобрен засега не са големи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Има такъв народ" (ИТН) предлага правителство, съставено почти изцяло от партийни експерти, които партията на Слави Трифонов лансира през последните месеци през телевизията си и по време на двете предизборни кампании. Част от предложените за министри са за втори път в тази роля - те бяха включени и в проектосъстава, обявен с кандидат за премиер Николай Василев. То беше оттеглено, за да може по-лесно да се събере подкрепа в парламента. След развитията от последните дни обаче не е сигурно, че това ще се случи.

След размяна на публични декларации, статуси във Facebook и живи включвания, отношенията между ИТН и "Демократична България" (ДБ) са, меко казано, хладни. Част публичните изявление от ключовите фигури в "Изправи се БГ! Ние идваме!" след номинирането за премиер на Пламен Николов също не дават особени надежди, че те ще подкрепят проектокабинета. Преди изборите трите партии даваха много категорични сигнали, че ще обединят сили, за да предложат алтернатива на модела, по който беше управлявана България през последните 12 години - истинска борба с корупцията, сериозна реформа в съдебната система и ударно модернизиране на икономиката.

На срещата за представяне на проектосъстава на правителството в сряда от ДБ не присъства нито един от двамата съпредседатели на коалицията - Христо Иванов, или Атанас Атанасов. Това може да се разтълкува като знак, че няма особено затопляне в отношенията.

Няколко часа преди това лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му е взела решение да гласува против предложения от ИТН състав на правителство.

Това оставя Слави Трифонов с малко опции. Ако ДБ не подкрепи кабинета, гласовете от БСП и "Изправи се БГ! Ние идваме!" пак няма да са достатъчни - не достигат седем депутати за мнозинство от 121 човека. От тази ситуация може да се излезе само с помощта на ГЕРБ или ДПС. Ако 12 от техните депутати излязат от залата 114-те гласа ще са достатъчни.

Ако обаче Бойко Борисов не промени заявката си от днес и ако ДПС не излязат от залата, ИТН може да се надява само на подкрепата на "Демократична България". Дали обаче те ще могат да получат нужните им гаранции в оставащите им няколко дни на етапа изглежда малко вероятно.

Процедурата оттук нататък е кандидатът за премиер да върне проектосъстава на правителството на президента, който трябва да го внесе за одобрение в Народното събрание. На теория това може да стане още утре, или най-късно в петък. Така гласуването в парламента може да бъде или в петък, или през следващата седмица, докогато могат и да се водят разговори за подкрепа.

Ако те не бъдат успешни, ще започне нов етап от бурното политическо лято - размяна на обвинения кой ще бъде виновен за третите парламентарни избори тази година.

Министър на финансите: Пламен Данаилов

Пламен Данаилов е роден през 1980 г. Той е завършил "Финанси" и "Счетоводство и контрол" в УНСС. В последните два парламента е избран за народен представител от "Има такъв народ", като е един от авторите на икономическата програма на партията.

Според официалното му представяне има опит на управленски позиции в големи международни компании. Справка в регистрите показва, че е бил в мениджмънта на дружества, където инвеститор е "Рослин кепитъл партнърс" на Иво Евгениев и Спас Шопов. От 2009 г. до 2011 г. е главен финансов директор и прокурист на KAI Group, което обедини производителите на плочки "Хан Аспарух" и "Хан Омуртаг". Ръководи и някои дружества от групата. А по-късно през 2016 г. е в "Азира фууд холдинг", чрез което Иво Евгениев инвестира в хранителната компания "Кенар". Бил е още финансов мениджър на българското представителство на AstraZeneca UK и на Publicis Marc Group. В последните години развива собствен бизнес в сферата на финансовите консултации.

Пламен Данаилов е сертифициран оценител по: "Права на интелектуалната и индустриалната собственост и други фактически отношения", "Земеделски земи и трайни насаждения", "Търговски предприятия и вземания", "Машини и съоръжения". Той е председател на контролния съвет на Комисията на независимите оценители в България.

Данаилов е един от по-активните членове на "Има такъв народ" и вероятно този с най-ясен профил. Преди изборите през юли в интервю за bTV коментира, че делът на държавата в общото разпределение на средствата трябва да спадне от 43-45% от БВП сега на 38% в края на мандата. Други идеи на Данаилов са запазване на плоския данък, съчетан с минимален необлагаем доход, въвеждане на стъпки към семейно подоходно облагане и данъчни облекчения за фирмите при инвестиции в дълготрайни активи.

