🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С Пеевски на шията

Връщането на санкционирания по закона "Магнитски" за корупция политик на сцената показва, че ДПС вече е в тежка зависимост от него

Кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов прие в кабинета си на среща Делян Пеевски, който води листата на ДПС в района, председателят на движението Мустафа Карадайъ и сочения за икономически силен в региона Камен Костадинов
Кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов прие в кабинета си на среща Делян Пеевски, който води листата на ДПС в района, председателят на движението Мустафа Карадайъ и сочения за икономически силен в региона Камен Костадинов
Кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов прие в кабинета си на среща Делян Пеевски, който води листата на ДПС в района, председателят на движението Мустафа Карадайъ и сочения за икономически силен в региона Камен Костадинов    ©  Пресцентър на ДПС
Кметът на Велико Търново от ГЕРБ Даниел Панов прие в кабинета си на среща Делян Пеевски, който води листата на ДПС в района, председателят на движението Мустафа Карадайъ и сочения за икономически силен в региона Камен Костадинов    ©  Пресцентър на ДПС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • В следващия парламент ще има ново правителство - или около ГЕРБ - ДПС, или около "Продължаваме промяната" и ДБ.
  • БСП и партията на Слави Трифонов ще определят победителя.
  • Турнето на Делян Пеевски из страната е строяване на редиците за защита на статуквото.

Когато малко преди извънредните парламентарни избори през юли формалният председател на ДПС Мустафа Карадайъ заяви по време на предизборна среща с активисти на младежката организация в Хасково, че бившият депутат Делян Пеевски "никога не е бил част от ДПС" и "никога не е участвал във вземането на политическите решения в партията", а е бил в парламента от гражданската квота на движението, думите му прозвучаха като плах опит за разграничение от санкционирания от САЩ по закона "Магнитски" за корупция бизнесмен.

Макар това изказване да беше придружено с уверенията на Карадайъ, че Пеевски му е "личен приятел" от много години, а "ДПС не предава приятелите си", към онзи момент бившият депутат на втори поредни избори не беше поставен в листите на движението и изглеждаше, че пътят му обратно в политиката след американските санкции е затворен.

Четири месеца по-късно обаче Пеевски не само че се върна на предизборната сцена като водач на депутатските листи на ДПС в два региона - Благоевград и Велико Търново, но започна и мащабна кампания за повторното си политическо легитимиране чрез срещи с кметове, избрани с подкрепата на различни политически сили, най-вече ГЕРБ. Първи в списъка но обиколката му бяха кметовете на Велико Търново и Свищов, откъдето сега Пеевски се кандидатира за депутат, а след това и кметовете на Банско и Пазарджик, откъдето беше депутат в предишните парламенти.

Тази демонстративна публичност на Пеевски, който допреди половин година изобщо не ходеше на работа в Народното събрание, а присъствието му в медиите се ограничаваше до спорадични изявления, може да има няколко обяснения:

  • След провала на опита на ДПС да излезе от образа си на неразривно свързана с корупционния модел на ГЕРБ Пеевски се включва, за да помогне за връщането на този модел след шестте месеца управление на служебните кабинети на президента Радев. Бившата управляваща партия води в социологическите сондажи за изборите на 14 ноември и в зависимост от резултатите от тях може да се създаде подходяща ситуация за сформиране на кабинет около ГЕРБ или на такъв, маскиран като програмен, зад който да застане и ДПС. Вариант, за който от движението настояват от много време.
  • За постигането на добър изборен резултат ДПС е решено да използва всички икономически и политически ресурси, с които разполага и сериозен дял от които Пеевски контролира - за да бъдат те активирани максимално, трябва бившият депутат да участва лично във вота
  • Връщането му отново на политическата сцена е и знак за пълната победа на бизнес крилото в ДПС, оглавявано от Пеевски, над политическото представителство в партията, което едва ли се чувства комфортно след санкциите на САЩ. Според бивши висши кадри на ДПС през годините Доган винаги се е съобразявал със стратегическите партньори на България и не би се противопоставил демонстративно на решение отвън, дори да засяга партията му, освен ако вече няма контрол над нея.

