ИТН, ДБ и "Изправи се..." загубиха общо 670 хил. гласа

Рекордьор по отлив на гласове е "Има такъв народ", но подкрепата в страната се е свила също и за старите партии

"Има такъв народ" и "Демократична България" номинално губят най-много гласове, но списъкът е дълъг
"Има такъв народ" и "Демократична България" номинално губят най-много гласове, но списъкът е дълъг
"Има такъв народ" и "Демократична България" номинално губят най-много гласове, но списъкът е дълъг    ©  Юлия Лазарова
"Има такъв народ" и "Демократична България" номинално губят най-много гласове, но списъкът е дълъг    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко преди полунощ в изборната вечер. БСП дава традиционната си пресконференция след вота. "Нямаме този срив, който забелязваме при другите партии на промяната. Поведението и кампанията ни помогна да бъдем така стабилни", казва лидерът Корнелия Нинова и отхвърля за пореден път темата за евентуалната й оставка. Това твърдение, разбира се, не е вярно - то се базираше на грешни данни от социологическите агенции. Според реалните резултати от вота за първи път в историята си БСП се нарежда след ДПС в парламентарни избори. Партията е четвърта и направи почти невъзможното - загуби още 100 хиляди гласа от юлската си подкрепа, която сама по себе си също бе рекордно ниска.

Това обаче е сред сравнително "малките" загуби на гласове, които партии регистрират на тези избори. Рекордьор е формацията на Слави Трифонов, която за четири месеца губи почти две трети от подкрепата си. Болезнено оголена този път е и "Демократична България" - с отлив на над половината от избирателите си от юли. Две трети от подкрепата си спрямо април и над половината спрямо юли е загубила и коалицията "Изправи се". Това й коства мястото в парламента.

Общо партиите, които в предишните два парламента бяха определяни като "протестни" - ИТН, ДБ и "Изправи се", са загубили 668 хиляди гласа от юли досега. По стечение на обстоятелствата почти точно толкова пък е спечелила "Продължаваме промяната" (666 хил. гласа). Макар преливането на гласове между тези формации да не е абсолютно пълно (ПП е привлякла и поддръжници на други партии, както и малко нови избиратели по данни на социолозите), успехът на новия проект определено стъпва на привлечените избиратели от партиите на промяната.

Загубата на гласове обаче засяга и други. Близо 10% отлив има при ГЕРБ. ДПС реално също губи подкрепа в страната въпреки по-високия й общ резултат заради мобилизацията на гласовете от Турция.

Причините за тези загуби са комплексни, но и индивидуални за всяка партия. А ниската избирателна активност също е сред причините.

ИТН: Бърз възход и бързо падение

"Има такъв народ" стана първата партия, която превъртя месианския цикъл в българската политика само за броени месеци: обещания и възход през април, свръхочаквания и първа сила през юли, разочарование и огромен срив през ноември.

Формацията губи над 400 хиляди гласа спрямо лятото. А случващото се с нея може да служи като болезнен пример колко нетраен е свръхпопулизмът - дори в ерата на шоу политиката.

Ядрото на "Демократична България" се оказа по-малко от очакванията

Не по-малко болезнена обаче е и ноемврийската реалност за демократичното обединение, което губи 180 хил. гласа спрямо юли. Ефектът от появата на "Продължаваме промяната" върху т.нар. протестни партии и канибализирането на част от техния вот като цяло бе очакван. Въпреки това нагласите на анализаторите бяха, че проектът на Кирил Петков и Асен Василев ще отнеме от "Демократична България" предимно завоюваната през юли периферна подкрепа - около 40-50 хил. гласа. Или малко повече. Очакванията бяха обединението да се свие до т.нар. твърдо ядро от около 280-300 хил. гласа, какъвто е приблизително априлският резултат на формацията.

Тези прогнози стъпваха върху високата лоялност, с каквато политолози и социолози смятаха, че се отличава електоратът на "Демократична България". Оказва се обаче, че това твърдо ядро от избиратели на обединението може би е надценено. Или пък е било отблъснато от поредните проблеми и напрежение вътре в коалицията, както и от разрива с кандидата за президент Лозан Панов, който бе подкрепен от ДБ, но в дните преди вота се впусна в атака и срещу тях.