Интересна е позицията на Данаилов по отношение на влизането на България в еврозоната. Според него въпросът е "кога, а не дали", но отговорът със сигурност не е 2024 г., какъвто е текущият план. "Моята гледна точка е, че за да няма шок, икономиката трябва да е стигнала до средноевропейските нива, а ние сме на половината", коментира в началото на юли Данаилов, като добави, че БНБ трябва да започне широк обществен дебат по темата.

Министър на енергетиката: Александър Николов

През последните два месеца Николов беше може би най-активната част от служебното ръководство на енергийното министерство. Като заместник на Андрей Живков той реално имаше много повече медийни изяви, участваше реално в преработката на плана за възстановяване и реално беше движещата сила на някои от промените в сектора като несполучливата засега смяна на ръководството на БЕХ от преди седмица.

Като цяло обаче Александър Николов е малко известен в енергийните среди, тъй като е работил предимно в други сфери. Според официалната му биография притежава дълъг мениджърски опит в сферата на телекомуникациите - бил в "Глобул", финансите, инвестициите и капиталовите пазари ("Бенчмарк финанс" и "Сити кепитъл"). Преди да влезе в Министерството на енергетиката като служебен зам.-министър Николов беше управител на "Пейтех" ЕООД (в ликвидация), чийто едноличен собственик е Българо-американска кредитна банка.

Интересно е, че Слави Трифонов предлага за министър на енергетиката финансист в момента, в който секторът е на прага на най-голямата си реформа и в изключително тежко финансово състояние. Дали това ще е успешна стратегия предстои да видим.

Министър на регионалното развитие и благоустройството: Георги Георгиев

Това е един от малкото депутати на ИТН, които станаха известни в краткия живот на предишния парламент. Георгиев беше член на комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3" и като такъв даде гласност на сигнала за злоупотребите в Електроенергийния системен оператор. Насочването му към регионалното министерство може би е продиктувано от факта, че има собствена консултантска фирма, ръководеща проекти в областта на строителството, финансирани с публични и частни средства, включително и такива със средства от фондовете на ЕС.

Извън това Георгиев е ръководил екип, разработил методиката за изчисляване на "значително несъответствие" в областта на гражданската конфискация. Бил е главен секретар на Съюза за стопанска инициатива и член на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Завършил е ВВИСУ "Любен Каравелов" през 2000 г. Преподавал е там 5 години като асистент и старши асистент. Успоредно с това е защитил през 2005 г. дисертационен труд в областта на управление на инвестиционни строителни проекти. Участвал е в екипа към Министерство на финансите, въвел капиталово бюджетиране основано на проектен подход.

Министър на вътрешните работи: Петър Илиев

Петър Илиев беше номиниран за министър на правосъдието в първия състав за кабинет на "Има такъв народ", лансиран от Слави Трифонов, с премиер Николай Василев. Той е управляващ съдружник на адвокатско дружество "Илиев и партньори". Преподава конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски", където е завършил право с пълно отличие, се казва на сайта на кантората. Почетен консул е на Барбадос и ръководи консулството ѝ в България.

Сериозен интерес буди и един детайл от биографията на Илиев, който отсъства от сайта на кантората му, както и от този на СУ. Става въпрос за негов научен труд под заглавие "Компетенцията на Народното събрание", публикуван през 2015 г. от издателство "Нова звезда", като според увода това е "първото цялостно и завършено научно изследване" по темата. Обяснението защо Илиев е пропуснал такава значима творба от своето CV се крие във факта, че една значителна част от нея е "взаимствана" от докторската дисертация на доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в юридическия факултет на СУ. Няколко юристи от факултета сигнализираха "Капитал", че този случай на плагиатство е публична тайна сред състава на катедрата по конституционно право. Книгата липсва както в Националната библиотека, така и в библиотеката на СУ, според източници от книжния пазар Илиев изкупил повечето копия през 2016 г. След като във факултета се разразил скандалът с плагиатството. Всичко по темата четете тук

Илиев е автор на въпросите в референдума на Слави Трифонов от 2016 г., като колегите му от факултета отбелязват, че три от въпросите бяха съборени в КС като несъвместими с конституцията.

