🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Ще успеят ли? Първи стъпки в лабиринта към ново правителство

Преговорите за коалиция между "Продължаваме промяната", ДБ, ИТН и БСП започват с надежда, но пред успеха има много капани

Усмивките на Кирил Петков и Асен Василев бяха част от причините им да излязат напред на изборите в неделя
Усмивките на Кирил Петков и Асен Василев бяха част от причините им да излязат напред на изборите в неделя
Усмивките на Кирил Петков и Асен Василев бяха част от причините им да излязат напред на изборите в неделя    ©  Стоян Ненов, Reuters
Усмивките на Кирил Петков и Асен Василев бяха част от причините им да излязат напред на изборите в неделя    ©  Стоян Ненов, Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В мъгливата ноемврийска вечер след парламентарните избори до църквата "Александър Невски" в центъра на София се е събрала голяма група хора във видимо приповдигнато настроение. В средата са Кирил Петков и Асен Василев, а около тях са хора от тяхната партия и журналисти, които са се събрали да чуят първата реакция на новите политици за резултатите от изборите. "Продължаваме промяната" е първа политическа сила, България ще се управлява от коалиция, започва нов път и заедно ще направим така, че всички да се гордеем с нея", казва Кирил Петков. В изказването му има три елемента - факти, планове и надежди. Тази кратка сцена е и част от първия епизод на процес, който може да доведе до край на политическия застой и връщане на надеждите за модернизация. Той обаче в никакъв случай не е гарантиран.

Сигурното до момента е изборният резултат. Победител е "Продължаваме промяната", но гласовете на хората и заявките на различните партии се разпределиха така, че мнозинство е възможно само с обединението на поне четири формации. Така първият на изборите всъщност спечели само възможността да започне преговорите за сглобяване на мнозинство. Те обаче ще бъдат особени, защото ще се водят между равни - съвместното управление е невъзможно без която и да е партия. Значението на всяка от тях е еднакво, независимо от големите разлики в изборните проценти.

Между изборите през юли и тези в неделя има една важна прилика и една много голяма разлика. И през лятото, както и сега, се оформиха

Два центъра

с потенциал да направят мнозинство. Единият, разбира се, е около ГЕРБ и ДПС - партиите, които са политическото крило на групата, управлявала България през последните 12 години. Другият център на гравитация са партиите, които се опитват да наложат алтернатива на този застой. В предишния парламент това бяха "Има такъв народ" (ИТН), "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" (ИБГНИ). В бъдещия последната от тях няма да влезе, но за сметка на това в потенциалното мнозинство влезе "Продължаваме промяната". И в миналия, и в бъдещия парламент тези партии ще разчитат на почти един и същ брой гласове - 112 преди, 108 сега. Очевидно хората, които искат не просто раздвижване, а източване на политическото блато, са постоянни. Разликата сега обаче е в разпределението на техните гласове и това може да има голямо значение.

На изборите през юли гласовете за промяна направиха победител ИТН. Слави Трифонов и неговият екип обаче не прецениха правилно политическата обстановка и не успяха да привлекат нито една партия към което и да било от двете си предложения за кабинет. Те опитаха да прокара

Самостоятелно правителство

на малцинството, като разчитаха на това, че другите партии няма да искат още едни избори или ако все пак се стигне дотам, ще успеят да прехвърлят вината върху тях, така че ИТН дори да спечели. Тази стратегия не само не проработи, но и отвори пространство за новата партия на вече загряващите в служебния кабинет Кирил Петков и Асен Василев.

Отрицателният опит от предишния парламент всъщност свърши и много добра работа за сегашната ситуация, защото показа две неща:

  • За да има успех алтернативата на ГЕРБ и ДПС, трябва една от партиите, макар и с малко, да е победител. Ако беше победила отново ГЕРБ, бившите управляващи щяха да предложат някакво правителство с лица, които смятат, че ще могат да привлекат различните партии
  • Разговорите за обединение трябва да се водят не от позицията на силата, а с уважение, каквото се очаква между партньори.

Тези уроци (особено вторият), изглежда, са научени от Кирил Петков и Асен Василев. Още с влизането си в политиката двамата казаха, че са силно мотивирани от книгата на един свой преподавател в Харвард - Майкъл Портър. Той е автор на концепцията за "Петте сили", които оформят конкуренцията във всяка индустрия. Преди няколко години Портър написа книга, в която описва как същия метод на бизнес анализ и формулиране на стратегия може да се приложи и в политиката. Целта му е тя да се промени така, че да върши повече работа на хората. Според него е напълно възможно да се направят политически иновации, които да адресират същината на проблема и да се постигнат реални резултати в рамките на месеци и най-много години, а не на десетилетия. Едно от първите условия според тази концепция е политическият "пазар" да се отвори за нови играчи, които освен това да бъдат готови за коалиции по различни въпроси с другите партии.

