🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Електронният подпис не е подпис: ЦИК изхвърли "Демократична България" от изборите в Стара Загора

Ако решението бъде потвърдено от съда, е поставено на карта участието им във вота изобщо, защото подобен казус има в още 7 области

Камелия Нейкова, председател на ЦИК
Камелия Нейкова, председател на ЦИК
Камелия Нейкова, председател на ЦИК    ©  Велко Ангелов
Камелия Нейкова, председател на ЦИК    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Казусът с отказа на районната избирателна комисия (РИК) в Стара Загора да регистрира депутатската листа на "Демократична България" заради внасянето на документите чрез електронен подпис заплашва да спре участието на обединението в още седем региона. Днес ЦИК потвърди решението за отказа на районната комисия и прие предложението на Красимир Ципов от ГЕРБ да извърши проверка на регистрацията на листите на обединението и в останалите региони. А ако се съди по реакцията на "Демократична България" след обявяването на решението на централния изборен орган, може да се окаже, че подобен проблем има и в още седем района.

Решението на ЦИК ще бъде обжалвано във Върховния административен съд, но ако той го потвърди, привържениците на "Демократична България" в Стара Загора (и евентуално други региони, ако се открие подобен проблем) няма да могат да гласуват за предпочитаната от тях партия.

Съпредседателят на обединението Христо Иванов обвини "ГЕРБ и ДПС в ЦИК", че се опитват служебно да елеминират "Демократична България" от участие в изборите в голяма част от избирателните райони и ги нарече "ретроградно мнозинство", но за решението гласуваха и представителите на останалите политически сили - БСП, "Има такъв народ" и "Изправи се!Ние идваме!".

Какъв е проблемът

Казусът възникна заради документите за регистрация на "Демократична България" и липсата на собственоръчно подписано пълномощно от представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов. Според решението на РИК - Стара Загора, вносителите на документите за регистрация Атанас Славов (водач на листата в региона) и Магдалена Овчарова ги внасят в комисията в 16.15 часа на 12 октомври, малко преди крайния срок, който беше 17 часа на същия ден. При предаването на документите от РИК установили, че те не са подписани собственоръчно от съпредседателите на обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс, а вместо това е била поставена сигнатура, визуализираща електронен подпис. От комисията поискали ръчно подписани документи и такива били получени след 17 часа от електронната поща на бившия депутат от обединението Надежда Йорданова. Комисията обаче не го приема с аргумента, че мейлът, от който са изпратени документите, не фигурира сред посочените от "Демократична България" адреси за кореспонденция.

Била предоставена и флаш памет с качените на нея документи. От РИК обясняват в решението си и с това, че са поканили Атанас Славов да завери представените книжа като верни с оригиналите им, но той отказал с аргумента, че такава заверка не е необходима. Така се стига до решението на РИК - Стара Загора, с което се отказва регистрацията на листата.

Отговорът на "Демократична България"

Пред "Капитал" Надежда Йорданова каза, че в Изборния кодекс няма изискване листите да бъдат внесени на хартия. "Има изрична разпоредба на Закона за електронните удостоверителни услуги, че когато един документ е в електронна форма, се счита за спазена писмената форма. В същия този закон относно квалифицирания електронен подпис (КЕП) се препраща към европейски регламент, в който изрично се посочва, че КЕП е равностоен на саморъчния подпис. Така че, когато организираме и провеждаме избори, трябва да прилагаме цялото действащо законодателство, а не само части от него. Така например в Изборния кодекс няма и дефиниция кой е български гражданин и кое лице е с висше образование, но това не пречи в изборния процес да се прилагат съответните закони, които уреждат тази материя", посочи тя.

Атанас Славов обясни пред "Капитал", че в мотивите за решението на РИК - Стара Загора, има неточности. "В него има открито неверни твърдения. Не съм получавал от комисията указания да заверя с "вярно с оригинала" пълномощното. От нас беше поискано да се свържем със съпредседателите на "Демократична България", които да подпишат на хартия с химикал ново пълномощно, което да се сканира и да се изпрати по имейл. Аз отказах да направя това, защото то обезсмисля самата електронна идентификация. Освен това сканирано копие, изпратено по имейл, няма никаква доказателствена сила", каза Славов. По думите му твърдението на РИК, че флашката с документите е била дадена в 18 часа, също не е вярно.

"Тогава беше третият ни опит, в случай че нищо не са свалили от тази флашка. Тя беше представена с документите още при внасянето им", добави той.

Какво реши ЦИК

"Демократична България" веднага обжалва пред ЦИК решението на РИК - Стара Загора, но изборната комисия потвърди отказа в четвъртък. Членовете на висшия изборен орган не приеха аргументите на обединението, че документите, заверени чрез електронен подпис, са валидни съгласно разпоредбите на Закона за електронния документ и регламента на ЕС. "ЦИК счита, че в специалния закон - Изборния кодекс, изрично се уреждат случаите, в които е налице възможност за ползване на електронен подпис. В този смисъл правилни и законосъобразни са изводите, че без значение каква ще е квалифицираната писмена форма, дали тя ще е форма за доказване, или електронен подпис за заместване на писмено волеизявление, или ще замества нотариалната форма, в случая законодателят не предоставя такава възможност на заявителя, а от своя страна заявителят няма друга възможност извън уредената процедура с оглед обществените отношения, които се уреждат в случая, и характера на правните норми, приложими в съответната публичноправна сфера", се казва в решението на ЦИК.