В периода 2017-2019 г. Илиев и кантората му са консултанти на БСП по правни (конституционни) въпроси, като това сътрудничество приключва след спиране субсидиите на партиите. През 2013 г. Илиев беше адвокат на депутата от БСП Иван Иванов по делото пред КС за прекратения му депутатски мандат поради несъвместимост.

Илиев е бил в борда на директорите на основаната от бившия собственик на Общинска банка Любомир Павлов "Краун Медия" до 2008 г., когато фирмата е купена от майката на Делян Пеевски - Ирена Кръстева, и започва да се финансира от фалиралата впоследствие КТБ.

Министър на правосъдието: Момчил Иванов

Великотърновският адвокат Момчил Иванов, отскоро - и народен представител от листата на "Има такъв народ" в 46-ото Народно събрание, е сравнително непознат в гилдията - дори за част от адвокатите във Велико Търново, а те са само 300 на брой. Момчил Иванов е 46-годишен, роден във Видин. Управляващ съдружник в Адвокатско дружество "Кунчев, Русев и партньори" във Велико Търново от 9 юли 2019 г. досега, преподава търговско право във Великотърновския университет "Св.св. Кирил и Методий", където е завършил право. В профила му във Фейсбук е записано, че е випуск 2019 г. и е учил там от 2015 до 2019 г., но не става ясно дали се е дипломирал като юрист на 43 години или тогава е защитил докторантура по гражданско и семейно право.

Иванов беше избран за депутат и в предишното 45-о Народно събрание от "Има такъв народ". И при двата избора е втори в листата за Търново.

За Момчил Иванов колеги от Велико Търново казват, че бил сдържан човек, а други юристи отбелязаха, че до момента не е изразявал публично граждански позиции, както и каквото и да е мнение по съдебната реформа. Един негов пост във Facebook от вчера говори за друг тип: "За първи път някой казва НЕ на соросоидните платени политици - майкопродавци. Реакцията е умопомрачителна. Срещу ПП "Има такъв народ" е активирана цялата гнусна паплач, която последните 30 г. постоянно точи държавните финанси под една или друга форма или схема! Тоя път няма да ви се получи! Ще удържим цялата тази злост в името на България и националният интерес!". Това е написал бъдещият правосъден министър в профила си. Изтри го час преди да бъде обявен съставът на проектокабинета.

Министър на здравеопазването: Силви Кирилов

Доц. Силви Кирилов беше един от двамата разпознаваеми експерти, избрани за депутати от ИТН в предишния и сегашния парламент и беше представен като кандидат от Слави Трифонов заедно с проф. Андрей Чорбанов от БАН и още двама лекари.

Доц. Кирилов е уролог, оглавявал няколко от най-големите болници в България - Александровска болница (от 2003 до 2006 г.) по времето на НДСВ, частните "Доверие" (2007-2008 г.) и "Уни хоспитал" - Панагюрище (2017-2018 г.)

В периода 2009 - 2013 г. доц. Кирилов е изпълнителен директор на агенцията по трансплантациите, откъдето е освободен от тогавашния здравен министър на ГЕРБ Десислава Атанасова заради ниския брой на трансплантации през 2012 г. Кирилов кандидатства за директор на Александровска болница през 2013 г., но тогава за такъв е избран Костадин Ангелов.

Доц. Кирилов продължава да лекува пациенти в Александровска, където преминава почти целия му професионален път от 1977 г.

Министър на външните работи: Ради Найденов

Още една номинация от проектокабинета на Николай Василев. Дипломат от кариерата, министър на външните работи в първото служебно правителство на Румен Радев през 2017 г., дългогодишен посланик в Австрия и Германия. Извънреден и пълномощен посланик в Швейцария. Така може накратко да се опише Найденов, който е учил "Международни отношения" в УНСС, специализирал в Германия, Франция и САЩ. Политическата му кариера обаче набира скорост още при правителството на Симеон Сакскобургготски, както и на много от останалите предложения за министри на Слави Трифонов. Ради Найденов е бил зам.-министър на отбраната от 2001-2002 г., а до 2005 г. е началник на кабинета на премиера Сакскобургготски.