Ако Кирил Петков и Асен Василев се движат отчасти по този план, вече могат да отбележат първите

Две изпълнени условия

"Новите" влязоха в играта, а поканите за танц към останалите партии в евентуалната бъдеща коалиция бяха отправени. Още в деня след изборите лидерите на "Продължаваме промяната" започнаха разговори с потенциалните си партньори - "Демократична България", "Има такъв народ" и БСП. Четирите партии заедно биха имали комфортно мнозинство от 135 места в следващия парламент. За разлика от миналия парламент обаче, подходът сега е много по-предпазлив.

Петков и Василев заявиха, че на този етап в никакъв случай няма да бъдат обсъждани конкретни имена на министри или разпределението на правителството между евентуалните партньори. Вместо това вероятно още от следващата седмица ще започнат разговори между представители на четирите партии по

Отделни сектори и политики

"Идеята ни е по всеки един от секторите, където е необходима реформа - енергетика, здравеопазване, образование, да се сформират работни групи от всичките партии: от нас, БСП, ДБ, ИТН. Бихме поканили в тези групи и министрите от служебния кабинет - в ролята им на експерти. Да се обсъдят основните проблеми, начините за решаване и накрая да се излезе с един план за следващите четири години", каза в "Нова телевизия" в деня след изборите Асен Василев. Малко по-късно Кирил Петков допълни, че целта им е да започнат изцяло нов процес за правене на коалиция. "Разговорите няма да са за това кое министерство за кого ще е, а за организирането на процес, който да сплоти отборите от самото начало", обясни той на следващия ден пред bTV.

Идеята и на двамата е в тези разговори да се изясни коя партия какво иска в различните области и чак когато се формира нещо като обща програма, да се изберат министри, които могат да я осъществят. "Имената трябва да следват ясните дефиниции за всяка една от позициите. Не можем да говорим за името, без да сме дефинирали какво трябва да направи този човек или какви характеристики, успехи, лична биография да има", каза Петков. Според него целта е да се направи "А отборът на България". "Този отбор има дефиниции, образование, постигнати успехи. Всеки един от нашите коалиционни партньори има правото да предложи такъв човек", обясни той.

Накратко казано, идеята е първо

Да се определят цели

Това се очаква да се случи публично, после всеки да сложи на масата CV-тата на хората, които предлага, и да бъде избран най-добрият/добрата независимо от това кой го е номинирал. Това вероятно до някаква степен ще се окаже наивен план, но в сегашната ситуация политическата наивност на Кирил Петков и Асен Василев всъщност е добра новина. Твърде вероятно е и на нея в някаква степен да се дължи и успехът им на изборите.

В гласовете за тях всъщност се концентрира голяма част от желанието на хората да видят коренно различна политика - правена от хора, които повече се усмихват и най-вече създават усещането, че ще бъдат ефективни, и то в полза на избирателите, а не в своя собствена. Дори това, което изглежда като политическа наивност, носи излъчване в силен контраст с последните 12 години - на зле прикрито и често дебелашко лицемерие, зад което прозират схемите за кражби на публични ресурси. Сам по себе си този контраст обаче не е гаранция за успех. Пътят пред Кирил Петков и Асен Василев прилича повече на лабиринт с много капани.

Първата покана за разговори беше приета от всички, към които беше отправена. "Започваме преговори за правителство. Първо ще сложим на масата програмите си, ще търсим общите неща, ще търсим обединение. Ще работим след това във формат на работни групи по секторни политики за програма на бъдещо правителство", отговори веднага Корнелия Нинова.

По време на разговорите [с Кирил Петков и Асен Василев] не се споменаваха имена, с изключение на едно - на Гешев, и то не за министър

Христо Иванов
Христо Иванов

Съпредседател на "Демократична България"

Със съвършено различен тон от показаното в предишния парламент в разговорите ще се включи и Слави Трифонов. "Ще направя всичко възможно и всичко, което зависи от мен, за да бъде съставено правителство максимално бързо още с първия мандат. Затова днес приех поканата за среща, отправена от победителите в изборите - "Продължаваме промяната". Срещнах се с Кирил Петков и Асен Василев и изразих пълната си подкрепа към съставянето на правителство с техния мандат", каза лидерът на "Има такъв народ".