Неуспешният опит на ДПС за мимикрия

Завръщането на Пеевски в политиката беше предшествано от неуспешен опит на ДПС да се разграничи от управлението на ГЕРБ и ролята си в модела, по който управляваше Борисов, особено в последния си мандат. ДПС поиска официално да се присламчи към т.нар. формации на промяната, но операцията претърпя фиаско. Не помогна и изненадалата мнозина покана към движението от "Има такъв народ" в предишния парламент за участие в разговорите по сформиране на правителство - наравно с БСП, "Демократична България" и формацията на Мая Манолова. Този ход може да се определи като опит за препиране на имиджа на ДПС чрез включването на движението сред формациите на антистатуквото и след последвалите критики от тяхна страна не беше повторен.

Още преди първите избори през април ключови фигури от партията на Трифонов заговориха за изчегъртване на модела на ГЕРБ, но не включваха в него ДПС, които не само бяха негови съавтори в последния мандат на Борисов, но на практика участваха и във властта чрез квотата на "Атака" като един от коалиционните партньори на ГЕРБ.

От ДПС официално обясниха връщането на Пеевски в листите за предстоящите избори с "обичта на избирателите на движението към него", но едва ли това е причината за реанимирането му в политиката.

След неуспелия опит да се нареди сред борците срещу модела "Борисов" за ДПС е от още по-голямо значение да постигне добър резултат на изборите и да се опита да бъде фактор в следващия парламент. И от партията очевидно са решили да разчитат на икономическото влияние на бившия си депутат за печелене на гласове. Бегъл поглед върху резултатите на ДПС от последните два парламентарни вота показва, че губи гласове във Велико Търново. На изборите през април движението получи там 6442 гласа, а през юли с около 2000 гласа по-малко и не успя да вкара депутат от региона. Загубата на гласове пък в Пазарджик е значително по-голяма. През април ДПС имаше там близо 16 000 гласа, което й донесе два депутатски мандата, а на изборите през юли резултатът се стопи наполовина - 7545 гласа.

Търново като умален модел на ГЕРБ-ДПС

От тази гледна точка включването на Пеевски всъщност отправя сигнал към местните политически и бизнес играчи, че бившият депутат не е изпаднал след наложените му санкции по закона "Магнитски", продължава да бъде важен фактор в държавата и да се ползва с подкрепата на ДПС. Не случайно предизборната му кампания започна с интервю пред Симеон Милков, който преди три години стана известен с участието си в контрапротестите в подкрепа на Иван Гешев след избирането му за главен прокурор. В него Пеевски отрече да е засегнат от закона "Магнитски" и заплаши, че "каквото има да разкрива" ще го прави в парламента "всеки ден". (Според бивши активисти на ДПС един от начините за държане както на политици, така и на бизнесмени в подчинение на Пеевски е с компромати.)

Знаковото "откриване" на кандидатдепутатската му кампания именно от Велико Търново също не беше случайно. Градът и регионът всъщност са умален модел на начина, по който ГЕРБ и ДПС управляваха държавата през последните четири години. Кметът на областния град Даниел Панов е от ГЕРБ, но управлява града с политическите протекции на члена на централното ръководство на ДПС Камен Костадинов. Той се сочи като икономически силния фактор в региона след убийството през 2018 г. на близкия до партията на Борисов бизнесмен Петър Христов. Фирми на съпругата на Костадинов, както и на близки до него хора печелят от години големите обществени поръчки в общината срещу осигуряване на политическата подкрепа за кмета в общинския съвет. Съвсем наскоро Панов влезе и в изпълкома на Българския футболен съюз, чийто дългогодишен несменям член е Костадинов.

Затова и срещата в кметския кабинет на Панов с Пеевски, придружаван от Костадинов и лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, беше явна демонстрация. За нея нямаше официално съобщение от общината, а се разбра от разпространените снимки на пресцентъра на ДПС. От кметската администрация след това уточниха, че на срещата бил обсъден въпросът за децентрализацията на местната власт, а Панов е разговарял с Карадайъ и Пеевски като председател на Националното сдружение на общините. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да отговори на журналистическите въпроси за тази среща, като също се позова на аргумента, че Панов е участвал като председател на сдружението, въпреки че освен кмет на Велико Търново той е и областен координатор на ГЕРБ.

