🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Екзакта": "Продължаваме промяната" е втора сила в остра конкуренция с БСП и ИТН за позицията

Почти 60% от електората на новата формация са разочаровани избиратели на други партии, но тя привлича и негласували на предишния вот

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Велко Ангелов
Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новият проект "Продължаваме промяната" (ПП) на Кирил Петков и Асен Василев влиза в политиката директно като претендент за второто място на предстоящите избори и в остра конкуренция за тази позиция на предстоящите избори с "Има такъв народ" (ИТН) и БСП. Трите партии събират по около 15% подкрепа с много малки разлики помежду им в рамките на под един процент. ГЕРБ е първа със солидна преднина, а "Демократична България" е пета с малко пред ДПС. Такава моментна снимка на електоралните нагласи разкрива проучване на "Екзакта рисърч груп", проведено със собствени средства в периода 6 - 12 октомври. Спечелването на второто място на изборите е важно и заради факта, че ако първата сила не успее да състави правителство, мандатът задължително се дава на формацията с втория изборен резултат.

Интересното е значително по-голямата подкрепа, която изследването дава за партията на Слави Трифонов, в сравнение с публикуваните във вторник данни на "Алфа рисърч", според които ИТН се е сринала до петото място с подкрепа около 10%. На фона на разочарованието и явно разбитите очаквания, които голяма част от избирателите са имали към партията на Трифонов, тя очевидно е в свободно падане, въпросът е докъде. По-ранно изследване на "Алфа рисърч" от средата на септември измери спаднала, но все още добра подкрепа за партията - над 16%, и втора позиция. По същото време "Галъп" й отреди четвърта позиция с 15.5%. В края на септември пък "Маркет линкс" измери 13.5% за партията и я сложи на трето място. Според данните на "Екзакта" тя е трета и сега - с 15.2%, малко зад новата ПП и малко преди БСП.

Извън съществената разлика в резултатите на ИТН обаче данните на "Екзакта" и "Алфа рисърч" от тази седмица са много близки по отношение на разпределението на силите в новия парламент, като и според двете агенции коалицията "Изправи се" (ИБГНИ) и националистическите партии "Възраждане" и ВМРО остават без шанс за влизане в парламента. Близки са и прогнозите им за избирателната активност - според "Екзакта" 52% ще гласуват за президент, а 49%- за парламент.

Преливане на електорат към новия играч

Според "Екзакта" новата формация Продължаваме промяната" се припознава от немалко българи като лицето на промяната. Партията успява да привлече значителен брой избиратели от другите формации, като най-ощетени са ИТН и ДБ. Около една четвърт от гласувалите за партията на Трифонов на последните избори сега заявяват, че ще подкрепят ПП. Възможно е до 20% от избирателите на ИБГНИ и до 15% от тези на ДБ също да се преориентират. Формацията обаче не успява да привлече значим дял гласове от избирателите на БСП - едва до 5%.

Агенцията отбелязва, че сред много избиратели се наблюдава разочарование след провала на последното Народно събрание. Всеки пети българин твърди, че се е разочаровал от партията, за която е гласувал на 11 юли. В същото време обаче само 1/5 от тях казват, че няма да гласуват, докато останалите планират да гласуват, но за друга партия. По-голямата част от този разочарован електорат сега прелива именно към "Продължаваме промяната" - към момента преориентираните избиратели са 57% от електората на партията, останалите са от негласувалите през юли.

Така, въпреки че се позиционира в център-лявото пространство, формацията на Петков и Василев всъщност не отнема толкова ляв електорат, колкото протестен (на ДБ и ИБГНИ) и популистки вот (на ИТН), но съумява да мотивира и нови избиратели.

Проблеми за "Демократична България"

Както "Екзакта", така и "Алфа рисърч" отреждат на "Демократична България" малко над 10% подкрепа. Част от разширения след последните два избора електорат на формацията очевидно се преориентира към ПП и демократичната коалиция се свива до сравнително твърдото си ядро.

Проблемите за ДБ обаче явно не са свързани само с конкуренцията от страна на Петков и Василев, тъй като проучването на "Екзакта" показва, че нейните избиратели са най-слабо мотивирани да гласуват както за президент, така и за парламент. Докато мобилизацията на избирателите на ГЕРБ, БСП и ИБГНИ е около и дори над 90%, а на ИТН и на ПП - около 80%, то само около две трети от избирателите на ДБ казват, че са силно мотивирани да гласуват и на двата вота.

Изследването на "Екзакта" не измерва подкрепата за кандидатпрезидентските двойки. Според него около 13,6% от желаещите да гласуват за президент и 12% от желаещите да гласуват за парламент още се колебаят кого да подкрепят, което може да повлияе на крайните резултати. По всяка вероятност и ходът на предизборните кампании ще има значение за решението на тези избиратели .

Страховете преди вота

Познаването на страховете на хората е от първостепенна важност за следващото управление на страната. Немалко въпроси изискват бързи отговори - както от служебния кабинет, така и от политиците, които участват в изборната кампания, казват анализаторите на агенцията.

Според изследването над ⅘ от хората са силно притеснени от ръста на цените на енергоносителите и стоките от първа необходимост. Това се отнася в още по-голяма степен за столичани. Почти половината избиратели пък се боят за здравето си заради новия ръст на епидемията, притесняват се и от затваряне на бизнеси и рязко свиване на доходите. Всеки пети се страхува дали няма да се зарази, ако иде да гласува, а немалко хора пък имат опасения, свързани с електронното гласуване.

Изследването на "Екзакта рисърч груп" е проведено със собствени средства периода 6 - 12 октомври 2021 г. сред 1025 пълнолетни български граждани в 99 гнезда в 70 населени места от цялата страна. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано face to face интервю. Максималната грешка при 50-процентовите дялове е +/-3%.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 7
    • + 1

    Сега цялата работа се свежда до това кой да направят с машините втора политическа сила - ПП или БСП. Ясно е като ги слушам какво говорят, че ни подготвят за коалиция ПП, ДБ, БСП плюс евентуално Трифонов. Вторият мандат се явява изключително важен. ДБ няма да се съгласят да управляват с мандат на БСП от срам пред избиратели си. БСП държат тях да ги направят втори и те да са водеща сила в коалцията с техен мандат. Усещам как в цялата работа пак ще прецакат БСП-то и ще ги оставят трети.

    Нередност?
Нов коментар