Министър на транспорта: Гроздан Караджов

Гроздан Караджов е завършил Първа английска гимназия и право в Софийския университет. Специализирал е бизнес мениджмънт и комуникации в Токио, Япония. Професионалната си кариера започва в фондация "Отворено общество", където е бил програмен директор. От 2001 до 2004 година е изпълнителен директор на Фондация "Демокрация", която на практика издържаше едноименния вестник на Съюза на демократичните сили. Бил е главен секретар на Комитета по пощи и далекосъобщения, главен секретар на Министерство на транспорта и съобщенията и председател на Съвета на директорите на БТК. В периода 1998-2003 г. е член на Надзорния съвет на Българска пощенска банка и член на съвета на директорите на "Рила солюшънс", пише в биографичната справка в личния му сайт grozdankaradjov.bg. Народен представител е в 43-ото Народно събрание от Гражданския съвет на Реформаторския блок. Занимава се с консултантски бизнес в областта на телекомуникациите.

Министър на отбраната: Теодора Генчовска

Експерт по отбрана и въоръжени сили. Възпитаник на Военната академия. Генчовска има допълнителни квалификации в Германия, Италия, Великобритания и САЩ. Кариерата ѝ започва в Генералния щаб на Българската армия. Преминава през всички нива и достига до поста началник на отдел "НАТО и ЕС" в министерството на отбраната, като задълженията й включват изработка на експертни позиции и доклади за нужда на политическото ръководство на ведомството. В момента е главен експерт в президентството и е била член на координационното звено за реализацията на българското домакинство на инициативата "Три морета" в София. По време на кариерата си във военното министерство е била член на всички български делегации в последните срещи на върха на НАТО в Турция, Уелс, Полша и Белгия. Също така е била подчинена на настоящия служебен премиер Стефан Янев по време на работата му в МО. Ако бъде избрана за министър на отбраната, тя ще стане първата жена на този пост в България.

Министър на образованието: Велислава Петрова

В предишното предложение за кабинет тя беше номинирана за министър на здравеопазването. Учен, имунолог. Учила в университета в Бристол и университета в Кеймбридж. Получава докторска степен по "Биологични науки, вирусология и имунология". Старши мениджър в екипа по здравна политика в Глобалния алианс за ваксини и имунизации в Женева. Петрова патентова нов метод за генетичен анализ на имунната система, с който открива как вирусът на морбили предизвиква имунна амнезия. Нейното откритие е включено в 100-ти най-влиятелни научни трудове за 2019 година и е отразено в медии като BBC, Financial Times, Forbes, Time Magazine.

Министър на околната среда и водите: Силвия Бакърджиева

Според профила й в LinkedIn тя е работила на различни позиции в Брюксел от 2014 до август 2020, а преди това е бил в юридически консултант в Министерство на екологията. От лятото на миналата година става зам.-директор и юридически съветник на "Органик серт".

Министър на земеделието:Пламен Абровски

Той беше номинация и в предишния проектокабинет на "Има такъв народ". Юрист, депутат на ИТН в 45-тото Народно събрание и член на комисията за ревизия на кабинета "Борисов 3". Част от експертния екип на партията за сектор "Земеделие". Завършил е право в Югозападния университет. Бил е представител на земеделското министерство в Брюксел с ресор обща земеделска политика в периода от 2010 до 2015 г. През юни 2015 г. е назначен за директор на дирекция "Правни дейности и законодателство на Европейския съюз" в Министерството на земеделието. През 2016 г. служи като юрисконсулт към Българска агенция по безопасност на храните, а след това е назначен за главен сътрудник по "Управление на Европейски програми и проекти" в отдел "Оценка на проекти и договаряне", Главна дирекция "Оперативна програма околна среда". Главен секретар е на управителния съвет на Националния съюз на земеделските кооперации в България, чийто председател е бившият депутат от БСП и заместник-министър на земеделието в служебното правителство Явор Гечев.

Министерство на труда и социалната политика: Теодора Пенева

Според официалната й биография От 2017 г. работи в системата на БАН и придобива практически опит в стратегически изследвания на национално ниво, в разработката на държавни политики и национални секторни стратегии. Участва в екипа по проект "Изготвяне на национална стратегия в областта на енергетиката" в частите за потребление, пазар на труда и международен пазар. В секцията образование са посочени без детайли, степени и години следните специалности и университети: Икономика и управление по отрасли - енергетика, инфраструктура и публични услуги" в СУ "Св. Климент Охридски", "Управление на институциите за социална работа" в СУ "Св. Климент Охридски" и "Международна икономика" в Пекински университет. Има опит с управление на проекти, придобит в работата по социологически и секторни проучвания в Китай, пише още в биографията.