В крайна сметка резултатът е едва 165 хил. гласа - най-ниското ниво за обединение на демократични формации в последните поне 12 години. Това доведе и до подаването на оставките на председателите на партиите в коалицията.

БСП: все по-дълбоко дъно

В последните 20 години подкрепата за левицата на парламентарни избори се движи с постоянни ръстове и спадове, които следват възхода и падението на различните политически "спасители" на България: ниски резултати при влизането на Сакскобургготски в политиката през 2001 г. и високи след това; ниски резултати при влизането на Борисов в политиката през 2009 г. и високи след първия му мандат.

Корнелия Нинова оглави БСП през 2016 г., когато партията бе в много лоша форма след щетите, нанесени й от кабинета "Орешарски". Заявката й за силна и консолидирана червена партия вдигна резултата на вота през следващата година до почти милион гласа. Но четири години по-късно, на изборите през април 2021 г., подкрепата за левицата падна наполовина, а при всеки следващ вот тя губи по над 100 хил. гласа, за да стигне до рекордно ниските в историята й 266 хиляди гласа на 14 ноември.

Обективно погледнато, роля за последния спад в резултата на БСП вероятно има и новият пик на епидемията от COVID-19, който съвпадна с вота, както и машинното гласуване. Тези две неща силно притесняваха по-възрастния електорат на БСП. Но от друга страна, априлския вот също се проведе в пик на ковид вълната, а резултатът за БСП бе с над 210 хил. гласа по-добър от сегашния. Машинното гласуване пък бе задължително и през юли (макар и не при вот 2 в 1), като тогава левицата получи със 100 хил. гласа повече от сега.

Така резултатът на БСП на вота в неделя със сигурност носи и ясна оценка за управлението на Корнелия Нинова от страна на избирателите.

ГЕРБ и ДПС - овладяване на щетите, но не съвсем

В понеделник сутрин, денят след изборите, зрителите на националните телевизии можеха да чуят в ефир върволица от представители на ГЕРБ, които убедено твърдяха, че партията остава стабилна, както и пoдкрeпaтa за нея. Това не е напълно вярно.

Социолози и анализатори като цяло смятаха, че след априлския вот партията на Борисов е вече изпилена до най-солидното си ядро, но се оказа, че тя може да загуби още малко. Близо 50 хиляди гласа е спадът във вота за нея през ноември. Партията за пръв път регистрира под 600 хил. избиратели. Възможно е това да ефект както от последните скандали с изчезналите стотици милиони за магистрала "Хемус" и новите компроматни снимки от спалнята на Борисов, така и от силното противодействие срещу купения вот от страна на МВР при Бойко Рашков.

От друга страна, немалка част от избирателите на партията са споени от потенциалните финансови (и/или корупционни) ползи, които управлението на ГЕРБ им носи. Възможно е сега част от тях просто да са се преориентирали към други партии с потенциал да управляват. Данните на "Алфа рисърч" и "Галъп" например показват, че между 87 и 90% от гласувалите за ГЕРБ през юли са повторили вота си сега. За сметка на това обаче партията е привлякла и избиратели от други формации, така че нетният ефект от тези иначе обичайни за всички избори малки преливания на избиратели не е съвсем ясен.

Част от тези наблюдения са валидни и за резултата на ДПС. Партията мобилизира всички сили - включително върна Делян Пеевски начело в листите и включи председателят Мустафа Карадайъ в президентската надпревара. Така тя успя да увеличи с общия си резултат спрямо юли. Но с малко - на практика броят на гласовете им е почти равен с този през април.

И това е благодарение на силната активизация на вота в Турция. ДПС този път получава над 80 хил. гласа от там - в пъти повече от предходни избори. Но вътрешният й резултат в страната е най-слабият дотук - около 255 хил. гласа.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • + 4

    ИТН се отказаха от политиката. Видяха за какво става дума и се отказаха или ги отказаха.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Хубаво, цифрите пак са изсипани от торбата, разжуркани са, но няма отговори.

