🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Ицо Хазарта влиза в политиката, МВФ очаква 4.4% ръст на икономиката догодина

И още: С нищожна преднина Борислав Михайлов остава начело на БФС; Според "Алфа рисърч" ГЕРБ печелят изборите, партията на Петков и Василев е трета, а ИТН се срива

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След два поредни дни, в които пътни фирми със спорни договори изсипваха в центъра на София тежка строителна техника в знак на протест заради неизплатени от държавата суми, днес следобед стана ясно, че протестите временно спират. Това се случи след среща на регионалния министър Виолета Комитова с ръководството на Българска браншова камара "Пътища", на която беше обявено, че скоро ще има финално компромисно решение на проблема с неразплатените средства за ремонти и пътно поддържане.

Това обаче не означава, че центърът на столицата ще бъде отблокиран. Двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа", обявиха, че в сряда миньорите от комплекса "Марица-изток" излизат на национален протестен митинг-шествие заради затварянето му. Преди ден стана ясно, че българското правителство ще запише датата 2038 г. за затваряне на въглищния си комплекс "Марица-изток", но страната още преговаря с Брюксел за 2040 г.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Ицо Хазарта ще е водач на листа на "Продължаваме промяната", в същия район е Елисавета Белобрадова от ДБ

Какво се случи? Днес изтече крайният срок за регистрация на депутатските листи на партиите и коалициите за участие в парламентарните избори. И за разлика от предходните два тура този се очертава да е далеч по-интересен на определени места. Такъв пример е традиционно определяният като "лидерски" 25-и избирателен район на столицата. В него водач на листа от новосформираната партия на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" се оказа Ицо Хазарта. Рап изпълнителят, чието име е Христо Петров, сам обяви във фейсбук, че влиза в политиката.

Листата на "Демократична България" в този район пък ще оглави Елисавета Белобрадова, популярна с псевдонима Летящата козила Ерато. Първоначално за водач на листата на "Демократична България" в този район се предвиждаше да е съпредседателят на формацията Христо Иванов. В последния момент обаче в листите на обединението станаха рокади. Иванов беше поставен начело на тази във Велико Търново (където пък водач от ДПС е Делян Пеевски), както и на тази в Пловдив.

На миналите избори Белобрадова беше в 23-ти район, където събра много преференциални гласове, пренареди листата и стана депутат.

Защо е важно? Традиционно 25-и район в столицата, който обхваща Люлин, събира лидерите на основните формации. Водач на листата от ГЕРБ там е Бойко Борисов, а от БСП - Корнелия Нинова. Сега в директен сблъсък с тях ще влязат Белобрадова и Христо Петров-Ицо Хазарта и предвид тяхната популярност извън политиката като нищо може и да я спечелят.

"Алфа рисърч": ГЕРБ води, "Продължаваме промяната" е трета, ИТН се срива, а битката за президент е заплетена

На старта на предизборната кампания за изборите 2 в 1 ГЕРБ остава лидер в класирането, следвана от БСП, а формацията на Кирил Петков и Асен Василев "Продължаваме промяната" е трета с минимална разлика. Четвърта е "Демократична България", а победителят във вота през юли "Има такъв народ" се срива до пета позиция. Отливът на избиратели вероятно е заради появата на новата партия на бившите служебни министри. Последна в парламента ще влезе в ДПС, а "Изправи се.БГ! Ние идваме!" вероятно ще остане под чертата. Това е прогнозата на агенция "Алфа рисърч" малко повече от месец преди вота. Така най-вероятният сценарий е да има нов шестпартиен парламент, в който за мнозинство ще са нужно участието на три или четири партии.

По-заплетена от първоначалните очаквания се очертава и президентската битка. Румен Радев води със солидна преднина пред втория - проф. Анастас Герджиков, и третия, който за момента е Лозан Панов. Проучването обаче не измерва подкрепата за лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, тъй като е правено преди обявяването на кандидатурата му за президент.

Сравнително висока според агенцията ще е избирателната активност, като 52.7% от избирателите смятат да гласуват за президент, а 47.6% - за парламент.

МВФ очаква 4.4% ръст на икономиката на България през 2022 г.