Кирил Петков и Асен Василев се срещнаха и с "Демократична България", откъдето получиха очаквана подкрепа. "По време на разговорите не се споменаваха имена, с изключение на едно - на Гешев, и то не за министър", каза след срещата с усмивка Христо Иванов.

Причината за това е, че в първите си публични изяви Петков и Василев казаха директно, че единствената им червена линия -

Категорично условие

за сглобяването на коалиция, е махането от постовете им на главния прокурор Иван Гешев и шефът на КПКОНПИ (и предишен главен прокурор) Сотир Цацаров. "Това ще е обща цел и трябва да чуем как виждат осъществяването й коалиционните ни партньори. Искам главният прокурор да бъде сменен и прокуратура, която да работи. Г-н Цацаров трябва максимално бързо да бъде сменен. Закон за КПКОНПИ трябва да е един от първите [приети в новия парламент]", каза Кирил Петков пред "Нова телевизия".

Намерението това да се случи бързо - веднага след сформирането на коалицията, изглежда като правилна стратегия предвид съпротивителните реакции, които може да предизвикат тези ходове. Прокуратурата и комисията за конфискация са две от най-важните превзети институции, които се използват за защита на корумпираните политици, репресии срещу политически противници и превземане на фирми. Премахването на техните шефове със сигурност би помогнало за връщането им в услуга на хората, но със сигурност не е достатъчно - нужна е сериозна концептуална промяна и на двете места. Съпротивата срещу това обаче ще бъде сериозна и колкото повече се забави този ход, толкова ще намалява вероятността да се случи.

В същото време решението реформата в прокуратурата да се направи съвсем в началото на управлението е много добро, защото ще покаже навреме дали участниците в евентуалната коалиция наистина имат воля да променят държавата. Ако някоя от партиите започне да се пазари с различни мотиви за опазването на юмруците на корупцията, ще е ясно, че целта й е да се стигне до пореден вариант на имитация...

Дори и при съгласие по тази тема обаче преговорите около коалицията пак няма да бъдат лесни. Непознатите като политическо поведение хора от ИТН ще са трудно предвидими. Събирането в една коалиция на ДБ и БСП също не е рецепта за лежерна дискусия. Добрите намерения в началото на този процес са хубава новина, защото залогът в него е много голям - дали България ще поеме по нов път, или ще се върне в плен на старите схеми. До истинското стъпване на новия път обаче има още много, много работа.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 16
    • + 7

    Това на Киро и Асан са временни правителства слагани набързо от чужди сили да свършат бързо някаква работа обикновено против националния ни итерес. Така свалиха бързо Борисов 2 и сложиха Орешарски след което дойдоха трима американски сенатора и на следващия ден се отказахме от Южен поток при което той мина през Турция. Американците няма да простят на Борисов за Балкански поток, който ако се беше случил по-добре за тях беше да мине през Гръция където са им военните бази. Ако Киро и Асан бяха дошли след Орешарски сега Балкански поток щеше да минава през Гърция или въобще нямаше да го има. Ако Марица 1 и 3 още не бяха дадени на американците в последните дни на Костов със заробващи договори сега Киро и Асан щяха да ги продадат на тях на безценица. Това не е късно и сега да се случи с Марица 2. Скоро ще разберем какво са се договорили Киро и Асан и кукловодите зад тях. Това са временни правителства и както Орешарски се покри скоро нищо няма да чуваме и за Киро и Асан, но те ще си свършат това което се иска от тях.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 5

    Eдинствената грешка на Буци е , че нямаше нито един окаушен от БСП на Жан и Тройната както и няколко Костовисти и Царисти независимо от тоталното им осиране ! Е то беше с презумцията като му свърши царуването и той да се измъкне по терлици !! Ако го беше направил щеше да е доживотен премиер , а сега вече е напълно в реда на нещата да му скроят мярката !!!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 9
    • + 6

    Ако е за сбиране на някакво правителство - няма как да не успеят. Съглашателските (определено е по-точно от "парти на промяната) партии в НС - ДБ, сценаристите и социалистите- бяха мощно наритани на изборите, председателите на по-нормалните от тях хвърлиха оставки и сега са в безвемие. Никой не знае кой там ще взема решения. И за да не бъдат обвинени, че трети път не могат да направят правителство, остатъците от партийното в БГ ще пратят там своите камикадзета.

    Пък и при избирателна активтост малко над 1/3 доста несериозно е население колкото в Чирпан да определя поликите на страната. Не?

    А, и махането на Гешев не е политика, а технология.
    Политика е изуването на гащите за БЮРМ, Истанбулската, ЮС базите и дозаливането ни с неолибералните лигавщини.

