Победата на Радев се отлага със седмица

Настоящият президент трудно ще изгуби изборите дори при малко вероятната консолидация на вота за всичките му основни опоненти

На първия тур Радев поведе пред Герджиков убедително с над 23% според екзит пола на "Алфа Рисърч", с над 25% според екзит пола на "Маркет линкс" и с над 24% според "Галъп интернешънъл".
На първия тур Радев поведе пред Герджиков убедително с над 23% според екзит пола на "Алфа Рисърч", с над 25% според екзит пола на "Маркет линкс" и с над 24% според "Галъп интернешънъл".
На първия тур Радев поведе пред Герджиков убедително с над 23% според екзит пола на "Алфа Рисърч", с над 25% според екзит пола на "Маркет линкс" и с над 24% според "Галъп интернешънъл".    ©  Лили Тоушек
На първия тур Радев поведе пред Герджиков убедително с над 23% според екзит пола на "Алфа Рисърч", с над 25% според екзит пола на "Маркет линкс" и с над 24% според "Галъп интернешънъл".    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Действащият президент Румен Радев убедително поведе на първия тур на изборите за нов държавен глава с резултат, приближаващ се до границата от 50%. Ниската избирателна активност, близка до нивата от парламентарните избори през юли, обаче няма да му позволи да спечели още сега и го изпраща на балотаж следващата седмица срещу подкрепения от ГЕРБ кандидат Анастас Герджиков.

Ако не станем свидетели на събитие от типа "черен лебед", победата на Румен Радев следващата неделя е почти изцяло предизвестена - кампанията за нов президент не успя да излъчи достатъчно силен кандидат, който да се позиционира като адекватна алтернатива на действащия, получил подкрепата на всички партии, борещи се за промяна, с изключение на "Демократична България".

Видимото надмощие на Радев по време на президентския вот за момента показва, че курсът на страната към политическа промяна се препотвърждава, а връщането на статуквото става все по-трудно и все по-неясно. На фона на изключително малко вероятен обрат в полза на кандидата на ГЕРБ на балотажа, победата на Радев ще означава и че дори при инфарктния сценарий на още един провалил се парламент (или дори няколко такива), бъдещите служебни кабинети, назначени от президента, ще се опитат да запазя досегашната политика - да осветляват далаверите на управлявалата през последните 12 години (с малка пауза) властова конфигурация. А също така, ако демонстрираната през последните дни стратегия на ГЕРБ за целенасочено дискредитиране на машинния вот наистина сработи, на страната ни ще е нужен максимално ефективен и решителен служебен вътрешен министър. Той ще трябва да предотврати завръщането на традиционните и добре проиграни схеми с хартиените бюлетини (корпоративен, контролиран или купен вот), които партиите на статуквото владеят почти до съвършенство.

Защо ще спечели Радев

По време на втората половина от първия си мандат Румен Радев успя да се превърне в основното разпознаваемо лице на съпротивата срещу управлението на скритата коалиция ГЕРБ-ДПС и срещу разпада на институциите. Заплахата от президента бързо беше разпозната и от самия Борисов, който от самото начало на 2020 г. фокусира почти цялото си внимание и репресивен ресурс върху него, включително и главния прокурор Иван Гешев. С непрестанните си атаки срещу Радев обаче държавното обвинение, ГЕРБ и лично Борисов постигнаха обратен ефект и допълнително затвърдиха имиджа му на борец срещу статуквото. Това до голяма степен даде ясна политическа посока на Радев, от която той се възползва през последните две години. Влизането на прокуратурата в президентството на 9 юли 2020 г. и последвалата подкрепа на президента за разразилите се протести само допълнително легитимираха президента като основна фигура на формациите, решили да се изправят срещу корупционния модел на управление на Борисов. Радев успя да запази този имидж по време на продължилата повече от година активна кампания и го подсили с успешните в очите на голяма част от обществото действия на служебните кабинети.

От тази гледна точка подкрепата за Радев, заявена от повечето сили, борещи се за промяна, беше напълно закономерна, за да не се стигне до фрагментация на политическото пространството, опитващо се да отстрани ГЕРБ от власт. Изключението беше подкрепеният от "Демократична България" Лозан Панов, който тръгна силно, но след това буквално се срути по време на кампания очевидно заради сгрешена стратегия. Иначе авторитетният председател на Върховния касационен съд реално не успя да демонстрира, че е алтернатива на Анастас Герджиков и силите на статуквото, а се хвърли в негативна кампания срещу Радев, фокусирайки се изцяло върху него.

Ами балотажа?

На първия тур Радев поведе пред Герджиков убедително с над 23% според екзит пола на "Алфа Рисърч", с над 25% според екзит пола на "Маркет линкс" и с над 24% според "Галъп интернешънъл". Заедно с неотчетения в тези екзит полове вот от чужбина, Радев най-вероятно печели над 50% още на първи тур, но му липсва необходимата избирателна активност.

На втори тур Радев вероятно ще консолидира още подкрепа. Герджиков пък може да разчита отново на подкрепа от твърдия електорат на ГЕРБ, а навярно и на около 10-те процента от вота, който ДПС носи със себе си. Той може да получи и част от гласовете на твърдолинейните членове на т.нар. градска десница, които никога не биха подкрепили кандидат с военен бекграунд и неясна позиция към Русия.