Международният валутен фонд (МВФ) остави непроменена прогнозата си за ръста на икономиката на България догодина, но ревизира нагоре с 0.1 пр. пункт очакванията си за тази. Така фондът залага ръст на БВП от 4.5% за 2021 г. и 4.4% за догодина, става ясно от есенната прогноза на институцията, която беше публикувана във вторник. Експертите от фонда очакват пикът на потребителската инфлация да е в края на тази и началото на следващата година. Така средногодишният хармонизиран индекс на потребителските цени ще се движи между 2.1% за тази и 1.9% през следващата година. От МВФ очакват глобалният растеж на икономиката през 2021 г. да е 5.9%, след което да се забави до 4.9% догодина. Основните рискове пред възстановяването са ниските нива на ваксинация в определени икономики, както и нарушените вериги на доставки.

Анти-ковид мерките в София леко се затягат

Повишеният брой на заразените с коронавирус в крайна сметка убеди властите да засилят ограниченията в София. Основните ощетени ще са децата и техните родители - спират се груповите присъствени извънкласни дейности и занимания, както и занятията в езикови и образователни центрове, занимални и пр. Училищата трябва да се приготвят за възможност да организират ротационно дистанционно обучение.

За заведенията ограниченията ще са само в това, че след 23 ч. ще могат да работят само с ваксинирани клиенти. Кината и театрите ще могат да работят с 30% капацитет. Призовават се фирмите да организират дистанционен работен процес "ако могат".

Снимка на деня

Борислав Михайлов остава президент на БФС

Десетина гласа не стигнаха на Димитър Бербатов, за да победи в надпреварата за президент на Българския футболен съюз (БФС). Така начело на българския футбол остава Борислав Михайлов въпреки многобройните критики към работата му.

Още новини от деня

Започва нов прием на документи по 60/40

От днес Агенцията по заетостта стартира нова процедура по мярката 60/40. В нея могат да се включат работодатели, които да получат финансиране за запазване заетостта на наетия си персонал през периода август - декември 2021 г. Изискването е проходите от продажби на компаниите да са намалели с не по-малко от 40% през месеца, за който се предоставя подкрепата спрямо същия месец от 2019 г. Ако спадът на приходите е между 30 и 40%, тогава подкрепата е в размер на 50% от заплатата и разходите за осигуровки на служителите.

Янаки Стоилов предлага ограничаване на спорните инхаус поръчки

Инхаус процедури при обществените поръчки да се използват само, когато съответната фирма разполага с необходимите човешки и технически ресурси, с които да изпълни най-малко 80% от дейностите, предмет на договора. Такава законодателна промяна предлага правосъдният министър Янаки Стоилов с цел да се въведе по-голям контрол на харченето на обществени средства и да се минимализират злоупотребите. Според Стоилов законопроектът цели да се спре широко използваната досега практика за злоупотреби в областта на пътното строителство, в икономиката, в енергетиката.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    Не Ицо Хазарта е новината на деня, а скандалите в Дай,БГ.
    Съдия Лалов иска оставки на групичката на Ицо Иванов. Заради авторитаризъм...Отделно са боричканията на трите партийки за горно място в листите.
    В Капитал са като трите маймуни: не знам, не чух, не видях.

    Нередност?
  • 2
    BBB avatar :-|
    D.r D
    • - 2
    • + 3

    И трите маймуни не смеят да изговорят, че БСП е втора сила, а лансираната от тях ДБ е четвърта или пета в зависимост от подкрепата за Слави.
    Много тъжно е, че 30-годишното българско дясно с либералните си залитания по мултикулти, бежанци, джендъри, глобализми и пр. не можа да пусне корени и все е лашкано назад от актуалните спасители.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 1

    До коментар [1] от "D-r D":

    Гладна кокошка, просо сънува.

    Много по-интересно е разцеплението в БСП, което гласува за Цацаров. Разцеплението на БСП, когато ГЕРБ се опита да ги превземе отвътре. Разцеплението на БСП с бъдещето и с опозиционната им роля.

    Изчезващия БСП-арски ореол на основна (или каквато и да била) опозиция е дълготраен ефект. Докато депутати и предложени от БСП членове на ВСС гласуваха за Цацаров и Гешев, ДБ е абсолютна константа в приоритетите си, заложени още при раждането на Да, България.

    Лалов е временен - линията, която следва партията е константна, при това с възходяща подкрепа. През това време електоратът на корумпираната столетница се топи по естествен път.

    Нередност?
Нов коментар