🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Преговорите за правителство: Развръзката предстои тази седмица

Очертава се Корнелия Нинова да е министър на индустрията и държавните предприятия, а Даниел Лорер - на растежа и иновациите

Кирил Петков и Асен Василев очакват подписването на коалиционното споразумение с останалите три формации - БСП, ИТ и ДБ, да стане факт още тази седмица
Кирил Петков и Асен Василев очакват подписването на коалиционното споразумение с останалите три формации - БСП, ИТ и ДБ, да стане факт още тази седмица
Кирил Петков и Асен Василев очакват подписването на коалиционното споразумение с останалите три формации - БСП, ИТ и ДБ, да стане факт още тази седмица    ©  Цветелина Белутова
Кирил Петков и Асен Василев очакват подписването на коалиционното споразумение с останалите три формации - БСП, ИТ и ДБ, да стане факт още тази седмица    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преговорите за съставяне на новото правителство между четирите политически сили - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", изглежда, вече са на финалната права. След близо две седмици публични дискусии между експертите на формациите за уточняване на програмата на бъдещия кабинет, както и неофициални разговори между лидерите на четирите политически сили за уточняване на структурата и състава на правителството, съоснователят на ПП Кирил Петков определи два срока за финализиране на преговорите - оптимистичен и реалистичен.

Кога ще има правителство

"Оптимистичният е още тази седмица да бъде гласувано правителството, а реалистичният - това да стане следващата седмица", каза Петков пред БНР в неделя. По думите му текстът на коалиционното споразумение вече е готов и изпратен на коалиционните партньори за последни корекции. След това документът трябва да бъде одобрен от ръководните органи на формациите. БСП вече насрочи присъствено заседание на Националния съвет на партията във вторник, на което ще бъде обсъден проектът за споразумение. Същото се очаква да направят и партиите от "Демократична България" - "Да, България", ДСБ и "Зелено движение", като документът трябва да бъде одобрен от ръководните органи на всяка от трите партии в обединението.

Петков поясни, че коалиционното споразумение ще бъде подписано от ПП с всяка от другите три формации поотделно. "Ние не държим толкова каква ще е формата на подписването на споразумението, а държим текстът да е един и същ", посочи той.

Консултации при президента

В понеделник и вторник ще се проведат консултациите с парламентарно представените политически сили при президента Румен Радев за връчването на първия мандат. Първия ден срещите са с "Продължаваме промяната", ГЕРБ, ДПС и БСП, а във вторник - с "Има такъв народ", "Демократична България" и "Възраждане". След тях се очаква държавният глава да обяви кога ще връчи на ПП мандата за кабинет. От формацията ще имат една седмица да предложат състава на новото правителство.

Как ще се вземат решенията в коалицията

Въпреки че разговорите за коалиционното споразумение са конфиденциални, в свои участия в централните медии в събота и неделя Кирил Петков и Асен Василев повдигнаха малко завесата около това как ще се вземат решенията в коалицията и как ще се структурира новият Министерски съвет.

"Предлагаме да има съвет на експертите по теми, за да се продължат дискусиите на ниво експертност. И само ако има проблем, който не може да бъде решен от тях, да се качва на лидерско ниво", каза Кирил Петков по БНР. Това означава, че ще се запази форматът от преговорите за определянето на приоритетите на правителството, въз основа на които се изготви и коалиционното споразумение. Все пак се запазва и възможността, ако има противоречия между партньорите, те да се решават на лидерско ниво. Според преговарящи този лидерски формат няма да има фиксирани заседания, а срещите ще са на определен период от време.

Министрите си избират заместниците

Петков потвърди информацията, че министрите сами ще избират заместниците си - противно на обичайната досега практика всяка от партиите в управляващата коалиция има квота сред зам.-министрите. "Прехвърляме инициативата за избор на хора към коалиционните партньори, но те ще носят пълната отговорност за действията си и ще изискваме резултатите, които бихме изисквали от всеки министър в този кабинет", каза съоснователят на ПП. И добави: "Всеки министър трябва да води политиката, която е заложена в коалиционното споразумение, и от тази гледна точка той трябва да си дойде с екипа, защото ако му се сложат като зам.-министри хора, които той не познава или им няма доверие, биха започнали и оправданията, че не може да свърши нещо, защото заместникът му от другата партия не си върши работата. Така, ако аз съм премиер, ще изисквам резултати от всеки министър и той няма да има това оправдание", заяви Петков.