Под въпрос е как ще играе Костадин Костадинов от "Възраждане", на когото социолозите дават близо 4% подкрепа. Радев би изглеждал по-логичното предпочитание за избирателите на "Възраждане" при избор между него и Герджиков. Засега още не е ясно какви призиви може да направи Костадинов в дните преди балотажа. Най-вероятно той ще призове своите последователи да гласуват "по съвест", след като в изборната нощ обяви как "непоискана подкрепа не се дава". Друга въпросителна е държанието на Лозан Панов и какви послания ще отправи към избирателите си, след като ориентира цялата си кампания срещу Радев. Най-вероятно е най-твърдите избиратели на Панов просто да не излязат да гласуват, като по този начин ще намалят активността.

Действащият президент евентуално може да срещне трудности на втория тур при още по-ниска избирателна активност и силна мобилизация на ядрото около ГЕРБ и ДПС в комбинация с неразбирателство или грозни скандали сред "партиите на промяната". Дори така обаче според повечето от социологическите агенции преднината на Румен Радев, подкрепен от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ", БСП, ИБГНИ и немалка част от избирателите на "Демократична България" изглежда прекалено голяма, за да бъде наваксана. Така че действащият президент си остава фаворит и на балотажа следващата седмица.

Вотът от чужбина ще е ключов

Картината, която дават екзит половете, е непълна, тъй като не може да обхване вота от чужбина. На предишните два вота през тази година той беше силно анти-ГЕРБ, а с изключение на гласовете идващи от Турция, и анти-ДПС. Това означава, че Радев може да очаква солидна задгранична подкрепа, както във финалния си резултат на първи тур, така и на балотажа следващата седмица. Същото важи обаче и за Костадин Костадинов от "Възраждане", който въпреки ниските си резултати на предишните два избора има силна подкрепа в чужбина. На изборите през април "Възраждане" взе 2.45% от общия вот, но 7.42% от вота зад граница. Тази силна подкрепа за националистическата формация може да играе роля и на балотажа, ако Костадинов реши да играе ролята на брокер на гласове.
8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kgoranov avatar :-(
    Климент Горанов
    • + 1

    И като не се гласува масово, ДПС и разни олигофрени като копейкин печелят,

    Нередност?
  • 3
    scuby avatar :-|
    scuby
    • + 1

    Радев да внимава много. Политиката е мръсна игра. Както днес американците го подкрепят да не се окаже другата неделя, че машините покажат друго.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-(
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Толкова ли е трудно да се види, че Радев реално победи много преди физическите избори!?
    Победи асиметрично, защото вече има своя, плътно подкрепяща го политическа платформа - 4П. При това в единомислие по темата с мнозинството гласували на парламентарните за БСП,ИТН и ДБ.

    Много важно е също оттеглянето на публичния интерес от партийното. Всички полит.партии търпят спад - коя повече, коя по-малко, но няма партия (Киро и асен не са партия!), която да не е надолу.
    Преяждането с партийността в последните години води до рефлукс.

    Исторически погледнато България е била най-процъфтяваща именно в периодите на непартийност:
    - след 19-то майския преврат 1934 г до смъртта на цар Борис III, когато полит.партии са забранени със закон и царят назначава неполитически личности в кабинетите си;
    - по време на т.н. "развит социализъм", когато реално имаше една партия-държава.

    Много ми се ще да прочета тук не преразкази по сводките на ЦИК,
    а А Н А Л И З по темите:
    1. Ниска избирателна активност
    2. Новата стратегия на ДПС
    - тоталната мобилизация и ефектът от издигането на представител на етническо малцинство за президент на Републиката.
    - участието на турски официални лица в организацията на "изборите" в Турция;
    - изкривява ли вотът от чужбина политиката в БГ?

    3. Реалният разпад на дясното и уеднаквяването на парламентарното му представителство в това на крайноагресивната партия Възраждане, За разлика от умните и красивите, Костадинов се възползва от всички възможни пропуски и фалш на всички възможни политики, с които хората се сблъскват непрекъснато.

    Моля, Капитал.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 4
    • + 2

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Толкова думи и едно голямо Нищо в този пост :(. Готви се за сътресения в любимата БСП. Демократите (социалистите) в САЩ сменят политическата класа у нас и БСП влиза в техните сметки заедно с новите Киро и Асан!

    Нередност?
  • 6
    chichka avatar :-P
    chichka

    До коментар [#4] от "D-r D":

    Уважаеми, тези турски официални лица са български граждани /изселени 89-та/ и отговорно заявиха пред медиите, че България е тяхната Родина!

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re: chichka

    Капитане, прекрасно знам какво означава "официални лица".
    В конкретния случай това са представители на турски държавни и общински институции, политици на местно ниво от всякакви партии.

    Те изобщо не са заявявали, че БГ е тяхната родина.

    Слоганът на турската пропаганда бе: турчин е трети в битката за президент на Булгаристан.

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Re,re chichka
    Н`а да четеш, капитане:

    https://www.dnevnik.bg/izbori_2021/2021/11/15/4280653_v_turciia_e_zadeistvana_perfektna_izborna_mashina/

    Нередност?
Нов коментар