Министър на туризма:Ивайло Кожухаров

Хотелиер и депутат в 45-ото Народно събрание от листата на ИТН във Варна. Има бакалавърска и магистърска степен по "Туризъм" от Икономическия университет - Варна, както и магистърска степен по "Маркетинг" от УНСС. От 2003 до 2006 г. е рецепционист в курортното селище Албена, а от 2007 г. до 2009 г. е мениджър в търговското дружество, което управлява курорта. Между 2010 г. и 2020 г . последователно заема ръководни позиции във веригата "Тракийски хотелиери" и софийския хотел от веригата Best Western. През 2019 г. основава компанията за консултантски услуги в хотелиерския бранш Hotel Experts, а по настоящем е неин управител. Член е на УС на Българската асоциация на професионалистите в мениджмънта на хотели.

Министър на културата: Георги Султанов

Георги Султанов е оперен певец, тенор. Израснал в семейство на музиканти, артисти художници, внук е на актьора Петър Слабаков. Специализира се в пеенето, след като свири на цигулка, пиано и обой.

Завършва Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив при проф. Калина Жекова. Започва сценичната си кариера в Музикалния театър във Велико Търново през 1998 г. Продължава в операта в Бургас през 2003 г., където се изявява до 2020 г. и напуска заради лоши условия на работа. През 2006 г. дебютира в Националната опера и балет. Около Султанов няма политическа активност преди присъединяването му към "Има такъв народ" през 2021 г.

В участие в предаването на Тошко Йорданов "Студио Хъ" по телевизия ⅞ от 2 декември Султанов критикува досегашната дейност на Министерството на културата и малкото отделени средства: "Културата ни се превърна в кич, спортът в агресия, образованието в загуба на време."

Министър на спорта: Радостин Илиев

Председателят на правната комисия в краткия живот на предишния парламент е отново предложението за спортен министър. Близък приятел на сестрата на Слави Трифонов. Той активно участваше в промените на Изборни кодекс преди два месеца, с които се въведе машинното гласуване и бе разрешено да има повече секции в чужбина, но биографията му е свързана предимно със спорта. Той е бил адвокат във футболния ЦСКА при управлението на Александър Томов, но след това се е занимавал и с други спортни дела. Илиев е завършил право в Софийския университет.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 6

    Гроздан Караджов бе уличен от Теленор 2016 в корупционни практики - щипнал 5 млн. . Като разбраха, че няма да има последващи действия от прокуратурата / адвокат му беше Ина Лулчева/ ... бързо се отърваха от бизнеса си в БГ и го продадоха на Келнер...
    https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/05/09/2968117_grozdan_karadjov_e_purviiat_obiniaem_za_iztochvane_na/
    Виден крадорат...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 9

    Макар да няма никакво значение, но отговора на питанката: Ще мине ли това правителство?, се съдържа в отговорите на няколко въпроса:
    1. За кои парламентарни партии изборите наесен са нежелани?
    Според мен това са:
    а) Маиният сбирток, който на два пъти е санитарно близо до чертата;
    б) ДБ, които на 11 юли достигнаха пика на електоралния си подем и едва ли има откъде да превекат гласове;
    в) БСП, чиито връзки с организациите по места са силно пострадали от лидерските битки. От друга страна БСП има твърд електорат, който в най-лошия случай ще й гарантира отново 30-тина мандата. Фифти/фифти е.

    2. Кои парламентарни партии биха спечелил от едно правителство на ИТН тип Беров 2.0?
    Ами същите, които конструираха и него - ДПС и сините, които сега олицетворява баце.

    3. Може ли тези от т.1 и тези от т.2 да се договорят за някакви парламентарни ишерети?
    Естествено. Както са го правили винаги.

    4. Къде в тая далавера са ИТН?
    В ролята на полезния идиот.

    Не се съмнявам в добрите им намерения чрез създаването на асистемна формация да опитат да "възпитат" системните партии. По света така се прави - Суидадос в Испания, 5 звезди в Италия, партията на Меланшон във Франция, Левите на Вагенкнехт в Германия, та дори и Слуга на народа на Зеленский в Украйна. Тъжното е, че винаги - ама винаги! - системните партии "опитомяват" с власт лидерите на асистемните и така обезсмислят целия напън на повярвалите в чудото.
    Както Хаджигенов, Бабикян и Минеков по главите ни на площада влязоха във властта. Класика.
    Пазя си писмата, в които тогава ме молеха за експертиза по моите компетентности, която да влезе в "народната програма". Дръжки!