    Та в този смисъл 4П ще успеят от първия път.
    По-интересното е какво ще се случи след това и дали българите няма с хляб и сол да молим баце да ни "оправи" пак?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    P.S. Моля Капитал да постне някоя от статиите си в същия дух от 2008-09, когато разстилаше същия червен килим пред тогавашния спасител - баце.
    Исках да го направя, за да блесне прочутото Иконо лицемерие, но нямам достъп.

    Нередност?
  • 5
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#3] от "D-r D":

    А не, а този път на баце съм казал да не ви оправя и надявам се да ме послуша.
    Когато свалиха Борисов 2 с футболните агитки на Божков, парите за протести на Цветан Василев и Пеевски и мекерето им Бареков с телевизията ТВ7, с помоща на прокуратурата им в лицето на Цацаров и направиха аферата Костинброд тогава БСП направи правителство с МАНДАТ на ДПС и щяха да вадят зъби на тези от ГЕРБ. Дори Пеевски за шеф на ДАНС направиха.
    Още си спомням наплашения Станишев след фалита на КТБ, а беше тръгнала и Първа инвестиционна банка да фалира, как подписваше пред Борисов и му предаваше цялата власт. Тогава Борисов спаси от линч Станишев ви макар и хората до сега да не разбират колко сериозно беше положението с банките. Да сте чули сега Станишев да каже нещо лошо срещу Борисов? Веднага след това европейските институции отпуснаха финансова помощ на ПИБ и стабилизираха положението тук.
    Този път баце да остави тези до край без да ги измъква колкото и да му е мила държавата!

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 4

    На рекламите на финансовите пирамиди все бяха усмихнати до кътниците. На бързите кредити - също.
    Помня после Майкъл Капустин в съдебната зала...
    Да не се повтори историята като фарс? И тия двамата Парацелзи от Харвард, дето вадят от ръкавите си лечение за всяка (обществена) болест, да не се окажат поредните панаирджийски измамници?

    Нередност?
  • 7
    ssp29647806 avatar :-|
    ssp29647806
    • - 2
    • + 5

    "Петков и Василев заявиха, че на този етап в никакъв случай няма да бъдат обсъждани конкретни имена на министри"

    Но затова пък вече се обсъждат и договарят между САЩ и Скопие. Външният е готов - евреинът Лорер, обявен за пръв път от македонците. Скопските политици от месец подскачат от радост, че Америка им обещала дата за преговорите през декември, ако ПП дойде на власт.
    Новите говорят срещу задкулисието. А Америка да ти реди кабинета какво е, предкулисие ли? Откъде накъде чужда държава ще се намесва в българската политика и в междудържавните отношения с трета страна? Кой отвлече албанския депутат-златен пръст и го докара в София на консултации с американците, след което Заев реши да поостане до 2024-та? Чак такова чудо и по турско не е било.

    Нередност?
  • 8
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • + 3

    Не съм съгласен с позицията им за Северна Македония. Нашият интерес трябва да се защитава.
    И ме съмнява предложения външен министър.

    Нередност?
  • 9
    drakon avatar :-|
    Vassil Stoychev
    • - 4
    • + 4

    До коментар [#1] от "scuby":

    Привържениците на ГЕРБ сте просто гнусни!! Кой позволи КТБ да бъде фалирана? Не беше ли клана на оня от Банкя? Кой краде като за последно от пътища? Кой построи Турски поток, така че не просто да не видим транзитни такси в обозримо бъдеще, ами и да плащаме от джоба си за руския транзит?
    Кой даде ТЕЦ Варна на Доган + пристанище и остави Ковачки да си разиграва коня в енергетиката? Кой удължи договорите на частните "Марици", така че да им плащаме емисиите от бюджета? Кой предател подписа без възражения Зелената сделка в Брюксел? И мога да продължавам още доста...

    Нередност?
  • 10
    vpg08646642 avatar :-|
    vpg08646642
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#8] от "Данчо":

    Лорер е силно неподходящ избор за външен министър. В тия сложни времена на България ѝ трябва опитен дипломат като Надежда Нейнски или Калфин, балансиран по оста Русия-Запад и Израел-Арабския/мюсюлмански свят; който познава Турция и ще може да се разбере с нея, и няма да се огъне пред Запада за Македония, но и няма да предизвиква скандали. Просто географското ни положение е специфично.
    Имахме вече евреин за външен министър. Ами служеше повече на американските и евроатлантически интереси, отколкото на българските.

    Нередност?
Нов коментар