Жалбата на "Демократична България" беше отхвърлена от мнозинството членове на ЦИК. Против бяха само Цветозар Томов и Любомир Георгиев, които са от квотата на обединението в изборния орган. Пред "Капитал" Томов отказа да коментира решението, защото е и говорител на ЦИК, но го нарече "безобразие". "Не приемам това решение и смятам, че отказът за регистрация заради електронен подпис е безобразие", каза той.

Освен че потвърдиха отказа за регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора, изборните комисари решиха да се направи проверка във всички районни комисии дали има извършена регистрация на листи по този начин. Предложението беше направено от Красимир Ципов, който е член на комисията от квотата на ГЕРБ, и подкрепено от колегите му с изключение отново на Томов и Георгиев.

Обединението може да обжалва решение на ЦИК пред Върховния административен съд в тридневен срок.

ДБ: Това е посегателство над демокрацията

След решението на ЦИК от "Демократична България" веднага реагираха, като изпратиха позиция до медиите, в която го определиха като "посегателство над демокрацията". От него стана ясно и че документите за регистрация на листите на обединението в още седем региона са внесени чрез електронен подпис.

Ако и ВАС потвърди отказа за регистрация на листата на "Демократична България" в Стара Загора, обединението няма да може да участва в парламентарния вот в региона. На предишните парламентарни избори формацията получи в старозагорския район 10 525 гласа и спечели един депутатски мандат.

15 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 27
    • + 18

    Егаси резила. Да представиш електронен подпис РАЗПЕЧАТАН НА ХАРТИЯ

    Дори и леля Цонка от Лехчево би трябвало да знае, че електронен подпис важи САМО в електронна форма

    А това е партията дето уж гъмжи от експерти по право и по електронно правителство

    На практика цялата ЦИК без представителите на ДБ единодушно решава, че ДБ не са спазили правилата

    Нередност?
  • 2
    bobyb avatar :-|
    bobyb
    • - 6
    • + 21

    До коментар [#] от "":

    Пропускаш дребната подробност, че самата комисия иска всичко на хартия, нищо че има електронен подпис и им е казано изрично.

    Нередност?
  • 3
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • - 10
    • + 21

    Казусът е абсурден. Изпращаш на официалната електронна поща на институция документ, подписан с електронен подпис. Валиден е. В момента, когато институцията принтира въпросния документ, той става невалиден! Обяснението, че на хартията се е била изгубила електорнността на КЕП е идиотска!

    Нередност?
  • 4
    rso56649547 avatar :-|
    rso56649547
    • - 15
    • + 13

    Псевдолибералната общност по цел ден набива лозунги за върховенство на закона, но изглежда то важи само когато им изнася. А когато не им изнася, законите се оказват една излишна формалност - било за подписи, гражданство и пр.
    Та с какво тия са по-различни от другите?

    Нередност?
  • 5
    bezemotsia avatar :-|
    BezEmotsia
    • - 16
    • + 17

    Да разпечаташ на хартия електронно подписан документ и да твърдиш, че е легитимен, е израз на сериозно неразбиране на дигиталния свят и на свързаното българско и европейско законодателство.

    ДБ стана за смях!

    Нередност?
  • 7
    peter_griffin avatar :-|
    Peter_Griffin
    • - 19
    • + 8

    деба са абсолютни смешки, направо съм отвратен от тях, голямото самочувствие колко били умни, а всъщност са супер тапири

    Нередност?
  • 8
    nkasidov avatar :-|
    nikolon
    • - 11
    • + 5

    До коментар [#] от "":

    И този бил юрист. Кой знае колко клиента може да е провалил само по технически причини.

    Нередност?
  • 9
    myspam avatar :-P
    myspam
    • - 3
    • + 20

    Не четете ли ?! При внасянето на документите в 17.20 часа е била дадена и флашка с подписаните файлове, хартията е само за да видят тези т РИК информативно какво има на флашката. РИК е трябвало да отворят документите във флашката и да проверят подписа. е са го направили. ЦИК пък казват, че според изборния закон нямаш право да използваш цифров подпис и РИК-а бил прав. Сега съдът да казва.

    Нередност?
  • 10
    gbh1611322916701579 avatar :-|
    Илиян Казаков
    • - 20
    • + 6

    До коментар [#] от "":

    Голям срам...въздесъщите неПрокопиеви-неКомунисти-неОлигарчнозависимите ДеБе-та, се оказаха тъпи лешпери, но харесвани от Сокола...все пак колумба#Хр.Иванов откри "Росенец" и го обяви за собственост на Сокола...салют! Дипломиран катил.

    Нередност?
Нов коментар