🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

К: България | Спецпрокуратурата проверява Кирил Петков; Събитията в София все пак ще са разрешени

И още: Румен Радев ще се яви на изборите под номер 6, Анастас Герджиков - с 15, а Лозан Панов - с 19; Софийската адвокатска колегия ще провери Петър Илиев заради плагиатство

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Днес една от най-активните откъм новини институции в страната беше прокуратурата. Специализираната обяви, че проверява Кирил Петков - най-вероятно заради канадското му гражданство (повече по темата - надолу), а главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд за отнетото му Бюро по защита на свидетелите.

Софийската адвокатска колегия пък съобщи, че ще провери адвокат Петър Илиев заради становището на Етичната комисия на Софийския университет, че е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 г.

Центърът на София пък отново беше временно блокиран - този път от протести на миньори и медицински сестри.

Кои са водещите световни новини в четвъртък може да прочетете тук.

Най-важните пазарни и бизнес събития от деня са събрани накратко тук.

Най-важното от деня

Спецпрокуратурата обяви, че проверява Кирил Петков по публикация на "Труд" от август

Какво се случи? Два дни преди старта на предизборната кампания прокуратурата активно се включи в нея. С прессъобщение, тя обяви, че преди повече от месец и половина - на 24 август, Специализираната прокуратура е образувала прокурорска преписка за извършено престъпление от Кирил Петков в качеството му на служебен министър на икономиката.

Това е познат похват на спецпрокуратурата за рекет и политически инженеринг. Преписката не е започнала по инициатива на обвинението, а е била образувана на база на подадени сигнали от граждани, които пък са се позовали на статия във в. "Труд" от 22 август. За какво точно ще бъде проверяван Кирил Петков не става ясно.

Предположението е, че най-вероятно основната тема е с декларацията за отказа му от канадско гражданство, която в момента чака решение от Конституционния съд (КС), така че е обяснимо защо прокуратурата не се конкретизира изрично. Извън това обаче дори невярното деклариране в случая няма как да е престъпление на чисто формално основание, коментира за "Капитал" бившият прокурор Андрей Янкулов.

Вижте подробности тук.

Защо е важно? Проблемът в случая е, че това прилича на поредната намеса на прокуратурата в политическия пейзаж. Фактът, че с тази тема се захваща най-използваната за бухалка част от държавното обвинение - специализираната прокуратура и че се базира на публикация в подобно на "Труд" издание, създава съмнение, че това е политическа атака срещу Кирил Петков и създаденото от него политическо движение. В същото време подобни ходове е много по-вероятно да имат обратен ефект и да мобилизират повече подкрепа за "Продължаваме промяната".

Нови антиковид мерки - евентуално в петък

Допълнителните мерки за ограничаване на разпространението на коронавирус ще са национални и ще бъдат съобщени евентуално в петък, стана ясно от думите на здравния министър Стойчо Кацаров. Ако се стигне до нови затваряния, последни ще бъдат засегнати училищата и детските градини. От изказването му стана ясно още, че ситуацията с епидемията от COVID-19 е "напрегната, но няма хаос".

Междувременно директорът на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев промени своята заповед и провеждането на събития в София вече е разрешено, ако персоналът и посетителите са със зелен сертификат. Ако не отговарят на това изискване, помещението трябва да е заето на 30% от капацитета си, но максимум 30 души.

Снимка на деня

Миньори блокираха центъра на София

Водени от двете синдикални организации - КНСБ и КТ "Подкрепа", стотици миньори от държавните мини "Марица-изток" блокираха в сряда по обед центъра на столицата. Те настояват да се обявят плановете на правителството кога се планира затварянето на въглищните централи заради зелената сделка на ЕС.

Още новини от деня

Ясни са номерата на кандидат-президентите и партиите в бюлетината за изборите

Те бяха определени днес след жребий в ЦИК. С номера от 1 до 23 са кандидатпрезидентските двойки, съответно и партиите, които са ги издигнали. От 24 до 36 са номерата на партиите, които не са издигали пряко кандидат-президент, сред тях са на практика всички основни партии без ДПС, която е с номер 17. "Има такъв народ" получи номер 24, "Продължаваме промяната" на Кирил Петков и Асен Василев - 25, "Демократична България" е с номер 30, коалицията "Изправи се..." е с номер 31, ГЕРБ ще е с 32, БСП с 33. Целия списък може да видите тук.

Община Пловдив ще даде 5.7 млн. лв. за стадионите на "Ботев" и "Локомотив"

Общинските съветници в Пловдив гласуваха с пълно единодушие отпускането на 5.68 млн. лв. за стадионите "Христо Ботев" и "Локомотив". Сумата ще се раздели почти по равно за двете съоръжения. Парите ще бъдат предвидени от проектобюджета на община Пловдив за 2022 г. През миналата година той е възлизал на общо 418 млн. лв., като 173 млн. лв. са били собствените приходи от местни данъци и такси на общината. Третият кабинет "Борисов" вече отпусна 37 млн. лева за двата стадиона - съответно 25 млн. за този на "Ботев" и 12 млн. за този на "Локомотив". Парите се оказаха недостатъчни.

Трима кандидати влизат в битката за БНР

Трима от петимата кандидати, подали документи за участие в конкурса за избор на нов генерален директор на Българското национално радио (БНР), са допуснати до изслушване и ще участват в надпреварата. Това са Милен Митев, който в момента е и.д. директор, Митко Димитров, който е член на управителния съвет, и журналистът Иво Тодоров. До изслушването не са допуснати Жени Гаджалова и уволненият преди време Светослав Костов. То ще бъде на 25 октомври, а гласуването ще е на 27 октомври.