    Много безизходно е положението, пък и при това ниво на осмисляне на случващото се от населението (а и щом банкянецът не е поне в ареста) на нищо добро не бива да се надяваме с или без правителство на Станислав & сценаристите.

    Отново ни хвърлиха и захапахме гола кукичка.

    Всъщност грантаджийски медии (и Капитал начело) закачиха на нея виртуалната стръв, че имало било някакво "протестно" обединение от партии, които - аха! - да грабнат бленуваните 121 мандата в НС и всичко да тръгне по мед и масло.

    Видя се, че такова "обединение" не само няма, но и скандалите между виртуалните му участници са най-обсъжданите теми в държавата вече две седмици.

    Недъгави на ментално/културно/цивилазационно и пр. ниво хора могат да правят единствено недъгави неща - на ментално/културно/цивилазационно и пр. нива.
    Те това и правят.

    А на нас ни е отредена ролята на плебса: да седим на най-евтините редове в политическия амфитеатър, радвайки се на кеч спектакъла на арената, и да си дерем очите едни други, докато ония в ложите си пълнят шкафчетата.

    И сметките.
    За наша сметка.
    Докато сме заети с режисирания от тях спектакъл.

    Нередност?
  • 4
    sulio_parvi avatar :-P
    sulio_parvi
    • - 1
    • + 3

    Важното е, на народа ВИНАГИ да му е гадно, ама много гадно. Тъп народ това си заслужава.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Както изглежда, ИТН отново слагат на дневен ред идеята за мажоритарни избори

    Ако ГЕРБ ги подкрепи (както заявиха през април) то това бил инструмент с който ще държат в шах останалите партии в НС.

    Защото при мажоритарни избори групата на Мая оттича със сигурност, а БСП, ДПС и ДБ ще влязат в НС със силно редуциран състав. От тези трите най-застрашена е БСП защото електоратът и не е така силно локализиран като този на ДБ и ДПС

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 2

    Re: Николов

    Неминуемо е да се стигне до мажоритарни избори, ако ИТН оцелее в
    амплоато си на асистемна формация.

    Едва ли е необходимо тъкмо на вас да обяснявам, че асистемните (като контрапункт на системните партии) са за максимално пряко участие на суверена във всички форми на държавното управление, докато системните партии са адептите на представителната демокрация (избери мен и те представлявам, където е нужно).

    Всичко изговорено и направено до тук от ИТН говори в тази посока: референдума, машинното гласуване, падане ограничението за секции извън ЕС, прекия избор на кандидати за висши административни длъжности, намаляване на партийната субсидия, намаляването наполовина на депутатите, та ако щете и лицата, които се предлагат в първия и втория вариант на правителство - непартийни експерти.

    Задължително е да уточня, че изборите за НС през 2001 г, които се проведоха при смесена избирателна система и когато Герб спечели май 30 от 31 мандата, не бяха истински мажоритарни избори и в този смисъл не могат да бъдат база за размисъл. Мажоритарните й депутати просто бяха местни партийни бонзи, представени като мажоритарни и впоследствие гласуваха анблок заедно с пропорционалните й и нито един не се опълчи на диктата на баце. И както често казваше банкянецът: и магаре да сложа в листите, ще го изберат...

    Фактът, че системна партия предлага мажоритарен кандидат автоматично го прави партиен и нулира водещото при мажоритарните: качествата на личността на кандидата и неговите способности - експертни и морални - да прокара и отстои политики. Подчинят ли се те на партийната дисциплина, имаме просто наметната с друга рокля пропорционална система.

    В този смисъл ИТН като асистемна формация засега е най-близо до идеалния теоретичен вариант за мажоритарност.

    Естествено, че и системните партии ще се опитат да се възползват от предимствата на мажоритарната система. Системните Герб, ДПС, БСП, ДБ ще разчитат на твърдите си ядра, които изобщо не се интересуват в листите кой кой е и за какво се бори, а просто гласуват с номера на своята си партия. С което изкривяват смисъла на мажоритарната система.

    И последно: ако ИТН отстоят класическата мажоритарност на фона на партийната, каквато сме виждали досега, това ще е определен принос в развитието на демокрацията.
    Но за това трябва и по-образован, по-мислещ и по-непървосигнален електорат.
    В което всъщност е проблемът...

    Нередност?
Нов коментар