Операция "Респект"

По подобен начин протече гостуването на Пеевски на кмета на друг град в областта - Свищов. И срещата с Генчо Генчев беше огласена от пресцентъра на ДПС с информацията, че отново е била за "децентрализацията на общините". На снимките от кметския кабинет е видно, че на нея отново е присъствал и Костадинов. Генчев стана за пръв път кмет на Свищов през 2015 г. с подкрепата на БСП, но преди три години беше подкрепен и от ГЕРБ, ДПС и ВМРО, а според местни сайтове вече е и член на формацията на Борисов. Свищовският сайт "Площад Алеко" обаче има и друго обяснение за срещата и то е свързано с ниския резултат на ДПС на последните избори през юли - 500 гласа при традиционно 1200 гласуващи за движението в общината. Освен това според сайта след незадоволителния резултат от областната структура на ДПС са снели доверието си от зам.-кмета на Свищов Бедри Алиев и от Мехмед Мехмедов, директор на едно от ключовите общински предприятия - "Чистота", но Генчев отказвал да се съобрази с искането на местното ръководство на движението и да ги освободи.

Другите официално огласени от пресцентъра на ДПС срещи на Пеевски бяха с кметовете на Пазарджик Тодор Попов и на Банско Иван Кадев. Попов е кмет четвърти мандат и макар че се е явявал на изборите в различни формати - като независим или издигнат от коалиция от малки формации, от години се счита за близък до Пеевски, който в два от четирите си мандата в парламента беше депутат от региона и има значително влияние там чрез назначения в редица областни държавни структури. Макар че на местните избори в Пазарджик ГЕРБ винаги са издигали свои кандидати за кмет, Попов се смята за близък и до Борисов. През лятото на миналата година той беше един от избраниците да се возят в прословутия джип на Борисов, където го обсипа с комплименти и благодарности за средствата, които правителството му е отпуснало за града.

Като официален мотив за срещата си с Пеевски пък кметът на Банско Иван Кадев посочи дарението от тестове за COVID-19, което бившият депутат и настоящ кандидат за пети мандат е направил преди година. Кадев спечели кметските избори преди година, издигнат от инициативен комитет. Според местни политически активисти обаче курортният град отдавна не се управлява от партии, а от общински съветници, които имат интереси в хотелиерския и ресторантьорския бизнес и са зависими основно от концесионера на ски зоната "Юлен", зад която стои единият от собствениците на "Първа инвестиционна банка", Цеко Минев, сочен за близък до Пеевски. Те смятат, че срещата на Пеевски с кмета на Банско, където ДПС няма много избиратели, е осъществена по тази линия.

Тест на модела

Заради активното включване на Пеевски в предизборната кампания и демонстративните му срещи с кметове от ГЕРБ или близки до формацията на Борисов се създаде впечатлението, че със завръщането в политиката на санкционирания за корупция бивш депутат ще се направи опит за реанимация на модела ГЕРБ-ДПС. След провалите на двата предходни парламента очакванията са в следващия да се сформира редовно правителство. Моделът беше тестван и официално преди няколко седмици по време на частичните кметски избори в община Стражица, Великотърновско. На балотажа кандидатът за кмет Георги Боянов, подкрепен официално от ГЕРБ и неофициално от ДПС, загуби вота въпреки подкрепата с личното присъствие на водача на листата на ГЕРБ във Велико Търново Костадин Ангелов и помощта на Камен Костадинов в кампанията.

Кой владее ДПС

По всичко личи, че бизнес крилото на ДПС е взело тотален превес над политическото крило. Този процес започна още по времето на тройната коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, когато като зам.-министър на бедствията и авариите и отговарящ за държавния резерв Пеевски започна да трупа икономическа мощ. След това в няколко поредни парламента той предприе успешно разчистване на неудобните на бизнес крилото депутати, създавайки лично вярна му гвардия от областни партийни лидери, които се надпреварваха да го номинират за депутат и евродепутат. След последната национална конференция това крило завзе ключови позиции в ръководството на ДПС. Трима от четиримата зам.-председатели - Йордан Цонев, Халил Летифов и Станислав Анастасов, са от най-близките на Пеевски. За пръв път в тясното ръководство влезе друг активен негов защитник - Хамид Хамид. Позициите си запази и Камен Костадинов.