    Реално стафидирането (от стафида - изсушаване, свиване) на БГ партиите, което се видя онзи ден не е взривно събитие, а резултат от процеси, проспани от подобни анализатори. Стръмния възход на Станиславо-сценаристката кохорта беше много силна подсказка, но тогава "журналистите" се вторачиха с скъсаните панталони и простотията на 7/8-те.
    Тогава беше пропуснат сериозен анализ.
    Сериозен анализ за събитията и причинно-следствените им връзки и сега няма да прочетем тук - за моя мъка в Капитал няма кой да го направи.

    И защото имам мазохистична привързаност към стария Капитал, ще подскажа с конспект от въпроси, чиито отговори ще дадат яснота. Е, преди това трябва да се мисли...:

    1. Защо и столетни партии, и такива с жълто около устата с диаметрално различни идеологически основи изагубиха ударно подкрепа?
    2. Защо на този фон избуяха единствено абсолютно непознати преди 100 дни особи, които казват на всеки това, което иска да чуе, и крайно агресивни оратори?
    3- Защо в свитото представителство на спаружените партии в НС остават лидерите им и посочените от тях, които с политиките/говоренето/поведението си докараха партиите си дотук?
    4. От каква платформа Ицо Иванов, Тошко, Нинова ще "преговарят" с победителите, при яснотата, че те представляват все по-празен
    файтон почитатели?
    5. Защо герб ерозира най-несъществено на фона на драматичните електорални провали на останалите партии?
    6. Какво трябва да се направи от останалите политически субекти, ако агресивното говорене и военновременната мобилизация на ДПС започне да се проявява и в конкретни политически действиа?
    7...

    Хайде, Капитал.
    Чакаме.

    Нередност?
  • 3
    bokalcho11 avatar :-|
    bokalcho11
    • + 2

    Много се издъниха тези двамата на снимката - направиха квот' можаха.

    Нередност?
  • 4
    okw56646634 avatar :-|
    okw56646634
    • - 1
    • + 2

    "Но от друга страна, априлския вот също се проведе в пик на ковид вълната, а резултатът за БСП бе с над 210 хил. гласа по-добър от сегашния. Машинното гласуване пък бе задължително и през юли (макар и не при вот 2 в 1), като тогава левицата получи със 100 хил. гласа повече от сега.
    Така резултатът на БСП на вота в неделя със сигурност носи и ясна оценка за управлението на Корнелия Нинова от страна на избирателите."

    Грешен извод. Пандемията е фактор. Машините са фактор. Ако април има спад заради пандемията, а юли заради машините, то не е ли логично ноември, когато се струпват и двата фактора, да получиш още по-голем отлив? При това сега и пандемията е по-изострена, и машинното гласуване по-сложно. Това са две различни групи избиратели, засегнати от двата фактора, макар и силно припокриващи се - затова и новият спад спрямо 2017-та не е сбор от предходните два.

    Със сигурност е имало и едни 10% от периферията, предпочели новите "месии" - първо Слави, сега ПП. Но и това е външен фактор.

    Като елиминираме всичко това, на практика електоратът на БСП е силно мобилизиран. Корнелия върна отцепниците, прекрати вътрешните скандали, изчисти имиджа на партията и я направи приемлива за управленска коалиция дори за ДБ. БСП е в добра кондиция, но просто се струпаха твърде много негативни обстоятелства.

    Нередност?
  • 5
    okw56646634 avatar :-|
    okw56646634
    • + 1

    Да се наричат софийските либерали "демократични формации" внушава, че останалите партии са недемократични. Което е абсурдно. Да, има и партии от лидерски тип с недемократична вътрешна структура, като ГЕРБ, ако това имате предвид. Но не съм чул за партия, която отрича демократичната политическа система в България, т.е. народовластието и равенството пред закона на всички граждани.

    Нередност?
  • 6
    zqw14533749 avatar :-|
    zqw14533749

    ИТН или играеха по свирката на Боко Джипката или загубиха поради наглостта и глупостта на Тошко, така не се прави политика.........
    пак е добре, че влязоха в парламента.....жалко, че .......най-колоритната личност не влезна....

    Нередност?
Нов коментар