Как ще изглежда МС

Пред "Нова TV" Асен Василев каза, че все още се обсъжда структурата на Министерския съвет: "Идеята е всеки от коалиционните партньори да има вицепремиер, но това все още е в процес на доуточняване." По думите му все още се обсъжда и евентуалното разделяне на Министерството на икономиката на две отделни ведомства - на растежа и иновациите и на индустрията, което ще отговаря за държавните дружества. Тази идея възникна, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова отказа да стане председател на парламента на ротационен принцип. Така по неофициална информация Нинова се сочи като евентуален вицепремиер и министър на ведомството, което ще отговаря за държавните фирми. Неофициално Асен Василев също се сочи за вицепремиер. Твърде вероятно е ПП да има и още един вицепремиер. При преговорите в последните дни се споменава името на Калина Константинова, която ще отговаря за администрацията.

За броя на министерствата Василев обясни пред "Нова TV", че може да има "едно или две повече, като някои от министерствата се разделят". "Едно от тях е за електронното управление. То ще дръпне структури от различни ведомства", уточни той.

Най-вероятните министри

Лидерите на ПП казаха, че две от имената, които формацията ще предложи за министри, са служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков и служебният образователен министър Николай Денков. По неофициална информация останалите министерства, които ще са в сферата на влияние на ПП, са евентуалното ново министерство за растеж и иновации, като министър се очаква да е Даниел Лорер. Към мандатоносителя ще са още министерствата на транспорта, на отбраната и на културата. Като потенциален министър на отбраната се сочи служебният премиер Стефан Янев.

Не е изключено към ПП да премине и Министерството на здравеопазването. Първоначално се обсъждаше то да е в сферата на влияние на "Демократична България", а след това и на БСП. След разговорите в края на миналата седмица обаче се заговори, че ПП ще предложат здравния министър, заедно с неофициалната информация за председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова.

Така се очертава БСП да получи общо четири министерства - на индустрията, социалното, на земеделието и на туризма.

Същият брой се очертава и за "Има такъв народ", които ще получат министерствата на регионалното развитие, на енергетиката, на спорта и на външните работи. Засега неофициалната информация е, че МРРБ ще оглави бившият депутат от Реформаторския блок Гроздан Караджов, който беше предложен за транспортен министър в неуспелия кабинет на ИТН в предишния парламент. Бившият зам.-министър на енергетиката от служебния кабинет Александър Николов, който също беше номинация на ИТН за несъстоялото се правителство, се очаква сега да бъде предложен за титуляр. За министър на спорта се сочи Радостин Василев, а на външните работи - Димитър Гърдев.

Три министерства най-вероятно ще имат от "Демократична България" - правосъдното, на екологията и на електронното управление. Като евентуален министър на правосъдието се сочи Надежда Йорданова, а на електронното управление - Божидар Божанов. Едно от имената, които се обсъждат за министър на околната среда, е това на съпредседателят на "Зелено движение" Борислав Сандов. "Демократична България" ще има и вицепремиер по климата, като засега все още не е ясно дали екоминистърът ще съвместява тази функция, или ще има отделен човек за този пост.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • + 3

    Нашето по-демократично мислещо поколение гледахме толкова години да не допускаме по никакъв начин БСП във властта, а сегашните млади "демократи" с един замах пак ни върнаха тази доказано престъпна партия БСП отново във властта и пак през задния вход. И сега ще чакаме нещо добро да се случи??? За 30 години нищо не направихме :(!

    Нередност?
  • 2
    nca43604694 avatar :-|
    Данчо
    • - 1
    • + 1

    1. Влизането в еврозоната е грешка. Да не говорим за 2023, което е абсурдно, реално няма бюджет за 2022.
    2. Вдигането на максималния осигурителен праг е ненужен напън. В бюджета почти нищо няма да влезне, но за сметка на това ще бъдат ударени можещите и знаещите.
    За да може неможещите и незнаещите да потриват доволно ръце.
    3. Голяма неяснота около външната политика. Има усещане за скрити преговори. Според информацията от Скопие, че очакват решение. Северна Македония чисто технически дори да иска (а не иска) не може да изпълни договореностите с България в такъв срок. Така че няма как да има развитие до 2 месеца и това развитие на нещата да е според историческата истина и според нашата позиция. РСМ трябва да остане под наблюдение за следващите години.

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Каква е тази калинка на правосъдието?! За това ли гласувах, г-н Иванов? Трябваше да довършите работата, която започнахте. Не да се криете зад Ахладовици.

    Нередност?
Нов коментар