Овладяването и на местните структури, и на органа, който взима политическите решения, заедно със спадащите гласове на ДПС по различни причини на практика поставиха партията в тежка зависимост от корпоративния вот, който Пеевски може да контролира. Но активирането му на избори не е много сигурно, ако той не участва лично. Това най-вероятно е и причината за връщането му в политиката с всичките последствия, които ДПС ще понесе.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 1
    • + 1

    По начало целият "преход" си беше и остава борба за икономическа власт с която се финансира политическата като зависим театър за населението.

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 9

    Не само ДПС ами ГЕРБ и борисов са в тежка зависимост от пеефски. Освен това половината БСП и корнелия както и ИТН и трифонов няма да се осмелят да му се опълчат. Санкционираният по закона Магнитски страхува много хора в тази държава които са на ключови позиции в политиката, икономиката, съдебната система и администрацията. Да не говорим че гешеф е на лична хранилка при пеефски и и прокуратурата е наета да му опрасква делата и да се нахвърля срещу критиците на притежателя на офшорки. И не само не иска да пусне кокала но лигите му текат да захапе още повече и още по-безмислостно. Хора, осъзнайте се докато не стане късно. Върне ли се този на власт, диктатурата на лукашенко ще ни изглежда като процъфтяла демокрация.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 2

    Т.н. глобален закон Магнитски е елемент от правната система на САЩ.
    Тъй като БГ (все още) не е американски щат, той няма никакво отношение към родното законодателство, тъй като НС не е гласувало закон, с който да признава доминацията на правото на САЩ.

    В този ред на мисли, докато това не се случи, сатанизираният Пеевски, (както и аз в частност), се ползваме от всичката закрила на БГ законодателството.

    Прави впечатление, че кръстоносният поход на ДБ срещу ДПС тръгна веднага след като Данчо Ментата в едно от късите НС подхвана темата Буджака.

    Осветена виладжийска далаверка да стартира политическа война?!
    Все едно да трепеш хлебарка с пресовка TNT... Чисто самоубийство.

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis
    • + 7

    Дали няма и вариант за поход на отчаянието. Все си мисля че силата на подобни играчи е доста преувеличена. Видяхме до къде го добута Цветанов или пък Лютви Местан. Пеев не може да се похвали с някакви сериозни бизнес успехи или пък особена харизма. Влиянието му зависи изключително от възможностите да насочва държавните органи към определени хора. Последните 6 месеца едва ли му се отдава особено. Като се добавят и санкциите, които все някак са го засегнали, а и слуховете че разни руснаци му се точат, излиза че цялата тази активност може и да е някакъв финален гърч. Да видим.

    Нередност?
  • 5
    qbb1500203974527205 avatar :-|
    Asen Milanov
    • + 1

    Каквото и кагото да кажете - че ще правите и променяте Е БЛА БЛА .... БЕЗ ДА Е МИНАЛА ЛУСТРАЦИЯТА е 100% СИГУРНА ПОДМЯНА!!! Преди да се реди и подрежда се ПОЧИСТВА !!! Всичко друго е МЪРЛЯВЩИНА. ФАКТ

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • + 2

    Пеевски е бита карта. Никоя банка няма да иска да прави бизнес с него защото САЩ могат да удрят много лошо именно банките.

    Не знам защо ДПС решиха да го реанимират. От това печели най-вече ДБ понеже те с ДПС са скачени съдове - ДБ пое от Атака ролята на антагонист на ДПС.

    Най-големият кошмар на Христо(с) е, че Пеевски може един ден да изчезне.

    Защото тогава ще се чуди какво да каже - на него Пеевски му беше във всяко второ изречения. Такава блестяща политическа кариера ще иде зян.

    Затова господ здраве да му дава на Пеевски, че да може борбата с него да продължи.

    Нередност?
  • 7
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • - 2

    България има нужда от време, за да изхвърли вредните статуквени паразити от техните удобни кресла. Както Пеевски, така и останалите корумпета от ГЕРБ и БСП имат прекалено много лостове за влияние, за да ги отписваме.

    Трябва да си дадем още време и на следващите избори. Колкото по-дълго тези останат надалече от властта, толкова по-лесно ще става тяхното обезвреждане.

    Нередност?
Нов коментар