🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пред урните: Изкривяване на демокрацията

Глобален наръчник за манипулиране на избори и трикове, които ще бъдат използвани през 2024 г.

"Хората натрупват голямо богатство повече чрез измама, отколкото със сила", твърди Николо Макиавели, съветник на безскрупулни владетели от XVI век. Съвременните властимащи могат да намерят подобни наставления в "Как да фалшифицираме избори", книга на Ник Чийсман и Брайън Клаас. "В много държави по света изкуството да се задържиш на власт се е превърнало в изкуство на изборни манипулации", твърдят двамата учени (които, за да бъдем по-ясни, не го одобряват).

Само шепа автократични режими като Китай и Еритрея са се отказали от изборите изцяло. Останалите поне се преструват, че предлагат на гласоподавателите избор, като същевременно се уверяват, че опозицията не може да спечели. Това е хитра стратегия. Режимите, които практикуват онова, което г-н Чийзман и г-н Клаас наричат фасадна демокрация, обикновено издържат по-дълго от чистите диктатури. Провеждането на избори ги кара да изглеждат по-легитимни, така че е по-малко вероятно да бъдат обект на остракизъм в международен план. Допускането на опозиция също така им дава възможност да демонизират някого.

През 2024 г. изборите на няколко места по света ще илюстрират тази тъжна истина. В някои случаи измамата ще бъде очевидна. Президентът на Руанда Пол Кагаме спечели 99% от гласовете последния път, когато се кандидатира, така че може да се обзаложим, че ще бъде преизбран през август. В Мали изборите, насрочени за февруари, се отложиха по "технически причини". Гласуването е невъзможно в големи части на страната, раздирана от джихадистки набези, а и малцина очакват военната хунта, която завзе властта през 2021 г., да се оттегли.

Повечето изборни фалшификатори са по-изтънчени. Те се стремят да мамят точно колкото е нужно да спечелят, но не чак толкова, че репутацията на страната им да се устреми към дъното. Вместо грубиянски да пълнят урните с подправени бюлетини в изборния ден, те използват различни начини, за да опитат предварително да наклонят везните в своя полза, подготвяйки игралния терен по различен начин.

Всичко започва с ходове, които не са пряко обвързани с изборите, като щедро заплащане на армията и полицията, за да се гарантира тяхната лоялност, кооптиране на съдии, превръщане на обществените електронни медии в пропаганден мегафон и фалиране на бдителните неправителствени организации чрез неоснователни данъчни ревизии. Някои лидери като тези в Ел Салвадор и Русия прибягват до заплетени правни аргументи, за да избегнат ограниченията за последователен брой мандати.

Само шепа автократични режими се отказват от изборите изцяло.

Всичко това подготвя сцената за втория етап - открадването на самите избори. Играейки с електоралните граници, управляващите могат да накарат гласовете на опозицията да "тежат" по-малко. Като не актуализират избирателните списъци, те могат да оставят в тях и починалите, а мъртвите обикновено гласуват за управляващата партия. Одобряването на разрешенията за опозиционни митинги отнема месеци, партийните митинги на управляващите протичат без проблеми. Някои режими тихомълком спонсорират фалшиви опозиционни кандидати, за да разцепят вота срещу статуквото. Очаквайте много от това в Русия през 2024 г.

Истинските опозиционни партии се изваждат от равновесие с хиляди бюрократични удари. В Зимбабве през 2023 г. налагането на стриктни, но селективни ограничения върху разходите за кампанията, съчетани с внезапно 20-кратно увеличение на таксите за регистрация за кандидатите, оставиха опозицията с малко средства за изборна агитация, докато президентът обикаляше с хеликоптер. В самия изборен ден мистериозен недостиг на бюлетини в бастионите на опозицията принуди гласоподавателите да се редят на опашка до малките часове на нощта. Никакви подобни проблеми не засегнаха крепостите на управляващата партия, където свирепи "доброволци" (които всъщност работеха за службите за сигурност) седяха пред кабините за гласуване, проверявайки документите за самоличност и провеждайки "екзитпол", за да се уверят, че всички дават своя вот за президента. През 2024 г. тези трикове ще бъдат копирани и от други.

На популярни опозиционни кандидати често се забранява да се включат в надпреварата - учудващо е колко много от тях не успяват да попълнят документите си правилно. Някои се оказват зад решетките; не по политически причини, разбира се, а за обикновени престъпления, като например измама - едно от обвиненията, заради които Алексей Навални излежава 30-годишна присъда в Русия. Раул Ганди, основният опозиционен лидер в Индия, през 2023 г. беше осъден на затвор за клевета и му беше забранено да заема политически постове. Той успя да се пребори навреме за спиране на решението, така че през 2024 г. да може да се включи в най-големите избори в света, но пропиля месеци, които можеше да бъдат използвани за кампания.

Ако през 2024 г. Бангладеш проведе честни избори, опозицията, водена от Халеда Зия, вероятно ще спечели. Но г-жа Зия е под домашен арест, след като беше осъдена за корупция, като се очаква управляващата партия да триумфира по време на вота. Последния път, когато Беларус проведе президентски избори, съпругата на лишен от адвокатски права и хвърлен в затвора опозиционен лидер почти сигурно спечели с голяма преднина, но действащият деспот Александър Лукашенко обяви, че това не е така. А на негова страна са и оръжията, и Владимир Путин. Следващите избори през февруари 2024 г. ще бъдат "честни, за разлика от изборите в САЩ", твърди г-н Лукашенко.

Мнозина се притесняват, че технологиите, особено изкуственият интелект, ще улеснят манипулирането на изборите. През 2024 г. количеството и правдоподобността на фалшивите видеоклипове на опозиционни лидери, които правят "неописуеми неща", със сигурност ще се увеличат. Това може да повлияе на някои гласоподаватели, особено в държави с ниски нива на грамотност и намаляваща свобода на словото като Индия и Пакистан. Но управляващите партии вече разполагат с достатъчно инструменти за разпространение на дезинформация, така че ефектът от това може да е незначителен.

Институциите имат по-голямо значение. В държава с дълбоко вкоренени демократични рефлекси и взаимно контролиращи се власти е трудно даден лидер да промени изхода от изборите дори при почти равен резултат, както стана ясно в САЩ през 2020 г. За да оцелеят институциите обаче, избирателите трябва да се грижат за тях. Ако през 2024 г. американците отново изберат човека, който през 2020 г. се опита да преобърне изборите, те ще трябва да живеят с последствията от това.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

Все още няма коментари
Нов коментар